"Нова Зора" - брой 5 - 10 февруари 2008 г.

Смелост, Сергей! Смелост!
Отвори досието за спрените блокове на АЕЦ „Козлодуй”!
Решението на Народното събрание правителството да разгледа във взаимодействие с Европейската комисия възможността за рестартиране на спрените блокове на АЕЦ “Козлодуй”, е колкото дипломатично, толкова и прагматично. Смисълът на решението е “разглеждането” да се основава на техническите възможности, изискванията за сигурност и безопасна експлоатация и правото на Европейския съюз. Нека припомним, че досега няма изложени нито технологични, нито политически, нито правни аргументи за спиране на реакторите. Тъкмо обратното е.
Технологични аргументи. Безопасността и доброто техническо състояние на блоковете са потвърдени в заключенията на проведените проверки на експерти от най-авторитетните международни организации – Световната организация на ядрените оператори (WANO), на Групата по ядрени въпроси на Европейския съвет (AQG), Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), Световната ядрена асоциация. Реакторите са безопасни, те допринасят за изпълнение програмата на ЕС за опазване на околната среда, българската икономика и регионът имат нужда от произведената електрическа енергия, изтъква председателят на Световната ядрена асоциация Джон Рич. Сходно становище изрази и Абел Гонсалес – директор на отдел “Радиационна безопасност” в Международната агенция за атомна енергия (МААЕ): “Като защитават своя интерес, българите защитават интересите на цялото семейство (на ЕС)”, каза той и добави: “Щом България се нуждае от АЕЦ “Козлодуй”, да я ползва както досега”.
Автор: Д-р Радко ХАНДЖИЕВ>> Пълния текст...
Предизборни реалности и прогнози
Едно от пропагандните клишета, упорито втълпявано в съзнанието на българското общество, е, че предстои управление на десницата, която щяла да победи на предстоящите парламентарни избори. Този масиран пропаганден натиск не е случаен. Той цели да внуши, че дори в условията на вихрена икономическа криза силните мира сего упорито ще пазят върха на властовия Олимп, колкото и болезнено светът да усеща краха на пропагандираните досега неолиберални схеми за икономически просперитет. От това са най-доволни политическите мъртъвци на туземната ни колониална администрация. И има защо: нали само в киното мумиите оживяват отново. В отличие от прогнозите на наемните социологически агенции, ние в “Нова Зора” не мислим, че е неотвратим победният марш на десницата; че макар и с холивудски продуценти и режисьори, окатранени политически мумии като Иван Костов могат да възкръснат. Колкото и късопаметен да изглежда българинът, колкото и изкусни да са жреческите трикове на политтехнолозите на Биг Брадър, българинът не си е загубил разсъдъка. Вярно е, че разочарованието от управлението на тройната коалиция е твърде голямо; вярно е че собствениците на електронните медии, а и на по-значимата част от печатните издания, системно и организирано работят срещу тристранната коалиция и главно срещу БСП и левицата като цяло. Вярно е, че т. нар. трети сектор – неправителствените организации, създадени, финансирани и дирижирани от САЩ, Англия, Франция и Германия, са изначално антикомунистически и антиправителствени; че са десни по дефиниция и глобалисти по настройка и нагласа; вярно е също, че и синдикатите ни, за разлика от професионалните съюзи и сдружения по целия свят, са откровени маши на капитала на прехода срещу хората на труда; че са участници в няколко крупни погрома – палежите на Партийния дом през 1990 г. и на Народното събрание през 1997 г. Да не говорим за удушваческите им заслуги в убийството на българския индустриален интелект, когато бяха разтерзани и низвергнати производствените ръководители на предприятията на индустриална България.
Автор: Минчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...
Идилията свърши
В продължение на десетилетия Вашингтон имаше две солидни опори в Близкия изток - Турция и Израел. Те осигуряваха не само мощен форпост против Източния блок, но играеха и ролята на усмирител на всяко движение в арабския свят, което заплашва американските интереси в района. И съвсем естествено беше двете държави доста добре да синхронизират политиката си в това отношение. Още повече че ставаше въпрос и за елементарна геополитика - Сирия, Ирак и Иран бяха еднаква заплаха както за Анкара, така и за Тел Авив.
Автор: Д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...
А къде е паметникът?
Редките контакти с медиите имат недостатъци, но и безспорни предимства. Едно от предимствата е по-ясното усещане за нещо ново. Медиите получават нова задача – отначало се правят леки намигвания, следва ухажване и т.н., докато се стигне, все в рамките на метафората, до бурен секс! И ако контактувате непрекъснато с медиите, новото трудно се долавя. Съвсем друго е усещането при спорадични контакти – новото веднага се натрапва в съзнанието, дори на етапа намигване.
