"Нова Зора" - брой 24 - 23 юни 2009 г.

Левицата и националната кауза
Доц. Добрева, нов член на Коалиция за България е ПП “Нова Зора”, известна като организация на българските патриоти. Как оценявате тази промяна в състава на Коалиция за България?

- Смятам, че с привличането на ПП “Нова Зора” се случи нещо знаково. За първи път през последните двадесет години БСП заявява толкова категорично своята ангажираност с каузата на България. От друга страна, се потвърждава нуждата от обединението на левите сили. Не мога обаче да не обърна внимание и на това, че кръгът “Нова Зора” включва видни интелектуалци. Като университетски преподавател и филолог съм респектирана, че един от основателите на “Нова Зора” е класикът на българската литература Николай Хайтов, а членове на редколегията на в. ”Нова Зора” са акад. Васил Гюзелев, белетристът Венцеслав Начев, проф. Евгений Гиндев, ст.н.с. Румен Воденичаров, д-р Христо Малеев и др. Към този интелектуален кръг принадлежат такива фигури като проф. Огнян Сапарев, поетите Никола Инджов, Петър Караангов, Андрей Андреев... Спомням си и годините на моето следване, когато в кръжока по литературна критика в СУ “Св. Климент Охридски” се срещнахме с талантливия млад поет Минчо Минчев.
Самата аз по бащина линия произхождам от род на бежанци от Одринска Тракия. По майчина съм наследница на Брадистиловия род от Панагюрище, който е участвал в Априлското въстание, дал е генерали, кметове, учени, творци на Нова България. Така че в семейната ми среда патриотизмът е начин на мислене. Може би това ме подтикна да се занимавам именно с епохата на Българското възраждане.

Какво се случи с избирателите на Коалиция за България, че на европейските избори получи 470 хил. гласа, а в големите градове като Бургас, Варна, Пловдив, София, Стара Загора Коалицията остана на второ, трето, а дори и на четвърто място?

- Анализът за причините тепърва предстои. Но преди това искам да кажа, че по принцип партия или коалиция, която излиза от управлението, губи гласоподаватели. В ЕС – в условията на глобална криза – на последните евроизбори левицата претърпя тежка загуба. Съгласна съм с написаното от Вас в последния брой на в.”Нова Зора”, че БСП не успя в предизборния период, а и преди това, да опровергае три налагани от нашите опоненти идеологеми: “БСП е отговорна за всички вини на тристранната коалиция”; БСП е “майка на корупцията, пред която другите партии са като невинни младенци”; БСП е “партия на богатите и тя само демагогски се обявява в защита на жертвите на криминалния преход”. Ето тук можехме с аргументи да защитим политиката на българската левица. Но закъсняхме и не го направихме достатъчно компетентно и откровено.
Автор: Ваня ДОБРЕВА пред “Нова Зора”>> Пълния текст...
Иран: петрол и атомни бомби
Забелязвате ли как световната история обръща все по-често погледа си на Изток? Как постепенно Европа избледнява и става все по-скучна и предсказуема, как погледът на всички се отправя към Ирак, към Турция, към Афганистан, към великите Китай и Индия, към Япония и Пакистан? Разбира се, към старинната Персия-Иран, която от десетилетия се гърчи в родилните мъки на нещо ново, което смята, че се е появило в нея и което все още не е съвсем ясно какво е и какво ще бъде?
Цивилизациите хем се сближават, хем конфликтите между тях стават по-остри, а човечеството хем търси общи цели и идеали, хем всеки набляга на егоистичните си интереси.
Вероятно една от най-непредсказуемите, най-богатите, най-големите (десет Българии по население и петнадесет Българии по територия), най-перспективните държави на Изтока е Ислямската република Иран. Неслучайно към нея е насочено вниманието и на Америка, и на Русия, и на Китай, и на Европейския съюз. Великите държави искат да привлекат Иран към своята орбита, да го използват за своите стратегически цели. Хората, които управляват Иран, разбират това и от своя страна, се опитват да го въздигнат до равнище, когато самият той ще стане център на региона, в който е разположен, ще създаде мрежа от съюзници и “сателити”, които ще подкрепят неговите собствени стремежи. Това е нещо естествено за политиката днес, както беше естествено и за политиката вчера, а вероятно ще е характерно и за политиката утре.
