Собствено Търсене

"Нова Зора" - брой 13 - 7 април 2009 г.

Искаме си държавата
Трябват ни правила в играта, защото у нас все още се играе без правила. Но не само без правила, играе се и без грим – грубо, открито и грозно. Имаме неписани закони. Имаме и неписани морални и етични правила. Имаме и традиции. Но какво от това?
В момента в България писаните и неписаните закони са като електрически стълб, на който нощем крушката свети горе, но денем цял ден стълбът обслужва кучетата. Това е така във всички области на живота ни: в политически, в икономически, в културен, в съдебен и в законодателен план. А демокрация без правила, норми и морал не е демокрация. Държава без институции, които да спазват и да държат стриктно и другите да спазват законите и обществените норми за цивилизовани отношения и поведение, се превръща действително в място, където всеки е оставен сам на себе си.
Автор: Д-р инж. хим. Петър ТРОХАРОВ>> Пълния текст...
Има ли междуетническо напрежение в днешна България?
Междуетническото напрежение може да се появи във всяка еднонационална или многонационална държава, ако в нея има етноси, които са с ограничени човешки права и граждански свободи или са лишени от тях. То може да бъде насила премахнато или приглушено с репресивната политика на държавния тероризъм. Справедливата кауза на етническата съпротива обаче ще намери нови форми на проявление. Щом не са отстранени причините, а те са исторически, политически, социално-икономически, религиозни и др., за междуетническото напрежение, неизбежното закономерно следствие е неговото възникване, засилване и преминаване в качествено нови състояния като етническа криза, етническа мобилизация, а сетне като междуетнически конфликт и междуетническа война.
Исторически предпоставки за междуетническо напрежение в България има. Те се отнасят предимно до отношенията между българи и турци поради вековната неравнопоставеност между тях във вреда на българите в условията на османското владичество. След Освобождението, в модернизиращата се българска държава, има огнища на етническо напрежение още в първите свободни години. Те постепенно затихват. Това ново позитивно явление се обяснява с бягството на доскорошната, вече бивша, османотурска господстваща етническа прослойка от България. Разбира се, и с великодушието на мнозинството от българите към останалите да живеят в своите родни места обикновени турци, трудовите хора - селяни, занаятчии, дребни търговци.
Автор: Доц. д-р Стоян ТАНЕВ>> Пълния текст...
Първанов с нови принципи
Верни на приципите си, никога не сме спестявали критики по отделни действия на президента Георги Първанов, особено когато е ставало въпрос за неговите доста странни и далече не държавнически отношения с ДПС. Няма да забравим, че именно той “бабува” на днешната тройна коалиция. В която мандотоносител се явяват именно антиконституционалистите от ДПС. И благодарение на което те акумулират огромна политическа и най-вече икономическа власт.
Явно това е стреснало Първанов. Той е наясно, че оставането на ДПС за трети пореден път в изпълнителната власт ще генерира сериозно напрежение в обществото и ще надигне до небето акциите на един Волен Сидеров или на пощенското Яне. И реши да тръгне на открита конфронтация с Доган. Така или иначе, неговият електорат вече не му е нужен.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Политици, размислете!
Инициативният комитет за защита правата на военните разузнавачи на България (ИКЗПВРБ) изпрати обръщение към президента на Република България, лидерите на политическите партии, народните представители, ръководителите на патриотичните организации и съюзи, и всички български патриоти, независимо от партийната им принадлежност.
През 1997 г. към Закона за достъп до документите на бившата държавна сигурност беше внесена поправка, която разширяваше действието му и върху РУ ГЩ. Допълнението беше лишено от всякакво основание. Още след смяната на правителството на Кимон Георгиев в България е проведена административна реформа. Функциите по опазване на вътрешната сигурност са съсредоточени изцяло в Министерството на вътрешните работи, респективно органите на Държавна сигурност, както и в съдебната власт. Министерството на Народната отбрана и БНА, а следователно и военното разузнаване като нейна съставна част, са освободени от всякакви задачи от вътрешен характер. За контраразузнавателното осигуряване на армията и контрола за политическата лоялност на личния й състав, е създадено специално управление на МВР, придобило наименованието „Военно контраразузнаване”. От този момент военното разузнаване не е получило и не е изпълнявало никакви задачи от вътрешен характер. Това е истината, която беше напълно пренебрегната.
