"Нова Зора" - брой 28 - 21 юли 2009 г.

Изборите и поуките от тях
Поредните парламентарни избори завършиха. Тепърва ще се пишат анализи, политолози ще се състезават в оригинални погледи и изказвания, представителите на партиите ще доказват, че въпреки видимите резултати са доволни и се чувстват победители, народът ще пие и ще яде, и ще чака... Какво? И той самият не знае. Но нали „глас народен, глас божий” и освен това – демокрация?! Да, ама не!, според митологичния израз на не толкова митологична личност.
БСП загуби политическата битка за България. Загуби я категорично, позорно и унизително - това е, така да се каже, медицински факт. Но парадоксът е, че хората, поради което това се случи, ще бъдат в парламента и ще продължават да определят политиката и визията на партията. Те окепазиха и идеята за Коалиция за България, и поставиха под съмнение възможността за изграждането на Национален ляв фронт като единствена преграда пред готвещия се да се развихри либерализъм и евроатлантически глобализъм.
Автор: Проф.дтн Евгений ГИНДЕВ>> Пълния текст...
Цивилизация срещу варварство?
- Професор Чомски, благодаря за това интервю за “Left Hook”. Във времето, с което разполагаме, бих искал да обсъдим преките и косвени последици от днешната военна позиция на Америка, как някои от нейните програми или цели могат да бъдат оценени.
Първото нещо, което искам да засегна, е общата идеологическа картина, нарисувана от държавната администрация и консервативните медии. Излиза, че т. нар. война срещу терора е най-вече “цивилизованият” свят в схватка с “варварството” - позиция, огласявана и от “Бизнесуик”. Това е политически и исторически неточно, що се отнася до мащаба и дълбочината на престъпленията, които ние извършваме срещу “варварите”, предполагаемите ислямисти и националисти в Ирак и Палестина.

- И дума не може да става за сравнение. Имам предвид и нивото на разрушение, терор и насилие, извършено от могъщи държави, далеч надхвърлящо всичко, което биха могли да направят групи хора, наричани терористични, или субнационални групи.
Да вземем за пример Ирак. Досега най-точната оценка за броя на убитите след инвазията е приблизително 100 хиляди души. Би отнело много време на терористи ислямисти да избият 100 хиляди души...
Да вземем най-големия терористичен акт, приписван на терористи ислямисти - 11 септември 2001 г. (9/11). Около 3 хиляди убити - твърде ужасно зверство. Но в историята на зверствата не се класира твърде високо.
Да вземем и онова, което стана на юг от Рио Гранде и което често наричат другият 9/11 - 11 септември 1973 г. (военният преврат в Чили - б. пр.), в който Съединените щати бяха твърде дълбоко замесени - това е бомбардировката на президентския дворец, военният преврат, смъртта на президента, разрушаването на една от водещите и най-стари демокрации в Латинска Америка. Официалният брой на убитите при този “9/11” е над 3 хиляди, но това са само телата, които са могли да бъдат преброени. Истинската цифра е вероятно два пъти по-висока. Ако тази цифра се вземе в относителна стойност спрямо цялото население на страната, еквивалентът й би бил 50-100 хиляди души убити в Съединените щати.
Ноам ЧОМСКИ в разговор с М. Джунаид АЛАМ>> Пълния текст...
Поклон, Маестро!
На 22 юли тази година Тодор Цонев щеше да навърши 75 години. Щеше! И как би могъл, той, Маестрото, да се пребори за живота си във времената на подивелия канибалски капитализъм, когото той от дън душа ненавиждаше. Ученикът на Илия Бешков не би могъл да бъде иначе устроен. За разлика от мнозина свои колеги Тодор Цонев на дело позна и светлото, и тъмното в човешката душа и в обществените отношения. Изключителното му творчество поведе след себе си хиляди ценители, които откриваха в непостижимите му творби истината за ценностите в живота. Тодор Цонев живя пълноценно, и като класик. Такъв беше още приживе, въпреки че го прескачаха официално, а неофициално едни му зловидеха, други го чакаха като Месия.