Тези дни вниманието на света се вълнува от отминалите президентски избори в Иран (президентът в тази страна е втората по значение фигура след Върховния водач аятолах Али Хаменей, който се избира пожизнено от Съвета на духовниците. Самият Върховен водач, прекарал дълги години в затворите на шаха, назначава Ръководителя на правосъдието, половината членове на Съвета на пазителите, командния състав на въоръжените сили и органите на сигурността, ръководителите на Петъчните молитви, шефовете на радиото и телевизията, а наред с това утвърждава и избора на президента).
Преди месец никой не предполагаше, че тези избори ще възбудят толкова страсти. Преизбирането на досегашния президент Махмуд Ахмадинеджад се смяташе за гарантирано от неговата политика, от реалните сили в страната, както и от липсата на популярни конкуренти. Ахмадинеджад беше използвал доходите от износа на нефт, за да отдели 7.8% от обществения продукт за здравеопазване (тази пропорция за България е доста по-малка), да увеличи значително заплатите на чиновниците и военните, както и пенсиите на ветераните от осемгодишната война с Ирак и семействата на загиналите.
Автор: Христо МАЛЕЕВ>> Пълния текст...
Финансовият апокалипсис
и системната криза на капитализма
Капиталистическата икономика, която не е в състояние да съществува без функциониращa банкова система, навлезе в една от най-тежките финансови кризи в своята история.
Катастрофата отключи комбинацията от необуздан ламтеж на банковите мениджъри и собственици към печалба и инфантилната вяра на политиците в саморегулиращите се сили на свободния пазар.
Досега в САЩ, откъдето тръгна финансовата катастрофа, са фалирали над 20 банки, а редица финансови и застрахователни институти, изпаднали в несъстоятелност, са погълнати от конкуренти или одържавени с цел да се гарантира кредитирането на икономиката и оцеляването на стопанската система. По данни на МВФ само в САЩ, бастионът на пазарния фундаментализъм, досега безвъзвратно са унищожени огромни средства от над 1400 милиарда долара.
Вследствие на гигантския провал във финансовата система са разорени и останаха без дом, работа и спестявания милиони семейства не само в САЩ. И като връх на всичко това - скъпата сметка за безобразията на банкерите и за откровената глуповатост на политиците трябва да се плаща от данъкоплатците по целия свят. Защото имено банкерите и политиците, заслепени от неолибералните внушения за предимствата на тоталната финансова дерегулация, легализираха днешния гигантски спекулативен грабеж с непредсказуеми световни последствия.
Автор: д.ю.н. Иван АЛАДЖОВ, инж. Любен АЛАДЖОВ>> Пълния текст...
“Царските имоти“
или конспирацията на фамилията Сакскобургготски срещу българския народ
За кои лица се отнася решението на КС
Като заинтересувани страни КС е конституирал Народното събрание, Министерския съвет, министъра на финансите, министъра на регионалното развитие и благоустройството, както и Симеон Борисов Кобургготски, Мария Луиза Хробок, Джована Савойска, Фердинанд фон Вюртемберг, Александър фон Вюртемберг, Ойген фон Вюртемберг, Софи дьо Вюртемберг и Маргрит дьо Шевини.
Конституираните като заинтересовани страни държавни институции, включително Министерският съвет, в чието разпореждане са по-голяма част от обявените за държавни имоти, са подкрепили основателността на искането на главния прокурор. В отговорите си наследниците не са изразили отношение по конституционосъобразността на ЗОДС.
Тъй като в ЗОДС наследниците на Фердинанд и Борис не са индивидуализирани, нито имотите са идентифицирани по принадлежност и вид, е невъзможно да се установи кой, кога и какво е наследил, кое кому евентуално принадлежи, кой имот кога и с какъв акт е обявен за държавна собственост, както и кои имоти, управлявани от Интендантството на цивилната листа на Н.В. Царя, са били придобити като държавни от името на короната и кои в лично качество от членове на царската фамилия.
