"Нова Зора" - брой 23 - 16 юни 2009 г.

От врата до врата, от сърце до сърце, по пътя на доверието
“Нова Зора” е нов участник в Коалиция за България. За разлика от останалите членове на Коалицията, които имат история на досегашните й взаимоотношения, ПП “Нова Зора” е с дял единствено в определени сектори на предизборната борба и с приноса на проведената от нас медийна кампания, в която на основата на политическия анализ се опитахме да предупредим българския избирател за това, което предстои. Целта ни бе да покажем какво ще последва, ако движен от емоции и пропагандни внушения, българският избирател подкрепи новия спасител на нацията. И то в условията на икономическа криза, която обаче не е пожара, който може да се гаси с пожарникарски маркуч.
Всичко това обаче съвсем не означава, че нас не ни радват успехите на Коалицията и че не ни засягат различните знаци на отслабване на централния участък в левия национален фронт, към създаването на който ние пристъпихме с убеденост и трезв разум.
Според нас резултатите от изборите за Европейски парламент могат да бъдат възприети като задоволителни единствено с оглед на факта, че за второто място може да се намери обяснение и в негативите от управлението на тройната коалиция, и в триумфалното шествие на икономическата криза в Европа и в света. Вече се знае, че партиите на европейската левица понесоха значителни загуби на последните избори за Европейски парламент.
Далече съм от мисълта обаче, че само европейската тенденция за победа на десните партии може да бъде предопределящият фактор в предизборния процес в България. Струва ми се дори, че е реч не за допуснати слабости, а за нещо, което бих определил като по-значително и поради това по-опасно. Става дума за недостатъци с по-дълбок корен, което с присъщата прямота на “Нова Зора” се наемам да изрека, не за да развалям илюзията за коалиционен рахатлък, а за да помогна с един по-отстранен поглед като честен съюзник в общата битка за България.
Автор: Минчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...
Обама в Страната на чудесата
Разбира се, става дума за района на Близкия изток, свързан в съзнанието на всички ни с истории, които се преплитат с легендите. Земя на пророци и светии, на световни религии и свещени книги, на прочути завоеватели и изчезнали империи, на вълшебни лампи и свирепи разбойници. Люлка и гробница на цивилизации, съкровищница на овехтели свидетелства за велико минало, което дава надежди на народите, живеещи по тези места, че ги чака велико бъдеще. Приказна земя на портокали, фурми и смокини, напоявана щедро с кръв и в старо време, и в наши дни. Земя, която ни привлича като магнит със своята святост и своята жестокост. Земя, която е пъпът на света.
В тази земя не с вълшебно килимче, а с личния си президентски самолет, долетя магьосникът на новото време Барак Обама. Долетя за два дена, за да направи пред омаяните очи на човечеството поредното си чудо – да намери отговор на нерешените от десетилетия проблеми, които измъчват тази земя на боговете и я заплашват с нови, още по-големи трагедии. Речта му пред университета в Кайро вероятно ще се коментира най-подробно. Може би тя беше прекалено дипломатична. Може би нямаше друг разумен подход към сложните проблеми на този регион, към целия кипящ ислямски свят. Може би такъв е познатият ни стил на американския президент. Може би той само пося добри семена, а какво ще израсне от тях, ще покаже бъдещето. Боя се, обаче, че голям брой хора от този район ще останат разочаровани от неговите думи. Но естествено, това е само едно лично мнение.
Автор: Христо МАЛЕЕВ>> Пълния текст...
Не “черен пиар”, а точна политическа прогноза
След двадесет години крадлив и позорен преход българските избиратели – объркани от медийната врява, която отразява занижения им морал и силно противоречивите интереси в обществото ни, задават все по-сложни политически ребуси на националните лидери.
В среднощната говорилня след евровота, отзовалите се медийни корифеи, изразиха всякакви съображения около събитието и резултатите му, но не казаха същественото: защо победителят – Бойко Борисов, тази нощ вместо да ликува, заради успеха си, бе в лошо настроение?
Яви се кисел, повтаряше по инерция излинелите си медийни шаблони срещу уж тройната коалиция, а всъщност срещу БСП. Контрираше и се заяждаше с журналистите, но бе видимо смутен, разконцентриран и мислите му явно витаеха другаде.
Какво му бе развалило настроението?
Автор: Аспарух ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
Генералната репетиция на спектакъла “горко на победените”
Предполагам всички помнят как преди двадесет години, всяко нещо, казано по-различно, звучеше красиво. Сладостната тръпка, че ще станем част от едно уредено и богато общество пронизваше тялото ни. И почти виждахме как малките ни ежедневни грижи ще останат назад, а ние ще решаваме стратегически за обществото ни въпроси и сами ще ковем бъдещето си.
