"Нова Зора" - брой 31 - 8 септември 2009 г.

Да се върнат на България героите, а на младежта – идеалите!
Втората световна война отдавна завърши. Остана в миналото и Нюрнбергският съд, който постанови: “Фашизмът е престъпление срещу човечеството”. Отмина и шестдесетгодишният юбилей от разгрома на фашизма в Европа, отпразнуван в Москва с участието на държавните глави на множество държави в света. Това беше акт на признание, че разгромът на фашизма е дело на всички държави, народи, политически сили, религиозни общности, обществени организации и личности, взели участие в борбата срещу него. Във всички държави, през които бе минала войната, участието в антифашистката борба се разглежда като източник на национална и лична гордост. Във всички, но не и в България!
Автор: Ген. полк. о.з. Васил ЗИКУЛОВ>> Пълния текст...
Великата дата 9-и септември
Девети септември 1944 г. беше и си остава велика дата. Разбира се, не за всички. Тя е велик ден за 80-90 % от българския народ през 1944 г. Много хора от тогавашното поколение вече не са между нас. Естествено е обаче, че за останалите 10-20 процента този ден не само не е велика дата, той дори е и черна!.. Това са онези, които участваха в бившата фашистка власт, както и техните потомци, които вятърът на времето издигна до отговорни постове днес, а тяхната люта омраза отрови и страната... Младежта, която не е живяла в онази епоха, могат да я манипулират. И на това основно разчитат.
За времето, обхванало близо половин век може да се разбере от Държавния архив, библиотеки, фотоархиви, архивите на радиото и телевизията, и най-вече в ООН, където България беше в списъка на най-напредналите държави. А сега е сред последните. Навсякъде е отразено, че здравеопазването и образованието са безплатни, че няма безработица, че дори е внасяна работна ръка отвън, че селското стопанство е окрупнено, кооперирано и напълно механизирано, а продукцията е с високо качество, търсена и в други континенти. И още - че народът притежава 95% от жилищния фонд и 29% имат втори имот, че почивното дело е високо развито. Българският народ почиваше на море и планина на достъпни цени. Армията и милицията бяха патриотични, верни и безкористни. Нямаше кражби, убийства и отвличане на хора. Цареше мир, спокойствие и благоденствие.
Автор: Петър СРЕДКОВ>> Пълния текст...
Оптимизъм с цвят на изгорели рози
Преди седмица България бе посетена от президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов, известен още като „Новият Туркменбаши”. Старият Туркменбаши се казваше Сапармурат Ниязов. Покрай разговорите за доставка на 2,5 млрд. кубометра природен газ (ако България осигури тръбопроводи, по които да потече синьото гориво), читателите на българската преса научиха любопитни неща за кариерата и личния живот на Бердимухамедов, които будят асоциации с биографията на българския премиер Бойко Борисов. Ето няколко доказателства.
Първо, и Гурбангули, подобно на нашия Бойко е генерал, само че действащ армейски генерал, а не генерал-лейтенант от резерва. И двамата са получили генералските си звания благодарение на заеманите длъжности: Бердимухамедов, като президент на Туркменистан и върховен главнокомандващ на въоръжените сили, а Борисов – като главен секретар на МВР.
Второ, и двамата имат черен колан по карате, като президентът на Туркменистан притежава и 6-и дан.
Автор: Петко ПЕТКОВ>> Пълния текст...
ГЕРБ се кани да узакони иманярството
“От 40 години живея благодарение на колекционерите”, заяви министърът на културата Вежди Рашидов, защитавайки внесените от депутати от ГЕРБ предложения за промени в Закона за културното наследство, с които се отменя изискването притежателите на движими културни ценности да представят официален документ за доказване на произхода им.
Според текста, качен на страницата на парламента, думата “официален” отпада, с което на практика колекционерите могат да си послужат с какъвто и да е документ, дори и обикновен договор за покупко-продажба от частно лице или аукционна къща. Въпросната корекция, макар и незначителна на пръв поглед, променя коренно идеята на закона. Защото именно изискването да се доказва произхода на предметите в частните колекции, предизвика най-силен отпор от страна на колекционерското лоби. Археолози, музейни работници и колекционери се надпреварваха да декларират, че притежателите на много ценности като Васил Божков, Димитър Иванов и Боян Радев нямат проблем да докажат произхода на колекциите си и всъщност законът работел против дребните любители на антики.
