"Нова Зора" - брой 38 - 27 октомври 2009 г.

Сподели във Facebook
Преди народът да каже “не’ам нерви”
В истински лош вестоносец на правителството на ГЕРБ се превърна вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. След като седмици наред представяше като „загриженост за здравето на българите” намеренията за вдигане на акциза върху цигарите и алкохола, на 15.10.2009 г. той огласи друга неприятност. А именно, че няма да има коледни добавки към пенсиите и 13-а заплата за заетите в държавния сектор. Весела Коледа и честита Нова година, граждани! Радвайте се, че (засега) няма да се осъществи друга „революционна” идея на финансовия министър- за вдигане на пенсионната възраст и изравняване на жените и мъжете по този показател.
Дали няма да излезе права Татяна Дончева, че Цветан Цветанов и Симеон Дянков са достатъчни, за да свалят правителството на Бойко Борисов? Според нас двама са много, достатъчен е само вицепремиерът Дянков, който по съвместителство, освен като министър на финансите, се изявява и като министър на труда и на здравеопазването. Президентът Георги Първанов намекна дори, че „един министър се държи като премиер” и този „един” не може да е никой друг освен бившият консултант от Световната банка.
На 19.10.2009 г. Симеон Дянков трябваше да внесе в МС проектобюджета за 2010 г. Основните му параметри вече изтекоха в публичното пространство, изправяйки на нокти другите министри в правителството. Защото на всички министерства бюджетите бяха орязани с няколко десетки или стотици милиони лева. На колегите си от МС г-н Дянков представи образно бюджета за 2010 г. като „малката пица”: ако на един отрежеш по-голямо парче, други ще получат по-малки. В деня на внасянето на проектобюджета в МС Дянков огласи още една своя „революционна” идея: фискалният резерв, който номинално възлиза на 8 млрд. лева и се съхранява срещу нищожна лихва в БНБ, да се депозира в търговските банки, за да се получат по-големи приходи от лихви. Ако това ви напомня операцията с дълга на Милен Велчев, приликата не е случайна
Една и съща школа формира сходни авантюристични наклонности, щом става реч за разпореждане с чужди пари. А фискалният резерв, това са „бели пари за черни дни”. Какво ще правим, ако г-н Дянков ги профука в банки като „Лемън брадърс”, които фалираха в разгара на кризата и трябваше да бъдат спасявани от държавата?
Автор: Петко ПЕТКОВ>> Пълния текст...
В потайностите на „Глобална България”
На 13 ноември 2002 г. темата за глобализма достигна България. На този ден медиите официално обявиха за създаването на „общност от личности”, които смятат, че главният въпрос пред българите днес е „Какво можем и какво сме длъжни да спечелим” в един глобален свят на демокрация и пазарна икономика.
Бихме могли да си кажем - какво толкова е станало?
Създадена е още една NGO (неправителствена организация) от хора, които искат да отговорят на още едно предизвикателство към България от модерния свят. Известно е, че гражданските движения и създаването на неправителствени организации са основна част от развитието на модерното общество и те отдавна са се превърнали в главен критерий за зрелостта на едно демократично общество. Добре е определен кръг от хора с общи интереси или общи проблеми да се организират и да налагат своите искания, или да отправят своите препоръки към властта и обществото, за да се търси тяхното решение.
Лошото е, че в България всички опити за създаване на подобен род граждански инициативи много скоро се приватизират от политиците и след това се вкарват в руслото на партокрацията. Така стана с „Екогласност”, „Подкрепа”, „Българският Великден”.
Автор: Екип на “ТЕМА”>> Пълния текст...
Плодовете на популизма
 • Залозите за нерушимия съюз между ГЕРБ и “Атака”
 • Тези дни направих за себе си малко откритие. Струва ми се, по време на дебатите в парламента за разширяване пълномощията на Министерството на вътрешните работи. По повод на обструкциите на ДСБ, СДС и “Ред, законност и справедливост”, Волен Сидеров, водачът на “Атака”, от трибуната посочи на коалиционните си съюзници, че ще трябва незабавно да се оправят със собствената си идентичност, иначе по-добре да се наредят до лявата опозиция. В същото време показаха на телевизионния екран Бойко Борисов. Той се усмихна доволен, както човек изразява задоволството си от вярно псе.