Автор: В. ЗИКУЛОВ>> Пълния текст...
Смешни сини баталии
Не им било писано на разбитите сини авари да се явят единни на избори и това си е. Помирителните им сбирки в Каденабия се оказаха всъщност жалони на разделението на остатъците от някогашния СДС, в който поначало не е имало нито съюз, нито демокрация. А пък основният принцип, идеята, която събра в едно хора като Филип Димитров, Иван Костов, Петър Стоянов, Стефан Софиянски и други „дясно мислещи”, бе келепирът от властта. За 20 години този принцип остана единственото наследство от отците основатели на синята партия. Те и техните наследници обаче вече са преминали в други отбори или банди, ако щете. Историята ги изхвърли на бунището си и днес сме свидетели, че съдбата им е била заслужена. Да чакаш политически подвизи от хора, които не могат да се гледат, значи да сънуваш. Но резилът на „сините” е прекалено голям дори за свикналите на какво ли не потенциални гласоподаватели на десницата. А вече става дума не за спечелване на убедителна изборна победа, а за вкарване в Европейския парламент и в Народното събрание на няколко „сини” депутати, които да покажат, че все още нещо шава в дясното политическо пространство в България.
Автор: Трендафил ВЕЛИЧКОВ>> Пълния текст...
Турците обрязаха Пинокио, израелците просто го отрязаха
Преди две-три години в Анадола потурчиха Пинокио – поради свирепата ислямска цензура в книжарниците се появи “превод”, в който прославеното дървено човече е правоверен мюсюлманин. Нещо подобно, но по друг начин, стана и в Израел. Миналото лято тамошните големци забраниха вноса на арабските преводи на “Пинокио” и “Хари Потър”. Причината, а още по-точно поводът за забраната е елементарен – и двете книги са печатани в Ливан, който според израелските мерки и теглилки се квалифицира като “вражеска страна”.
Всичко това, разбира се, няма нищо общо с някакви принципи. За Тел Авив Сирия е дори “по-вражеска страна” от Ливан, но това не пречи на израелските търговци да правят алъш-вериш с Дамаск. Израел например изнася за Сирия ябълки, които са отгледани на отнетите й Голански възвишения!
Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
С какво ще завърши „световната финансова криза”?
Патриотичните процеси в Русия
А сега няколко думи по повод съчетаването на патриотичната реторика и патриотичните процеси в Русия с безпрекословната управляемост на руското ръководство по въпросите за следването на правилата и указанията от „центъра за управление на полети”.
Тук се налага да признаем следното: за съжаление нямат никаква особена заслуга народът и ръководството на Русия в развитието на патриотичните процеси през последните години. На мен, разбира се, съвсем по човешки, ми е приятно, че тия неща имат своето място, но тук виждаме само реализация на един от елементите на плана за подготовка към новата конфигурация на следкризисния свят. Планът за създаване на един нов полюс на многополюсния свят. Протича сплотяване на руския народ, а по силата на историческите и националните особености на руския народ, най-добро и ефективно е да бъде сплотен на основата на патриотизма. Защото другите варианти не минават в Русия. Затова в последните години много добре и ефикасно изпъква двуличието на Запада, двойните му стандарти и т.н. Не е нужно да се говори много. Така и така, всички знаят колко ефективно се подава на населението реална информация за това какво представлява Запада в морален аспект.
Автор: Артур МАХНИКИН>> Пълния текст...
