"Нова Зора" - брой 40 - 10 ноември 2009 г.

Сподели във Facebook
Плодовете на масовизираното манипулиране
 • Затопляне на отношенията между Бойко Борисов и Ахмед Доган
 • За човек като мен, който предпочита да анализира живота, да влиза в кожата на сложни явления, които се разиграват пред очите ни (като функциониране на система или като хазартна игра), представлява удоволствие прогнозите му да се оказват сравнително точни. Даже когато предвижданията не са толкова безоблачни, аналитикът изпитва наслада, че е стигнал до респектиращи изводи.
  Така и сега със случая Борисов – Доган. Преди изборната кампания за парламент, а и по време на изборната борба, споделях в приятелски кръг, после написах, че острият, публично изнесен като непримирим сблъсък между ГЕРБ и ДПС е вид театър с временно предназначение: да привлече масово гласовете на недоволните от елита на ДПС българи (елит, укрепил се чрез властовите си позиции и бързото превръщане на смесените райони в нещо като “протекторат” на една чужда съседна държава). Моите приятели посрещаха тези думи с известна ирония и почуда. Но аз настоявах на следното.
  Автор: Проф. Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
  Перспективата Турция да се превърне
  в регионален енергиен възел
  В края на 2008 г. в Турция бе изготвен специален доклад от министерството на външните работи „Енергийната стратегия на Турция”. В него се посочва, че южната ни съседка се намира в непосредствена близост до 72,7% и 71,8% от известните и потвърдени запаси на нефт и природен газ в света. Несъмнено цитираните две цифри показват географското преимущество, с което разполага Турция в сравнение с останалите страни от региона.
  Турците разполагат и с 90% от световните запаси на бор, който се явява основна изходна суровина за нанотехнологиите, както и с 25% от световните запаси на живак, чиито съединения играят ключова роля в атомно-водородната енергетика, металургията, химическата индустрия, корабостроенето и медицината. Анкара се разпорежда и с огромни потоци на питейна вода в регион, в който редовно се изпитва остър недостатък от запаси на прясна вода.
  Автор: Боян ЧУКОВ>> Пълния текст...
  Реплика на един ветеран във БСП
  по повод откритото писмо на ПП "Нова Зора"
  Напълно споделям безпокойството, идеите и мислите, съдържащите се в откритото писмо на ПП ”Нова Зора”.
  Съдбата на демокрацията и правовия ред в България, както и на защитата на интересите на отечеството е в ръцете на тези,от които зависи сплотяването на левите сили. На първо място, от ръководителите на БСП, които единствено са в състояние да осъществят това.
  Въпросът обаче е желаят ли те да изпълнят тази роля?
  Автор: Васил ЗИКУЛОВ>> Пълния текст...
  Преображенията на Татяна Дончева
 • Или кой громи БСП с удари отляво
 • Не е тайна, че БСП преживява тежки дни. В много отношения тя все повече заприличва на боксьор, който след всеки десен прав удар на противника все по-некоординирано размахва ръце. И все по-видимо не води боя по правилата: на удара не отговаря с удар! Публиката зад червения ъгъл е притихнала. Отсреща обаче трибуните вият. И скандират ненаситно: “Още! Още!”...
  Синият треньорски щаб не спи. В паузата на рунда от 18 октомври той обобщи своите указания: старият боец с червен пояс не може да бъде повален само с десни удари. Атаката отляво е решаваща!
  Татяна Дончева има днес немалко симпатизанти в лявото пространство. Сиреч, и в редиците на БСП. Там тя се възприема като авторитет, благодарение на агресивното си поведение и тоталната поддръжка, която й оказват медиите, същите, които направиха от Бойко Борисов властелин на политическия ринг, политик и мъж на България № 1.
  Това налага да потърсим общото между двамата.
  Автор: Минчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...
