"Нова Зора" - брой 41 - 17 ноември 2009 г.

Сподели във Facebook
Атаката срещу президента
Както се полага на правителство, водено от генерал, макар и мним, то води настъпателни „бойни” действия, защото е известно, че само настъплението може да осигури на една армия победата.
Какво в армията на ГЕРБ смятат за победа?
Всички занимаващи се с политика в България са единодушни: функционално ликвидиране на всяка опозиция, което значи да се започне с БСП, най-голямата организирана материална сила в лявото политическо пространство. Непосредствената тактическа цел е маргинализирането на ръководната управленска прослойка на БСП, нейното окончателно дискредитиране. После ще дойде ред и на други.
В идеологията на настъплението има много етажи и нюанси – вътрешни и външни – но те са тема на отделен разговор.
Автор: Проф. Евгений ГИНДЕВ>> Пълния текст...
Отворено писмо
Уважаеми другари,
Ние, социалистите от клуб „Единство” към Районния съвет на БСП „Оборище” – София, сме силно обезпокоени от протичащите напоследък процеси и явления в лявото политическо пространство и особено в Българската социалистическа партия, които подкопават нейното единство, отслабват дееспособността и влиянието й сред народа, застрашават самото й съществуване на основна политическа сила.
Какво имаме предвид?
Автор: Политически клуб „Единство”>> Пълния текст...
ЕНЛФ: единствената светлинка в тунела
за погиващото Отечество
 • Управлението на ГЕРБ: глад, епидемии, реклама и безработица
 • Бившият премиер Сергей Станишев и двама министри от правителството на тройната коалиция - Валери Цветанов (Министерство на земеделието и горите) и Емилия Масларова (Министерство на труда и социалната политика) станаха клиенти на прокуратурата. Естествено, не доброволно, а по личното настояване на новия премиер Бойко Борисов. Доброволен беше само отказът от имунитет на Станишев и Масларова. Медиите пророкуват, че ще ги последва и бившият жълт министър на отбраната Николай Цонев, който дори не разполага с депутатски имунитет. Оказа се, че и този „разобличител” на злоупотребите и разхищенията на своите предшественици Николай Свинаров и Веселин Близнаков, сам е профукал доста пари на данъкоплатците: за ремонта и оборудването на ведомствения стол, за доизграждането на военния НДК, за т.нар. Центрове за индивидуално социално подпомагане (ЦИСО), за закупуването на скъпа и абсолютно ненужна инсталация за производство на хангари за безсамолетната ни военна авиация и т.н. В такива случаи французите използват израза „полетият поливач”.
  Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
  Тя наистина е Дама спатия
 • “Всичко” на Маргарита ПЕТКОВА
 • Точно на 10 ноември т.г. в НДК изд. „Захарий Стоянов” организира премиера на новата книга с избрани стихове „Всичко”. Маргарита Петкова е събрала в томчето чудесните си стихове от последните години, както и хитове, изпяти в повече от сто песни на български композитори.
  Когато става дума за Маргарита, първото, за което ще се сети непредубеденият читател, е - ахаа, това е онази, мъжкото момиче, дето пише за любов, вино и вина... Да, може и така да се каже, но ще е далеч от истината. Защото Маргарита е истински бард на съвременната женска поезия – условно донякъде, защото в стиховете си, извън емоцията, тя доказва, че и в мерената реч, жива и нагорещена от страст, спокойно съсъществуват и социалният мотив, и урбанистичният зъл гений на днешна София и България, и лиричната дискретност, която само на пръв поглед изглежда разбираема или дори декларативна. Но ВСИЧКО у Маргарита Петкова най-вече е един невероятен диалог с другия. Онзи, който стои до нея в трамвая, онзи, който иска да пристъпи прага й, онзи, който звъни на вратата й, онзи, който иска да й влезе в душата й...
  Автор: Илияна ВЕЛЕВА>> Пълния текст...
