"Нова Зора" - брой 37 - 20 октомври 2009 г.

Сподели във Facebook
Повелята на деня: за нова енергия, за нов идеен импулс
Декларация на ПП „Нова Зора”
Резултатите от последните парламентарни избори нанесоха тежка травма на всички политически представители на българската левица. Все по-очевиден обаче е фактът, че като исторически наследник и носител на социалната идея най-чувствително и болезнено този удар понася БСП. Последвалият шок, видимата безпътица и задълбочаващата се резигнация, наред с рецидивите на един вдъхновяван и от заинтересовани среди вътрешнопартиен канибализъм, говорят за добре премислен план за сатанизиране на БСП и в резултат - за минимизиране на нейното влияние. Това е тревожен и опасен прецедент в историята на БСП, който би трябвало да бъде осмислен не само от ръководните органи на БСП, и не само от нейните членове и симпатизанти.
ЦИБ на ПП „Нова Зора” смята, че макрорамката на подобно сатанизиране на БСП е по-широка и не се свежда само до осъществяване на 20-годишната мечта за нейния погром от т. нар. български десни. В условията на продължаващата и все по-задълбочаваща се криза – във всичките й измерения – икономически, духовни и морални, в тревожния процес на крушение на крехките демократични свободи и завоевания; в условията на един все по-втвърдяващ се авторитаризъм и пълзяща диктатура; във времена, когато хлябът ще става все по-малко за мнозинството от народа, произволът – все по-безпределен, а суверенитетът все по-ограничен, особено важно е да бъде дискредитирана въобще социалната идея.
Автор: Минчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...
Изпитанията преди партийния конгрес
 • Днес вече не е рано, а утре може и да няма
 • Проблемите, с които ще се занимава съвсем скоро конгресът на БСП, са на пръв поглед познати или прекалено събрани около кризата в социалистическата партия. Едва ли някой у нас би могъл да възрази на истината, че БСП на всички свои нива е в криза, която изглежда непрогледна. Освен това има среди, които иронично напомнят сегашните проценти на влияние на българската левица, обидно микроскопични, мъчително пробиващи бариерата от 8-10 %.
  Други обаче, между тях и аз, смятат, че тези резултати са временни, че БСП има потенциал, за да повиши влиянието си в обществото през следващите няколко години. Тъкмо заради това неприятелите и опонентите на БСП сега се групират, оказват масиран натиск, разгръщат груба пропагандна акция. За тях е жизненоважно да не допуснат промяна в социалните настроения. Това обаче не зависи от волята на десницата и спечелилите „всенародно доверие” български популисти.
  Автор: Проф. Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
  Носталгиците му пречели...
  “Благодарността не е отличителната черта на монарсите, но Бурбонът Фердинанд надмина всички”. Така парижкият вестник “Тан” коментира навремето убийството на Стефан Стамболов, имайки предвид френското потекло по майчина линия на монарха и собственото му постоянно изтъкване, че е повече потомък на Краля-Слънце, отколкото на скромните херцози на Саксония, Кобург и Гота. Кобург или Бурбон се е чувствал Фердинанд ни е все едно. Лошото е, че неговият внук Симеон не пада по-долу по неблагодарност, алчност и наглост. В интервю за израелския вестник “Маарив” той се оплаква, че в България “не оценяват и уважават достатъчно направеното след края на комунизма до днес” и изпитват определена “носталгия по миналото, когато всичко беше просто и лесно”.
  “Трагедията е, че има определена носталгия по миналото. Държавата се грижеше за всичко, хората имаха почти еднакви възможности и се подчиняваха на заповедите. Когато трябва да си отговорен за действията си, цената расте и изведнъж има повече недоволни. Свободната инициатива има цена”.
  Автор: д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...
  Мародерството като благотворителност
  За първите месеци от управлението си правителството на ГЕРБ не направи нищо съществено, за да облекчи участта на милионите бедстващи българи. Затова пък нововъведенията за по-нататъшното им ограбване се провеждат стъпка по стъпка всеки Божи ден. Един от последните примери за това е драстичното повишение на акцизите за тютюневите изделия. Казано съвсем конкретно, от Нова година пушачите в страната ще плащат по 5 лева за една стандартна кутия цигари, ще рече – средно по 150 лв. на месец. Всеки човек, който не витае из облаците, знае какво означават 150 лв. за личния му бюджет. А като се вземе предвид, че 40 на сто от пълнолетните сънародници плащат дан на никотиновия порок, става ясно, че върху нацията се е стоварила още една чудовищна беда.
