"Нова Зора" - брой 12 - 31 март 2009 г.

Обединени ще победим, разединени ще загубим
Случи се така, че познавам добре живота и дейността на великия син на италианския народ, генералния секретар на ИКП и деец на международното комунистическо движение Палмиро Толиати. Нещо повече, присъствах на речта му, когато по повод на дискусиите за еврокомунизма Толиати мъдро предупреди: „Различия в мненията са допустими, но единството в действията е задължително”.
Макар че цитирам по памет, не мога да не подчертая, че тези думи на неуморния деец на лявата кауза се оказаха пророчески.
Историята показа, че разединението доведе до колапс на комунистическото и на лявото движение въобще. В този смисъл препоръката на Палмиро Толиати е абсолютно задължителна и днес за всички комунистически, социалистически, демократични и патриотични обществени обединения на хората на лявата кауза, в условията на всеобщо настъпление на дясната реакция. Защото историята ни учи, но изглежда, че ние не се учим от историята.
Съществуването на различни фракции и течения в БСП след 1989 г., както и свободното провеждане на дискусии по различни проблеми не само от партиен характер, доведоха до разлика в подхода и формулировките по въпросите на целите и организираността на политическата борба, и в крайна сметка до разнопосочност в действията.
В това отношение заявленията за напускане на столетницата на част от дейците на Лявото крило и създаването на партия „Нова левица” в настоящия изключително важен предизборен период, е най-меко казано вредно. Впрочем излизането от БСП на Илия Божинов, Иван Генов, Петко Тодоров и др. е много точно изразено от главния редактор на в. „Нова Зора” Минчо Минчев в статията му, поместена в броя от 3 март т.г., поради което си позволявам да отбележа моменти от нея: „…Аз смятам, че актът на създателите на „Нова левица” е погрешен. Защото голямата политическа задача на днешния ден е преди всичко единението на българската левица, съюзът на всички мислещи хора, на всички нейни патриоти пред угрозата на възходящия радикализъм, възправящия се антикомунизъм, на възкръсващия маккартизъм. Освен това създателите на „Нова левица” не поднасят на обществото сериозна и научно-обоснована програма. Чия игра играят уважаемите другари? На олигарсите, или на хората на лявата политическа кауза, които жадуват за единение?
Автор: Никола НИКОЛОВ>> Пълния текст...
Вашингтон и Москва: покана за танц
На 2 април в изолирана зала, разположена в забутания район на старите кейове в Лондон (по-далече от протестите на антиглобалистите), ще се проведе поредната “Среща на 20-те”, тоест на лидерите на най-големите развити и развиващи се държави. Ще се обсъждат проблемите на сегашната всеобхватна криза, пътищата за нейното преодоляване, реформирането на световната икономика, начините да не се допуска подобен катаклизъм в бъдеще. Без съмнение, това са жизненоважни задачи. Кризата постави под въпрос целия политически и икономически ред в света, тя предизвика вълнения, които могат да нараснат като лавина. Очевидно е, че трябва да се прави нещо бързо, радикално и изгодно за всички. Доколко днешните световни лидери са в състояние да осмислят и решат тази задача, ще покаже само времето.
Но в Лондон ще се случи и нещо доста по-интересно. Ще се проведат многобройни двустранни срещи на “големите”, ще се постигнат неофициални “джентълменски споразумения”, които могат да се окажат по-важни от протоколните изказвания в заседателната зала. И вероятно най-значителната среща ще бъде личното запознанство на президентите на Съединените щати и Русия. Дмитрий Медведев и Барак Обама ще се “претеглят” взаимно, ще обсъдят многобройните проблеми в двустранните отношения и може би ще се опитат да набележат някои промени в световната политика, които могат да се окажат не по-малко важни от промените в световната икономика.
Автор: Д-р Христо МАЛЕЕВ>> Пълния текст...