Автор: Константин ВРАНОВ>> Пълния текст...
Преоблякъл се Илия...
Люти закани за преразглеждане на всички далавераджийси закони обещаваха от ГЕРБ преди изборите. Особено яростно те атакуваха т.нар. закон за заменките на гори. С което доста успешно привлякоха немалко гласове на хора, за които защитата на българската гора и природа не са само празен звук или начин за правене на политическа кариера.
Но както е отбелязал навремето Бисмарк, най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов. Почнал, не почнал работа новият парламент, и ГЕРБ вече даде да се разбере, че далаверите ще продължават. Е, може би малко по-регламентирано. Това поне стана ясно на първото работно заседание на парламентарната Комисия по земеделие и гори. Защото членовете й гласуваха почти единодушно тоталната забрана за промени на предназначението на заменените гори с цел строителство за частни лица, което обаче ще важи до приемането на нов закон. Новият закон ще допуска да се строи, но... при определени условия. Забраната няма да важи за общините.
Автор: д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...
Кого обслужва министър Трайков?
 • който успешно настройва срещу премиера Борисов целия български народ
 • В Министерството на икономиката, енергетиката и туризма се е внедрил общественоопасен елемент. Елементът се казва Трайчо Трайков, министър на ресора. За това, че е общественоопасен, се вижда дори само от факта, че е трикратен лауреат на фондацията на Сорос “Отворено общество”. Освен това Трайков е извършвал консултантски услуги на западния капитал за заграбване на енергийни мощности в Литва, Латвия, Естония и др. Особено ценен е приносът му за прехвърлянето на приходите от държавните енергоразпределителни дружества в Пловдив и Стара Загора в алчните ръчици на австрийската фирма ЕВН (без дори да споменаваме бастисването на топлофикацията в първия град). В случая става дума за същата оная ЕВН, от която години наред пищи цяла Югоизточна България. За което Трайчо пак не е без заслуга, защото в продължение на няколко години е бил и неин щатен служител.
  Прочее, както изглежда, той още продължава да е такъв, макар че от около месец и половина се води за български министър.
  Автор: Георги АСЬОВ>> Пълния текст...
  БСП, историческият процес и ЕЛНФ
 • Размисли, поуки и предупреждения
 • Още звучат в общественото пространство въпросите какво стана и какво ще става? И наистина, случи ли се нещо необикновено и страшно в началото на юли 2009 г.? Не мисля.
  Чрез най-нормални парламентарни избори коалиция от партии беше отстранена от власт и на нейно място дойде друга партия. И какво? БСП като главен участник в коалицията, регистрирала успешен мандат и била несправедливо наказана, тръбят от „Позитано”. Не че не е вярно, но подобни вопли само доказват, че „стратезите и генералите” на БСП така и не разбраха за 20 години основни неща от политиката, поведенческия и ситуационния анализ. Забравили са дори неща от историята, учени в средното училище. Или просто не желаят да кажат истината.
  1945 г. Потсдамската среща на тримата „големи”: Хари Труман, Йосиф Сталин и Уинстън Чърчил. По средата на конференцията Чърчил напуска конференцията заради поредни парламентарни избори (26-27 юли). Всички са убедени, че той скоро ще са завърне като победител – Чърчил е победоносен национален военен вожд, спасил страната и империята от нацизма. Кой политик след гръмка победа е сменен и му е отказана по-нататъшна власт? Като че ли няма, но се случва. Парадокс ли е? Не е. Просто народът на Великобритания преценява, че за мирния период такъв военен лидер като Чърчил не е подходящ. И отказва да му повери отново властта. Следователно, става дума не само за „успешността” на управлението от гледна точка на висшите интереси на държавата, а и за проектиране на тези „успехи” в бъдещето, и как народът на страната преценява ефикасността на това проектиране. Именно тази ментална връзка много често се изпуска от внимание.
