"Нова Зора" - брой 10 - 17 март 2009 г.

В момент на върхови изпитания единствено важна е победата
 • Само Единният ляв национален фронт
  може да спаси българския народ
  и българската държавност
 • Предстоящите избори за 41-во народно събрание отново, за кой ли път, поставят въпроса за бъдещето на България, на българския народ и на българската нация. Какво трябва да се избира? Трябва да се избират хората, които ще ни управляват. Измежду какво трябва да избираме? Очевидно от това, което ни се предложи. Кои ще ни бъдат предложени?
  Ето тук поредицата от отговори се натъква на трудно преодолимо препятствие. Както показва историята на всички страни в света, предложенията не могат и няма да бъдат спонтанни, няма да бъдат плод на осъзната разумна преценка, а ще бъдат фризирани, гримирани и поднесени като крайни решения от съществуващите политически субекти. В крайна сметка това ще бъдат познати лица, компрометирани от власт или от политика, досадни и неприемливи физиономии, разочаровали обществото и показали своята непригодност да управляват ефикасно в сегашната ситуация. Може ли да има нови лица, с нови идеи, с желание да ги осъществят и с достатъчно видим потенциал да ги осъществят, е въпрос с повишена трудност, защото олигархичната и плутократична прослойка в България, създала се в последните 20 години, е помислила за всичко. Пречките са най-различни, издигнатите препятствия – високи, а възможностите на тези, които не са крали и не са експлоатирали народа, са ограничени. В края на краищата, всичко ще се реши от разпределението на силите в общественото пространство и от готовността на избирателите, на народа, на „материала”, да подбира и да избира.
  За какво става дума?
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  В името на равновесието
 • Кисинджър и Бжежински си заслужават истински кошмар
 • - В рапорта на американските спецслужби „Глобалните тенденции до 2025” се казва, че новите конфликти ще станат възможни заради неадекватни доставки на страни, които не са членки на ОПЕК. Дали това не е скрита критика по адрес на Русия, Иран и др. държави, такива като Венецуела, които не са съгласни с външната политика на САЩ?

  - Окупацията на Ирак от САЩ през 2003 г. ясно демонстрира, че външната политика на САЩ и т. нар. стратегия за национална безопасност са насочени към постигане на тотален военен контрол върху всички големи запаси от нефт на планетата. Специфична цел на тази политика е руският нефт, не само поради това, че е на второ място в света по величина на запасите, но и защото уникалното геофизично разположение и последните 50 години на независимо руско нефтено развитие заплашват възможността една сила – Вашингтон, - да контролира чрез нефта конкурентите си, например Китай или Западна Европа.

  - Напоследък пред много правителства се изправя проблемът за измененията в климата. Смята се, че той е доста дълбоко свързан с добива на нефт и газ. Например изгарянето на страничните продукти води до влошаване климата на региона.

  - Климатичната паника, или това, което обикновено наричат „глобално затопляне”, се базира на научно мошеничество. С него в значителна степен се занимават американските учени-метеоролози, например Джеймс Хензън от IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) на НАСА. Както доказаха негови колеги в науката, той преднамерено фалшифицира или неправилно използва статистическите данни, за да докаже тревожната „климатична прогноза”. Няма компютърен модел на планетарния климат, който да може да проектира комплекс от величината на климата в света за близките шест дни, да не говорим за близките 60 години. Това е доказуем факт.
  Глобалното затопляне стана тема на деня, която обсеби за пореден път вниманието през 2004 г., след войната в Ирак. Тогава Пентагонът пусна тревожно предупреждение по темата, а медиите покорно и бързо го направиха най-важната тема. Изкуствените отпадъци, все едно доколко са замърсени или токсични в локален мащаб, днес съвсем не влияят на климата в макрорегионите на Земята, и слава Богу. Природният газ и нефтът – двете най-чисти горива, които хората са открили досега, и двете са в огромно изобилие, което вашите, руските учени доказаха отдавна в изследванията си през 50-те години на 20 век. Така че сега те имат право да получат признание, което беше невъзможно в епохата на студената война.
