"Нова Зора" - брой 6 - 17 февруари 2009 г.

Де, дърво, де!
Едно престъпление не остава само. След като по време на мимолетното си управление през 1992 г. СДС успя да разруши само едрото кооперативното земеделие (ТКЗС) , през втория мандат (1997-2001 г.), както можеше да се очаква, нямаше милост и за българската индустрия.
КТ „Подкрепа” и правителството на Иван Костов оправдаха очакванията. Успешно беше сринато машиностроенето, военната промишленост, тежката химия и металургията. България стана нетен вносител на продукти, за които всичките ни съседи и арабските търговци се редяха на опашка пред нашите заводи. Днес, когато единственият начин да се премине по-леко през годините на световната криза е производството на български стоки и оживяване на вътрешния пазар, с ужас установяваме, че българското производство е или слабо, или закрито.
Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
Съдбовно време за избор и път
Обединението в Единен ляв национален фронт
може да мотивира над 2.5 млн избиратели
Господин Белоев, като Ви поздравявам най-сърдечно с Вашия юбилей, и Ви желая здраве и живот, бих искал да не затваряме нашият разговор в теми свързани с Вашия достоен юбилей. Нека поговорим за това как оценявате, от върха на Вашия опит, зрелост и мъдрост, нагласите на обществото в България в годината на предстоящите парламентарни избори?

Моето мнение, а бих казал и мнението на много мои колеги и партньори, е, че тези избори са решителната битка, в която най-накрая ще трябва да бъдат изпратени в българския парламент пробългарски, патриотично настроени народни представители, а те на свой ред да излъчат правителство, отговарящо най-пълно на националните интереси на България. Нито един парламент, нито едно правителство досега не съумяха да набележат приоритетите в развитието на нашата държава, да очертаят основните направления за националния просперитет, да мобилизират енергията на нацията в основни цели и задачи, осигуряващи нейното бъдеще.
Днес българските национални интереси повече от всякога са силно застрашени в условията на глобалната финансово-икономическа криза. За всеки, който обективно преценява действията на народните представители и правителства в целия 20-годишен период на демокрацията, е пределно ясно, че в голямата си част те бяха изпращани във властта по пътя на откровена антиселекция. Колкото по-послушни и безлични бяха, толкова по-удобни се оказваха за политиката на прехода. Основен типологичен белег в дейността на тези хора бе преследването на собствени, на лични, користни цели при участието им във властта. Те бяха подбирани по още един показател: пълната им отчужденост от болките на народа и от съдбините на държавата. За съжаление България стана единствената страна от бившия социалистически лагер, където ръководните структури заложиха на най-антибългарски настроените личности и те с огромно настървение работиха срещу интересите на Отечеството. Това смути и дори възмути и чуждите им покровители. Защото много вредни и престъпни неща се натвориха през тези 20 години у нас. И съвсем закономерно България падна на дъното на социално-икономическото си развитие. А от него лесно отласкване няма.
Най-черните жалони на българската разруха включват унищоженото едро земеделие и хидромелиорациите; унищожените горски масиви и пасища; унищожените лека и хранителна промишленост, които бяха завоювали необятни пазари в страните на ОНД; унищоженото средно машиностроене със завидни пазари и на Изток, и на Запад; доубиването на българската енергетика изградена с труда и лишенията на целия български народ. Нито един парламент, нито едно правителство не защитиха това огромно национално богатство създадено от три поколения българи. Напротив, допуснаха да бъде унищожено, разграбено, а огромна част от него да отиде в джобовете на хора, които нямат нищо общо с неговото създаване. Затова твърдя, че дейността на властниците през тези 20 години е характерна най-вече със своите антибългарски действия и нагласата на обществото са да се сложи край на този кошмар.

“Нова Зора” първа писа за т.нар. Конституция на прехода и отдавна разконспирира същността на този десен неолиберален поход срещу България. Ние първи изобличихме т.нар. проект за икономически растеж на американските специалисти по разрухата Ричард Ран и Роналд Ът, известен повече като Програмата Ран-Ът. Как според Вас най-изтъкнатите български икономисти са могли да се оставят да бъдат заблудени от прозрачните схеми за демонтирането на системата, когато и с просто око е видно, че иде реч за погрома над българската икономика и над българската държава? И случайно ли е, че най-известни имена сред икономистите, подписали този проект и от дясно, и от ляво всъщност осъществяваха на практика разрухата, която нарекоха преход към предприемчивостта, а тя щяла да определя бъдещето и развитието на българското общество?