Автор: Христо ТЕПАВИЧАРОВ>> Пълния текст...
„Антидолар”-ът и „НАТО-то на Изтока”
Нов политически блок хвърля предизвикателство към световното господство на САЩ, пише западната преса, като коментира срещата на лидерите на БРИК. Срещата на върха на ШОС допълнително подчерта намеренията на Москва и Пекин да се противопоставят на Запада. Икономическите издания анализират перспективите на долара като резервна валута.
На 16 юни бе създаден нов политически блок, който е предизвикателство за световното господство на САЩ, твърди британският „Таймс”. В заключителната декларация на първата в историята среща на върха на БРИК – Бразилия, Русия, Индия, Китай, - се съдържа призив към многополюсния ред. На езика на дипломацията това означава несъгласие със статута на САЩ като единствена глобална свръхдържава, пояснява кореспондентът Тони Хелпин. Лидерите на БРИК разработиха план за съгласуване на мерките срещу кризата на следващата среща на върха на Г-20; поискаха разширяване на влиянието на развиващите се пазари в международните финансови институции; задължиха се да си сътрудничат в областта на енергетиката, сигурността на храните, в науката и в образованието.
Декларацията удовлетвори едно от ключовите искания на Кремъл – в нея се казва, че е нужна още по-диверсифицирана международна валутна система.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
130 години от смъртта на Любен Каравелов
Отците на Отечеството
Знае се, че Ботев и Каравелов са били в разпра. Това е една от най-тягостните драми във възрожденската ни история. Свадата има и личен характер, обвиненията са взаимни и люти, но те са мотивирани преди всичко от идейно-политически различия, както се казва.
И все пак има нещо дълбоко потискащо, когато четем следните Каравелови редове: „В Букурещ се е събрала тайфа... Шеф на тия чапкъни е Ботев”.
Ботев, в писмо до Драсов, отвръща: „Драсов! Аз съм зле обиден от Каравелова и няма да му простя нито една от неговите политически подлости”.
И се захваща. Във водовъртежа на враждата се наплитат все повече хора от тогавашната революционна емиграция. А двамата съвсем доскоро са били близки другари и съратници.
Автор: Венцеслав НАЧЕВ>> Пълния текст...
Кого още ще ни натресе ББ?
ПП “Нова Зора” и лично г-н Минчо Минчев отнесоха доста попръжни заради плаката, който предупреждава избирателя, че заедно с Бойко Борисов ще получи и Иван Костов. През последните дни обаче все повече се убеждаваме, че този уж черен пиар е всъщност прекалено оптимистичен. Работата е там, че многострадалният българин може да получи и бившия цар с всичките му там имоти, врътки, прихватизации, пасита, мегленки и прочие зелени еугленки.
Генерал-лейтенант Бойко вече е доказал, че може да лъже славно електората. Като убедителен пример тук ще дадем парламентарните избори от 2001 г., когато той прати за зелен хайвер обожателите си от два избирателни района.
Но в сегашния случай лъжливите клетви изобщо не са необходими. Дори след “царския” шамар от същата тая 2001 г. цялото поведение на о.з. генерала показва, че е готов да се кротне в скута на “Негово величество”, стига да усети в гласа му поне нотка на съжаление за прогонването му от МВР.
Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
Безплатна реклама
Както е известно, единственият въпрос, който интересува емигрантите ни по света, са българските зверства по време на възродителния процес. На тази насъщна нужда откликва списание “Диалог”, на завършилата българска филология Даниела Горчева, която от 1990 г. живее в Холандия. То е предназначено най-вече за страните от Бенелюкса, но издателката гледа на мисията си глобално и няма нищо против българоезични абонати от цял свят.
Брой 51 от март-април т.г., който в момента е пред нас, съдържа 32 страници. От тях 18 са излезли изпод неизтощимото перо на Горчева. Като извадим кориците и рекламите, от други автори са изписани само 10 страници.
Автор: Георги БОРИСОВ>> Пълния текст...