  Уилям ЕНГДАЛ в разговор с Леонид САВИН>> Пълния текст...
  Политиците ни май се стягат за затвора
  Навремето бе популярен следният виц от серията “златна решетка”: министър-председателят Станко Тодоров предлага да се повишат стипендиите на студентите. Тодор Жвиков обаче не е съгласен и на свой ред предлага да се увеличи издръжката на затворниците. На недоумяващия въпрос на Станко Тодоров Живков отговаря: ”Абе, Станко, ти да не се каниш да ставаш студент?” Уви, в България всеки виц един ден става реалност. Оказа се, че Министерството на правосъдието без много шум готви сериозни поправки в Наказателния кодекс. Например престъпниците, осъдени на до 1 година ефективен затвор, ще могат да откупуват свободата си. Все още не е ясно каква ще е цената на всеки опростен ден затвор. Обикновено до 1 г. се дава за кражба, длъжностно присвояване, обсебване или за грабеж при съкратен процес. Предвижда се още разширяване на възможността за условно осъждане и предсрочно освобождаване от затвора. В момента, когато се налага присъда до 3 г., тя може да е условна, стига лицето да е с чисто съдебно минало. Новата идея е условна присъда да може да получи и вече осъден, ако предишното му наказание е било до година затвор. Осъденият обаче ще трябва да се съгласи на пробация - например общественополезен труд. Предсрочно освобождаване също ще се допуска при съгласие за пробация в изпитателния срок. Отпада сегашното условие на свобода да излизат затворници, които са излежали поне половината от присъдата си.
  Автор: Валентин ХРИСТОВ>> Пълния текст...
  Досъсипват и “Булгартабак”
  Eдно от малкото хубави неща на демокрацията е, че като се изпокарат, политиците започват да си вадят един друг кирливите ризи, та хората научват за какво става въпрос. Така направи и небезизвестната Лидия Шулева - понастоящем зам.-председател на Българска нова демокрация (БНД) и бивш вицепремиер и министър в предишния кабинет.
  Не че самата Шулева е цвете за мирисане. Но след като се отцепи от царското движение, сега тя изкара на бял свят далаверите около “Булгартабак”. Та според ексминистърката от 2006 г. насам се наблюдава сериозно източване на двете цигарени фабрики в Благоевград и София чрез драстично увеличаване на несъбираемостта от продадени на дистрибуторите тютюневи изделия. Според представените от нея данни, докато през 2006 г. от 301,7 млн. лв. реализирани приходи от тютюневи продажби несъбраните вземания са били 11 млн. лв., то година по-късно неплатените от дистрибутори пари са стигнали 236 млн. лв.
  Автор: Венцел КРАНЦ>> Пълния текст...
  Мили сладки залъгалки...
  Слушайки препирните между политическите играчи относно едновременното или поединичното провеждане на изборите за депутати в Европейския парламент (ЕП) и за българското Народното събрание през лятото на тази година, човек можеше да остане с впечатлението за нещо съдбовно, свързано със земното въртене.
  В действителност изказаните от политиците противоположни мнения бяха потвърждение на сентенцията, че езикът им е даден, за да скриват с него своите мисли и цели.
  Поддръжниците на идеята за едновременното провеждане на двата вота (НДСВ, ДСБ, СДС, движение „Напред”, ГЕРБ, БНД, ЕНП, РЗС, „Атака” и др.) уверяваха, че така щели да се спестят на бюджета към 20 млн. лева. И че разделното гласуване през интервал от един месец щяло да демотивира избирателите, които щели да предпочетат да отидат на море. Сякаш само избирателите ходят на море, докато политиците работят денонощно и без отдих „на ползу роду”! На някои избори, и без да се съчетават вотове, избирателите предпочетоха да отидат за гъби, вместо да се редят пред урните, но нейсе. Социологическите проучвания днес предвещават много ниска избирателна активност, която е убийствена за файтонните партийки на десницата. Ето къде ги стяга чепикът остатъците от някогашното ОДС и НДСВ.
  Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
  Из теорията и практиката на свободната журналистика
  За разлика от източните медии западните са напълно свободни. Западният журналист не зависи нито от собственика на медиата, нито от редакционните началства, нито от политиците, нито дори от собствената си съвест. Рекламодателите от милиардерското съсловие пък – щом чуят, че някой вестник е започнал да вади на бял свят кирливите им ризи, мигом го затрупват с тлъсти реклами.
  Като малък, съвсем частен пример в тази насока ще дадем свободата на френските журналисти по отношение на френския президент. Всички тамошни новинари знаят, че любимата фраза на Никола Саркози по време на пресконференции е: “И не забравяйте, че познавам вашите собственици!”
  Добър „познат” на президента е, да речем, Мартен Буйге, притежател на TF1, една от трите най-гледани телевизии във Франция. Същото важи и за колегата му по олигархия Арно Лагардер, в чийто концерн влизат радио „Юроп 1”, списание „Пари мач” и „Журнал дю диманш”. Смята се, че именно Лагардер е замел под килима сензацията, че Сесилия, тогавашната половинка на Саркози, дори не си е дала труда да гласува на втория тур на президентските избори.
  Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
  “Ядреният колт” на Русия
  Зад споровете между Русия и Украйна по време на газовата криза останаха скрити деликатните споразумения между двете държави, които засягат важното за националната сигурност на Москва състояние на ракетно-ядрените сили, и по-специално близо стотината стратегически балистични ракети СС-18, неслучайно наречени от американците „Сатана”, известни още и като „Рицари на Апокалипсиса”.
  Специалистите по ракетно оръжие знаят, че благодарение на нетрадиционните конструкторски решения и авангардната технология двустепенната (с течно гориво) най-тежка в света, четвърто поколение междуконтинентална балистична ракета „Сатана”, известна и с името „Войвода” (с маса 211 тона) има ненадминати и до днес бойни качества. Стратегията на генералния конструктор Владимир Фьодорович Уткин (1923–2000) включва създаването на 10 разделящи се орбитални бойни части и система за преодоляване на ПРО, снабдена с 40 лъжливи цели, прилагане на уникална - минометен тип - стартова система за изстрелване от шахта, гарантиране на непрекъснато бойно дежурство на ракетата, заредена с течно гориво, в продължение на много години, устойчивост на системата срещу поразяващите фактори на ядрения взрив на атакуващите противникови бойни заряди и много други нетрадиционни решения. И до днес те определят оригиналния облик на ракетните комплекси.
  „Сатана” е проектирана в бюрото „Южное” в Днепропетровск, Украйна, и е произвеждана в предприятието „Южмаш”, ръководено през 1986-1992 г от ракетостроителя, бившия президент Леонид Кучма.
  Автор: О.р.полк. инж. Тодор АНДРЕЕВ>> Пълния текст...
  “Ние все пак сме българи”!
  Такъв автограф ми е сложил в 1992 година на титулната страница на една своя книга казанският археолог Алфред Халиков. За него се сетих, когато прочетох публикуваното “Позабравено писмо от Уляновск” (в. “Нова Зора”, бр. 7, 24.02.2009). Това писмо ме впечатли и развълнува, въпреки че вече знаех за откриването на древнобългарски некропол в град Уляновск (Татаристан). Не знаех обаче, че строителството на проектирания на това място християнски храм е било спряно, самият Сибирски архиепископ е наредил той да бъде издигнат на друго място, а градската общественост решила единодушно да постави гранитен паметник, оповестяващ находката. Помислих си още дали у нас това би могло да се случи, след като дългогодишната ми археологическа практика ме е направила свидетел на унищожаването и безследното изчезване на много безценни археологически находки. Обаче това, което са сторили жителите на този град, има и една важна особеност – те са разбрали, че е открито още едно важно доказателство в подкрепа на многогодишната борба на “татарския” народ за доказване на своя български произход. В тази борба взимат участие много видни интелектуалци, сред които важно място заема проф. Алфред Хасанович Халиков.
  Автор: Проф. Димитър ОВЧАРОВ>> Пълния текст...