Маестрото рисуваше хора, а от творбите му излитаха съвременни герои - същите, които вътрешно трепереха пред таланта му.
Автор: Илияна ВЕЛЕВА>> Пълния текст...
Политическият цирк отвори врати:
След Бойко, и потоп!
На 14 юли 2009 г. новоизбраното 41-во Народно събрание започна да пише своята история. Открито от професор Андрей Пантев, оказал се изненадващо освен най-достопочтеният, но и най-възрастният депутат, събранието изслуша речите на лидерите или говорителите на шестте парламентарно представени политически партии и коалиции, които не дадоха много добър пример на новоизбраните народни представители. А те са 2/3 от състава на парламента.
Бившите управляващи от тройната коалиция (без НДСВ) изтъкнаха своите постижения, докато бъдещите „съдружници в престъплението” – ГЕРБ, „Атака”, Синята коалиция (СК) и партията “Ред, законност и справедливост” (РЗС) акцентираха върху злоупотребите, престъпленията и европейските провали на бившите министри. Нищо ново под слънцето. Вместо програма за управление, от ГЕРБ се посипаха обещания и закани за възмездие на крадците на еврофондове и за връщане на престижа на България и на замразените при управлението на тройната коалиция европари. Който не вярва, да духа супата. Велислава Дърева очевидно е от вярващите, щом очаква зрелищни арести на министри и заместник-министри. Ще поживеем, ще видим какви са резултатите от ултиматума, който Бойко Борисов даде на Прокуратурата.
Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
За какво плачете, лицемери!
Цялата нация е жертва на колосална измама.
Но не кой друг, а политическите грешници, авантюристите, тези, които пред очите ни разрушиха, разпродадоха и ограбиха България, сега търсят „справедливост”. Вижте заглавията на вестниците, които ги обслужват. Чуйте речите на политическите демагози. Иска се строга отговорност за това, че се затварят предприятия, че растат цените. Заедно с тях хиляди объркани хора питат: къде е държавата? Защо не се намеси правителството?
Ние няма да се присъединим към общия вой и проклятия, които се отправят към правителството на Жан Виденов, а ще кажем: Господа, вие сте сбъркали адреса! Виновниците за националната трагедия са други. Жан Виденов сам бере горчивите плодове на правителствата, които наследи, и се опитва да задържи българската икономика и държавност да не рухнат окончателно.
Автор: Борис ДИМИТРОВ>> Пълния текст...
Световната кариера на българската карнушка
Какво свързва виенското колело с игрите на пловдивските деца от седемнайсетия век?
Въпросът звучи нелепо, но пък връзката наистина съществува. И ето защо.
На 16 май 1620 г. минаващият през Пловдив английски пътешественик Питър Мънди видял там български деца да си играят на странно съоръжение. На периферията на една голямо, монтирано вертикално дървено колело, били прикрепени нарочни седалки и настанилите се в тях момчета много се забавлявали при въртенето му.
Автор: Асен ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
От „Нова Зора” до Младен,
когото хората не познават
Намери се още един хулител на „Нова Зора”. Продължават да съществуват и невежи журналисти, които до припадък повтарят понятието „черен пи-ар”. Научиха и те купешка дума, та хайде сега да я използваме, без да му мислим. Пропадналият отвсякъде, отхвърлен дори и от своите червени избиратели кандидат-депутат Младен Червеняков се изказа на едро на едро във в. „Труд” за БСП и изборите. Търси човекът причините за изборната загуба, но естествено – не и в себе си. Съюзът на БСП с „Нова Зора”, твърди той не бил донесъл полза на БСП. Браво бе, г-н Червеняков, на „Нова Зора” ли си разчитал, за да спечелиш изборите? “Нова Зора” ли сега ти е виновна? Попречила ти и негативната реклама, която според интервюиращата била „станала символ на провалената Ви кампания”. Оставяме настрана журналистката. Толкова са й познанията. Но с въпросите си ясно се вижда, че тя подтиква г-н Червеняков да оплюва всичко. Самият Младен пък търси под вола теле и удобничко пренебрегва фактите. След евроизборите повечето експерти и част от лидерите на БСП признаха под сурдинка, че рекламната кампания на ПП „Нова Зора” е свалила поне 4-5% от резултатите на ГЕРБ. След парламентарните избори се оказа, че ПП „Нова Зора” е била права, прозорлива и далновидна – „Ако подкрепиш Борисов – получаваш Костов”...
