"Нова Зора" - брой 9 - 10 март 2009 г.

Стоглавият змей на глобалната криза
Ето че не ни се размина – нито на нас, нито на Европейския съюз, нито на великите Китай, Русия и Америка, нито на останалия свят. Разбира се, нямаше начин да ни се размине, защото развитието на човечеството, както и животът на отделните хора, си има своите правила, да не кажа “своите закони” (тази дума ме стряска със замръзналата си предопределеност). А в действителност абсолютна предопределеност няма. Много неща зависят от нас, от хората, от равнището на нашия разум, морал и съвест. Това ни дава сили и ни обнадеждава, но от друга страна, ни възлага тежко бреме, което в повечето случаи се оказва непосилно.
Съществува вечно противоречие между мащабите на задачите, пред които е изправено обществото, и личните мащаби на неговите водачи. Много са мераклиите за водачи, погледнете дори и примера на нашата майка България, а ако си помислим – колцина са истинските пастири на народа ни, които тя е родила през хилядолетната си история?
Любопитна е всеобщата заблуда на водачите, че уж разбирали всичко. Пълзейки нагоре по кариеристичната стълбица, използвайки чисти и нечисти начини за отстраняване на конкуренцията, те започват да си вярват, че разбират, че могат, че виждат повече и по-надалече от останалите. Затова и жестоките плесници, които им нанася обидената от тяхното самомнение действителност, за тях са и непонятни, и неочаквани, и несправедливи.
Автор: Христо МАЛЕЕВ>> Пълния текст...
Оръженосци на жълтия дявол
Ако професията ми не ме задължаваше, навярно никога не бих стъпил в съд и никога нямаше да бъда свидетел на същинската работа на съдии, прокурори, адвокати. Слава Богу, досега не съм имал лични причини за досег със съдебната власт.
Като студенти учехме журналистическите жанрове и когато стигнахме до тъй наречения съдебен отчет, нашият професор ни заведе на открит публичен процес в едно софийско кино. Това беше първата ми среща със служителите на Темида. Съдеха група хулигани. Но не хулиганите и безчинствата им оставиха у мене тягостно впечатление, а техните защитници, адвокатите. Почуди ме наглостта с която извъртаха очевидни факти, как заобикаляха същината на тъй наречения казус и изкарваха обвиняемите едва ли не невинни жертви.
По-късно, като кореспондент от провинцията, и като репортер и редактор служебно съм бил на процеси в Кърджали, Шумен, Враца, Русе. И всякога съм напускал съдебната зала с нарастваща неприязненост към адвокатското съсловие. Не можех да приема техните прийоми на защита на подсъдимите и ме учудваше, къде ти, направо ме възмущаваше търпението на съдиите, с което понякога изслушваха очевидни лъжи. Беше ми обяснено, че защитникът имал право да брани своя довереник с всички средства. Бях тогава твърде млад, за да приема, че тези “всички средства” допускат по същество и посегателство върху истината и закона.
Автор: Борислав БОЙЧЕВ>> Пълния текст...
Видяла жабата, че подковават коня
Братята от Скопие ще завладяват света. Ще имат може би своя Христофор Колумб или Магелан. Чисто и просто ще си правят флот, въпреки че нямат излаз на море. В македонския фолклор само Солун се възпява като македонско пристанище, но утрешната флотилия на Скопие ще квартирува в Дуръс (Албания) или в Истанбул. Както се казва – „Нерде Ямбол, нерде Стамбул”. Пример за Македония била Унгария. Да припомним обаче, че Унгария по принцип е едно голямо изключение още след разпадането на Австро-Унгария след приключване на Първата световна война. Нека припомним една реална случка в Унгария, която звучи като политически виц.
Изпратили в началото на Втората световна война млад американски дипломат за посланик в Будапеща. Човекът - пълен невежа, страната - много далечна, проблемите - неясни. Момчето се объркало съвсем, като му казали, че Унгария е монархия без монарх, държава без флот, но управлявана от адмирал Хорти, много малка по площ, но с огромни претенции и самочувствие.