  Разбира се, това е само предварително, начално обяснение и разкриването на неговата конкретика за всеки отделен случай и за всяка отделна страна предполага сериозно и задълбочено изследване с привличането на голям фактологичен материал. Но винаги зад такова изследване стои нещо главно, основно, което би трябвало да се „улови” и дефинира.
  Автор: Проф. дтн Евгений ГИНДЕВ>> Пълния текст...
  Болнични размисли
  При мама единственото, което напомняше почивка беше името й - Неделя. Дните й, включително и неделите, бяха изпълнени с труд. Две думи: работа и грижи за семейството, са достатъчни да обрисуват целия й живот. Живя 96 години. От тях само 6-те последни месеца не са свързани с тези думи - счупи си крака, след операцията не можа повече да се изправи.
  Обществени теми напират в мислите ми. Вече 20 години случайни, дори измислени въпроси се дъвчат от политически и медийни сили и тресат без прекъсване обществото. Това удивително напомня първите години след 9 септември 1944 г. Учудвам се как все още не са копирали Вълко Червенков, който в 1950 г. каза, че хората трябва да имат биографии “чисти като водата на 7-те рилски езера”. В същото време съдбовни национални проблеми се подминават мълчаливо от политици, партии и медии.
  Фатално е намалението на населението ни. При първото преброяване през 1887 г. сме били 3,15 милиона души; през 1946 г., след четири войни – 7 милиона; в 1990 г., след “пагубните” 45 години. – 8,7 милиона; а в 2006 г. – 7,3 милиона души, от тях 700 хиляди все още са български граждани, но живеят постоянно извън страната. Намалението с 1,4 милиона души само за 16 години е бедствие, по-голямо от националните катастрофи, сполетели България от Освобождението досега. Потресаващ е социалният облик на българина. Огледайте улицата, всеки двадесети е с бастун, или с придружител, преобладават възрастните и материално нуждаещите се, промяната на етническата структура видимо се отразява на културното и образователно равнище на обществото - ставаме смаляваща се, остаряваща, инвалидизираща се, обедняваща и със спадаща грамотност нация.
  Автор: Инж. Иван ПЕХЛИВАНОВ>> Пълния текст...
  Църквата в Долна Каменица
  Западно от Белоградчик, на територията на окупираните от Сърбия изконно български земи, се намира една от най-необичайните църкви на нашето средновековие. Става дума за храма “Св. Богородица” в село Долна Каменица.
  Онова, което прави молитвения дом уникален не само за България, но и за православните Балкани, са двете мощни квадратни кули, които му придават вид на малък замък. Подобна архитектура не е характерна за страните от византийския културен кръг, затова и специалистите не без основания изтъкват, че в случая трябва да се говори за унгарско влияние – най-вероятно заимстване от някои католически обекти в Трансилвания. През 13-14 в. и българското Поморавие, и Банат, и Трансилвания се намират в регион, подлаган непрестанно на грабежи и опустошения от татари, узи, печенези и т.н. Твърде вероятно е църквата да е била издигната в имението на някой местен феодал.
  Автор: Георги АСЬОВ>> Пълния текст...
  Световната финансово-икономическа система и Америка
  В средновековна Европа съществували два типа олигархични общества. Първият (познат в Русия) е феодалната олигархия. Това е власт на богати семейства, чиито имения съперничат по мащаб с територията на други държави. Такава фамилия били например Воронцови.
  Другият тип олигархия може да наречем венециански модел. Форма, която получава въплъщение по време на управлението на византийските търговци-фанариоти. През Ренесанса центърът на този тип олигархична държава е Венеция. Венеция е начело на опозицията, която търсела начини да разруши новия формат на обществото – държава-нация. В началото на 16 в. започнала военна кампания срещу Венеция. Организирала я Камбрийската лига. Поради куп причини Венеция не била победена и дори застанала начело и на двата типа олигархия. Оттогава в европейската цивилизация и отвъд пределите й присъства симбиозата на две несъвместими икономически форми.