  Костур
  В северозападната част на гръцка Македония, недалеч от албанската граница, се намира живописният град Костур. Той е амфитеатрално разположен на полуостров, който се врязва в Костурското езеро (623 м над морското равнище). Гръцкото название на града е Кастория, а на езерото – Орестиада.
  Наред с уникалната си природна среда той се слави и с изключителното си животинско и растително богатство.
  Автор: Георги АСЬОВ>> Пълния текст...
  Двойното дъно на истината
 • Истините на Бойка Вапцарова за нейния съпруг Никола Вапцаров, за неговата фамилия и близките му приятели
 • Когато на 9 октомври т.г. председателят на петчленния норвежки комитет за Нобеловата награда за мир Торбьорн Яагланд (бивш премиер на страната, а сега генерален секретар на Съвета на Европа в Страсбург) обяви единодушното решение, че за тазгодишен лауреат е избран президентът на САЩ Барак Обама, повечето хора по света останаха изненадани, шокирани и объркани. Един от тях беше самият американски президент, който дори не знаеше, че е сред 205-те номинирани кандидати за престижното отличие. Коментарите бяха по-многобройни от обикновено, при това повечето, доста критични – Обама бил твърде кратко време президент, направеното от него било незначително и нестабилно, имало други по-достойни личности и прочее.
  В действителност нещата са доста по-дълбоки, а решението за лауреата и възможните последствия от това решение си заслужават по-внимателно обсъждане. Лично на мен ми се струва, че този път комитетът, присъдил наградата, е бил учудващо мъдър и далновиден.
  На пръв поглед е непонятно защо Нобеловата награда за мир се присъжда не от шведските институции, които определят лауреатите в другите области, а от петима норвежки активисти от различни партии, избирани периодично от парламента на своята страна. Вероятно практиката има исторически обяснения от времето, когато бе учредена тази награда – 1901 г. До 1905 г. Норвегия беше в уния с Швеция, нямаше компетенции в сферата на външната и военната политика, така че учредителите на наградата са искали да подчертаят уважението си към Норвегия, както и своята безпристрастност при даването на тази най-престижна от Нобеловите награди. Това решение отговаря на някои особености на скандинавските страни, които в областта на морала в международните отношения са отишли по-напред от останалите държави.
  Автор: Проф. Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
  Какво ще кажете за ваксина против скуката?!
 • Истинската причина, поради която големите фармакологични корпорации натискат за прилагането на все повече и повече ваксини
 • На пазара се предлага нова ваксина срещу зависимостта от никотина, има и ваксина срещу зависимостта от наркотици. Има недействащи ваксини срещу СПИН, ваксина срещу рак на шийката на матката, одобрена за използване и от момчета (но те нямат матка). Цялата фармакологична индустрия е обхваната от треска за производство на всякакви “ваксини”!
  Но защо? Има ли наистина нова епидемична болест, изискваща ваксинация? Не. Новото е, че фармакологичните корпорации (Биг фарма) се вкопчват като кърлежи във всяка възможност за лансиране на произведеното от тях с цел осигуряване на максимални печалби. Понастоящем се наблюдава масово насочване на вниманието им към нова класа лекарства, произвеждани за здрави хора с профилактични функции. Новата мантра е, че хората се нуждаят от лекарства преди истински да заболеят като форма на “защита”. Лекарства по същество се предлагат като хранителни добавки, от които човешкото тяло имало нужда, за да остане здраво - неща, които обаче липсват на човека още от момента на раждането му. Лекарствената индустрия демонстрира убеденост, че бебетата се раждат с остър недостиг на ваксини и този недостиг трябва да бъде бързо ликвидиран.
  Автор: Майк АДАМС>> Пълния текст...
  Какво стори, боже, с тоя народ?
