"Нова Зора" - брой 13 - 7 април 2009 г.

По този път народността не чезне
"Зора"

На 12 декември 2008 г. в Асеновград бе открит официално паметникът на големия български писател Николай Хайтов. Инициативата има дълга история, в която се преплитат благородните намерения на Комбината за цветни метали в Пловдив и община АсеновграЬЬд, дарили суми за проекта и реализиране на бюст-паметника.Ьрад възнамерява да даде и ново име на централния площад в града – Николай Хайтов, както и да оборудва специална стая в гимназията, където е учил писателят.
Историята свидетелства, че през 2006 г. е организиран инициативен комитет от седемнадесет души, изявени общественици, чийто председател става дългогодишният приятел и сподвижник на Николай Хайтов Иван Гащилов, а за зам.-председател е избран Васил Тръмбев. Регистрирано е и гражданско сдружение „Родопи”, което да координира дейността по инициативите.
Идеята за изграждането на паметника на Николай Хайтов, който ни напусна през 2002 г., се увенчава с успех. Кметът на града Христо Грудев изказва сърдечни благодарности към всички, които с безкористните си усилия са допринесли за реализирането на тази родолюбива идея. Талантливият асеновградски скулптор Христо Венов е автор на бюста, който по оценката на гражданите и на инициативния комитет напълно отразява духовното величие на писателя Николай Хайтов, както и уважението и обичта, които му засвидетелстват неговите съграждани. На откриването на паметника са поканени и присъстват близките на писателя – дъщеря му Елена, синовете му Александър и Здравец, внучката му Елица, както и много общественици и колеги.
Паметникът е осветен, а кратка художествена програма и много венци и цветя отбелязват този празничен ден в Асеновград.
В своето слово по повод събитието председателят на ИК Иван Гащилов прави кратка ретроспекция на делото и живота на акад Николай Хайтов. На първо място, отбелязва той, изпъква неподправената му обич към родния край, към Яврово, към Родопа, към каузата на България, на която той дълго и всеотдайно служи. „Хайтов обичаше да напомня, че народ, който забравя своята история и титани на духа, няма национално достойнство и не е щастлив народ. След Дядо Вазов Николай Хайтов е единственият български писател, получил още приживе безрезервно народната любов. Никой друг като него не познаваше и не обичаше българската гора, тя бе за него източник на вдъхновение и радост от живота, от силата и могъществото на природата... Няма да се забрави и неповторимият му герой Капитан Петко войвода, с който израснаха поколения българи, нито „Шумки от габър”, нито „Козият рог”, нито „Диви разкази”. Това е вселена от образи и теми, които се необятни като синьото родопско небе... Няма да се забравят и парливите му думи по повод немарата към прекрасния български език, нито борбата му за запазване на Съюза на българските писатели”.
Ние, в „Нова Зора”, разбираме добре, че личности от калибъра на Николай Хайтов са изключително дефицитни в днешното време, че борци по дух и верую ще са ни нужни и занапред, ако искаме да прекрачим в по-светли времена. Затова приветстваме и благодарим на родолюбците от Асеновград за стореното на Инициативния комитет от изявени общественици, начело с Иван Гащилов, на обществените и общинските власти в града, на талантливия скулптор Христо Венов,, и ви уверяваме, че ще пазим и отстояваме критериите за българщина, за род и отечество, както това правеше Николай Хайтов. Това се помни! И по този път народността не чезне.

Нагоре
Съдържание на броя