  Това цинично плячкосване никак не може да се обясни с партерната поза на кабинета “Борисов” спрямо ЕС – брюкселските чиновници наистина искат повишения на цените, но далеч не в такива мащаби.
  Греши и онзи, който си мисли, че това засяга само пушачите.
  Автор: Георги АСЬОВ>> Пълния текст...
  Б. Б., или раждането на новия култ
  Проведената на 26 и 27 септември среща на Бюрото на БСП с Парламентарната група и коалиционните съюзници в Боровец е първа лястовица след безполезното нищонеправене на ръководството на БСП от последните избори до ден-днешен.
  Определям така срещата в Боровец, понеже вече от два месеца, изненадващо за мен, Бюрото и Националният съвет на БСП изпаднаха в летаргия, а председателят Сергей Станишев предпочете да не отговаря на масираната атака от страна на управляващите и лично на Бойко Борисов. За съвсем кратко време в публичното пространство се наложиха две тези в ущърб на българската левица. Първо, че социалистите и тяхното ръководство представляват център на корупцията у нас. И второ, че БСП носи цялата отговорност за политиката на бившето правителство, което според ГЕРБ е провал. Правителството на ГЕРБ предпочете да съсредоточи всичките си усилия, за да дискредитира напълно БСП в очите на нашия народ, но не и ДПС и НДСВ.
  Организирана беше поредица от проверки и ревизии, които преди произнасянето на съдебната власт и прокуратурата да обявят, че целият елит на БСП е за затвора! На прицел бяха поставени министрите на соцпартията, както и министър-председателят, но те, вместо да се защитават и излязат с контрадоводи, предварително се оттеглиха от полесражението, създавайки поразяващо впечатление за вина, за виновност. Честно да си кажа, очаквах друго поведение, и то от страна на Бюрото и НС, но изглежда, съм се лъгал.
  Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
  В името на България!
  И тази година датата 9 септември 1944 г., станала водораздел между капиталистическото и социалистическото развитие на България, предизвика приглушен дебат в обществото. Тази историческа дата вече 20 години се оспорва от политици, общественици, журналисти, хора репресирани, техните потомци, и др. Път, който чертае и бъдещи разделителни линии в българското общество. Това особено ясно се открои на 9.09.2009 г., когато „десните” в Народното събрание побързаха да поискат с едноминутно мълчание да бъде почетена паметта на „жертвите на комунизма” след 9.09.1944 г., а от “ляво” поискаха да се почете паметта на „жертвите на фашизма” до тази дата. От трибуната “десните” цитираха цифри, които далеч надхвърлят броя на истинските народни жертви, дадени от носителите и последователите на двете противоположни идеи, което не отговаря на историческата истина и е недостойно, защото цели манипулиране на общественото мнение. В крайна сметка, по предложение на г-н Иван Костов от ПП ДСБ, беше почетена паметта на „всички, които са загинали за своите идеали”. Същевременно в новия Правилник на Народното събрание се включиха разпоредби, ограничаващи правата на народните представители с „досиета”, което е своеобразна „лустрация” и доведе до жалба в Конституционния съд.
  Автор: Полк. о.з. Тодор ПРЕДОВ>> Пълния текст...
  Демокрацията – основният мит
  - Николай Викторович, написахте книга за финансовата криза от 2008 г., и тя имаше ефекта на бомба... Как бе създадена тази книга?

  - Честно казано, бих искал възгледите в книгата ми да се възприемат през призмата на същностните идеи, заложени в нея, а не с посредничеството на личността и биографията на автора й. Затова и заглавието се изписва с няколко ярки фрази. Аз лично бих харесал повече такова заглавие като читател.
  Моите книги са сплав между история, политика и икономика. Тази структура – все едно е флакон с разнородно съдържание, но събрано в едно, - се получава от само себе си. Изучавам взаимодействието между държавите на световната арена. Война или революция – всичко е резултат от такива взаимодействия. Първоначално ме заинтригува историята на нашата Февруарска и на Октомврийската революция. Отидох и по-далеч, потопих се в гражданската война. После, когато вече ми се изясниха основните принципи на политическия ред в света, се доближих и до Втората световна война, и до съвременните политически събития. „Криза. Как се прави това” е моята седма книга, така че не съм новак в писането. Но човекът е така устроен, че съвременните събития ни интересуват много повече, отколкото тези от миналите дни. Именно с това си обяснявам успеха на „Криза...”