 • “Кървавата бразда”, оставена от Н. Вапцаров, засиява в творба
  на известен испански драматург
 • - Г-жо Такова, Вие сте високо ценен преводач, свързваме името Ви със световни писатели като Хорхе Луис Борхес, Габриел Гарсия Маркес, Роберто Фернандес Ретамар, Пабло Неруда... Поддържате дългогодишна коренспонденция и общувате с видни фигури на перото като Камило Хосе Села, Володя Тейтелбойм, Мануел Муньос Идалго.
  Какво Ви накара да се обърнете към театралната творба на Муньос Идалго?

  - Освен други литературни жанрове, превеждам и пиеси – приятна и увлекателна работа, тъй като главното е да се представят основните характеристики на епохата чрез диалога. Което предполага познаването му в различните испаноезични държави. А Мануем Муньос Идалго е един от най-търсените представители на съвременната испанска драматургия, предимно с историческа тематика, но най-вече, защото неговото последно драматургично произведение “Къавата бразда” е посветено на поета и революционер Никола Вапцаров.
  Муньос Идалго е и изтъкнат поет. Тази година излезе стихосбирката му “Празната улица” - за евреите, жертви на нацизма. В нея се описват ужасите на най-голямото еврейско гето във Варшава по време на немската окупация.
  Тамара ТАКОВА пред в. “Нова Зора”>> Пълния текст...
  Банкрут по германски, или краят на капиталистическия мит
  До неотдавна семейство Никлас от град Есен е изкарвало насъщния си, обслужвайки с четирите си пикапа заводите на “Опел”. Сега то е във фалит – не толкова по своя вина, колкото като последица от затрудненията на дюселдорфския автомобилен гигант.
  Съпругът Хорст Никлас наследява семейната фирма от баща си, който печели добре във времената на германското икономическо чудо. Хорст и жена му Керстин не са толкова изобретателни колкото него, но все пак водят бизнеса си успешно. Неприятностите започват през 90-те години – заради конкуренцията на големите международни превозвачи. Изпадайки във все по-несигурно положение, съпрузите се опитват да привлекат нови клиенти. Но усилията им не дават резултат. Нещо повече – списъкът на постоянните им клиенти също се свива от година на година.
  По данни на западните медии>> Пълния текст...
  Декларация
  На 18 октомври 2009 г. заседаваше 47-мият конгрес на БСП. Паралелно с него важни въпроси вълнуват и Б.Б.. Без да му мисли, Борисов отсече: категорично и безпардонно в негов стил отсече по телевизията: “БСП е партия на комунистите, жалко е, че не е забранена”.
  Коя партия искате да забраните, г-н Борисов?
  Автор: Антифашисти и ветерани>> Пълния текст...
  Кой уби комунизма?
  През Студената война източният блок беше мрачно място. За западняците това изглеждаше вярно и буквално (токът често спираше), така и идеологически (Желязната завеса засенчваше лъча от Фара на свободата). В мрака личността се виждаше трудно - поляци, унгарци и чехи изглеждаха като човешка маса, чиято индивидуалност е смазана от тежката ръка на колективизма. През 1989 г. лампите изведнъж светнаха и се показаха отделни индивиди. Имиджът се смени за една нощ. Изчезнаха българските гюллетласкачки и източногерманските плувкини, които изглеждаха сякаш направени в лаборатория. Вместо това тълпата от човешки същества, които къртеха Берлинската стена или ликуваха на Вацлавския площад, изглеждаше изненадващо обикновена - съставена от малко по-зле облечени наши копия.
  Хората обаче са объркани от не толкова прецизни тълкувания, които се наслагват върху историята. Сега, 20 години след падането на стената, историци се надпреварват да предлагат обяснения за гибелта на комунизма. За някои е по-лесно Източна Германия, Чехословакия, Полша, Унгария, Румъния и България да бъдат възприемани като блок, манипулиран и експлоатиран от Съветския съюз и накрая освободен от Съединените щати. Тази концепция радва неоконсерваторите, горящи от желание да извлекат валидни поуки, способни да обяснят настоящето.
  Автор: Херард де ГРООТ>> Пълния текст...