  Тогава се сетих, че всъщност ГЕРБ и Бойко Борисов нямат по-верен приятел и съмишленик от “Атака” и Волен Сидеров.
  Автор: Проф. Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
  Кой каза, че при капитализма няма планово стопанство?
  Изобщо не е вярно, че при капитализма няма планова икономика. Унищожаването на българското национално стопанство например става с всеки изминал отчетен период все по-планово, като при това планираните показатели винаги се преизпълняват.
  Като нагледен образец за това ще дадем родното животновъдство. В разстояние на една кръгла година броят на говедата и биволите в България е намалял с 6,3 на сто, а на овцете – с 5,5 на сто. Горе-долу същото е и с овцете. Най-отрадни обаче са постиженията ни в свиневъдството, чиято продукция се е сринала със 17,5 процента.
  Автор: Георги БОРИСОВ>> Пълния текст...
  След конгреса
  Бях на конгреса. И останах с чувството за нещо вече видяно и преживяно. Не че не очаквах това, но все пак се надявах, че конгресът ще бъде по-раздвижен и смислен. Очаквах, че ще бъде конгрес, загрижен за бъдещето на партията и социалистическата идея, а не форум за вътрешнопартийни групови проблеми. Но се случи това, което се случи. Изглежда, този конгрес може толкова. Също както българските футболисти – това могат, това правят. Все пак интересни се оказаха дребните неща и подробностите.
  Влизам в залата. Посреща ме голям надпис в центъра на сцената: “Воля за промяна!”. Замислям се. Воля?! На кого? Промяна?! Каква? Промените биват различни. От двете страни на надписа – фон: групи от засмени млади лица. За такава промяна ли се намеква? Впечатлението е едва ли не, че става дума за реклама на евтина бира – “на една ръка разстояние”. Лошо.
  Автор: Проф. дтн Евгений ГИНДЕВ>> Пълния текст...
  Социализмът е кауза на непримиримите
  Мислещите социалисти основателно си задават въпроса защо БСП избира тази химерна цел точно сега, когато Европа усилено я демонтира? Изглежда, нарочно забравя, че внушението на силни и неизпълними желания е мощно оръжие за създаването на илюзии, които чудесно стават за манипулация. Нали по време на “студената война” точно такава беше ролята и на споменатата витрина - да мами обществото ни с бляна за европейски стандарт на живот, за летуване на Канарските острови и пр., заради което през 1989 г., в състояние на стадно оглупяване, отхвърлихме “игото на социализма” и направихме “великия си цивилизационен избор”, чиито горчиви плодове сега берем и унизително се вайкаме.
  Обясненията от книгата на Станишев за бъдещото обществено устройство изцяло се покриват със социалдемократическия идеал: “Вечен капитализъм и вечно коригираща го социалдемокрация”, или както бе казал още Едуард Бернщайн, бащата на социалдемокрацията: “Целта е нищо, пътят е всичко”. Моделът, който ни предлага “Новата програма 2008” на стр.30 и книгата на Станишев на стр. 72 е “демократичният социализъм”, като че ли класическият социализъм не е най-демократичната система (естествено, без грешките и деформациите, които са възможни винаги и с всичко). Но обърнете внимание, този модел не е система за обществено устройство, а само тенденция за социализиране на “добрия, стар капитализъм”, основаваща се на моралните принципи “свобода, справедливост, солидарност”. За съжаление историята свидетелства, че подобна ценностна триада без видим резултат се проповядва повече от 2000 години от християнската църква. Перспективите за социалдемократите в това отношение са още по-лоши, а обществото няма време да чака още две хилядолетия, за да се увери в тяхната илюзорност.
  Автор: Инж. Любен АЛАДЖОВ>> Пълния текст...
  Всеевропейското щастие наднича зад хоризонта
  Мечти парфюмни се раздухват и укрепяват от страна на медии и социологически агенции напоследък. За идилия между новата власт у нас и еврокомисариата ни заглавичкват. Ту от Турция, ту от Щатите и Израел долитат хвалби, поощрения и денкове с кураж се изпращат за премиера Бойко Борисов от високопоставени персони. Съответно Кънчовците ни уверяват, че сред българите през последните два месеца се бил повишил оптимизмът за бъдещето на България. Дори във водовъртежа на икономическата криза в нашенския й вариант, хората очаквали икономическата ситуация в близките 6-7 месеца, ако не се подобри, то поне да не се влошава.