Шамар за “брадърите” и глобалистите
Не си падаме по медийните кампании и свързаните с тях гласувания, чрез които напоследък се определя кой кой е в България. Пресен пример за това бе изборът на “Великите българи”, където бащата на едно мистично духовно учение, какъвто е Петър Дънов, за малко да измести Апостола... Защото всичко е въпрос на телефони обаждания и изпратени есемеси. Т.е., на мобилизация на определена категория хора. А в това занимание никога не се знае кой с кого е и за какво е.
Ето защо не може да не сме доволни от крайните резултати на кампанията “Голямото четене” на БНТ, въпреки недоволството на някои “експерти” от необятната жълта преса. ”Под игото” на Иван Вазов се оказа - все пак! - любимият роман на българите, следван от “Време разделно” от Антон Дончев, “Тютюн” от Димитър Димов и “Железният светилник” от Димитър Талев. Всичко това недвусмислено свидетелства, че напук на тотално насаждания национален нихилизъм, и особено що се отнася до епохата на Българското възраждане, напук на 20-годишния тграбеж и вампирски капитализъм, нацията ни не е скъсала с корените си.
Автор: Валентин ХРИСТОВ>> Пълния текст...
Аванта до дупка
Нищо не може да откаже българските политици от авантата на властта. Не става дума за колите, секретарките и безплатните екскурзии в чужбина, маскирани като семинари. Това как да е, ще го преглътнем, то както се казва, е “утвърдена световна практика”. Не може обаче да преглътнем директното мародерство с парите на данъкоплатците под формата на участие на чиновниците в прословутите бордове. За еднократно месечно заседание на борда, в рамките на 3-4 часа, по време на които може да си играеш игрички на мобилния ,или да си рисуваш дяволчета в тефтерчето, получаваш в пъти по-голяма заплата от държавната. От теб се иска в края на заседанието на борда да гласуваш правилно! Дори и да е пряк ущърб и на закона, и на държавата, чийто интерес трябва да защитаваш. И въпреки всеобщото обществено негодувание тази чиновническа аванта се закова и в новия Закон за конфликт на интереси. И кой застана зад него? Всички, и разбира се, тези от ДПС, които чрез Христо Бисеров побързаха да внесат поправка за удължаване срока за подаване на декларации за липса на конфликт на интереси. За да може да се мародерства, поне до изборите, пък после, както сварим.
Автор: д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...
До общинските съветници в община Антон, Софийска област
На 19 март в салона на СБЖ в София Клубът за литература, изкуство и наука при Съюза на българските журналисти организира среща с прославения строител, с героя на социалистическия труд Георги Карауланов. Поводът бе новата му книга “Зърно и плява” издадена от издателство “Зора”. Сред гостите на срещата, ръководена от Атанас Тончев, в препълнената с почитатели и приятели на Георги Карауланов зала, присъстваше и главният секретар на СБЖ г-жа Снежана Тодорова.
Слово за литературните достойнства на “Зърно и плява”, за сложния жизнен път на автора и времето, отразено в неговите сгъстени и правдиви разкази, произнесе Цанко Живков. Топли думи към автора отправиха Георги Йорданов, Крум Василев, доц. Павел Боршуков, Александър Бешков, Владимир Арденски, Георги Тодоров, Методи Георгиев, Богдан Толев, проф. Георги Фотев, Тодор Тонев и Христо Дрънкаров, съученик на Георги Карауланов от Бургаското техническо заводско училище.
Автор: Мария Зикова Цончева, Тодор Гостев, Никола Христов и др.>> Пълния текст...
Природен феномен, увековечен в предания
Надявам се, че, ние, българите, масово ще подкрепим призива на инициативния комитет “Белоградчишки скали”, като гласуваме до 7 юли т.г. чрез интернет в тяхна полза. До момента те са първи в групата “Пещери, скални образувания и долини”. 77 от предложените 260 природни обекта – по 11 от всеки раздел, ще продължат по-нататък състезанието за новите “7 чудеса на света”. В категория “Острови” водещи са Галапагоският архипелаг, свързан и с името на Дарвин, и Бора-Бора. Сред “Върхове и планини” напред излизат Еверест, Олимп, Фиджи. Река Дунав е на трето място в “Реки, езера и водопади”, а Охридското езеро, за което са изпети толкова прекрасни народни песни и балади, неразделно присъстващо в миналото ни, е преди езерото Лох Нес.
