"Нова Зора" - брой 29 - 28 юли 2009 г.

Правителство на избирателния подход:
Експерименти, ревизия, реваншизъм и бомбастики
В четвъртък, на 23 юли, бяха огласени съставът и структурата на новото правителство на България с премиер Бойко Борисов. Нямаше големи изненади, тъй като още в изборната нощ започна посочването на отделни имена на вероятни министри и подаването на информация по тази тема продължи. По принципа на ден по лъжичка. Така гласувалите и негласувалите за ГЕРБ по-безболезнено преглъщаха неизвестните им доскоро герберски фаворити за министерски постове, докато над самите министерства надвисна като дамоклев меч заплахата от нова реорганизация и оптимизиране. Едни министерства щяха бъдат закрити, други да се преименуват, трети да бъдат разширени, четвърти щяха да се появят от нищото, за сметка на държавните агенции.
В новото правителство, както стана ясно при срещата на Борисов с президента, няма да има министерство на извънредните ситуации (МИС) и на държавната администрация, както и министър по европейските въпроси и вицепремиер, отговарящ за еврофондовете. Функциите на МИС, телефон 112 и част от функциите на ДАНС се поемат от МВР. За пръв път от началото на прехода министърът на вътрешните работи ще бъде вицепремиер. Ще има обаче министерство на физическото възпитание и спорта и министър без портфейл за българите в чужбина. За министър на спорта бе номиниран Свилен Нейков, а поста министър за българите в чужбина ще заеме проф. Божидар Димитров, „политически номад” от БСП. Министерството на икономиката и енергетиката не се разделя на две министерства – министерство на икономиката и министерство на енергетиката, както се тиражираше из вестниците, а напротив, ще поеме и туризма. Супермегаминистерството, което ще оглави Трайчо Трайков, досега главен секретар на скандално известното електроразпределително дружество ЕVN България, тероризиращо Южна България!..
Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
БСП отново на кръстопът
Поражението на БСП в изборите разкрива тежката криза в нея. Членският й състав се стопява. Старите й партийни членове измират или разочаровани – напускат. Млади не постъпват. Електоратът й отказва своето доверие.
Поражението е тежко, но това не е още гибел. От изводите, които партията ще направи, ще зависи ще тръгне ли тя отново към възход, или ще продължи по гибелния път, който ще я превърне в третостепенна безсилна и безполезна партийка от рода на партиите на Александър Томов, Николай Камов и др.
БСП претърпя поражение, защото загуби своята социална опора. Хората престанаха да вярват, че тя е последовател на партията на Димитър Благоев – борец за социална справедливост, равенство пред закона, благоденствие за всички.
Автор: О.з. ген. полк. Васил ЗИКУЛОВ>> Пълния текст...
Опасна е играта на “газова жмичка”
- Г-н Бончев, какви, според Вас трябва да бъдат българските приоритети? “Южен поток”, “Набуко” или и двете?

- Позволете да започна от т.нар. газова криза в края на миналата година. Медиите надигнаха вой: Русия спира газа за Европа! А за това, че на украинска територия се краде от транзитната тръба, от газопровода, който снабдява и Западна Европа, и България – нито дума. Нито че кражбата е от порядъка на милиарди кубометри.
Нечистата игра, която подеха медиите, целеше да внуши, че сме били енергийно зависими. Но спестиха истината, че сме зависими не от Русия, а от управниците на Украйна. От държавата, през чиято територия минава газопроводът. След като медийната война не успя, Европа развърза кесията си. Европейската банка отпусна кредит на Украйна да си плати дълга. Газоподаването беше възстановено.

- Но отделни медии продължават темата за “зависимостта”.

- Европа потребява над 500 млрд. куб. м газ. Газът идва от Норвегия и от Русия. Благодарение на залежите си в Северно море, Норвегия стана най-богатата държава в Европа и не иска и да чуе за членство в братския Европейски съюз. Но норвежкият газ задоволява едва 13 % от потребностите на Западна Европа. Останалата част идва от Русия. Преценете сами откъде другаде може да се получава газ?
Веселин БОНЧЕВ пред “Нова Зора”>> Пълния текст...