Струва ми се, че точно това ми се случи преди време. Любопитството ме отведе в едно ново телевизионно предаване. Ново предаване и дебют като водеща на журналистка от пресата. Симпатична, дори хубава. Чувствах как се притеснява от новата си роля. И изведнъж се появи това усещане за нещо ново! Водещата се опитваше да получи оценката на гостите си за това, което се случва след “10 ноември”. И изведнъж чувам нещо от рода: “ще честваме 20 години”.
Автор: Иван ЦЕНОВ>> Пълния текст...
Горчивата истина за днешна България
Ние се водим държава, но сме разновидност на протекторат, управляван от колониална администрация
Не минава и ден без общественото внимание да не е заето с някакви проблеми, свързани с МВР, ДАНС или съдебната система. Уверяваха ни, че след отварянето на секретните архиви на бившата Държавна сигурност и осветляването на нейните служители и сътрудници всичко в държавата ще се намести и светлото демократично бъдеще ще изгрее над главите ни. Не се случва тази радост, дори напротив, все по-зле става. И това е закономерно.
Уж всичко ни беше наред през 2006 г., всички преговорни глави с Евросъюза отметнахме, обявиха ни за готови да влезем в него като пълноправен член. Днес, на третата година след приемането ни, еврокомисари и върволица по-долни чинове от брюкселската администрация, мине не мине месец, и току ни нахокат за тежки кусури в различни области на живота на държавата и обществото. Че и ни налагат болезнени санкции с паричен израз и с обидни намеци за цивилизационна недозрялост ни дават да разберем, че за тях сме някъде след третата категория европейци.
Автор: Илия ИЛИЕВ>> Пълния текст...
Афганският въртоп, президентът Обама и българската златна рибка
Сред многобройните проблеми на американската външна политика новият президент Обама постави на първо място войната в Афганистан. Още по време на предизборната си кампания той критикуваше предишните власти във Вашингтон, че са давали всичко за Ирак, докато действията в далечния Афганистан са били занемарени. Сега, когато изтеглянето на американските войски от Ирак е официална политика, вниманието на Съединените щати към “забравената война” в Афганистан заема все по-централно място.
Няма съмнение, че младият нестандартен президент иска да покаже на света една друга Америка, по-умна, по-решителна и по-резултатна в постигане на целите си с по-малко жертви. Неговите действия в Афганистан ще му позволят или да оправдае тези очаквания, или да се провали още в началото на своето управление. Вероятно Барак Обама разбира, че Афганистан може да се превърне в неговия Виетнам. Не е ясно обаче дали той вижда, че шансовете за поражение на Америка в Афганистан са доста по-големи, отколкото възможностите за някакъв, дори и умерен, успех. Причините за този извод са многобройни и тук можем да се спрем само на някои от тях.
Автор: Христо МАЛЕЕВ>> Пълния текст...
Пациентът е повече умрял, отколкото жив
С тези думи може да се опише мнението на повечето от участниците в Давоския форум от 27 до 31 януари т.г.
40% от световното богатство е унищожено
Че то не можеше и да бъде иначе. „40% от световното богатство бе унищожено за последните петнадесет месеца. Това е практически немислимо” – съкрушено говореше в Давос председателят на един от големите инвестиционни фондове - „Блакстоун”, Стивън Шварцман. Той имаше предвид най-общо богатство, определяно като чиста стойност на активите. В такъв смисъл намаляването на благосъстоянието съответства на срива на индекса MSCI World за последната година, т.е. 42 %. В стойността на активите е заложено намаляване на ръста на БВП, падане цените на имотите и собствеността изобщо, намаляване стойността на облигациите в обращение, резервите на централните банки, обема на индивидуалните спестявания и т.н.
Автор: Виталий ДЗЮБА>> Пълния текст...
Новият Ньойски договор
Годишнината от подписването на Ньойския договор - 27 ноември 1919, - всяка година е повод за горчива равносметка на резултатите от гастрола на Фердинанд Сакскобургготски на българската политическа сцена. Тази година тя е и юбилейна!
Но едва ли трябва да бъде повод да оплакваме съдбата си, защото като народ заслужаваме точно това, което ни се случва, след като почти четвърт век търпяхме сина му Борис, който ни прикачи към колесницата на губещите страни във Втората световна война, а сега търпим- и дори милион българи гласуваха за внука му Симеон Борисов Сакскобургготски, - да ни управлява.
Автор: Христо ТЕПАВИЧАРОВ>> Пълния текст...
Синдромът „Царичина”
В разказа „Новият курорт” на Чудомир - недостижимият със своята ирония хуморист от село Турия, Казанлъшко, се описват фантастичните благоустройствени планове на двама амбициозни мъже, които сякаш са породени от днешната българска действителност. Кметският наместник Кондакът мечтае да превърне селото в курорт, ако и в него да няма дори вода за пиене. Подобно на стотици съвременни наши селища, вода ще се докарва с бъчонки и цистерни, а Джанков вир, след като бъде почистен от джибри и умрели котки, ще бъде обявен за лятна къпалня. „Лековита и радиоактивна - добавя събеседникът му, - защото на дядо Ради Котето жена му, кога пере горе на брега, си излива помията в него.” На новия „курорт” липсва само едно: гроб и паметник за поклонение. Радетелите на курортното бъдеще на селото намират колая и на това: ще открият гроб и ще издигнат от цимент един паметник на Хаджи Димитър. Нищо че той си има такъв на Бузлуджа. Кой ще знае какво е било преди години?