  Декларация-меморандум
  на Национална инициатива „Социална солидарност”
  След 1989 г. с девизите за демокрация, реституция и приватизация бе разграбена българската държава. Срината е промишлеността; унищожено е селското стопанство; разбалансирана и посредствена е образователната система; липсва реална здравна защита, налице е демографски срив; младото поколение бяга от страната! На фона на Световната икономическа криза и продължаващата вътрешна криза на прехода, бавно действащата и корумпирана правова система, некадърното и некомпетентно законодателство създава „хартиени” закони! Стои въпросът – Ще я има ли България?
  Сред нашия заробен икономически, разделен етнически народ, загубил ценности и духовност, изграждани стотици години, ще могат ли да се намерят и обединят прогресивно и отговорно мислещите българи, за да не изчезне България?
  Ние, непримирими и отговорни граждани, забравили своите политически и верски различия, оглавихме Национална инициатива „Социална солидарност”(НИСС). Като начало НИСС призова и организира пенсионерите - изпълнили гражданския си дълг; независими от работодатели; отговорни пред деца и внуци, да се обединят, за да има бъдеще! Ние, пенсионерите, построихме и създадохме национално богатство, продавано и разграбвано двадесет години! Ние виждаме крадците и грабителите, затова заедно с всички прогресивни, честни, морално чисти и отговорни граждани сме силата, която трябва да спре виновниците за критичното състояние отново да влязат в парламента и правителството; да отсече крадливите пипала на паразитите и корупционерите, впили се в жизнените сили на народа ни! Нашата сила е в обединението на всички прогресивно мислещи българи. Заедно да спасим и възродим България за децата и внуците, за бъдещето!
  Ние искаме държавата да се превърне в гарант за свободата, достойното съществуване, правата, имуществото и спокойствието на всеки български гражданин.
  Автори: Отец Георги СПАСОВ
  Д-р Венелин НОВАКОВ
  >> Пълния текст...
  Аз, майката на разузнавача
  Напълно съм съгласна с публикацията във в. “Нова Зора” на о.з. полк. Любен Натов относно клеветите по адрес на защитните органи на държавата – Държавна сигурност, РУ МНО. Изминалият преход от “тоталитарен социализъм” към “варварски и див капитализъм” не можеше да не постави на прицел най-важните органи на държавата, осъществяващи ред, превантивност и национална сигурност. Не беше възможно да се съхранят носителите на най-ценните добродетели на българина, формирани през 1300-годишната история на България. За каква Държавна сигурност можеше да става дума, след като беше издигнат лозунгът “По-малко държава навсякъде и във всичко”. Вместо самото общество да си отвоюва ново съдържание и развитие напред, държавата абдикира и се отдаде на безсрамно и примитивно господство, маскирано с парламентаризма. Държавата стана инструмент на начертаната разруха и анархия, вместо сериозни перспективи и предначертани периоди на развитие. Това изискваше унищожението на държавната ни сигурност и кадрите, работещи в нея. Чудно е как нашите демократи “новатори” не са “посъветвали” и други проспериращи държави да направят същото, да унищожат агентурнитя си апарат, да отворят досиетата на т.нар. доносници и т.н. Защо не последваха примера ЦРУ, ЩАЗИ, КГБ и т.н. Защото са по-умни и решиха да ни гледат сеира... А в нашия “разграден двор” – държава, нямаше вече кой да види и предотврати създаването на екзалтирани тълпи от лумпени, отрицващи съзиданото през половин век огромно национално богатство. Никой не искаше да види как възкръснаха стари и нови царедворци и как буржоазните аристократи на духа се сродиха с новите аристократи на плебса, мними дисиденти и крадци, родоотстъпници и предатели, ренегати и хамелеони. Нямаше кой да предупреди за настъпващите процеси на гниене, разруха, маскирани кражби. Създадената през социализма от нашето поколение мощна индустрия и селско стопанство се окачествиха като грешка на историята, поради което се организира - под ръководството на парламентарната върхушка и глупавата “кръгла маса ” - незабавното им и безогледно разграбване и унищожаване.
  Автор: Стоянка ДИНЕВА>> Пълния текст...  карикатура: Тодор Цонев


  Купонът тече ли тече
  карикатура: Тодор Цонев