"Нова Зора" - брой 33 - 22 септември

Сподели във Facebook
Ледовете се топят
Дойче веле

Предполага се, че най-малко 25% от неразработените ресурси на нефт и природен газ в света се намират в Арктика. След няколко години през лятото там няма да има ледове. А това подхранва териториални апетити. Една руска миниподводница достигна до морското дъно на Северния полюс, като остави там руски флаг. Снимките от този акт обиколиха света. Най-вече в столиците на държавите, граничещи с Арктика, се шири тревога поради агресивното, хегемониално поведение на Москва.
“През 21 век не може да се действа, както в Дивия запад. Не става дума за това кой пръв предявява претенции за региона. Тези въпроси ще се решават от съответните институции на ООН, поради което трябва да предотвратим евентуална надпревара във въоръжаването на Северния полюс”, заяви датският външен министър Пер Стиг Мьолер, който реагира пръв. По негова покана през май миналата година се състоя среща на петте държави, граничещи с Арктика. Русия, Норвегия и домакинът Дания бяха представени от външните си министри, а САЩ и Канада изпратиха заместниците. Особено руският външен министър Лавров прояви голяма дипломатичност. Той се опита да релативира претенциите на своята страна в Северния полюс. “Акцията с подводницата бе демонстрация на сила в технологически, научен и хуманитарен аспект. Тя е сравнима с американското знаме на Луната или с германските алпинисти, които забиха флаг на връх Еверест. Само за това става дума и самият аз съм подчертавал това хиляди пъти. Ако една страна има териториални претенции, тя трябва да ги внесе в съответната комисия към ООН, която след това да вземе решение”, заяви руският външен министър. Дали в такъв случай изобщо няма повод за паника?
По думите на датския военен експерт Хенрик Йоргенсен: “Руснаците са много активни, тъй като голяма част от икономиката им се базира на ресурси, които те черпят от Арктика. Паралелно обаче руснаците са изключително склонни към сътрудничество. Без тях и без техните ледоразбивачи изследователката дейност на страните, граничещи с региона, би била невъзможна. Единствената страна, която още не е ратифицирала конвенцията на ООН за морското право, са САЩ. За разлика от тях руснаците се държат в Арктика едва ли не образцово”, посочва датският военен експерт.
Следователно - много шум за нищо? Поне така в Дания се опитват да интерпретират ситуацията. Според датски експерт, акцията на руснаците на Северния полюс преди две години била просто пи-ар. И изгледите за конфликт между страните, граничещи с Артика, четири от които членуват в НАТО, били минимални.

Б.р. Очевидно ледовете се топят не само в метереологичен, но и в политически смисъл. И са смешни напъните на някои наблюдатели, вкючително и у нас, вечно да подозират Русия в агресивност

Нагоре
Съдържание на броя