"Нова Зора" - брой 33 - 22 септември

Сподели във Facebook
Социалдарвинистът Иван Нейков
Ангел БАРУСОВ

Докато милиони българи проклинат “реформата на пенсионната система” при Костов, нейният инициатор и изпълнител си живее живота в сладка полуанонимност като столичен общински съветник. Думата ни е за Иванча Нейков, роден през 1955 г. в Хасково, вероятно неосъждан и правист по образование - по времето на непрежалимия Тато правен инспектор в Главна инспекция по труда.
През бурните месеци на 1990 г. инспекторът спешно става върл борец за работнически права в профсъюзната организация на име КНСБ, в която достига до поста заместник-председател. В Англия, както е известно, подкупват синдикалните лидери с място в Камарата на лордовете. А по липса на такава в България, но в абсолютно същия стил, синдикалният трибун Нейков се продава на Стефча Софиянски, който го удостоява с министерско кресло в служебния си кабинет (1997 г.). Пак през същата година Иванчо от Хасково запазва креслото си на социален министър и в правителството на Костов.
И като запретва ръкави, започва трескаво да изпълнява основната си задача – пълна ликвидация на социалната държава.
Именно той въвежда в практиката одиозната “точкова система”. Нещо повече – пак той подготвя и “реформата” на здравеопазването, която разцъфтява с пълна сила в републиканското царство на алчното старче от Мадрид. За отбелязване е, че и двете велики преустройства противоречат на Конституцията, която изрично определя България като “социална държава”. Но то колко му е на един бивш правист като Нейков да стъпче не само елементарната човещина и морал, но и основния закон на страната?
За да извърши всичко това, пребоядисалият се на седесарин Нейков поднася пред олтара на глобализма неописуеми саможертви. Ето например как окайва още през 1999 г. министерската си орисия самият той: “Това мойто не е професия, не е дори длъжност, това е голям таралеж. Едно лудо препускане от 7 сутрин до 10 вечер. Често сърдити пенсионери ми казват – на ти мойта пенсия, дай ми твойта заплата. Съгласен съм, стига някой да може да издържи на този пангар тук”.
Боже, Боже, какъв човек, какъв държавник загуби народът ни, когато с поредния си отрицателен вот омете не само цялото Костово правителство, но и синдикалния ренегат в английски стил Нейков!
И какъв късмет, че и след него социалдарвинисткото министерство все се поема от подобни на него политици!
Ето, още дошло-недошло на власт, правителството на ГЕРБ вече се хвали, че ще вдигне пенсионната възраст при мъжете на 68 години. И то при положение, че средната продължителност на мъжкия живот у нас е 69 години дори според нашата фризирана и козметизирана официална статистика!
Прочее, ликувай, Нейков! Хем отърва ужасния пангар на властта, хем на него са поредните ти политически божем противници!

Нагоре
Съдържание на броя