За някои процеси в лявото политическо пространство
След загубването на парламентарните избори в БСП цари оживление. Една група – да ги наречем „революционери” – се активизира и нейни представители започнаха много често да се изявяват в медийното пространство. Втората група – групата на „властта” – отговори с апаратни игри и с тривиални изявления и обяснения. Има и трета група – групата на мълчаливците, – която изключи всички телефони, дезертира от столицата и иска да наблюдава отстрани очаквани „екзекуции”, към които няма никакво, ама никакво отношение. Когато попитах представител на третата група какво смята да прави в бъдеще, отговори ми: „Ще оставим пак да ни лъжат и ще се правим, че им вярваме”.
„Революционерите” са напористи и упорити – те искат пълна подмяна на целия партиен „елит”, а някои вече се предлагат като спасители на партията. В това няма лошо, всяко поражение е съпроводено с подобни процеси, които се наричат „поемане на отговорност”. И тя трябва да се поеме. „Промяна на статуквото” това е ясно, лозунгът звучеше по друг повод през цялата предизборна кампания. Но това е само началото и е повече символична постъпка. А след това? Ще смениш ръководството, но ще останат депутатите. Тях какво ще ги правиш? Те ще стоят мирни и кротки и няма да пречат? Съмнявам се. Но какво собствено се предлага в замяна? „Ние – казват „революционерите” – предлагаме колективно ръководство, вместо лидерско ръководство”. И в това няма лошо, стига да могат да обяснат как си представят колективното ръководство – като ръководство без „приятелски кръгове”, за които говори Димитър Гущеров (интервю пред в. „Труд” от 17.07.2009 г.) и основано на консенсус, или с работещ Национален съвет, основан на уставни принципи. Тук има много „подводни камъни” и техният практически смисъл трябва да се разшифрова.
Автор: Проф.дтн Евгений ГИНДЕВ>> Пълния текст...
Защо загубихме България
Крайно неуютно се чувствам в ролята на пророк. Едва излезе статията ми “Русия загуби приятел”, в която се говореше за това, че за Русия резултатите от българските избори са крайно плачевни и ще донесат големи неприятности, и ето че дойде потвърждението. България подписа споразумението за “Набуко” и фактически погреба “Южния поток”. Малка, бедна България се оказа единствената страна, където се пресекоха два гигантски газови проекта: руският (по-точно путинският) “Южен поток” и европейският (по-точно - антипутинският) “Набуко”. И двете тръби трябваше да минат по българска земя. В тази точка се пресякоха стратегическите интереси на Европа и Азия. България, разбира се, не решаваше съдбата на тези гиганти, но съществено влияеше върху нея. До изборите на 5 юли начело на българското правителство бе Сергей Станишев, чиито опоненти го наричаха “руснак, начело на България”. Той си е и “руснак” по рождение (до 1996 г. гражданин на СССР и Русия), по образование (Историческия факултет на Московския университет), по език (руският му е майчин).
Автор: Игор ЯКОВЕНКО>> Пълния текст...
Френски съмишленици на лявата идея призовават
към Единен фронт
21 интелектуалци, депутати, кметове и обществени дейци с леви убеждения публикуваха Възвание към обществото във Франция за обединяване в Единен фронт. Те не го нарекоха социалистически или комунистически, а “Единен фронт за прогрес” (пълният текст публикуваме отделно). И още нещо много важно: той ще действа извън и независимо от политическите партии. Поводът за Възванието (7 юли т.г.) са резултатите от изборите за депутати в ЕП, където десницата взе превес. “Лявото е първата жертва - казва се в Апела, - от въздържането (вялото глаксуване) на французите, на хората от средните слоеве и младите. Левицата е жертва и на разединението си; тя наподобява затворник, в клетка от речи и практики, наследени от векове”. Тази е една от причините ляво настроените среди да изпаднат в униние и безнадеждност . Също както у нас.
Подчертавайки всепроникващата власт на десницата, методичната й разрушителна роля върху силите на гражданското общество и върху правовата държава, подписалите Апела предричат неблагоприятен завършек на процеса – разкъсване “тялото” на обществото.
Автор: Мариана АНГЕЛОВА>> Пълния текст...
