"Нова Зора" - брой 20 - 26 май 2009 г.

Когато истината е неудобна
"Зора"

Неустрашимият столичен кмет, чието мъжкарско поведение оцени дори Татяна Дончева, изгуби съня си от една политическа реклама. И направи нещо, което не посмя дори след като заподозря БСП и ДПС, че готвят атентат срещу него: сезира Прокуратурата за „черния пи-ар” на ПП „Нова Зора”. Може би защото според Руслан Йорданов („Стандарт”, 21.05.2009) тази партия има „един файтон избиратели”. Р. Йорданов изтъква със завист, че „Нова Зора” има повече пари от СДС, та започваме да се чудим той кого всъщност защитава - ГЕРБ или СДС? Или очертаващата се следизборна коалиция между Бойко Борисов и Иван Костов с неговата „Синя коалиция”, погълнала „синята партия” на Мартин Димитров? Във всеки случай, не и истината, показана на плакат с лика на Бойко Борисов, зад който наднича някогашният Командир на „разбитите авари” Иван Костов. Там присъства едно признание, направено от самия Борисов по време на визитата му в САЩ: „Ако има нещо радостно, то е, че сега с г-н Костов намерихме общ език”.
„Намирането на общ език” с човек като Иван Костов означава достигане до обща (негативна) оценка на сегашното управление и предприемане на съвместни действия за изменение на статуквото. Защо тогава Борисов говори за „черен пи-ар” срещу него? Защо го обижда внушението, че те двамата с Костов вървят в комплект? „Ако подкрепиш Бойко, получаваш Костов!”- твърди посланието на “Нова Зора”, и ако това обижда Борисов, значи той се гнуси от Костов.
Вярно е, че двамата не направиха предизборна коалиция, но кой ще се закълне, че няма да се коалират след изборите? При условие, че „Синята коалиция” на Костов прескочи 4-процентната бариера и вкара достатъчно депутати в 41-вото народно събрание, за да сформират с ГЕРБ управляващо мнозинство. Неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов подписа публично декларация само, че няма да се коалира със Станишев и Доган. Тази декларация бе прибрана от бившия вече водещ на предаването на Нова телевизия „Здравей, България” Георги Коритаров.
Вярно е също така, че между Борисов и Костов често са прескачали и прескачат искри. Веднъж дори Борисов се усъмни доколко Костов е „бял човек”. Тъй като сред етническите съставки на българската нация няма негри, човек би си помислил, че Бойко смята Командира за... циганин. И когато днес говори за „черен пи-ар”, дали няма предвид естествения мургав тен на евентуалния си коалиционен ортак след изборите? Но нашият извод съвсем не засяга Бойковите терзания за Костов. Ние определяме като черна единствено политиката на Костов, каквото е мнението огромна част от българския народ.
И все пак се питаме как след всичко изречено от Костов срещу Борисов, включително и за лошото управление на София, се появи този „общ език”? Май се потвърждава поговорката, че съюзът между кучето и котката е заговор срещу готвача. Имайки предвид управлението на Костов като министър на финансите и министър-председател, и управлението на София от Борисов, не виждаме никакъв „черен пи-ар” и в твърдението, че ако двамата спечелят, губи България.

