Собствено Търсене

"Нова Зора" - брой 14 - 14 април 2009 г.

В Единния фронт е спасението
В не един и два броя на вестник “Нова Зора” се дискутира темата за Обединен ляв патриотичен фронт.
Направиха ми впечатление последните няколко публикации, които поставят важни за всеки българин въпроси. Всеки от авторите много точно и аргументирано е представил своята гледна точка, реших и аз да споделя своята.
Няма как да не се солидаризирам с написаното от комунистите от Дианабад – София, в бр. 12 от 31.03.2009 г. Много от техните виждания споделям напълно. Аз съм израснала в семейство на комунисти и за мен да бъдеш комунист, винаги е означавало да си честен, почтен, порядъчен както в личния си живот, така и в обществените изяви. Да бъдеш най-добрият пример за околните. Така знам от моите родители и за мен те са живото потвърждение на тези принципи.
Автор: Антонина ДИМИТРОВА>> Пълния текст...
Турският гамбит на Барак Хусейн Обама
Сякаш незабелязано някогашната изостанала, азиатска, мюсюлманска Турция излезе на предни позиции в групата на средноголемите държави. По инерция международната общност се опитва да я слага в един куп със страните, които не заслужават особено внимание, но по-умните политици вече разбират, че гласът на република Турция ще звучи все по-силно и в Азия, и в Европа, и в Африка. Турция се превръща в първостепенен политически (член на Съвета за сигурност - непостоянен), икономически (шесто място в Европа), геополитически, военен (втора армия в НАТО след САЩ), инфраструктурен и духовен (писателят Орхан Памук, ислямски богослови) фактор, чийто отпечатък върху глобалната история ще става все по-осезаем. Дали това ще е добре за останалия свят, е неизяснен въпрос, защото пътищата пред всяка държава, както и пред всеки човек, са разнообразни и лъкатушни.
Автор: Христо МАЛЕЕВ>> Пълния текст...
Системата ПРО, България и светът
На 6.04.2009 г. във в. „Дума” е отпечатана статията на проф. Кръстю Стоилов „Щитът. Какво представлява американската система за противоракетна отбрана” (за жалост, без никави данни за автора). Това е сбит разказ за предназначението на системата ПРО, за нейната техническа и технологична структура и кратко геополитическо и геостратегическо обосноваване на нейното развръщане. Казано накратко, авторът се отнася положително и към системата, и към нейното развръщане в Европа, и към евентуалното участие на България в този проект.
Статията възбужда много въпроси: защо в навечерието на парламентарните избори тя се публикува? Защо във вестника на БСП? Как тя се вписва в парадигмата на вестника и в предизборната борба? Към коя аудитория е насочена? Може да се предположи дори, че публикацията изразява редакционна политика и индиректно - официална позиция на ръководството на БСП?!
Автор: Проф. Евгений ГИНДЕВ>> Пълния текст...
С какво ще завърши „световната финансова криза”?
А сега за „силния” долар
Доларът ще е „силен” дотогава, докато на олигарсите и на другите компании ще им е необходимо време, за да си връщат кредитите в долари. Връщането на „силния” долар е много по-сложно, пък и ще е трудно да се купува в обемите, необходими за погасяване на кредита срещу „меко девалвирана” рубла и „силно девалвирана” гривна. Ситуацията за Русия и Украйна е същата, както за всяка друга държава (през август-октомври 2008 г. например мексиканското песо падна спрямо долара повече от 30%, еврото падна спрямо долара около 25% и т.н.). Това бе огромно, дори „убийствено” поевтиняване, и то в момент, когато рентабилността на предприятията е около 10-15% и няма шанс за ново кредитиране, та да се преживеят трудните времена. По такъв начин се гарантира допълнително факта, че олигарсите няма как да успеят да върнат взетите от държавата кредити.
