Собствено Търсене

"Нова Зора" - брой 17 - 5 май 2009 г.

Луд умора няма: само се поти
 • „Цветето” на Сретен Йосич замириса: параноята на един политически мъж
 • Кое е общото между бившия изпълнителен директор на МК „Кремиковци” и бивш президент на ЦСКА Александър Томов, астролога Емил Лещански, изкарал цяло Хасково на палатки с прогнозата си за катастрофално земетресение на Великден, и софийския кмет Бойко Борисов, който се кани да премиерства? Това е, че щом Темида протегне ръце към тях, и тримата я обвиняват, че изпълнява политическа поръчка.
  Томов, на който запорираха къща за 1 млн. лева (при откраднати, според прокуратурата, 31 млн. лева), орева света, че бил жертва на бившите си съпартийци. Лещански обоснова тезата си с факта, че прогнозирал изборна победа на ГЕРБ. А пък Борисов, щом научи, че ще бъде призован от Белградския окръжен съд като свидетел по делото срещу трафиканта Сретен Йосич, отсече, че той над Белград не е минавал дори със самолет. И допълни, че БСП и ДПС му готвели атентат, който щели да припишат на наркобоса. Всичко това, преди да е получил призовка от съда. Според говорителя на съда в Белград Ивана Рамич, призовка към ББ ще има и тя ще бъде изпратена по дипломатическите канали. Има защо да се притеснява неформалният лидер на ГЕРБ, само че заплахата не идва оттам, откъдето той твърди. Източникът е в Сърбия, а БСП и ДПС само се възползват от затрудненията на софийския кмет.
  Работата е съвсем проста: не БСП и ДПС, а Сретен Йосич заяви пред сръбското правосъдие, че е бил покровителстван от генерала в качеството му на главен секретар на МВР. Тоест, по времето, когато премиер беше основателят на НДСВ Симеон Сакскобургготски. Тогава ДПС бе единствен коалиционен партньор на „жълтите” и не бодеше очите на Бойко Борисов, който геройски се бореше срещу организираната престъпност. С изключение, както се оказа, на някои нейни представители. Един от тях се казва Сретен Йосич...
  Според Христо Бисеров, председател на временната парламентарна комисия, която проверява твърденията на сръбския наркобос, Борисов трябва да се яви в сръбската столица на 26.10.2009 г. Самото създаване на тази комисия обаче буди толкова почуда, колкото и нервните изблици на неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Защото той все още не е депутат, а само кмет без имунитет. Следователно прокуратурата може да го разследва, без да е нужна санкция от НС.
  Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
  За мишките и хората
  Предполагам, че великият американец Джон Стайнбек (1902-1968) ще ми прости невинното заимстване на заглавието на прочутия му роман. От времето, когато неговите Джордж и Лени обикаляха фермите на Калифорния, са изминали седемдесет години, Америка вече е съвсем различна, но и сега в нея има и мишки, и хора, които се мъчат да я напътят в една или друга посока. И сега някои американци разполагат с прекалено голяма сила и влияние, които не умеят да контролират, а последствията от това са не по-малко трагични от историята, разказана в книгата на писателя.
  Става дума за нещо наистина ужасяващо, за разкритията на огромните юридически, професионални и морални престъпления, извършвани съзнателно и многократно от администрацията на Джордж Буш в много области, и конкретно – към задържаните като “терористи” (със и без кавички) стотици араби, афганци, пакистанци, йеменци и други мюсюлмани, оставени без съд и присъда дълги години и подлагани на жестоки мъчения. Лавината, събудена от разкриваните факти, се разраства заплашително въпреки опитите на новия американски президент да я успокои. Краят й не се вижда, а последствията могат да се окажат много по-сериозни, отколкото сега се предполага. Не е изключено те да надхвърлят и скандала “Уотъргейт” от времето на президента Никсън, и скандала “Моника Люински” при президента Клинтън. Със сегашния скандал “Джордж Буш-младши” започва сериозно сражение между мишките и хората в Съединените щати, което може да доведе до значителни промени и в тази страна, и извън нея. А от изхода на това сражение ще се направят изводи и за бъдещата политика на президента Барак Обама, и за бъдещето развитие на Америка.
  Автор: Христо МАЛЕЕВ>> Пълния текст...