  За паница зелен фасул
  Все е било да се стъписваме пред гьонсуратлък, но образецът, който ни показва напоследък Волен Сидеров, е безподобен. Примери колкото щеш.Лавина! Този човек като че ли не се е допирал до средство за масово информиране и не знае, че написаното остава. Преди няколко дни агресивно твърди: „Най-тъпата спекулация по темата “Атака”- ГЕРБ обаче са подхвърлянията как внезапно съм се променил след изборите. Късопаметните и лъжльовците да отворят архива и да видят - още на 1 юли 2008 г. казах ясно в предаването на Бареков, че ще подкрепя Бойко Борисов като премиер, ако народната воля е такава”.
  Естествено, че гледаме в архивите, и то много внимателно. Твърде много е писал и говорил Сидеров, твърде лесно е да се проследи неговият и на жена му вестник „Атака”. Ето защо всички политици, журналисти и наблюдатели с най-различни убеждения и позиции са напълно единодушни по един въпрос – промяната в линията на поведение на “Атака” и на нейния водач е драстична и необяснима с политическа логика. Натрупаният опит у нас и в много други страни по света, където се прилага някаква формула на либерална демокрация, е категоричен – такива салта и пируети винаги водят до политическа смърт.
  Автор: Илия ИЛИЕВ>> Пълния текст...
  Бойко Борисов – поредната голяма надежда
  В България политик, който си създаде име на пазител на закона и реда, на борец срещу корупцията и мафията, по разбираеми причини се радва на огромна популярност. Жалко за вярващите, защото такива хора, едва-що влезли във властта, забравят всичко, което преди това са обещавали. Само преди няколко години такъв носител на надежда, от когото народът очакваше промяна и установяването на правова държава, беше Симеон Сакскобургготски, а сега за българите, а и за европейските правителства, такава личност е кметът на София Бойко Борисов.
  Без съмнение той е моралният супермен на българската политика. Дължи своето главозамайващо бързо издигане на борбата с политическата конюнктура, с корупцията и с мафията. С подобна политическа стратегия бившият цар Симеон Втори успя да стане министър-председател на България през 2001 г. Но се появи нова звезда – Бойко Борисов. Понастоящем кмет на София и вероятен (много неща говорят в полза на това твърдение) бъдещ премиер на страната.
  Автор: Юрген РОТ>> Пълния текст...
  Двойното дъно на истината
 • Истините на Бойка Вапцарова за нейния съпруг Никола Вапцаров, за неговата фамилия и близките му приятели
 • Така още по-ясно се очертава истината във връзка с изкуствено раздухваната ситуация около приемането на поета в компартията. Вярно е, че протоколът е с късна дата, че съществуват само свидетелски, не и писмени доказателства от 30-те години. Ангажиментите, каквито Вапцаров поема в революционната и антифашистката борба, обаче красноречиво потвърждават истинността на протокола от 1963 г. От друга страна, оспорването на партийното членство, само защото липсвал протокол от онзи смутен период, би могло да се възприеме като формално обстоятелство (още повече че част от активистите на БКП през онзи период не са оформяли педантично партийните си документи, често са нямали тази възможност).
  За определени кръгове, които са заинтересовани от превратно интерпретиране на Вапцаровата биография обаче, е много важно днес да се изкопае пропаст не само между комуниста и антифашиста Вапцаров, но и да се обобщи, че всъщност поетът няма нищо общо с партията, или ако има, ова са епидермални влияния и въздействия по принуда, упражнен натиск върху слабата поетична воля.
  Автор: Проф. Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
  Фантомните болки
  - Василий Борисович, какво се случи според Вас в руско-българските отношения през последните двадесет години? Дали Русия загуби интерес към бившите си съюзници, дали бившите страни от соцлагера се отметнаха от някогашния голям брат, или глобалните промени в света прекроиха картата на приоритетите, интересите, необходимостите и т.н.?