  Раздухва се и светла радост, след като в Ирландия референдумът даде зелена светлина на Лисабонското споразумение. Ето, полският президент вече е кандисал и подписа въжделения документ, остава и чешкият Вацлав Клаус... и всеевропейското щастие вече наднича иззад хоризонта.
  Дали е така, питаме се евроскептиците, няма ли някаква шашма, каквато винаги трябва да се предполага, щом политиците ни заописват бъдещето в розови шарки?!
  Автор: Илия ИЛИЕВ>> Пълния текст...
  Открито писмо
  До ръководителите на органите за сигурност в Република България
  Уважаеми колеги,
  Проблемите за сигурността на държавата и на нейните граждани не ми са чужди, тъй като 40 години работих в системата на Държавна сигурност, с което се гордея. Ние не позволявахме на престъпниците да надигнат глава и в страната имаше ред и спокойствие.
  След 10 ноември 1989 г. безотговорни и престъпни „държавници” унищожиха Държавна сигурност и нейния агентурен апарат и поставиха началото на разрухата на нашата Родина.
  Автор: О.р.полк. доктор Д. ВАНДОВ>> Пълния текст...
  Америка е в ситуация на хаос

  - Г-н Ларуш, как оценявате причините за сегашната глобална финансова криза и перспективите пред световната икономика?

  – За последните няколко години неведнъж съм говорил за неизбежния крах на днешната глобална монетарна система. В центъра на тази ситуация са два фундаментални исторически, бих казал цивилизационни проблема.
  Първият е свързан с монетаризма като такъв. И се появи съвсем не в средата на миналия век като резултат от дейността на т.нар. чикагска икономическа школа. Монетаризмът се зароди и формира като икономически модел още през средните векове, на база търговските връзки в страните от Средиземноморието, и обхвана цяла Европа. Монетаризмът поставя ударението върху търговските операции и бързия оборот на капитала, нещо, което доминираше и доминира и сега в производствения модел на световната икономика. Тъкмо този принцип определя икономическата дейност на промишлено развитите страни на Запада, пораждайки ужасни кризи, които водят света към тотален срив.
  Вторият проблем е формулиран от великия руски мислител Вернадски като теория на ноосферата. Според тази теория, понеже човечеството се развива, неизбежно се сблъсква с нарастващо намаляване на минерално-суровинните ресурси на земното кълбо, и възникващите по този повод природозапазващи императиви.
  Автор: в. „Завтра”>> Пълния текст...
  Реймското евангелие
  В катедралата на град Реймс се пази уникалното евангелие на старобългарски език, над което са полагали клетва френските крале при коронациите си. За последен път това става през първата третина на 19 в.
  Шедьовърът е изписан на пергамент и се състои от две части – 32 страници на кирилица и 62 на глаголица. Първата от тях е с неустановена “възраст”, втората е точно датирана - 1395-а. По чисто съвпадение това е годината, в която Баязид Светкавицата екзекутира Иван Шишман, последния владетел на Търновското царство.
  Автор: Георги АСЬОВ>> Пълния текст...
  Как така "да си заминава в Мадрид"?
  Както е известно, повечето от “реституираните имоти” на т. нар. Симеон Втори се делят на два вида – на незаконни и на още по-незаконни. Във втория случай работите са толкова ачик, че даже съответната парламентарна комисия се произнесе от ясно по-ясно. А именно: алчното старче от Мадрид се е сдобило съвсем неправомерно с 4521 дка държавни гори.
  Разбира се, старчето също не си губи времето и например на 30 декември м. г. е продало в тандем със сестрицата си два имота в самоковската местност Бистрица (общо 1332 дка). Освен това пак тия двамцата са “джиросали” и някои не чак толкова безбрежни терени. От само себе си се разбира, че над условията по сделките е спусната непрогледна тъма. Липсват също и сведения за реализираните при продажбата на имотите печалби. За които, естествено, трябва да се плащат данъци.
  Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...