  България – Русия: едно ново начало
  От 26 до 28 април на официално посещение в Москва бе делегация, водена от министър-председателя на Р България Сергей Станишев. В напрегнатата и наситена със срещи и събития програма се откроиха няколко акцента: на 26 април Сергей Станишев, членовете на делегацията и групата от изтъкнати представители на бизнессредите в България имаха среща с българската общност в Руската федерация, която се проведе в голямата зала на киносалона на българското посолство. Бяха разисквани различни аспекти от политиката на Р България към българите, живеещи на територията на Русия, както и проблеми с изучаването на българския език, с опазването и съхраняването на българската културна идентичност. С паметен медал “Паисий Хилендарски”, връчен лично от министър-председателя на Р България, бяха удостоени Владимир Петров, председател на културно-просветното дружество на българите в Москва и Московска област, и Маргарита Маринова, директор на българското училище при посолството на Р България в Москва. На следващия ден, 27 април, в Дипломатическата академия към Министерството на външните работи на Русия, Сергей Станишев откри документалната изложба “Основите на българския парламентаризъм и началото на българо-руските дипломатически отношения”. Ректорът на Дипломатическата академия, проф. Александър Панов, на специална церемония, връчи на д-р на историческите науки Сергей Станишев званието Почетен доктор на Дипломатическата академия, мантия и паметен медал. Пред преподавателския състав и дипломантите в академията Сергей Станишев говори на тема “Българо-руският диалог в контекста на европейската идея”, след което отговори и на зададените въпроси. Следващото събитие по програма в този ден трябваше да бъде срещата на премиера с президента на Русия Дмитрий Медведев, която бе отложена за следващия ден. Това осигури възможност за непредвиден прозорец в програмата на министър-председателя и той ефективно бе използван от него за посещение в московските книжарници. В 15, 00 ч, съвместно с министър-председателя на Русия Владимир Путин, в зала “Атриум” на комплекса Гостинный двор, в центъра на Москва, бе открита Националната търговско-промишлена изложба на България. Двамата министър-председатели разгледаха изложението, придружени от кмета на Москва Юрий Лужков, председателят на Търговско-промишлената палата на Русия – Евгений Примаков и други представители на домакините. По-късно Сергей Станишев откри бизнесфорума “България и Русия – нови възможности за сътрудничество”.
  Автор: ПМинчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...
  Никой не смее да попържа падишаха
  В миналия брой на вестника подробно описахме опасния цимент, който се внася от “братска” Турция. И зададохме риторичния въпрос - кой сега ще посмее да напопържа падишаха. Както и очаквахме - никой. Защото въпреки установените вече от Министерство на здравеопазването данни за съдържание на хром-6 над допустимите норми в цимент, внос от Турция, в страната ни продължават ежедневно да влизат над 70 камиона, превозващи опасния материал. Това се посочва в съобщение от Българска асоциация на циментовата индустрия (БАЦИ).
  Автор: Венцел КРАНЦ>> Пълния текст...
  Да е на помощ, свети Георги!
  „Ех, тези люлки – въздъхва Иван Хаджийски, авторът на „Оптимистичната теория на нашия народ“. - Прегърне ергенът здравата снага на момата, качи я на люлката, залюлее я така, че вятърът да й вдигне сукманчето чак над прасеца, обут в дебел шарен чорап. Трещи люлката, трептят сърцата. Спре ергенът и ако момата, засрамена, не успее сама да скочи, той пак я прихване и свали, цял червен от свян и гъдел. Хем помага, хем се уфайдосва...Но веднъж е в годината Гергьовден и сега всичко е позволено.“ Това са редове от прекрасното есе „Гергьовден“, но то не е само апотеоз на празника, а и въздишка по старите общи трапези, по общата радост.
  Общият празник на хората с еднаква и равна обществена съдба вече е мъртъв. Времето на засмените и безгрижни еснафи е отминало. Ръждясали са напръстниците, старите чукове и дългите ножове се търкалят по таваните. Заиграла е парата/паричката, чуват се нови думи: фабрики и криза, кредити и полици, капитали и банки. Старият честен труд вече къща не храни. Умрял е някогашният Гергьовден! Но въпреки далечната гаснеща музика, идваща от слънчевата мъгла на детските спомени, есето на Иван Хаджийски се чете с удоволствие. Може би заради това. Съдете сами: „От Балкана слизат стада с агнета. Наобикалят ги еснафите да избират и купуват. Но еснафът се не лъже и когато купува живо. Дигне едно агне, дигне второ, трето, докато му се разтреперят ръцете и изгуби мярката. Но има един сигурен признак. Трябва с веща ръка да се подхване агнето под опашката. И...почват шегите: кой какво агне си е купил и ако е нямал късмет с булка, дали е имал късмет с агнето; как го е избрал, дигал ли го е, или го е ловил над опашката.
  Автор: Тодор КОРУЕВ>> Пълния текст...
  Руският стратегически блицкриг
  В средата на март 2009 г. началник-щабът на стратегическата авиация на Русия генерал-майор Анатолий Жихарев буквално взриви информационна бомба в световното медийно пространство. Той разказа на журналистите, че за базиране на стратегическите бомбардировачи на Русия може да бъде използвана територията на Куба и Венецуела. Според него „това е възможно, ако има политическо решение”.