Възвание за Единна харта за прогрес
 • Левицата трябва да се съюзи и извън политическите партии
 • Резултатите от европейските избори на 7 юни потвърдиха: левицата е първата жертва от електоралното въздържане на най-обикновените французи и особено на младите хора. Тя е жертва и на разцепленията си, на преживените разводи, останала в плен на наследени от векове речи и поведенческа култура. Оттам идват разделението и вътрешните несъгласия, които медиите разпространяват и които довеждат до безнадеждност хората с леви убеждения.
  Парадоксът е очевиден - от една страна са кризата с опустошителните й последици, мобилизацията на обществените слоеве и синдикалното единство, което се възправя срещу кризата; от другата страна е една фрагментирана левица, уморена, лишена от въображение, опитваща се да изработи проект за възраждане на надеждата и високия дух.
  Милиони жени и мъже, наемни работници в публичната и частната сфера, безработни, интелектуалци, творци, артисти изживяват драматично свличането на левицата надолу.
  Апел, публикуван на 7 юли т.г. във в. “Льо Монд”>> Пълния текст...
  В страната на Чърчил и Хари Потър
  Никога не съм могъл да си обясня защо именно Англия ражда най-добрите детски писатели в света. От Алиса до Мери Попинс, от Мечо Пух до Хари Потър се простира безкрайният списък на любими герои, с които е израснало днешното човечество. И ето че българската идея за Знамето на мира – спечелване на любовта на децата като ключ към любовта на възрастните, в които ще се превърнат тези деца – се оказва осъществена много по-успешно в другия край на континента. Вероятно защото без таланти идеите са само сухи хартиени листа.
  Може би заради детските книги, с които сме израснали и ние, и нашите деца, и нашите внуци, не ми се иска да съм прекалено критичен към страната на Уинстън Чърчил, въпреки че и тежките му думи, казани за България, и политиката на целия му живот по отношение на нашата страна не могат да бъдат оправдани. Така че да оставим оправданията за другите.
  А днешна Великобритания, подобно на много страни в света, се намира в дълбока криза. Проявите й са разнообразни, но тук не е мястото да ги анализираме. Наред с общото, при англичаните има и нещо специфично – трудното приспособяване на тази всесилна в миналото страна към сегашните реалности, когато тя вече не е първостепенна глобална държава. На Изток се въздигат великите Китай, Индия и Япония, зад океана разкършват плещи Бразилия, Аржентина и Мексико, в Европа обединена Германия заема полагащото й се място, а Съединените щати и Русия въпреки превратностите на съдбата си остават най-могъщите военни фактори в света.
  Автор: Христо МАЛЕЕВ>> Пълния текст...
  Никаква финансова помощ за милиардерите от Уолстрийт!
  Министърът на финансите Полсън и президентът Буш, подкрепени от демократичното мнозинство в Конгреса, поискаха одобрение за даване на финансова помощ в размер на 700 милиарда долара за банките на Уолстрийт през 2008 г.
  През последните няколко години тези банки засмукаха милиарди долари чрез заеми и спекулации с ипотеки, ценни книжа и други финансови хартийки с разни наименования, но фактически без парично покритие. С рухването на пазара на къщи, финансовите им задължения скочиха до небето, стойността на активите им се изпари и те се оказаха обременени с трилиони долари дълг.
  Полсън, Буш и демократичното мнозинство в Конгреса всъщност принудиха данъкоплатците в САЩ да купят частните, напълно обезценени задължения на Уолстрийт, в резултат на което настоящото и бъдещите поколения данъкоплатци ще бъдат обременени с купища обезценени хартийки без приложение.
  Автор: Джеймс ПЕТРАС>> Пълния текст...
  Замъкът Гълъбец
  Над Джердапската клисура на южния бряг на Дунав, в днешна Сърбия, бди от столетия мощната твърдина Голубац. През средните векове и по време на Османската империя тя е охранявала корабоплаването по Великата река, както и важната пътна артерия от запад на изток.
  Комплексът на отлично запазения замък се състои от Горна и Долна крепост, две порти и девет кули, яки стени и други укрепления, включително ров, който се пълнел с вода от Дунава. Около 1480 г. турците добавили и десета кула, предназначена най-вече за артилерийски обстрел.
  Автор: Георги АСЬОВ>> Пълния текст...
