"Нова Зора" - брой 13 - 7 април 2009 г.

Турците обрязаха Пинокио, израелците просто го отрязаха
Ангел БАРУСОВ

Преди две-три години в Анадола потурчиха Пинокио – поради свирепата ислямска цензура в книжарниците се появи “превод”, в който прославеното дървено човече е правоверен мюсюлманин. Нещо подобно, но по друг начин, стана и в Израел. Миналото лято тамошните големци забраниха вноса на арабските преводи на “Пинокио” и “Хари Потър”. Причината, а още по-точно поводът за забраната е елементарен – и двете книги са печатани в Ливан, който според израелските мерки и теглилки се квалифицира като “вражеска страна”.
Всичко това, разбира се, няма нищо общо с някакви принципи. За Тел Авив Сирия е дори “по-вражеска страна” от Ливан, но това не пречи на израелските търговци да правят алъш-вериш с Дамаск. Израел например изнася за Сирия ябълки, които са отгледани на отнетите й Голански възвишения!
Но между мотивите, които накараха турците да обрежат Пинокио, а на евреите направо да му клъцнат главата, има известна разлика. При комшиите явно иде реч за верска нетърпимост, докато с Израел работата се свежда по-скоро до скудоумие.
И в двата случая по-важното е друго – когато защитават превратно изтълкуваните си национални интереси, и Анкара, и Тел Авив без колебания потъпкват решително и най-безобидните демократични принципи. Което обаче никак не пречи на неолибералните глобалисти да ги превъзнасят като “демократични държави”.
Такива изпълнения, естествено, са и смешни, и нелепи, и тъжни. Но де факто те са само страничен, отпадъчен продукт на доминиращия по тези ширини шовинизъм. При всички положения обаче тези “отпадъци” са далеч по-здравословни от вилнеещия у нас нихилизъм. Как я виждате тая работа, в Турция да дойдат на власт кюрдите или пък Израел да допусне изборни екскурзианти от съседните Йордания или Ливан, където живеят милиони изгонени от отечеството си палестинци?
Казано още по-простичко, когато дадено явление хвърля дори бледа сянка над националните интереси, българският народ и българските власти също не трябва да си поплюват. Къде е казано, че Турция или Израел могат, а ние не можем!

Нагоре
Съдържание на броя