Представяхме си, че вечер, в минути на заслужена почивка, изтезаваме дистанционното на телевизора в търсене на шоупрограми, за да приличаме на своите нови приятели евробюргерите. Какво друго му остава на доволния от политиката гражданин? Няма да я има “мръсната” номенклатура, държавните мъже вече сън не ги хваща как и какви добрини за гражданите и благини за отечеството да сътворят – пей, сърце!
Езикът ни сърби, не ни се изоставя показателния за случая фейлетонен стил, но все пак трябва да се продължи сериозно.
Автор: Свилен ДИМИТРОВ, Сливен>> Пълния текст...
“Царските имоти“
или конспирацията на фамилията Сакскобургготски срещу българския народ
УБО поема функциите на Интендантството на цивилната листа
В началото на 1947 г., по проекторешение на правителството, Софийският дворец се отрежда за министерски съвет, “Врана” - за лятна резиденция на държавния глава, дворците Бистрица, Евксиноград, Кричим и къщата в Баня, Карловско, за гости на председателя на републиката и на министър-председателя, Ситняково, Саръ-гьол и Овнарско - за почивни домове. На 5 февруари 1947 г. правителството взема решение за създаване на Управление на особените имоти при Министерския съвет, по късно преименувано в Управление за безопасност и охрана - УБО. Съгласно Наредба от 14 март 1947 г., целта на създаването на тази структура е стопанисване на недвижимите имоти, преминали от Интендантството на цивилната листа на Н.В. Царя, на подчинение на висшите органи на републиканската държавна власт “по начин, осигуряващ тяхното най-правилно използване за нуждите на държавата”.
С приетата на 4 декември 1947 г. Конституция на Н Р България се внася яснота и се урежда новото държавно-политическо устройство на НРБ.
Въз основа на приетата Конституция, на 19 декември 1947 г., Народното събрание гласува Закон за обявяване държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници (ЗОДС), като логична последица от премахването на монархията.
Автор: Христо ТЕПАВИЧАРОВ>> Пълния текст...
По-добре по-малко, но по-добре
Минаха изборите за Европейски парламент и политическите играчи започнаха да си правят сметката за следващото изпитание – изборите за 41-во народно събрание. Междувременно, с основание или без, почти всички оцениха представянето си на европейските избори като успешно. Въпреки това и „победителят” Бойко Борисов, и „изненадата” Иван Костов изразиха съмнения в честното провеждане на изборния процес. От Синята коалиция поискаха дори повторно, ръчно преброяване на бюлетините заради малката разлика (няколко стотин гласа), с която НДСВ им отмъкна едно евродепутатско място. Даже обвиниха ДПС, че е преляло гласове на НДСВ и ЛИДЕР. На воплите им откликна не кой да е, а бъдещият „премиер в сянка”, който малко преди това се обиждаше, че го спрягат за коалиционен партньор на Командира.
Обхванат от внезапна любов към Иван Костов, неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов призова председателя на Върховния административен съд Константин Пенчев да каже кой му е оказвал натиск да не се регистрира Синята коалиция.
Нищо ново под българското политическо слънце. Този цирк се повтаря на всички избори, откакто “избухна” демокрацията. Опозицията, според Борисов, не можела да упражнява натиск върху съда. Оставало натискът да е дошъл от „други двама”. Разбирай, Станишев и Доган.
Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
Записки от пътешествие по “Покрива на света”
Известният сръбски геополитик и приятел на в. „Нова Зора” Драгош Калаич казваше: „Има три региона, в които ислямът може да бъде въвлечен в конфликти с други религии: Балканите, Кавказ и Кашмир. За да отслабят обединена Европа, Русия и Индия, САЩ се нуждаят от лостове, с които да предизвикват периодично въоръжени конфликти в тези три региона”.
Думите на Калаич се оказаха реалност. След като легитимираха криминална ислямска държава в границите на суверенна Сърбия и след като окървавиха Кавказ с чеченските войни, дойде ред на Китай и Афганистан. Китай не се хвана на въдицата за човешките права на тибетците и припомни на САЩ техните думи, а именно че „Въпросите за човешките права са контрапродуктивни в световната търговия, още повече в период на икономическа криза”. Агресията в Афганистан за гонене на Михаля (по-точно за възстановяване на наркотрафика на хероин) все повече започва да напомня на безславната виетнамска война.