  От една страна, това е формата, която днес наричаме съвременно индустриално общество и чиято цел е подобряване на демографските условия за живот и повишаване производството на богатство на глава от населението. Този вид общество се занимава с физическа (реална) икономика, а не с монетарна. За това общество понятието „капитал” означава физически капитал, а не монетарен. Само че в повечето европейски общества преобладава финансовият капитал, който води произхода си от венецианския модел.
  Автор: Линдън ЛАРУШ>> Пълния текст...
  За неделимост на българския език
  Обосноваване и призив към тази неделимост е същината на труда „Борба за език” (ИК „Огледало”, София, 2008) от Румен Стоянов. Уважаван испанист и португалист, поет, писател, преводач и професор в СУ „Климент Охридски”, той дълбае в невралгична точка – „македонизма” в езиковата сфера. Не че отношенията ни с република Македония в други области са протичали винаги безоблачно, но едва ли някой е дръзвал толкова бойко и емоционално да отрече самостоятелността на т.нар. македонски език. „Борба за език” е повече от лингвистично изследване – тя е силен граждански глас в защита на националното ни самосъзнание и гордост.
  Изхвърлянето от българския правопис на два пъти – в 1922 г. и окончателно в 1944 г., на полузабравената вече буква Е-двойно (ятовата гласна), утвърждаваща реалното съществуване на основни диалекти в говора – екането и якането, отваря пролука за изкуствено отделения македонски език. Той е прогласен от шепа хора, събрани в манастира „Св. Прохор Пчински”, на 02.08.1944 г. В сложната плетеница от национални и политически наслоения – коминтерновски разбирания за език и нация, идеи за славянска федерация на Балканите, а днес – и прояви на открито българофобство в югозападната ни съседка, Стоянов поддържа и доразвива позицията на езиковеди от БАН, изложена в „Единството на българския език в миналото и днес” (1978 г.)
  Автор: Мариана АНГЕЛОВА>> Пълния текст...
  Командира започна да строява Супермена
  Когато преди изборите твърдяхме, че зад гърба на Бойко Борисов наднича Иван Костов, ни обвиниха в манипулиране и черен пиар. И когато убеждавахме хората, че Командира ще започне да строява в две редици Бойко, ни упрекваха, че искаме да вбием клин между десните сили. То пък едни десни, ама нейсе, запуши я - това е друга тема. Е, костовците не изчакаха да минат дори сакралните 100 дни и заявиха недвусмислено, че партньорството с ГЕРБ вече е под въпрос. До края на септември ДСБ иска да види програмата на ГЕРБ за четиригодишния мандат, заяви ултимативно лидерът на ДСБ Иван Костов. И обвини кабинета, че засега само бяга по тъча и радва обществото с разкрития за скандалните харчове на предишната власт, без да вниква в същността на проблемите на страната.
  Още по-категоричен бе Йордан Бакалов от СДС. ”В това правителство изобщо не си говорят на един език, изобщо нямат ясна визия, ясна стратегия за управлението. И най- важното - нямат ясни цели, които да си поставят и да постигнат. И дори един антикризисен законопроект, който да бъде предложен в парламента от ГЕРБ”. Но призна, че управляващата партия си е присвоила много от идеите на СДС. Като знаем какви са, жална ни майка, ако влязат в действие.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Добра и лоша новина
  Администрацията на президента на САЩ Барак Обама май се е отказала да разположи елементи от ПРО в Полша и Чехия. Така поне твърди полският всекидневник “Газета виборча”, като се позовава на източници от Вашингтон.
  “Сигналите, които изпращат генерали от Пентагона, са абсолютно ясни - правителството на САЩ търси други решения за противоракетната отбрана вместо базите в Полша и Чешката република”, заявил Рики Елисън, представен като лобист в полза на антиракетния щит. На конференция на експерти по отбраната преди седмица “генералите нито веднъж не споменаха плановете, засягащи Полша и Чешката република”, изтъкнал той.
  Автор: Венцел КРАНЦ>> Пълния текст...