Предприемчивостта, разбира се, е важен компонент, особено когато е продукт на разума, на съзиданието. Другото е да развалиш къща и да направиш колиба. А образно казано, България имаше не къща, а палат! И истината за върха в икономическото развитие на България трябва да се знае. Какво направиха демонтажниците? Изгориха юргана, за да прогонят бълхата, това направиха. Наивници и глупаци! А такива в България за съжаление има много.
Д-р инж. Марин БЕЛОЕВ пред “Нова Зора”>> Пълния текст...
Световната финансова криза:
Повторение на миналото или път към новото?
Световният икономически форум в Давос показа, че светът не е вече това, което е бил преди година. Продължилото с десетилетия насочване на всички инвестиционни потоци към една държава (САЩ), успяла да наложи националната си валута като световно средство за разплащане, се оказа фатално за всички онези национални банки, здравноосигурителни и пенсионни фондове, чиито резерви се превърнаха в двигател на американската икономика. Оказа се, че темповете на развитие на тази икономика не съответстват на нормата на печалбата, която бе заложена в емитираните от американските инвестиционни банки ценни книги. Издаваните от тях ценни книги със спекулативно висока доходност служеха като платежно средство, с което се изкупуваха националните богатства не само на държави и фондове, но и на цели обществено-икономически системи като европейската.
Несъответствието между ръста на развитие на икономиката и спекулативно високата доходност, заложена в емитираните от американските банки облигации, доведе до невъзможност за обслужване на поетите в тях ангажименти. Вместо към осребряване на активите на изпадналите в несъстоятелност длъжници, собствениците на ипотечни облигации се сблъскаха с нова и непозната за тях процедура, нямаща нищо общо с пазарните механизми. Срещу тях с цялото си могъщество се изправи американската държава, която след като прибра при себе си кешовите им пари, започна да предлага начини за обратно изкупуване на притежаваните от тях облигации.
Автор: Инж. Красимир ПЕТРОВ>> Пълния текст...
Езикът на омразата
Любов и омраза! Двете екстремални състояния на човешката емоционалност. И още! Любовта и омразата са онази специфична част от човешката природа, която отличава човека от животинските видове. Затова няма нищо по-естествено за homo sapiens да обича и мрази, както е съвсем естествено Земята да се върти около Слънцето.
В последно време обаче в някои от средствата за масова информация все по често „отделни интелектуалци, пък и цели трудови колективи” взеха да ни пробутват идеята за ограничения в словото. В словото, като основен инструмент за масова комуникация в обществото. Благовидни причини – дал Господ! Има ги толкова, колкото са успели да натворят същите тези квазиинтелектуалци, самообявили се за морални авторитети на българското общество. Като се започне от чистотата на българския език, та се свърши с насаждането на ксенофобия, което би трябвало да означава на български „расова нетърпимост”.
Автор: Енчо ЕНЕВ>> Пълния текст...
Няколко истини за Афганистан
В момент, когато Саркози иска да натопи Франция още повече в тресавището на НАТО, е добре да знаем къде сме стъпили. Барак Обама декларира, че е привърженик на военна ескалация в Афганистан. Преди да ни натикат още повече в това блато, е добре да знаем повече за близката история на страната и за ролята, която изиграха там Съединените щати. По-малко от месец след атаките на Световния търговски център и на Пентагона на 11 септември 2001 г. ръководителите на САЩ започнаха тотална въздушна агресия срещу Афганистан, претендирайки, че страната приютявала Осама бин Ладен и неговата терористична организация „Ал Каида”. Преди повече от 20 години, през 1980 г., САЩ се намесиха, за да спрат една „съветска окупация” на територията. Дори някои прогресистки писатели, които обикновено са по-критични към американската външна политика, сметнаха, че интервенцията на САЩ срещу поддържаното от Москва правителство, е „добро нещо”. Истината е, че тя не беше толкова добра.
Малко история. Системата на поземлена собственост не бе променяна от феодалната епоха, като над 75 % от земите принадлежаха на феодали - едва 3 % от селското население. Към средата на 60-те години се събраха революционни демократични елементи, за да сформират Демократичната партия на народа (ДПН). През 1973 г. кралят бе детрониран, но правителството, което го замени, се оказа корумпирано и не популярно. На свой ред то бе прогонено през 1978 г., след манифестация пред президентския дворец и след като армията се намеси на страната на манифестантите. Офицерите, които завзеха властта, поискаха ДПН да формира правителство, ръководено от Нур Мохамед Тараки, поет и романист. Именно така влезе в действие една коалиция на националните демократични сили, вдъхновявана от марксизма.
Автор: Майкъл ПАРЕНТИ>> Пълния текст...
И официален Рим е срещу джамиите
Роберто Марони, вътрешният министър на Италия, ратува за мораториум над строителството на джамии в страната.
“Растат като гъби след дъжд. При сегашните закони прекратяването на тази практика е невъзможно”, негодува и съпартиецът му Роберто Кота.
Реакцията на министър Марони се дължи на общественото недоволство, предизвикано от кроежите на двама мароканци да извършат атентат срещу прочутата катедрала “Св. Амвросий” в Милано. “Ясно е, че идеологията на тероризма започва да се вкоренява все по-дълбоко у нас. Трябва да се пазим!”, предупреждава Марони. Министърът е член на Северната лига, която влиза в правителствената коалиция на премиера Силвио Берлускони.
По данни на чуждите медии>> Пълния текст...
Битката ГЕРБ - “Атака”
В българската политическа история неведнъж сме ставали свидетели на събитие или поредица от събития в ущърб на прагматичното обществено развитие. През изминалата 2008 г. картината не беше много по-различна. Нищо не ми дава повод да смятам, че през новата 2009 г. нещата ще бъдат коренно различни. Дори напротив, редица индикации сочат, че след световната финансова и последвалата я икономическа криза в нашата страна при определени обстоятелства ще настъпи и тежка политическа криза. И това не е някаква мрачна прогноза, а предупреждение към различните групи в обществото независимо от техните цели. Различните социални групи у нас не са достигнали до необходимия им синхрон за постигане на цели, удовлетворяващи по-голямата част от обществото, независимо от неговата разнородност и наличието на взаимно изключващи се и взаимно допълващи се статуси и роли. Липсата на истинска солидарност е основният проблем пред гражданите на България. Тази липса на солидарност ражда политическите шмекери и различни уродливи социални и политически явления.
Автор: Владислав ИВАНОВ>> Пълния текст...


Политическата класа - най-злият враг на човечеството!..
карикатура: Тодор Цонев


Отстояване на "демокрацията"
карикатура: Тодор Цонев