"Нова Зора" - брой 33 - 22 септември

Сподели във Facebook
Кабинетът отряза ЕС за бежанците
Венцел КРАНЦ

Никога не сме били тотални отрицатели на което и да е правителство, стига действията му да са в унисон с националните интерес. Ето защо не може да не кажем добри думи за становището на кабинета след заседанието на Съвета по европейски въпроси към Министерския съвет през миналата седмица. Темата на консултативния орган бе посветена на опитите на Европейската комисия да изгради обща мрежа между 27-те страни членки за координирано решаване на бежанските въпроси.
Окончателната позиция на България трябва да стане ясна до края на октомври, но вече е ясно, че правителството не е съгласно да приеме бежанци. Въпреки предоставяната от Европейската комисия 4000 евро еднократна помощ на човек при приемането на бежанец. България не е част от тази мрежа и не смята да влиза в нея, заяви недвусмислено зам.-министърът на външните работи Красимир Костов. Мотив в официалната позиция на страната ни ще е необходимостта държавата първо да осигури достатъчно добри условия за труд и социални придобивки за собствените си граждани. “Едва тогава ако имаме финансов ресурс, може да се мисли за приемането на бежанци”, допълни Костов.
Правилно, логично и далновидно. Прекалено сме бедни, за да ни се трупнат на главата още по-бедни. Хуманизмът си е хуманизъм, но всеки нормален държавник се грижи преди всичко за собствената си нация. Пък и за мизерията и страданията на хората от т. нар. третия сват най-малко вина има България. Да си ги приемат англичани, французи и други стари и богати колонизатори.

Нагоре
Съдържание на броя