От 2003 г. Белоградчишките скали попадат в т.нар. Защитени местности (ЗМ). У нас има 363 такива с обща площ 49 372,35 ха. Пясъчни и варовикови формирования, някои с височина до 200 м, те се простират на дължина 30 км, а ширината на ивицата им достига до 5 км. Вятърът и дъждът са скулптирали Белоградчишките скали във фигури на хора, животни или човешки групи: Мадоната, Конникът, Лъвът, Ученичката, Монахинята, Вкаменената сватба и др. Изгревът и залезът ги обагрят в червено, сиво, жълто, а въображението на народа ги е облякло в красиви легенди. Сюжетите се разгръщат предимно през османското робство, белязани и от вечната тема – любовта.
Автор: Мариана АНГЕЛОВА>> Пълния текст...
За престъплението агресия давност няма
Днес цялата прогресивна световна общественост отбелязва деня, в който преди десет години бе извършена една подла агресия – агресията на НАТО срещу суверенната държава Югославия, респективно Сърбия.
Тази агресивна война бе грубо нарушение на международното право. Тя бе предприета в нарушения не само на Устава на ООН, но и на собствените разпоредби на НАТО. По този начин тя ангажира и цялата отговорност на ръководителите на държавите от НАТО, които я започнаха.
Съгласно резолюцията на Общото събрание на ООН от 14 декември 1974 г. „агресивната война е престъпление против международния мир”, която „влече след себе си международна отговорност” (чл.5, ал.2).
За съжаление Римският статут от 1998 г., с който бе създаден Международният наказателен съд, не съдържа определение на престъплението агресия, поради което наказателното преследване срещу лица, извършили това престъпление, се оказва все още невъзможно. То ще бъде възможно едва след като бъде приета разпоредба, определяща агресията, което съгласно разпоредбите на Статута трябва да стане до края на 2009 г.
Автор: Проф. д-р Велко ВЪЛКАНОВ>> Пълния текст...
Оптимистична теория на кризата
Кризата ни налегна. Бедата бе внесена отвън. И беше, нека направо го кажем, „Мейд ин Америка”. Фактът, че в най-развитите страни правителствата тръгнаха по социалистически да спасяват закъсалите банки, застрахователни, автомобилостроителни и други компании, показа, че при всичките си погрешки кабинетът Станишев е бил прав поне в натрупването и поддържането на голям бюджетен излишък и фискален резерв, без който държавата, и да иска, не би могла да помогне на никого. Защото както гласи една латинска поговорка: „Покаже ли се дъното, късно е да ставаш пестелив”.
Икономически и други сътресения в Латвия, Унгария и Чешката република доведоха до смяна на управляващите. Преди две седмици в Будапеща премиерът социалист Ференц Дюрчани подаде оставка, за да бъде сформирано ново правителство, а на 24.03.2009 г., след вот на недоверие, падна кабинетът на премиера Мирек Тополанек в Прага. При това Чешката република ще оглавява ротационното председателство на Европейския съюз (ЕС) до 30 юни 2009 г.!
Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
С какво ще завърши „световната финансова криза”?
Ситуацията прилича на банка, от която вложителите са решили да си изтеглят парите. Само миг - и подобна банка вече е изправена на ръба на банкрут. Обаче нормалната банка трябва да има активи, по-големи от задълженията й, и когато не й стигат наличностите, за да върне парите на клиентите, следва да отдели средства от реализирането на активите, за да изпълни задълженията си пред тях. Банката би трябвало да върне на вложителите поне 80-90% от парите им.
На фондовия пазар нищо подобно няма. Тук никой не е длъжен никому. Не възнамерява да връща каквото и да било и никога нищо не връща. Дъното на фондовия пазар е реалната стойност на акциите, която зависи от реалната печалба на предприятията. Тази стойност е десетки пъти по-малко от стойността на акциите на виртуалния пазар. Затова когато казват, че САЩ ще отделят 700 млрд. долара за спасяване на фондовия пазар, а експертите твърдят, че това трябва да стигне – аз започвам да се усмихвам.
