"Нова Зора" - брой 33 - 22 септември

Сподели във Facebook
Свобода за петимата кубински патриоти – затворници в САЩ!
Мариана АНГЕЛОВA

На 12 септември 1998 г. в САЩ са арестувани петима кубински граждани - Херардо Ернандес, Рене Гонсалес, Рамон Лабаниньо, Антонио Гереро, Фернандо Гонсалес. Вече единадесет години те изтърпяват присъда, постановена въпреки липсата на неоспорими доказателства за тяхната вина, а именно, че по време на пребиваването си в Маями, САЩ, докато събират информация за намеренията на кубинско-американска терористична организация, възнамеряваща да действа против Куба, са “заплашили националната сигурност на САЩ”.
В послание до народа на САЩ петимата кубинци заявяват, че не са нарушили или застрашили националната сигурност на САЩ, а всъщност са допринесли за разкриване на терористични актове срещу кубинския народ и така са спомогнали за спасяване от смърт на невинни кубинци и на граждани на САЩ. На 2 септември 2008 г. 11-и окръжен съд в Атланта, Джорджия, в САЩ, отхвърля преразглеждането на делото и потвърждава обвинителните присъди за петимата кубинци. На 15 юни 2009 г. Върховният съд на САЩ отхвърля и преразглеждането на техния казус.
Три поредни президентски администрации отказват свиждане с близките на осъдените, което е грубо нарушаване на човешките права и на пенитенциарното право, дори и комисия на ООН намира тези действия за неправомерни. Обществени организации от цял свят, както и изтъкнати личности, сред тях и нобелови лауреати, се обявяват неколкратно през тези години за освобождаване на затворниците, двама от които са с доживотна присъда. Засега промяна в ситуацията няма, въпреки че дори и според магистрати присъдите са изключително тежки в сравнение с аналогични казуси.
И още нещо странно в историята на петимата кубинци - присъдата на на Рене Гонсалес включва и допълнителна забрана “да се присъединява или да посещава специални места, където се събират индивиди или групи с терористичен характер, членове на организации, които подкрепят насилието или фигури на организираната престъпност” (стенограма на присъдите от 14 декември 2001 г.). Забраната се разпростира дори и върху - забележете - Антонио Гереро - който има доживотна присъда и плюс още десет години затвор (!). Дали това се нарича ирония на съдбата?!
В процеса, който мнозина определят като фарс, са натрупани прекалено много несъответствия и несъобразности, и сякаш му придават характер повече на инквизиция, отколкото на правораздаване и съдопроизводство от началото на 21 век. Доказва го и образуваният втори процес за Рамон Лабаниньо и Антонио Гереро, както и отказът на щатския съд да отмени присъдата на Херардо Ернандес поради обстоятелството, че той вече имал... доживотна присъда!
На 1 август т.г. Народното събрание на народната власт на Република Куба излезе с апел за справедливост по повод случая с петимата кубински граждани.
В София също се състоя среща за солидарност с петимата кубинци (на 10 септември т.г.), която прие специална декларация. В нея софийските участници се присъединяват към международната кампания за солидарност и за незабавно освобождаване на петимата. Надеждата за справедливо разрешаване на случая този път разчита да привлече вниманието на настоящия президент на САЩ Барак Хусейн Обама. Той има конституционното право, а и морално задължение, да намери справедливото разрешение на този казус.

Кубинският народ има много и искрени приятели в България. Това показа срещата за подкрепа на петимата кубинци – затворници в САЩ на 10 септември т.г.. Инициативата за нея бе на Асоциацията за приятелство между България и Куба, присъстваха представители на близо десет неправителствени организации и движения, сред които БАС, Национален граждански комитет за защита на Петимата, Асоциация за приятелство между България и Венецуела, Младежко движение за съпротива „23 септември”, Столично сдружение на инвалидите, Лига на българските жени, Съюз на разузнавачите, АРТКООП, бивши депутати, юристи, наши специалисти, работили на Острова и др. С изказвания участваха изпълняващият длъжностт посланик на Куба у нас г-н Алберто Гарсия и първи секретар на посолството на Венецуела г-н Франклин Ринкон.
Участниците се присъединиха към Четвъртата международна кампания за освобождаване на Херардо Ернандес, Рене Гонзалес, Рамон Лабаниньо, Антонио Герреро и Фернандо Гонзалес. Така и нашата общественост каза „да” на предприеманите в световен мащаб постъпки за справедлив съдебен процес, искане, зад което стоят подписите на десет нобелови лауреата, декларациите на два парламента – Мексиканския и Панамския, и гласовете на стотици граждански комитети.
Петимата кубински граждани са изпълнявали в Маями мисия за събиране информация относно плановете на терористични кубино-американски групировки срещу Куба. От арестуването им на 12.09.1998 г. – преди повече от десетилетие, на адвокатите – защитници на обвиняемите, а после и осъдени кубински граждани, се правят всевъзможни спънки: отказване достъп до голяма част от „доказателствата”, на практика фалшиви, възпрепятстване да се получат юридически документи и кореспонденция, да не говорим, че толкова години на петимата не бе разрешено свиждане с близките и съпругите им.
Чудовищните присъди – три доживотни и две от по 15 и 19 години затвор – станаха причина за началото на мощна международна кампания. След като Върховният съд на САЩ, до който делата стигнаха след мъчителни перипетии, не се съобрази (15.06. т.г.) със световното мнение за преразглеждане решенията на по-нисшите инстанции, Народното събрание на Куба се обърна с Призив към парламентите и народите по света (1 август т.г.).
Надеждата на прогресивните сили сега е президентът Обама да използва конституционното си и морално право за помилване на петимата. Такъв жест би доказал промяна в политиката на САЩ спрямо Куба, подложена на ембарго от северния си съсед повече от петдесет години.
Изказванията на срещата в София бяха силно емоционални. Предложиха се нови и конкретни пътища за постигане на целта – изпращане по електронна поща на лични писма и колективни декларации до висши държавници в САЩ (AmericanVoices@mail.house.gov – Nancy Pelosi; InfoDesk@ohchr.org - Palais des Nations, Switzerland; Michelle Obama, The White House, 1600 Pennsylvania Ave, NW, Washington, DC 20500, United States), както и до посолството на САЩ в София.

Нагоре
Съдържание на броя