Автор: Тодор МИШЕВ>> Пълния текст...
Само вятърничави глави ли спират АЕЦ “Белене”?
Г-н Бончев, как ще коментирате съобщенията, че новото правителство ще замрази проекта АЕЦ “Белене?

- Позволете да започна малко по отдалеч. През 2006 г. министър Румен Овчаров командирова изпълнителния директор на АЕЦ “Козлодуй” Иван Иванов до Брюксел със задача да води преговори за спасяване на 3-ти и 4-ти блок. Бяха уговорени срещи с депутати от Европейския парламент, включително с докладчика за напредъка на България Джефри ван Орден. Иван представи 28-те доклада на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) за нашите реактори - всичките с отлична оценка. Представи и протоколите от три независими експертизи, направени по едно и също време от “Уестингхаус” – САЩ, “Сименс” – Германия и “Курчатов” – Русия. Заключенията бяха категорични: реакторите може да работят още 25 години.

И каква беше реакцията?

- Джефри ван Орден се хвана за главата. “Не затваряйте “Козлодуй, каза. Ще отбележа в моя доклад да не се пипат реакторите. А и нямаме правно основание. Още когато вашата екс-външна министърка Михайлова подписа протокола през ноември 1999 г. й казах, че тя няма такова право”.
Веселин БОНЧЕВ пред “Нова Зора”>> Пълния текст...
Прекрасният нов мит
Срещата на Г-8 в Акуила предизвика противоречиви оценки. Едни казват, че там нищо сериозно не се е случило, тоест, “светът върви по инерция”, продължава да се хлъзга към глобалната катастрофа. Други твърдят обратното - налице е грандиозен пробив и ние сме на прага на формиране на „нов световен ред” със „световно правителство” начело. Ще си позволим да не се съгласим и с двата типа твърдения.
Да, наистина, англо-американският финансово-политически алианс се стреми към осъществяване на втория от посочените варианти. Идеалният вариант за тях би изглеждал така: САЩ с помощта на Великобритания продължават да управляват „Голямата осморка”, а тя пък управлява „Голямата двадесеторка”, като предоставя на поканените „неразвити”, т.е., „развиващи се” страни от „третия свят”, включително БРИК (Бразилия-Русия,Инидя-Китай) някакви си „портфейли” с второстепенни права и пълномощия. Но за да се въплъти в реалността тази схема, трябва да се вкара като редови играч „двадесеторката” на китайския „червен дракон”. Задача, казано направо, не от леките, като отчитаме днешната финансова и икономическа тежест на Пекин. И ето, в навечерието на следващия етап от формирането на „световното правителство”, сякаш по заповед, в Синцзян-Уйгурския автономен регион на КНР, сиреч Източен Туркестан, избухват не просто масови, а жестоки безредици с участието на хиляди представители на етническите малцинства, най-вече уйгури. Загиват повече от 500 души, а щетите се изчисляват на милиарди долари.
Автор: Александър НАГОРНИ,Николай КОНКОВ>> Пълния текст...
Думи за Чавдар Добрев
Неотдавна той имаше юбилей, отбелязан скромно. И годините може да са се понатрупали, но по-важното е, че никак не са малко и големите плюсове на неговото солидно присъствие в националната ни култура.