  Интервю на Николай Стариков пред в. "Завтра">> Пълния текст...
  Голямата война на президента Обама
  Постепенно “забравената война” на президента Буш в Афганистан се превръща в голямата война на президента Обама. Иска или не иска, но Афганистанската война става неговата война, свързва се с неговото име и се трансформира в основен фактор, който ще определи мястото му в американската история. Може би това е несправедливо, може би политическите реформи на Обама, предложенията му за преодоляване на икономическата криза, идеите му за здравната реформа, плановете му за съкращаване на стратегическите ядрени оръжия и редица други инициативи ще бъдат по-съществени за живота на американците, но именно войната по чукарите на далечен Афганистан ще прослави или ще почерни името на първия американски черен президент във вековете.
  Сега Обама е изправен пред тежки, може би съдбоносни за страната си и за самия него решения в Афганистан. На 7 октомври се навършиха осем години от началото на прякото американското вмешателство във вътрешните работи на азиатската страна. Първоначалната идея за краткосрочен конфликт с минимални жертви се превърна в проточила се военна авантюра, в която участват над 65 хиляди американски войници, както и над 40 хиляди войници от НАТО и други “приятелски на Америка” държави (сред тях водещи са Англия, Германия, Италия, Франция и Канада). Жертвите на Америка към 8 октомври т.г. достигнаха 861 души (английските са 220, канадските – 130, а общо 22 американски съюзника са загубили войници в Афганистан, като броят на техните жертви надвишава 40% от общия брой на загиналите). Перспективата е още по-мрачна: войната може да продължи дълги години (някои генерали говорят за десетилетия, министърът на отбраната на САЩ не се ангажира със срокове, генералният секретар на НАТО Расмунсен твърди, че съюзът ще остане в Афганистан “колкото време е нужно за да се свърши работата”), а жертвите постоянно ще се увеличават. Разширяват се не само мащабите на водената партизанска война, но и формите на бойните действия, в това число и най-жестоките – самоубийствените атентати (през 2005 г. те бяха 9, през 2006 г. – 97, през 2007 г. – 142, а миналата година – 148). В тази връзка читателят на в. “Таймс” Лайъм Б. коментира на 30 септември: “Съюзът ще остане в Афганистан колкото е нужно, докато хората се уморят от лъжите и прикритите истини, от които е изплетена цялата кампания, и изберат първия човек, който ще осъществи пълното изтегляне от тази забравена и от Бога страна”.
  Автор: Христо МАЛЕЕВ>> Пълния текст...
  Една българка на сръбския престол
  В лето Господне 1332-ро българският цар Иван Александър дал сестра си Елена за жена на сръбския крал Стефан Душан. С това бил сложен край на продължителната вражда между двете държави.
  Всъщност началото на този брак не било никак обещаващо: почти пет години Елена все не можела да дари съпруга си и поданиците му с престолонаследник. И тъй като в оная епоха безцарствието било тежко нещастие за всяка страна, защото почти винаги водело до гражданска война, сърбите вече се чудели как да върнат българката на Търново.
  Автор: Иво БРАТОЕВ>> Пълния текст...
  Градските организации на партиите от Коалиция за България
  подписаха споразумение за сътрудничество на предстоящите
  частични местни избори в Столична община
  Градските организации на партиите от Коалиция за България подписаха споразумение за сътрудничество на предстоящите частични местни избори в Столична община. Споразумението беше подписано от председателя на ГС на БСП-София Румен Овчаров, председателя на Градския партиен съвет на Движение за социален хуманизъм Чавдар Сутински, председателя на общинския съвет на ПП “Рома” Коста Алексиев, първия секретар на Общинския комитет на Комунистическа партия на България Ваня Каменова, секретаря на Софийската градска дружба на ЗС “Александър Самболийски” Иван Бърнев и председателя на Градската организация на ПП “Нова Зора” доц. д-р Тодор Мишев. След подписването Румен Овчаров каза, че кандидатът на БСП за кметските избори в София Георги Кадиев може да обедини не само БСП, не само Коалиция за България, но и голяма част от свободномислещите софиянци. “Мислещи за града, за страната, а не разчитащи на поредните магьосници и герои, които ще ни спасят, а на хора, които са доказали, че могат да вършат работа”, посочи лидерът на БСП-София.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...


  Проект за паметник на "жертвите" на комунизма
  карикатура: Тодор Цонев