"Нова Зора" - брой 7 - 24 февруари 2009 г.

До главния редактор на в. „Нова Зора”
О.з. полк. Любен НАТОВ
с. Курново, общ. Роман

Уважаеми господин Минчев,
Позволете ми чрез в. „Нова Зора”, на който съм дългогодишен абонат, и който отразява истината, подкрепена с факти както за миналото, така и за настоящето в нашата страна, да изразя моето задоволство и възхищение от статията на о.з. д-р Димитър Вандов, озаглавена „Българинът да елиминира ликвидаторите, за да спаси България”, публикувана в бр. 4 от 3 февруари т.г. Не един път в мои статии чрез вестниците „Нова Зора” и „Земя”, в писма и в личен разговор съм призовавал мои колеги от ДС (ПГУ, ВГУ) ВКР, както и РУ-МНО да използват средствата за масова информация, да опровергаят лъжите и обвиненията, които ликвидаторите на тези органи ни отправят. Тези, като д-р Вандов, които имат възможност, да използват богатата архива на тези органи, за да покажат самоотвержеността и героизма на нашите колеги за защита на националната сигурност. Позволете ми да се спра на някои моменти от статията на автора.
Много ясно е подчертано в статията, че без агентура е невъзможно да бъдат разкривани престъпленията. Искам да допълня, че в теорията на разузнаването и контраразузнаването по цял свят е подчертано, че тези органи не могат да съществуват без агентура. Това ясно бе потвърдено в нашата страна след 10 ноември 1989 г.
Ясно стана и това, че агентурният апарат беше смазан, за да не пречи на някои чужди разузнавания, на корупцията, на престъпниците. Питал съм и сега питам, ликвидирането на сътрудниците на ДС и РУ-МНО каква полза донесе на държавата. Обратно, наблюдаваме как държавата ни гъмжи от битова и стопанска престъпност, организирана престъпност, бракониерство, наркомания, проституция, рекет, блудства, порнография, всяване на страх в обикновените хора, храни със съмнително съдържание и т.н. Да не говорим каква е ситуацията в здравеопазването, образованието, културата. Ликвидирани бяха социалните придобивки на хората. Да сте чули или видели някой да се занимава с гореизложените неща?! Опасни престъпници свободно се разхождат, необезпокоявани в страната ни и в чужбина.
Позволявам си отново да поставя въпроса, след като Комисията по досиетата, по решение на парламента, отваря всички досиета на сътрудниците и агентурата на ДС и се опитва да ги обругае, ще отворят ли досиетата на разкритите и осъдени агенти на чуждите (тогава вражески) разузнавания, работили срещу нашата национална сигурност? Защо г-жа Екатерина Бончева мълчи по този въпрос? Ще се отворят ли досиетата на разузнавачите, на чуждите разузнавания, работили срещу България под дипломатическо прикритие у нас по времето до 1990 г. Този въпрос е поставян от мои колеги и журналисти по БНТ. Ще има ли отговор?
След като 20 години ликвидаторите и техните глашатаи говорят за „престъпната” дейност, която сме развили (ДС и РУ-МНО) срещу нашата страна, каква документация показаха и колко бяха осъдени за това.
Нека да припомним и че през Втората световна война, именно агентурата и така наречените нелегали оказаха решаваща роля за победата над фашистка Германия. Примерите са много. Един от тях е, че чрез такава агентура бе предотвратен атентатът на срещата в Техеран между Сталин, Рузвелт и Чърчил. По това време съветското разузнаване беше на първо място. Както е известно, те не разкриха досиетата на своите сътрудници и агентура. На вратите на архивите на КГБ пише: „Вечно хранит”.
При отваряне на досиетата какво наблюдаваме, водещите на най-гледаните и слушани предавания, най-добри стопански ръководители, някои неоснователно освободени, са минали през тези органи. Именно тези органи, както казва и д-р Вандов, бяха най-добрата школа за създаване на квалифицирани кадри за ръководители в държавната ни администрация. Такива примери могат да се посочат и за други страни като Русия, САЩ, Франция и т.н. Само че те не омаскариха своите органи на сигурността, както брутално и безотговорно го направиха нашите управляващи без изключение.
Още не мога да си обясня защо с помощта на нашия бивш министър на външните работи Стоян Ганев дадохме възможност на Ахмед Доган да представи в турското посолство списъка на нашите разузнавачи на дипломатическо прикритие, без да се приложи НПК и да му се потърси отговорност. Къде бях прокуратурата, съдът, МВР. Такова престъпление не трябва да има давност. Това означава, че и сега нашата власт е готова да предостави на Турция всичко. Какво ще кажат по тези въпроси Евтим Костадинов и Екатерина Бончева от Комисията по досиетата?
Като се солидаризирам към всичко, отразено в статията на д-р Вандов, искам да засегна още един въпрос, който заслужава внимание.
В периода до 1989 г. има наши колеги, които загинаха при изпълнение на служебния си дълг. Това може да се намери в архивите на нашите органи по сигурността, или в историите на всяко управление написани преди 1989 г. Какво наблюдаваме след така наречения преход по време на прехвалената ни „демокрация”. Издигат се паметници на терористи (случая в с. Търнак, Бургаско), на Геме Димитров, булевард на цар Борис Трети, рушат се паметници на антифашисти, поголовно се строят джамии и грубо се пренебрегва БПЦ, още много примери могат да се посочат.
Никой от парламента и правителството не предложи да се издигне такъв паметник на заслужили служители на МВР, загинали по време на служба. Мястото му е в градинката до Министерство на вътрешните работи. А вижте кой, провокиращо, има паметник там. Това е резил и гавра с органите на МВР.
По отношението на БСП към бившите органи на МВР и РУ-МНО, трябва да се знае, че още в началото на тяхното преименуване, се дистанцираха от служителите на тези органи и активните членове на БКП. Не ни допускаха на „Позитано”. Те бягаха от квалифицирани кадри, професионалисти, хората с голяма практика и опит. Те открито говореха, че ние, старото поколение, работило до 1989 г., сме живели в заблуда. Тяхната идеология е съвсем противоположна на идеологията на БКП. Независимо че се пишат столетница, приемник на БКП, няма нищо общо между двете партии, както по телевизията се изрази Костадин Чакъров. Явно е, че БСП провежда дясна, проамериканска политика, техен лидер заяви, че БСП не може да бъде класова партия, а друг (Т. Дончева) публично се обърна към членовете на БКП, че който е против капитализма, да напуска тази партия. Считам, че коментарът е излишен.
Накрая отново призовавам колегите, които все още са живи, и които имат възможност да се доберат до архивите на МВР, да излязат с публикации в средствата за масова информация и с конкретни факти да защитят престижа и достойнството на органите на ДС, РУ-МНО, за да знае младото поколение истината, а не да приема манипулацията на престъпници и фалшификатори, които предават националните интереси на държавата.

Нагоре
Съдържание на броя