Не ми е по нрава да пиша подобни словеса, в случая стремежът ми е да изтъкна нещо много по-съществено за Чавдар Добрев, което някак си убягваше от юбилейните изяви за този последователен и значим съвременен творец. Преди всичко го издига на висота именно неговата последователност и разгърнатост в отстояването на съкровени и ярки принципи в културния ни живот. Добре знаем, че Чавдар Добрев е и философ, и литературовед, и поет, и преводач, и театрал, и изкуствовед. Неговата енергия е неизчерпаема във всичките тези насоки. И което е вярно и важно, той е от малцината изявени активни творци и като философ, и като народовед, и като литературен критик, и като културолог. Творческите му принципи са изпитани и утвърдени в многолетната му практика като редактор в редица издания, а също и като общественик, стъпил на ясни и твърди позиции. Дори само обществения характер на дейността му да фиксираме, и тя е на много високо стъпало, за разлика от дейността на така наречения политически (или обществен) елит. Защото мислителят Чавдар Добрев е над равнището на този „елит”.
Автор: Христо ЧЕРНЯЕВ>> Пълния текст...
Двуликият Янус
В Париж излезе книгата “Светът по К.”, посветена на Бернар Кушнер, лекар, “хуманитарен” деец, политик, партиен ренегат и настоящ външен министър на Франция. Изнесеното в книгата на журналиста Пиер Пеан така разтревожи 69-годишния Кушнер, че той в паника отмени срещата си с колежката си Хилъри Клинтън във Вашингтон. Вместо това героят на скандалната публикация се яви в Националното събрание, където почти изплака от парламентарната трибуна: “Тази книга поставя под съмнение моята чест, почтеност, делото на целия ми живот”.
Според книгата Бернар Кушнер, който десетилетия наред бе представян от западните медии като ангелоподобен защитник на унижените и оскърбените, е уреждал тлъсти контракти за френски фирми в Африка, като при това не забравял и собствената си кесия. Освен това той бил и платен консултант на редица диктатори от Черния континент. Всичко това никак не се връзва с ореола му на благодетел на Третия свят и безкористен защитник на човешките права.
По данни на западния печат>> Пълния текст...
Започна сезонът на мъпит шоуто с жълтите патета
Свири какофоничният оркестър на маестро Бой Борисов, генерал-лейтенант от запаса на алчното старче от Мадрид

Театралният сезон на юпитата, на “младите професионалисти” като Миленчо Велчев и Николайчо Василев явно свърши. Настъпва сезонът на мупитата, на “професионалистите на средна възраст”. Когато тези редове видят бял свят, мупито Симеон Дянков вероятно ще е вече финансов министър на България.
Мегаикономистът и мегафинансистът Симеон Дянков е роден в София, но завършва Немската гимназия в Ловеч. През 1989 г., ще рече по Татово време, същият благоволява да изкара приемните изпити в икономическия институт “Карл МАРКС” в столицата. Но понеже там кой знае защо всички професоря се оказват МАРКСисти, благоволява да удостои с вниманието си вузовете на Австрия и Германия. Където за съжаление пак всички професоря са МАРКСисти. При това положение Симчо вече няма друг избор, освен да поласкае с присъствието си университета в Питсбърг, САЩ, в който се преподава “истинска икономика”.
Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
Темида се размърда
Най-сетне скандалният бивш депесарски кмет на Велинград и бивш депутат Фидел Беев получи присъда. След като разиграва и Темида, и цялото българско общество в продължение на три години, той бе осъден на 3,5 години затвор заради далавера с общински пари.
Присъдата е справедлива. Все пак става въпрос за 16 000 лева, “спечелени” от негова фирма за почистване на боклук.
Автор: д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...
СГС като Радецки
В миналия брой отбелязахме, че синята идея е пътник. Разногласията на “Раковски” 134 относно каква да бъде позицията на СДС към ГЕРБ, приличат по-скоро на кавга за наследството на покойния, отколкото на дискусии за формиране на някаква политика.А на Мартин Димитров става вече невъзможно да обяснява на съпартийците си, че не е нищо друго освен “пуделът на Иван Костов”.
И в този критичен за партията миг Софийският градски съд (СГС), като един същински Радецки при Шипка, даде глътка въздух на изнемогващия председател на СДС.
Автор: Константин ВРАНОВ>> Пълния текст...