"Нова Зора" - брой 33 - 22 септември

Сподели във Facebook
Суперменът изкупи сините
д-р Теодор БОЕВ

В миналия брой коментирахме опитите на Иван Костов да опонира - и дори да заплашва Бойко Борисов. Обаче в крайна сметка излезе обратното - Суперменът сви сърмите на Командиря. Или по точно буквално изкупи градските организации и на СДС, и на ДСБ. Защото за пръв път от 1991 г. насам сините, в лицето на двете партии, няма да издигат свой кандидат за кмет на София. Ръководствата на двете градски организации получиха мандат да водят преговори с ГЕРБ за излъчване на обща кандидатура, но в крайна сметка решиха да подкрепят кандидата на ГЕРБ - министъра на образованието Йорданка Фандъкова.
Как се стигна до това? Отначало СДС решиха да водят преговори с ДСБ и други десни партийки за издигане на общ кандидат-кмет на партиите от ЕНП. Но не излезе нищо. И за да не се поставя под съмнение синьото единство, ДСБ-София също се съгласи да преговарят за “общ кандидат” с ГЕРБ. Правилно - бойкоманията все още владее столицата. Не случайно лидерите на двете партии - Мартин Димитров и Иван Костов, се дистанцираха от темата и оставиха решението на градските си организации, които въпреки че не могат да се гледат, в крайна сметка единодушно капитулираха пред ГЕРБ.
Това решение обаче ще промени и политическата конфигурация в Столичния общински съвет. Ако “общият” кандидат спечели изборите, групата “Алианс за София” (ДСБ и СДС) става част от управляващото мнозинство в градския парламент.
Ето къде е заровено кучето! Защото от ГЕРБ неофициално вече са обещали делегиране на определен властови ресурс на партиите от общинската коалиция. Излиза, че общите идейни принципи, с които сините оправдават решението си, са подплатени и с финикйски знаци. Нали ви предупреждавахме: ако подкрепиш Бойко, получаваш и Костов?!

Нагоре
Съдържание на броя