Хроника на една несправедливост
След десетилетия на обсада, на диверсионни акции, на атаки, на умишлени пожари, саботажи, убийства и употреба на бактериологично оръжие, извършвани от антикубински терористични групировки от Южна Флорида и след няколко отказа на американското правителство да вземе мерки за прекратяване на тези атаки, група невъоръжени мъже заминават от Куба в Съединените щати, за да наблюдават дейността на отговорните за нападенията. През месец септември 1998 г. петима от тези мъже, които после стават известни като Петимата кубинци, са арестувани в Южна Флорида от агенти на ЦРУ и в продължение на 17 месеца са поставени в изолатор, докато случаят им бъде предаден на съда. Първо те са обвинени с мъгливото понятие конспирация и макар това според законите на САЩ да означава заговор за шпионска дейност, тези мъже не бяха обвинени в реален шпионаж, нито бе направено изявление за реално извършване на шпионска дейност, тъй като не липсва нито един секретен военен документ. Освен това американците предявиха и други обвинения - за употреба на фалшиви имена и за необявяване пред федералните власти, че са работили за Куба от американска територия.
Седем месеца по-късно бе добавено изненадващо обвинение срещу един от Петимата, Херардо Ернандес – отново за заговор, но този път и за убийство. Това обвинение дойде в резултат на силна пропагандна кампания за отмъщение срещу Кубинските военновъздушни сили, които свалиха два малки самолета на антикастристка групировка и по този начин причиниха смъртта на четирима пътници в тях. Всичко това се бе случило две години преди ареста на Петимата. Двата малки самолета, навлезли в кубинското въздушно пространство, бяха притежание на организация, която 20 месеца преди свалянето им бе нарушавала 25 пъти кубинското въздушно пространство. След многократни дипломатически ноти и протести от страна на кубинското правителство, ВВС свалиха самолетите, след като изрично бяха предупредили Съединените щати, че от този момент въздушното пространство ще бъде защитавано.
Автор: Ленард УЕЙНГЛАС>> Пълния текст...
Апотеоз на село Яврово, поп Борис и Николай Хайтов
Тази книга - “Явровската “Света Богородица” от Васил Колевски, е характерна в редица отношения. Преди всичко с особената обич на автора към родното място, към спомена, родил се там и свил там гнездо, с особения пиетет към миналото и традицията, наситени с българска душевна багра. Въздейства още с липсата на авторово тщеславие, а това облагородява страниците. За автора по-важно от личните детски и юношески признания е да открои ръста и духовната бистрота на двама свои земляци, по свой начин народоведи, краеведи, пластици на народния опит, философи на българската природа и свят: поп Борис Харалампиев и писателя Николай Хайтов.
Що се отнася до втория белег на творбата, в нея се открояват трайните етически принципи на литературния критик и естетик Васил Колевски: човек последователен и праволинеен в отстояване на собствените възгледи, закърмен да вярва в лявата идея като възстановяване на изконните начала на справедливостта, така, както са я мислили Маркс и Ленин, но и както са я изповядвали първите християни. В това отношение не е сребролюбив, нито пък годен за ролята на конформиста. Той е от породата на хората, които по-рядко раждат нови идеи, затова пък са стражници на същите идеи, за да не бъдат те изкористявани в името на личния интерес. Понякога тези стражници са прекалено сурови, защото тяхната задача е да съхранят целите на съборните идеи, на движението, на каузата, пред която са се обрекли. Ето този импулс, това вдъхновение са обзели Колевски, когато е решил да напише споменната книга и чрез нея да възвиси трите топоса: селото Яврово, мъдростта на отец Борис като еманация на българската биография, и безсмъртието на Николай Хайтов – твореца на “Диви разкази”.
Автор: Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
Празник велик и радост велика ест
Ликуй, народе! 60-годишнината на НАТО съвпадна с 5-годишнината на членството на България в Алианса. Научна сесия, издигане на флагове, заря. Духови оркестри изнасят концерти във Варна, Пловдив и Плевен. С една дума - празник велик и радост велика ест.
Интересно защо не отбелязват помпозно годишнината от присъединяването на Царство България към Тристранния пакт през 1941 г.? И в този случай става дума за притъкмяване към агресор, макар и с далечна цел – обединяване на териториите с българско население на Балканите, за които водихме три войни. Но Нюрнбергският процес и народните съдилища в окупираните от Хитлер страни показаха, че стъпката на проф.Филов е била фатална. За сведение на реваншистите българският Народен съд произнася смъртните пресъди на тези , които подписаха присъединяване към Тристранния пакт два месеца, преди да завърши Втората световна война. По време на война процедура за три инстанции няма.
Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
Дюрчани няма празен ход
 • Гордон Байнаи – новият премиер на Унгария?
 • Най-популярният шлагер в Унгария от една седмица е: “Байнаи предупреди, че ще боли!” Изявлението на министъра на икономиката Гордон Байнаи се превърна в музикален хит и от дни залива ефира.
  След десетдневно политическо пазаруване в средите на банкери, академици, икономисти и бивши министри, номинираният от управляващата Унгарска социалистическа партия (УСП) Гордон Байнаи се очертава като възможният следващ премиер. Макар да провежда консултациите си в пълна дискретност, до медиите достигна потвърждение от либералния Съюз на свободните демократи, че ще подкрепи кандидатурата му. Разпадането на опозиционния Унгарски демократичен форум (УДФ) пък със сигурност ще му донесе допълнителна подкрепа от депутати, обявили се за “независими”. Така на 14 април унгарският парламент най-вероятно ще утвърди новия министър-председател една година преди редовните парламентарни избори.
  Автор: Д-р Радко ХАНДЖИЕВ>> Пълния текст...
  Четете Далма! Мислете за България!
  В политиката, един от най-съмнителните аргументи, използвани от прагматиците срещу идеолозите, е: „Вие се сражавате с противника фронтално, ние го разяждаме отвътре”. Това се нарича „ентризъм”. Когато човек няма сили да застане открито с лице срещу някоя организация, излагайки се на опасност, се смята, че добрият маньовър е да стане неин член. И там посредством проникването да брани своето различие. Малко рентабилното предизвикване е заменено с по-ефикасната хитрост. Отровата е предпочетена пред пушечния изстрел.
  Методът е съблазнителен.
  Той предпазва съвестта на двойните агенти, които твърдят, че оставали верни на първоначалните си концепции, като им осигурява широко прикритие и предимствата на една по-малко маргинализирана ситуация. Този метод бе усъвършенстван отдавна от комунистите - сталинисти и троцкисти, - които през десетилетията подчиниха социалдемокрацията, синдикатите и голям брой свои спътници. Той служи за алиби на прибежчиците от „левицата” като Бесон, Кушнер, Ланг, Глюксман, Гало и други, които претендират, че не се отказват от своите идеи, присъединявайки се към десницата. Той бе илюстриран от конверсията на Националния фронт на Ален Сорел, който обясни, че се присъединява към партията на Льо Пен, за да разпространява там марксизма. Днес, на върха, той оправдава взетото от Саркози решение за реинтегриране на Франция в НАТО. Последният твърди, че в лоното на въоръжената ръка на Атлантическия алианс по-добре ще се защитят принципите за независимост и суверенитет на Франция, които бяха тласнали Дьо Гол да се отдели от него.
  Автор: Луи ДАЛМА>> Пълния текст...
  По този път народността не чезне
  На 12 декември 2008 г. в Асеновград бе открит официално паметникът на големия български писател Николай Хайтов. Инициативата има дълга история, в която се преплитат благородните намерения на Комбината за цветни метали в Пловдив и община АсеновграЬЬд, дарили суми за проекта и реализиране на бюст-паметника.Ьрад възнамерява да даде и ново име на централния площад в града – Николай Хайтов, както и да оборудва специална стая в гимназията, където е учил писателят.
  Историята свидетелства, че през 2006 г. е организиран инициативен комитет от седемнадесет души, изявени общественици, чийто председател става дългогодишният приятел и сподвижник на Николай Хайтов Иван Гащилов, а за зам.-председател е избран Васил Тръмбев. Регистрирано е и гражданско сдружение „Родопи”, което да координира дейността по инициативите.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...


  Политическата класа - най-злият враг на човечеството!..
  карикатура: Тодор Цонев