  - Ще отговаря кратко на този въпрос. Според мен преди двайсет години в отношенията между Русия и България се случи предсказуема и неизбежна в онези условия катастрофа. И през всички последвали години ние беряхме плодовете й. Има една руска пословица обаче, която казва, че няма защо да жалиш за косата си, щом ти режат главата. На фона на агонията на великата ни страна и на цялата социалистическа система, на фона на икономическия крах, на разпада на обществените връзки, упадъка на културата и науката, загубата на минимум две човешки поколения – на Русия не й се налагаше да тъгува за загубата на предишните приятелски и съюзнически отношения с България. Бившите ни съюзници избягаха от нас, но не можем да ги упрекваме. Тогава всеки оцеляваше, както може. Освен това Русия и руснаците също бягаха от самите себе си, от своето минало, от историческата памет, от културното наследство. Така че имаме ли право да се обиждаме, че българите бягат от нас? И в Русия, и в България се намериха политически мародери и вандали, които използваха разпада за користни цели. Външните глобални играчи дори не се стараеха особено, за да се сдобият с нови съюзници и сателити на територията на бившата сфера на влияние на СССР. В случая Москва заплати за предишния си диктат в отношенията със съюзниците, за липсата на свобода и гъвкавост във вътрешната и външната политика, за белезите на високомерие, проявявани отвреме навреме. Но „тоталитарният” Кремъл водеше сам своята война в Афганистан и не натика там съюзниците си от Варшавския договор. Какво правят обаче днес българските войници в Кабул? Доказват с кръвта си предаността към днешния „по-голям брат”? Или може би се сражават за интересите на САЩ срещу талибаните, за да може България да потвръди привързаността си към европейските и демократични идеали? Или може би там се води борба с наркотърговията? Защо в такъв случай западните демокрации не унищожат бандитския анклав на трансграничната наркомафия в Косово, а го обгрижват и галят като любимото дете на цивилизаторската си мисия?
  Василий Каширин пред сп. “Бизнесконтакти”>> Пълния текст...
  Краят на една епоха
  Пленумът на 10 ноември 1989 г.
  На 3 ноември 1989 г. получих писмо № 1148 от 31 октомври 1989 г. на ЦК на БКП: “По решение на Политбюро на ЦК на БКП на 10 ноември 1989 г., петък, се свиква пленум на Централния комитет на партията при дневен ред: “За хода на преустройството на сегашния етап, за подготовката на четиринадесетия партиен конгрес”. Докладчик – Тодор Живков. Пленумът ще се състои в резиденция “Бояна”, дом № 1 и ще започне в 10 часа. Умоляват се другарите, които желаят да се изкажат, да съобщят своевременно за това в отдел “Деловодство” на ЦК на БКП с оглед определяне времетраенето на пленума. Настоящето важи за пропуск. От секретариата на ЦК на БКП.”
  Реших, че моментът е подходящ да говоря за деформациите в кооперативната система, за обезличаването на кооперативната собственост, за нарушенията на устава с многократното отлагане на кооперативния конгрес и да предложа идеи за необходими промени. Ден преди пленума се обадих на Продан Стоянов, завеждащ отдел “Деловодство”, да ме запише за изказване.
  Автор: Инж. Иван ПЕХЛИВАНОВ>> Пълния текст...
  Горещ картоф за генерала
 • Екзекуция за два милиона евро
 • Тринадесето число е ужасно. Още по-ужасно е събитието да се случи в петък, тринайсти. На този ден, ден трети от войната на Бойко срещу Първанов, се случи нещо невероятно. В най-централното време на сутрешната си емисия телевизионният ас на Би Ти Ви Николай Бареков започна предаването си с парола: Пожар! Развълнувано и с тревожен глас той оповести, че току-що е научил за заговор за убийството на Бойко Борисов, подготвено от БСП малко преди парламентарните избори и струващо 2 млн. евро.
  За какво ни информира Бареков?
  В новия брой на в. „Уикенд” (собственици – Ирена Кръстева и нейният син Делян Пеевски) се е появила статия на три страници за подготвеното, но провалило се убийство на бъдещия премиер на България Бойко Борисов. Авторът на публикацията бил разследващият журналист Димитър Златков. БСП платила на сръбския мафиот Сретан Йосич, за да извърши злокобното деяние.
  Автор: Николай БЮРЕКОВ>> Пълния текст...