Автор: Доц. д-р Тодор Мишев>> Пълния текст...
В подкрепа на единния ляв национален фронт
Съвсем ясно е, че предстоящите парламентарни избори и изборите за евродепутати ще имат изключително значение както за нашата страна, така и за европейските народи. От резултатите от тези избори ще зависи да се развива ли в бъдеще България като демократична, модерна и социална държава, в тясно сътрудничество с държавите от Европейския съюз, с Русия и с другите демократични страни, като държава, в която равноправно живеят хората, независимо от етническия произход и вероизповедание, с по-сигурна и чиста околна среда. Или нашата страна ще се върне назад, в хватката на нерегулираната пазарна икономика и общество, което осигурява възможността богатите да стават по-богати, в ущърб на всички останали. Това е моделът, който и днес защитават десните консервативни и либерални политически сили и партии и който модел доведе до днешната тежка и непредсказуема световна икономическа и финансова криза. Този модел защитават и предлагат и нашите десни опоненти в предстоящите избори.
За Европа и Европейския съюз победата на левите и левоцентристки сили в изборите за евродепутати ще има също така изключително значение. Известно е, че днес Европейският съюз се ръководи от десните и консервативни политически партии, имащи мнозинство в Европарламента, които защитават ултралибералния капитализъм и интересите на свръхбогатите. Някои ръководители от тези консервативни политически сили си позволяват да третират България като балканска колония.
Автор: Стойко ЧАВДАРОВ>> Пълния текст...
Четвъртият разстрел
И това доживяхме - поетът Никола Вапцаров е на път да остане без гроб! Погребение на негова племенница явно е било добре използвано: осквернен е гробът на поета. С флекс е изтрито името му от паметната плоча. ”Дано това е просто роднинска тъпотия!”, възкликва в. “Стандарт”. И добавя, че близките му имат подозрения, дето костите на поета са изчезнали в посока на друга държава. Знае се коя е тя. От десетилетие в Скопие неистово ръфат нашата история: от цар Самуил до Смирненски и Вапцаров. И за съжаление успяват да пробият с лъжите си дори в такива авторитетни издания като “Британската енциклопедия”, в която Вапцаров е представен като “македонски поет”. Но това вече е съвсем друга тема.
Сега разследването на случая трябва да бъде доведено докрай, както призова и Съюзът на писателите, а управата на Централните софийски гробища да си получи заслуженото наказание за безхаберието. И ако костите наистина ги няма, този път “макетата” не бива да бъдат щадени. Това обаче е едната страна на въпроса. А другата е, че в цялата тази безусловно отвратителна история братовите деца на поета, Мая Борисова Вапцарова и Никола Борисов Вапцаров, не ще да се явяват в най-добра светлина. Ако човек чете между редовете, става ясно, че те не са стъпвали с месеци на гроба на чичо си. Най-вероятно от 23 юли миналата година, когато по традиция е поклонението по повод датата на разстрела на поета и неговите другари. И са научили благодарение на адмирал Минко Кавалджиев за извършеното в края на ноември погребение в наследствения гроб на въпросната Елисавета Николова, дъщеря на Райна, сестра на поета. (Преди две седмици адмирал Кавалджиев се отбил на гроба да огледа мястото във връзка с провеждането на ритуал за 100-годишнината от рождението на Вапцаров.) Изглежда никой от роднините не се и досеща дори, че гробът на Никола Вапцаров не е просто семейно притежание за вечни времена. Той е сакрален знак в трагичния мартиролог на българския народ и е негово историческо достояние. Каквото достояние бе и родният му дом, осквернен още в зората на демокрацията от роднинските реституционни мераци.
Автор: Минчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...
За “лудите” чехи и за българския зелник
Едва ли има жител на Западна България, който да не е пропищял и от надписаните сметки, и от грубото погазване на всякакви правила и на българските закони от чешките “разпределители” на електроенергия. Най-безцеремонно ЧЕЗ използва монополното си положение, за да изстиска колкото се може повече от българския потребител. И ако номерата им не минат - веднага започват да се оплакват в Брюксел.