Приблизително по тази логика се разгръщат и помпозните инициативи на съвременния български „политически елит”. По времето на Тато, когато Иван Славков беше председател на БОК и член на МОК, София кандидатства за домакинство на Зимните олимпийски игри, но само дето пръсна 3 млн. долара за реклама. Нейсе, тогава поне ги имахме.
Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
10 години Боливарска революция
Как Венецуела и България размениха местата си
Има едно тихоокеанско течение, което се появява по Коледа през няколко години и затопля тропическите води около бреговете на Южна Америка. Нарекли са го Ел Ниньо – момчето, защото започва тогава, когато се родил Младенецът. Учените не са единодушни за причината, но предупреждават, че глобалното затопляне може да направи щетите от него катастрофални за милиони хора.
Преди 10 години, след разпада на Съветския съюз и в разгара на тържеството на неолиберализма, за изненада на комунистите от Източна Европа, се появи друг феномен – бившият подполковник Уго Чавес беше избран за президент на Венецуела. Подобно на Ел Ниньо това събитие хвърли в уплах компрадорите, тези 20% богаташи които се разпореждаха с 55% от националното богатство на страната - пети износител на петрол в света. Но ако Ел Ниньо вещаеше беди за милиони, то Уго Чавес донесе ползи на милиони венецуелци, които мислеха, че идеята за социална справедливост в еднополюсен свят е неосъществима.
Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
До Георги Първанов, президент на Република България
До
Георги Първанов
президент на
Република България

Господин Първанов,
В селото ни живеят постоянно 140 души. За Вас гласувахме над 85% от избирателите, защото заявихте, че ще защитавате социалната политика на гражданите на Република България.
Преди изборите партийните лидери сваляха и звездите, само и само за тях да гласуваме. Но оттогава досега никой не ни е посетил.
Автор: Илия Георгиев ЕНЕВ>> Пълния текст...
Мекото влияние на САЩ в Източна Европа
Това е подход в политиката от позиция на инвеститор, понякога и авантюрист, но най-вече опитен играч в бизнеса с огромни финансови възможности. В оголен вид схемата на меко влияние е представена в посткомунистическите страни в Европа. В Стара Европа е примерно същото, но прикрито от слой пи-ар козметика и твърдо табу. Но в младите демокрации на Източна Европа още не са успели да наложат козметиката.
Общата схема на меко влияние на САЩ изглежда като няколко посоки на дейност, които се развиват повече или по-малко едновременно. Под контрол се вземат лидерите на общественото мнение и медиите, в случая с Източна Европа, с американски пари се създават телевизии и радиа, които бързо се изплащат и освен политически изгоди носят и реална печалба на инвеститора. Тази стратегия бе успешна навсякъде с изключение на Беларусия и Русия.
Автор: Сергей ХЕЛЕМЕНДИК>> Пълния текст...
Страсбург реанимира разкола в БПЦ
Европейските институции нанесоха поредния удар върху българската държавност и духовност. Прословутият съд за правата на човека в Страсбург, който иначе се занимава главно с това да не падне косъм върху главата на някой хомосексуалист, или пък да извади от затвора убиец-рецидивист заради неспазени дребни процудури, този път влезе в истинската си функция като едно от оръдията на “новия световен ред”. И нанесе поредният удар върху може би последната останала национална институция – БПЦ, легимирайки разколниците на Инокентий.
И те разбира се, не закъсняха да изпълзят от дупките си. И да заяват нагло своите претенции, със самочувствието на победители в разпрата, не само към патриарх Максим, но и към българската държава. И сега искат ни повече, ни по малко, а да бъдат признати за равнопоставен синод в рамките на единна БПЦ. Като “великодушно” не претендират за съдебна регистрация.
Автор: Илко ДЕБЪРЛИЕВ>> Пълния текст...
Антихристът е сред нас
Преди 16 години покойният вече спортен коментатор Николай Колев- Мичмана възклина след онзи наистина паметен гол на Емил Костадинов на стадион “Парк-о-Пренс” в Париж: “Господ е българин!”
Ликуването бе заслужено, но ефемерно. Нямаме предвид днешния хал на българския футбол – това да ни е пробелемът. Проблемът е, че като цяло българският народ отдавна не живее в царството Божие, а в това на Антихриста.
Автор: Валентин ХРИСТОВ>> Пълния текст...


Соломон Паси:
Братовчедът от Фес
карикатура: Тодор Цонев