  Стана ясно, че през септември 2008 г. генералът, заедно с група офицери и два ракетоносач Ту-160, след 13-часов полет, кацат във Венецуела и в продължение на една седмица провеждат тренировъчни полети. Конституцията на Венецуела забранява на територията на страната да се създават военни бази и затова руските самолети могат да присъстват само временно. Специалисти побързаха да отбележат, че базирането на руски стратегически бомбардировачи във Венецуела или Куба, снабдени с ядрено оръжие, дава възможност да се контролира почти цялото Западно полукълбо и никаква ПРО не би спасила Америка от унищожение.
  Автор: О.р. полк. инж. Тодор АНДРЕЕВ>> Пълния текст...
  Апокалипсисът, който капитализмът сам си навлече
  След рухването на социалистическите правителства в Източна Европа видни западни интелектуалци гордо възпяваха капитализма като непобедима, вечна система, носеща “просперитет и демокрация” – система, с която ще завърши човешката история.
  Настоящата икономическа криза обаче убеди дори някои видни привърженици на “свободния пазар”, че има нещо “гнило” в капиталистическата система. А то е, че капитализмът отказва да отстъпи пред някои исторически сили, което предизвиква безкрайните му неприятности, а те са: демокрация, просперитет и самият капитализъм – сиреч, точно това, което капиталистическите елити поощряват и възхваляват – според техните собствени твърдения.
  Автор: Майкъл ПАРЕНТИ>> Пълния текст...
  Краят на ерата Тачър
  “Британският народ се отказа от социализма. 30-годишният експеримент очевидно се провали и те са готови да опитат нещо друго.” Така размишляваше Маргарет Тачър в навечерието на първата си изборна победа на 3 май 1979 г. Но с приближаването на 30-годишнината от идването на Желязната лейди на Даунинг стрийт много британци стигат до извода, че още един 30-годишен експеримент очевидно се е провалил. Този път става въпрос за експеримента с “тачъризма”.
  Приключването на ерата Тачър е събитие от глобално значение. Много от политическите курсове, възприети за първи път от нейното правителство във Великобритания, бяха копирани в останалата част на света: приватизация, дерегулация, данъчни намаления, премахване на контрола върху дейността на борсите, атака към властта на синдикатите, натрупване на богатство, а не преразпределянето му. Тачър дойде на власт 18 месеца преди Роналд Рейгън и двамата бързо се впуснаха в идеологическа любовна афера. Но истинският триумф дойде, когато идеите на Тачър започнаха да намират почва в невероятни и негостоприемни среди като Съветския съюз и Франция.
  Автор: Гидиън РАШМЪН>> Пълния текст...
  Прецедентът “Бояджик”
  Няма български патриот, който да не изпита дълбоко удовлетворение от присъдата, издадена от Ямболския съд за хулиганите, скъсали българския трикольор. Една година ще лежи в затвора 20-годишният Марин Димитров от село Бояджик, който скъса българското знаме. Това е първата подобна присъда у нас. През февруари 2008 г. той скъса трикольора в двора на местното училище.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Владетелят, който предначерта съдбините на България
  Между Празника на труда и Гергьовден има още една забележителна дата. На 2 май българският народ и православната църква вече единайсет столетия почитат годишнината от кончината на един от най-великите владетели на Европа. Наследил от предшествениците си силна, жизнена и настъпателна държава, княз Борис Първи извършва далновидни стъпки, които предопределят историческия жребий на България.
  През 864 г. той се покръства заедно със семейството си. На следващата година пък налага християнството на всичките си поданици, значителна част от които са все още езичници. После Борис години наред лавира между противоречивите интереси на Рим и Константинопол, постигайки много изгоди за своята страна.
  Автор: Георги БОРИСОВ>> Пълния текст...
  Софиянецът Димитър Христов държи необикновено ресторантче
  Има хора, които не могат, а и не искат да си дерат гърлата в общия хор. 50-годишният Димитър Христов е точно такъв човек. Той отваря ресторантчето си “Тато” през 1990 г. – когато цяла България ругае Тодор Живков, от когото довчера е треперела, а подлеците от собственото му обкръжение го пращат на подсъдимата скамейка за това, че им е раздавал луксозни апартаменти.
  Кръчмата “Тато” се намира в столичния квартал “Надежда”, на ул. “Любородие”. Старото название на улицата е “Комунист”, което се вижда и от автентичната синя табела с бели букви на една от стените в заведението.
  Всъщност помещението е пълно с политическа литература, фотографии, вестникарски изрезки, плакати, ордени, червени знамена, лозунги и какви ли не още уникати, свързани с Тато и неговото време. Не липсват портретът на Сталин, съчиненията на Ленин, банкноти от социалистическите страни и дори генералска униформа от ония години. На някои от фотографиите се вижда Тодор Живков в момент, когато открива поредната електроцентрала, завод, жилищен квартал. Над мястото на бармана виси цитат от патрона на кръчмата:
  “Това, което ние построихме, вие не можете и да го боядисате!”
  Автор: Георги АСЬОВ>> Пълния текст...


  Политическата класа - най-злият враг на човечеството!..
  карикатура: Тодор Цонев