"Нова Зора" - брой 33 - 22 септември

Сподели във Facebook
22 септември 1908 г. - Ден на независимостта
"Зора"

Независимостта Днес
Денят на независимостта все още някак трудно се вмества в празничния календар. Може би защото последен - едва през 1998 г., намери място в списъка на официалните празници. Или може би защото съвпада със златната нега на последните слънчеви септемврийски дни, когато българинът май мисли повече за грозде и вино...
Разбира се, причината не е само в това. Датата 22 септември цели 45 години бе не само забранена, но и съзнателно заличавана от историческата памет на нацията. Просто защото бе свързана прекалено много с омразната личност на цар Фердинанд и с правителството на Демократическата партия, начело с Александър Малинов. А един цар, докарал две национални катастрофи, и един буржоазен политик нямаше как да бъдат запомнени с добро. Както и да е, покрай злините, казват, и нещо добро ще е било направено.
Нещата си дойдоха на мястото. На 22 септември в старопрестолно Търново ще се държат речи, гвардейците ще поднасят венци и ще гърмят празнични салюти, ще се разиграва на Царевец събитието отпреди 101 години.
Но не за това става дума.
Специалистите по народопсихология твърдят, че липсата на постоянство и степенуване на политическите приоритети е един от големите недъзи на българина. Действията на управляващия елит – от Освобождението до Балканската война обаче, - опровергават тази теза. Защото именно в тази епоха, стъпка по стъпка, те измъкват България от мъртвата хватка на Берлинския договор и я правят равноправен член на европейското семейство.
Ето за това става въпрос. Това, а не ретро умиления и идеализации за политиката на цар Фердинанд и на правителството на Малинов трябва да е водещото в мислите и действията на днешните български политици.
Става дума просто за здрав разум, интелигентен анализ и единомислие при защитата на националните интереси. Нещо, което толкова рядко се случва на българските политически мъже.
И още нещо. Когато става дума за българския интерес и българската държава - никакви идеологеми и исторически предразсъдъци нямат основание. Историята се е състояла. И денят 22 септември заема в нея закономерното си място.

Нагоре
Съдържание на броя