В чий мандат като финансов министър се реализира аферата „Сапио”? В чие правителство се подвизаваше „Мистър 10 %”? Кой смени този мистър и го назначи за главен преговарящ с ЕС? Кой хариза авиокомпания „Балкан” на Гад Зееви, а стотици предприятия – на „братовчедски” РМД? Кой продаде „Нефтохим” на „Лукойл”, а днес ни говори за енергийна независимост от Русия? Иван Костов! Да напомняме ли, че Георги Първанов го нарече „кръстник на българската мафия”, а бившият му съпартиец Димитър Абаджиев каза неотдавна: „Костов ни уреди с канибалска демокрация”?
Що се отнася до управленските качества на Борисов, хаосът и кризата с боклука в София са напълно достатъчни, за да треперим при мисълта, че същият човек ще „спасява” България от кризата! Няма го Тодор Цонев да нарисува Бойко Борисов как рита топка, докато премиерът Станишев му чисти града! Други не смеят да го направят, може би защото след като кметът си счупи крака, тази карикатура щеше да бъде дадена на прокуратурата като „черен пи-ар”. Черен, ама верен! Борисов сам си организира атентат!
Е, може ли намирането на „общ език” между двама провалени политици да донесе нещо добро на България? Има много противници и на коалицията БСП-НДСВ-ДПС, но едва ли биха искали да заменят едно лошо (според тях) управление с друго, още по-лошо. Особено като се има предвид изключителното високомерие и на двамата, които не търпят никаква критика. Например когато напомниха на Борисов, че Костов е споменал за лошото управление на София, той измърмори, че трябва да си преразгледа отношението. Разбирай, следизборната управленска коалиция с Костов е под въпрос!
На 21.05.2009 г., от къщата си в Банкя, гипсираният “футболист” („топ серсемин” на майчин език) Борисов заяви, че ГЕРБ ще се бори за самостоятелно управление. „Общият език” бързо бе забравен. Това, разбира се, не е краят на ухажването. В дипломацията и политиката „не” често пъти означава „може би”, а „може би” – „да”. В политиката няма вечни приятели и вечни врагове, а вечни интереси. Понеже на конгреса на Европейската народна партия (ЕНП) във Варшава Борисов обяви, че ще бъде следващият премиер на България, след изборите ще се коалира с „дявола”, който му посочи ЕНП. Най-черният от „дяволите” е Костов, но неговата ДСБ и СДС са членове на ЕНП. Остава само Костов да влезе в парламента.
Някои медии вече съобщиха, че са разпределени длъжностите между ГЕРБ и „Синята коалиция”, при което на Костов бил отреден председателския пост в НС. Като няма риба, и ракът е риба! Борисов, разбира се, няма да остане кмет на столицата, а ще оглави правителството. София ще избере друг кмет и е възможно да спечели, но не може да се каже същото за България. Едно само е сигурно: Борисов ще ни гледа от телевизионните екрани по цял ден! Той иска винаги да бъде аплодиран, а непрекъснатото аплодиране затъпява - според Стефан Цвайг.
Все пак да не избързваме. На европейските избори (07.06.2009 г.) ще се види кой колко струва, а изборите за 41-во НС ще донаредят пъзела. Надяваме се да не провеждаме „избори до дупка” и да не посрещнем Новата година без правителство. Подобна перспектива е по-мрачна и от най-черния пи-ар. Защото пиарът е за политиците, а студът и гладът – за народа.
В заключение, ще споменем с учудване едно решение на Съвета на директорите на „Стандарт” да не публикува реклами, свързани с черен пи-ар. Черният пи-ар бил най-уродливата форма на медийна кампания. „Разследването ни установи, че съмнителни партии наливат стотици хиляди в черния пи-ар. Пари с неясен, най-вероятно мръсен произход”- пише съветът. Обаче единствената партия, която се посочва поименно като пример за черен пи-ар, е ПП „Нова Зора”. „Почти няма българин, който да не е чул или видял “емблемата на черния пи-ар”: „Гласуваш за Бойко, получаваш Костов”- пише още в редакционен коментар на „Стандарт”.
Ако горното е вярно, има надежда „от сън мъртвешки да можеш свестен човек събуди”! Стока се продава там, където се харчи. И с истината е така.
Не подценявайте българина, господа! Няма полза от вашето закъсняла и лицемерно разкаяние, което прилича повече на политическа застраховка. По-добре да бяхте казали колко пари получавате от подобни реклами. Още по-добре би било да ги върнете. Но нали император Веспасиан е казал „Парите не миришат”? Ставало въпрос за данъка върху обществените тоалетни...

Нагоре
Съдържание на броя