Последното им искане е за промяна на съществуващия у нас регламент, който задължава производителите на електроенергия да продават продукцията си на НЕК на фиксирани цени. Процедурата бе открита в средата на м.г. след жалба на чешката компания ЧЕЗ. Доставчикът се оплака заради спор с Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) по определяните за всички производители на електроенергия квоти за доставка на регулирания пазар за бита, където цените се постановяват от ДКЕВР.
Автор: Д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...
Тема с продължение
Преди два месеца в едно предаване на BBT професор Лопатин – директор на Института за интелектуална собственост в Русия, в прав текст заяви следното: „Крайно време е да разберете, че взаимоотношенията Русия – България вече са на съвсем различно ниво! Живеем в 21 в. и времето, в което във всеки дом в бившия СССР имаше български домати, краставички и цигари отмина безвъзвратно... Удивен съм от факта, че при толкова много интелектуален потенциал у вас в руското патентно ведомство са постъпили само три заявки за изобретения?! Защо българите не патентоват в Русия? Каква е причината?”
По моето скромно мнение, основната причина е липсата на държавна иновационна политика, добре обоснована икономически. Високопарните изявления и витиеватите клишета „иновациите и иновативните технологии, алтернативните източници на енергия, световната криза в глобален мащаб и прочие, и прочие...”, не топлят никого! „Решенията” за излизане от критичната ситуация са просто набор от думи, изпразнени от съдържание и задължително поверени на оторизирани експерти, комисии, евронаблюдатели, консултанти и всевъзможен офисен планктон.
Автор: Розалина ДИМИТРОВА>> Пълния текст...
Конфликтните пространства на новата култура
Може би тук би трябвало да спомена написаното от Любомир Левчев във връзка с моята седемдесет и пет годишнина, което фокусира цялото внимание тъкмо върху „Книга за Вапцаров”. Сигурен съм, че и в бъдеще ще продължат опитите за фалшифициране на образа на Вапцаров, както съм убеден: истината за Вапцаров ще намира свои защитници сред младите поколения на отечеството ни. Надявам се, че и моят труд ще взема участие в тази литературна битка за наследството на Вапцаров – ще бъде необходим в името на съвременната духовност и гражданския жест.
И така, монографията „Истината за Вапцаров. Книга за поета“ поставя едно начало на необходим литературен диспут, в който Давид от 21 в. би могъл да се наложи над цивилизования насилник Голиат. За мен е съществено, че полемизирайки с тезиси, които деформират индивидуалната природа и творчеството на поета, аз доказвам ролята на съпротивата, на съпротивителното начало като израз на вътрешна човешка характеристика, на борба за реализиране на социални и антифашистки идеи, на нова естетика. Обхващането на поетичния свят в границите на тази триада е принципиално важна.
Автор: Проф. Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
По-големият брат на големия брат
По думите на големия американски дисидент Ноам Чомски той е гласувал за Барак Обама не защото го харесва, а избирайки “по-малкото зло”. А на въпроса “Показа ли вече Обама своето истинско лице?”, зададен му в интервю през януари, проф. Чомски отговаря: “Да, показа го - като назначи Рам Еманюел за шеф на своя кабинет. Този човек произхожда от номенклатурата, която носи вината за сегашната криза”. Поровихме се из интернет, за да научим нещо повече за въпросния номенклатурчик на глобализма.
И така, ако се вярва на световните анализатори, с най-голямо влияние в екипа на новия американски президент се ползва именно Рам Еманюел. При вашингтонските реалности човекът, който изпълнява функцията на началник на президентската канцелария, контролира достъпа до държавния глава и насочената към него информация, което само по себе си дава огромна власт. През двата мандата на Джордж Буш-младши същият пост се заемаше от Андрю Кард и Джошуа Болтън. Но те бяха напълно обезличени от властолюбивите фигури на вицепрезидента Дик Чейни и министъра на отбраната Доналд Ръмсфелд.
Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...карикатура: Тодор Цонев


Купонът тече ли тече
карикатура: Тодор Цонев