Още - доларът ще е „силен” дотогава, докато с този „силен” долар не се разплатят онези, на които държавата няма да им вземе бизнеса, а ще им го изкупи. Защото ще има и такива. Това се отнася за дребния бизнес, но който е също така интересен и печеливш. Когато на бизнесмените им стане съвсем зле, когато се окажат на границата на пълната загуба на бизнеса, когато им бъде предложена нелоша сума, че и в „силни” долари”, те, разбира се, с радост ще се съгласят да продадат бизнеса си. Едва когато тези два етапа се реализират, ще настъпи най-интересният и истински опасен етап.
Автор: Артур МАХНИКИН>> Пълния текст...
Духовното насилие
Нарочно разпитвах различни хора дали са гледали този филм, дали са го харесали. Да, гледали една или две серии, но се отказали. Друг го проследил до края, но нищо не го досегнало: “Мътилка!” Трети се ядосва редом с мугленци... Въпреки масовата резервираност обаче, “специалисти” назидателно обявиха, че “Гори, гори огънче” е постижение на българското кино. Разминаването на претенденти за “духовно артистичен елит” с т.нар. обикновен човек не е нещо ново. То се дължи на заблудата на Негово превъзходителство Интелектуалеца, че именно той и само той е носител на точните мерки и истини.
Президентът също се намеси, за да каже, че отрицателните реакции били “предварително планирана политическа провокация”. Излиза, че хората са като роботи и чакат хитреци отвън да ги настройват както поискат, защото си нямат свой разум и усет за правда.
Автор: Атанас ЛАЗОВСКИ>> Пълния текст...
IN MEMORIAM
На 04.04.2009 г., на 84 години, ни напусна завинаги майсторът на старинни оръжия Дянко Дянков Мичев от гр. Априлци, кв. Видима, член на НД “Традиция” и на ПП “Нова Зора”.
Той завършва основно образование и до постъпването му в казармата се занимава с овощарство и земеделие. След отбиване на войнския си дълг започва работа в дърводобива, а след това преминава на работа в завод за металорежещи машини – ЗММ “Машстрой”, гр. Троян, в цех “Прототипен” и усвоява редица специалности.
Автор: Минчо МИНЧЕВ, Станчо ДЖУМАЛИЕВ>> Пълния текст...
Българският Великден 1871 г.
Многолетната трудна легална борба на българския народ за отхвърляне на гнетящото гръко-фанариотско духовно иго на Цариградската патриаршия най-сетне завършило с голяма историческа победа. На 28 февруари 1870 г. Високата порта, т.е. турското правителство, било принудено и издало султански ферман, с който се разрешавало на българите създаване на отделна от Патриаршията самостоятелна българска християнска църква под названието Българска Екзархия.
В 11 члена на фермана са изложени основните положения, по които трябвало да бъде учредена Българската екзархия и са определени митрополитите, епископите, които ще влязат в нейния обсег. Според членове от 1 до 5 на фермана българската църква ще се управлява самостоятелно от един постоянен Синод, под председателството на един “по-горен” от митрополитите, който ще носи титлата екзарх, въз основа на устав, който ще се утвърждава от турското правителство, което трябвало да остава без намесата на гръцката патриаршия. Екзархът ще се назначава от султана със специален берат. Той ще отстоява пред турското правителство за издаване на берати за назначаване на новоизрани владици за митрополити на отделните български епархии.
Автор: Проф. Христо ЙОНКОВ>> Пълния текст...
След юбилейната среща на високо равнище на НАТО:
За кого остана срамът?
Както се очакваше, натовската среща на върха в Страсбург (Франция) и Кел (Германия), както и срещата на министрите на отбраната в Прага, минаха под знака на Афганистан. Там през август т.г. предстоят президентски избори, а талибаните са в настъпление по всички фронтове. Признание за този факт са както преговорите с „умерените” ислямски „студенти”, започнати от президента Хамид Карзай, въпреки неодобрението на предишната администрация във Вашингтон, така и законът, който Карзай наскоро подписа. Последният акт предизвика негодуванието на редица феминистки и правозащитни организации, понеже връща страната към Средновековието. Той забранява на жените да напускат без разрешение домовете на съпрузите си и да работят извън фамилното стопанство. Дали в Кабул ще управляват талибаните със или без Хамид Карзай, има значение само за последния. Ако бъде свален от власт, Карзай най-вероятно ще свърши като своя предшественик Наджибула – скопен и влачен по улиците на Кабул.