Неотдавна новият президент на САЩ заяви, че т.нар. “борба с тероризма е пълна бъркотия и е започната от страха, а не от силата на Съединените щати. “И още, че увеличаването на военния контингент в Афганистан ще дестабилизира ядрената държава Пакистан. Талибаните са неизтребими и значително по-мотивирани от кръстоносците. Те подобно на Хашим Тачи и АОК бяха създадени от американците, за да прогонят съветския режим. Сега техните бази в Пакистан трябва да бъдат унищожени. Атаките от въздуха убиват колкото бунтовници, толкова и невинни цивилни. Последното прочистване от пакистанската армия в долината на р. Сват предизвиква истинска хуманитарна катастрофа. Стотици убити, хиляди ранени и около един милион бежанци. Отмъщението на талибаните не закъсня. След бомбените атентати в Лахор и Пешавар Индия е настръхнала, защото конфликтът може лесно да се пренесе в Кашмир. Новото ляво правителство на ИНК не е по вкуса на САЩ и могат да се очакват нови самоубийствени атентати от ислямисти. Лошото е, че след изреждането на горещите точки на исляма на Изток, идва ред отново на Балканите.
Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
Циркът на политическите джебчии
„Шоуто трябва да продължи!” Това изпя легендарният Фреди Меркюри малко преди да си отиде от този свят.
Няма никакво съмнение, че дори и в ерата на интернет повечето от българските граждани от по-младото поколение харесват тази неповторима музика. Но ако думите бъдат отнесени към поредното предизборно политическо шоу, което в момента се вихри из България, по-точният превод на фразата бил: „Циркът продължава”.
Нямам ни най-малко намерение да обиждам българското цирково изкуство, известно със своята атрактивност и оригиналност по цял свят. Тук по-скоро става дума за политическия цирк, който гастролира по нашите географски ширини вече двадесет години и второ поколение гласоподаватели не е в състояние да му отнеме лиценза. Разбира се, пределно ясно е, че политическият цирк е много по-различен от онзи, който води началото си някъде от трупата на братя Балкански.
Различни са и цирковите номера, да не говорим пък за артистите, т. е. за днешните политици. Така например в класическия цирк, при изпълнение на опасен номер, можеш да се убиеш, докато в политическия цирк, ако не си удобен, ще ти скроят номер и ще те убият. За щастие не винаги физически, но понякога и това се случва. А иначе, да ни пази Господ, но като че ли времето на политическите убийства все още не е отминало.
Автор: Енчо ЕНЕВ>> Пълния текст...
Поезията на Ретамар звучи на български
Три повода събраха на 9 юни приятелите на Куба и ценители на изящната словесност на тържество, организирано от Асоциацията за приятелство между България и Куба, съвместно със Съюза на българските писатели – половин век от създаването на Каса де лас Америкас (Къщата на Америките), със седалище в Хавана; 79-ия рожден ден на нейния президент от 30 години Роберто Фернандес Ретамар, и представянето на поетичната антология „Стихове” на български. На честването присъстваха зам.-председателят на Народното събрание Любен Корнезов, посланикът на Куба е нас, Негово Превъзходителство С. Алварес, временно изпълняващият длъжността посланик на Венецуела, председателят на СБП Николай Петев, г-жа Станка Шопова, председател на асоциацията. Залата на Военния клуб в София бе изпълнена с писатели, поети, журналисти и българи, носещи Куба в сърцето си.
Къщата на Америките – именно на Америките (в множествено число, по израза на Хосе Марти), е точно определение на тази институция, чиято главна цел е да съхранява и развива културното наследство на 22-те държави от Американския континент на юг от р. Рио Браво. Място за срещи и диалог във всички области на изкуството и словото, там съм се наслаждавала на уникални изложби, литературни четения, стойностни музикални изяви.
През януари т.г. Къщата въведе в просторния вестибюл на втория етаж и... киното. С експозицията „От абстракцията до филмовото изкуство” се откри възможност - през обявената за Година на киното 2009 г., - публиката да се запознае с над трийсет работи, включително от Испания, Унгария, Румъния. Литературната премия на Каса де лас Америкас – досега присъждана 50 пъти – е приемана с признание и гордост от големи испаноезични автори.
Автор: Мариана АНГЕЛОВА>> Пълния текст...
Йесменът Бойко
Е, то бива-бива слугинаж, но чак пък такъв никога не е било!
Запитан дали е готов да се съюзи с Волен Сидеров, Бойко Борисов отговори: “За съжаление, с много от своите действия колегите от “Атака” направиха неприемливи за нашите евроатлантически партньори участието в една обща коалиция!”
Това откровение на столичния кмет е толкова нелепо, че вестник “Сега” дори го препечата с целия му контекст на сатиричната си страница – за да разсмее и с него читателите си.
Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...


Иван Костов: - Не е важно "колко можем и колко
знаем", важното е, че ви пр-р-редадохме!..
карикатура: Тодор Цонев