Автор: Артур МАХНИКИН>> Пълния текст...
Десетата муза
Съобщение
(по повод първи април)

“България” АД, “Светло бъдеще-ООД” и ЕТ “Бай Ганьо” организират в чест на падналите, и онези, на които им предстои да паднат в неравната борба за кокала, ориенталска кьорсофра и други игри и подигравки с народонаселението. Свири бандата на Коко Хамсийката.
Граждани и селяни, очакваме масово да посетите колтурното събитие
От новото Политбюро

Свидетел

Свидетел съм на процесите на идеологизиране на обществото.
Свидетел съм на процесите на идиотизиране на обществото.
Мултипликационните процеси по места.
Няколко пленума,
няколко стачки.
Няколко присъствия тялом.
Няколко присъствия духом.
Борд.
И на други... бракоразводни дела!
Автор: Калин КАЛИНОВ>> Пълния текст...
Истинският елит на нацията
Години наред медийният слугинаж ни натрапва определена група хора за елит на нацията. Това основно са продажни лидери на политически партии, поставили се в услуга на външни антибългарски и антиславянски сили, както и “бизнесмени”, забогатели чрез грабеж на собствения си народ. Втората група от елита, която се лансира, включва откровени бандити, наркомани, гейове и т.н. деградирали типове, някои от които заемат и висши държавни длъжности.
Същевременно за хората, които създадоха националното богатство на България, което бандитите 20 години разграбват и продават на безценица, за тях дума не се обелва, или ако се споменава, то е с презрение и подигравка.
Автор: Д-р Пламен ДАМЯНОВ>> Пълния текст...
Отзвук
 • по повод “В подкрепа на Единния ляв национален фронт”
 • В бр.9/10.03.т.г. на в. ”Нова Зора” г-н Стойко Чавдаров предлага преди изборите обединяване на всички леви партии и движения в България в Обединен национален ляв фронт (ОЛНФ), което силно желаем и ние.
  Ние обаче не сме съгласни с твърдението му, че “следва да бъде подкрепена подадената ръка и инициатива от БСП” за обединение на всички леви, тъй като инициативата не е на БСП, а само и единствено на ПП “Нова Зора”, която от 1-2 години подканва за сформирането на подобен фронт, като алтернатива на сегашното дясно, буржоазно, капиталистическо управление, в което активно след 1989 г. участва и БСП, и че тя е лява партия, което не отговаря на истината. Ако това е вярно, БСП следваше на дело да провежда лява политика в полза на мнозинството от народа, а не дясна политика в полза на разрушителното и грабителско малцинство, в което участва и тя.
  Автор: Комунисти от жк “Дианабад”>> Пълния текст...
  Номенклатурата на глобализма:
  Храни куче да те лае
  Шведският външен министър Карл Билд пътува много по света, защото и световните проблеми са много. „Вярно е, че пътувам доста. Неотдавна даже попаднах на заседание на собственото си правителство. Колегите ми още не са ме забравили съвсем”, шегува се Билд. През втората половина на годината Швеция ще поеме от Чехия председателството на Евросъюза. Тогава незаменимият Билд ще оглави официално ръководния орган на ЕС. И със сигурност ще пътува още повече.
  Карл Билд е потомствен политик. Още прапрадядо му е бил министър председател на Швеция, а повечето мъже от фамилията му са заемали разни правителствени или дипломатически длъжности. Нещо повече – Билд е далечен потомък на управлявалия през XIII век норвежки крал Хаакон V Дългоногия. И съвсем като него е почти двуметров на ръст. Женил се е трикратно, последната му съпруга се води за италианка. През юли министърът ще навърши 60 години, но е доста младолик и изглежда на 40.
  Автор: Никола ИНДЖОВ>> Пълния текст...


  Политическата класа - най-злият враг на човечеството!..
  карикатура: Тодор Цонев