Автор: Трендафил ВЕЛИЧКОВ>> Пълния текст...
Забравеният урок на борбата
Преди две години в БСП се създаде т. нар. ляво крило. Бабуваха му политически гинеколози като Александър Лилов и Янаки Стоилов. Но както казва народът, каквито политгинеколозите, такова и отрочето. Оказа се небъдна работа. С други думи “лявата бременност” на БСП остана. Тогава възприехме лявото крило като група за натиск вътре в Столетницата. Нещо повече, крилото обяви, че тъй като ние от “Нова Зора” сме имитирали лявост, ето ги, те идват, значи, чака ги епохата. Отговорихме им колкото за спомен. И всеки - по своя път. Не ги броим за противници, а за врагове - още по-малко. Но и от очи не ги изпускаме.
На 4 април - пак шум в системата. Учреди се “Българската левица”. Претенциите за всеобемност в случая са очевидни - пълния член идва да ни подсети, че освен тях други няма.
Автор: Минчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...
Къде да търсим Господа?
В Иерихон един митар търсеше Господа. Той бе ненавиждан, презиран, отбягван. Всички го смятаха за грешен човек, всички считаха богатството му за неправедно. Името на този митар бе Закхей. За него ни говори днешното Евангелие. Въпреки общата ненавист, а може би поради нея, Закхей търсеше Господа. И когато Христос дойде в Иерихон и Закхей чу за него, това желание се засили. Той искаше да види Христа, да види светлия лик на Спасителя. И от върха на една смоковница, където се бе покачил, той видя тоя лик, срещна благия поглед и чу насърчителните думи: “Закхея, днес ще бъда у дома ти”. Има ли в сегашния век хора, които да не търсят Бога! Няма! Не вярвайте на ония, които казват – ние не го търсим. Той не ни трябва. По свой начин, по свой път те Го търсят, защото който търси правда и истина, търси именно Бога.
Всички търсят Бога. Но къде трябва да Го търсят вярващите люде?
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Наоми Клайн пак вбеси олигархията и нейните слуги
Ако се направи класация на най-доброто в световната политико-социална книжнина през последните години, сред първите заглавия несъмнено ще е и книгата “Доктрината на шока. Възходът на катастрофичния капитализъм” на канадската гражданка Наоми Клайн.
Това е втората книга на световноизвестната журналистка Клайн, чиито статии неведнъж е публикувал в. “Нова Зора”. Първата й книга, наречена “Лого”, бе пламенен манифест срещу античовешката дейност на големите корпорации. “Доктрината на шока” пък се занимава с други, още по-големи престъпления на световната олигархия. В нея авторката разкрива самата същност на неолиберализма – използването на големите катастрофи – природни бедствия, преврати, падането на тоталитарни режими, за да се натрапи на народите удобен за олигархията модел на икономика и социално устройство. Механизмът за това е прост – на пострадалите държави или човешки общности (от “прехода към демокрация” в Източна Европа, до изпадналата в криза Аржентина или поразения от урагана “Катрина” Ню Орлеан) се изпраща “на помощ” агентурата на т.нар. Чикагска икономическа школа. Тази агентура, състояща се от икономисти, закърмени с неолибералните концепции на Милтън Фридман, обещава на пострадалите “спасителната подкрепа” на Световната банка, МВФ и прочие олигархични структури.
Автор: Георги АСЬОВ>> Пълния текст...


Политическата класа - най-злият враг на човечеството!..
карикатура: Тодор Цонев