  Изборите в България и геополитическите им последствия
  Първо, изборите в България на 5 юли изтикаха във властта нова партия – т. нар. ГЕРБ (Граждани за европейско развитие на България) на Бойко Борисов. Борисов, или Батман, както го наричат неговите сподвижници, е бил полицай (пожарниканр – б. пр.) преди 1989 г., който впоследствие организира процъфтяващ охранителен бизнес и става кмет на София през 2005 г. Предизборната му кампания не предложи нищо оригинално – както обикновено, основният лозунг беше “борба против корупцията и осигуряване на по-добро икономическо бъдеще”. В интервю с “Шпигел” Борисов-Батман се похвали, че получава писма на подкрепа от ЦРУ и ФБР за героичната му “битка с тъмните сили”.
  Едно от първите неща, които Бойко Борисов стори като министър-председател, беше прекратяване на съществуващите договори с Москва - както за петролопровода “Южен поток”, така и за строежа на атомна електростанция край Дунав. Повече от очевидно е, че триумфът на “демокрацията” в България е “Мade in USA” (направен в САЩ, б.пр.).
  Автор: Ерик УОЛБЕРГ>> Пълния текст...
  Населената с кюрди Югоизточна Турция
  е изправена пред големи предизвикателства
  Сепаратисткият конфликт в Турция, който продължава вече 25 години в бедния и населен главно с кюрди Югоизточен Анадол, от много време е източник на регионална нестабилност и е пречка за усилията на Анкара за членство в ЕС.
  Военните операции срещу бунтовниците от Кюрдската работническа партия (ПКК), базирани в Северен Ирак, отслабиха групировката, а правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган увеличи културните и политическите права за кюрдското малцинство.
  Някои наблюдатели казват, че кюрдският проблем може би наближава края си, но предупреждават, че все още има много въпроси, на които не може да се намери решение.
  Автор: Ройтерс>> Пълния текст...
  Ха дано, ама надали
  Пред изборите Ахмед Доган с типичната за него издевателска ирония заяви, че ще е по-добре ДПС да не участва в изпълнителната власт, само че просто нямало как да стане. ”Дано ама надали” резюмира той своята “гениална” мисъл Е, анкарските петоколонци се разделиха, поне засега, с присъствие в изпълнителната власт. И прокуратурата изведнъж се разхрабри и разпореди нова проверка на имотите и фирмите, които се свързват с лидера на ДПС Ахмед Доган. Причината е, че държавното обвинение не е получило пълния обем информация при първата проверка, извършена от Националната агенция по приходите (НАП) в края на миналата година. Така де - тогава неин шеф бе Мария Мургина, която в момента е разследвана за длъжностни престъпления, принуда и попълване на неверни данни в имотна декларация. Най-вече на лидерите на ДПС. Петте имота са т. нар. сарай в Бояна, хотелът “Каса Домини” в Рибарица, спа-комплексът “Орфей” в Девин, паркът “Росенец” до Бургас и т. нар. Дворецът на децата в родното му село Дръндар. Доган се водеше собственик само на последния имот, но го е прехвърлил безвъзмездно преди година, според информацията, която е подал в декларацията си до Сметната палата.
  Автор: Константин ВРАНОВ>> Пълния текст...
  Край Вардаро шум се вдига
  Вече не е смешно. Жалко е. Непрекъснатите скопски напъни да се търси и демонстрира македонско величие, в разрез с научната истина, избива на шизофрения. Отдавна е време на тамошните управници ясно и недвусмислено да им се заяви да престанат да се правят на Буцефали (конят на Александър Велики е Буцефал) и да хвърлят къчове срещу историята и своите съседи. Впрочем евродепутатът Евгени Кирилов (от квотата на БСП) от високата трибуна на Брюксел заяви, че скопяните трябва да престанат с езика на омразата, а също така да крадат история. И най-сетне да ни позволят да се грижим за гробовете на своите войници. По въпроса има подписана международна конвенция, която е наложително да бъде спазвана. Скопие не може непрекъснато да си прави оглушки и фактически да замерва с камъни българските гробища. Това е кощунствено, нехристиянско и показва силно принизена морална, а и политическа култура. БЮРМ (това е международно признато име на Републиката – Бивша югославска република Македония) отказва да извърви своя път към Европа, към европейската ценностна система и се държи като застарял опърничав харамия, който гърми в тавана и вика: “Не го жалим тавано!”
  Автор: Венцеслав НАЧЕВ>> Пълния текст...