"Нова Зора" - брой 3 - 27 януари 2009 г.

Как заглъхва ехото на протестите
Това, че протестите се провалиха, е очевидно. Но има нещо твърде провокативно и подло в начина, по който електронните медии разиграват драматургията на този провал. Тези протести трябваше да повтарят по замисъл антидържавния преврат от 10 януари 1997 г. Оказва се, че така наречените студенти, официално асистирани от микрогрупичка еколози (не бяха ли и Филип Димитров, и Едвин Сугарев еколози!), от собственици на ферми, пчелари, билкари и прочие, продължават да се скупчват около паметника на Цар Освободител пред Народното събрание, да разгъват „масови прояви” в състав от около 200-300 души, представяни като „студенти”, колкото да дадат име на проявата „студентски протести”.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Национална сигурност и национална кауза
 • Геополитическото положение на България в условията на световната финансово-икономическа криза от 2009 г.
 • Тук ще стане дума за геополитическото и геостратегическото положение на България днес, в условията, когато страната е член на ЕС и на НАТО. Няма да бъдат коментирани въпросите защо и как тя стана член на двете организации – това е друга тема и трябва да се разглежда отделно. Сиреч, ще се придържам само към съществуващото положение и неговото отражение върху съдбините на Отечеството ни.
  Очевидно е, че в началото трябва да бъдат постулирани отношенията ни към двете организации - ЕС и НАТО, и за изясняване на темата ще се придържаме в цялото изложение към тези постулати.
  ЕС се разглежда като геополитически субект, възникнал като икономическо обединение на близки по цивилизационно равнище и по икономическо развитие западноевропейски страни, което след колапса на европейската социалистическа система пое пътя на превръщане в единен геополитически субект на базата на конфедеративно устройство върху територията на Западна и на Централна Европа. Ясно декларираната цел на официално равнище е създаването върху цялата европейска територия, с изключение на Руската федерация, на почти унитарна държава. Като единствен спояващ елемент на тази държава се вижда ценностният апарат на съвременния модерен глобализъм. Трябва да бъде подчертано, че този ценностен апарат е ценностният апарат на западноевропейския капитализъм от втората половина на 20 век.
  Автор: Проф. Евгений ГИНДЕВ>> Пълния текст...
  Възраждането на геоложките проучвания за рентабилен рудодобив
 • Рядък, но сигурен шанс за икономически скок
  на тежката промишленост в България
 • До
  Г-н Сергей Станишев,
  Министър-председател на
  Република България

  Уважаеми господин Министър-председател,
  Повод да се обърнем към Вас с това открито писмо е заглавието на Вашата статия, публикувана във в. „Нова Зора” на 13 януари т.г. – „Приемам всяка идея, която е полезна за България”. Разглеждаме я не като пожелание, а като готовност за изпълнение. Всяко декларирано добро намерение има значение, когато е изпълнено, когато казаното получава потвърждение, т.е. изпълнение.
  Автор: Ст.н.с. В. ГЕРГЕЛЧЕВ>> Пълния текст...
  Не Русия поръча кризата
  Ще направим малко прекъсване. Константин Косачев ще се върне в студиото след няколко минути... Продължаваме програмата „Със свой поглед”, на живо в ефира на телевизионната компания RTVi и радио „Ехото на Москва”. Г-н Косачев, хората продължават да ни пишат за Украйна, за газа, за Русия. Но има и още една важна тема – това е историята с Грузия и САЩ, които наскоро подписаха някаква Харта за стратегическо партньорство. Например Валерий от Москва пита – хартата между Грузия и САЩ била ли е истинска цел за Русия и ако не е, какво направи Русия, за да предотврати подобно развитие на събитията?

  Преди да отговоря на този несъмнено интересен въпрос, ще се опитам да поразсъждавам на тема какво всъщност представлява въпросният документ. Повечето слушатели вероятно не са го чели и си го представят като чудовище, което окончателно ще фиксира откъсването на Грузия от Русия и попадането й в обятията на САЩ.

  Саакашвили им го обясни така.

  Така го обясни Саакашвили. Но аз мисля, че стратегическият избор на днешното грузинско ръководство в полза на партньорството със САЩ е направен доста по-рано, в края на „Революцията на розите”, и онова, което сега е оформено като харта нито добавя, нито отнема нещо. Това е рамков документ, който фиксира основните посоки на сътрудничество, има доста общ характер, и е само от три страници и половина, като по-малко от половината заемат въпросите за сигурността и отбраната, контактите между хората, образованието, културата и т.н. Този документ се появява за първи път между Грузия и САЩ, но подобни документи САЩ са подписали с много други държави. На 19 декември м.г. (2008, б.р.) бе подписано с Украйна, нямаше такъв голям резонанс, което е странно. Също такъв документ бе подписан и с Полша, преди това с Ирак, Афганистан, а през 2002 г. с Узбекистан. И тъкмо това бих искал по-подробно да коментирам.
  Американо-узбекската харта от 2002 г. не попречи на Узбекистан след две години – през 2004 г., да подпише аналогично споразумение за стратегическо партньорство с Русия. Тоест, едното не пречи на другото. Добре знаем, че днес в отношенията между Узбекистан и САЩ, въпреки наличието на хартата, има още много какво да се желае. Само да си припомним епизода с изгонването на американската военна база, която се появи след сключването на съглашението. Така че този документ не решава как ще се развиват отношенията на Узбекистан със САЩ и с Русия. Това е избор на днешното – подчертавам го – днешното ръководство на Грузия, което днес е изолирано в самата Грузия и опозицията към режима на Саакашвили нараства с всеки изминал ден. Документът бе подписан и от бившата – вече – администрация на САЩ, което също е важно. Доколко новата администрация на президента Обама ще е готова така безогледно да демонстрира стратегическо партньорство с Грузия, е нещо, което предстои да видим.
  Съвсем не предлагам да се обиждаме на Грузия или на САЩ, защото са подписали харта. Трябва да изграждаме спокойно отношенията си със САЩ и с Грузия. Мисля, че не съществуват непреодолими препятствия за нормализиране на отношенията с Грузия въпреки сегашните разногласия по въпроса за Южна Осетия и Абхазия. Тези отношения са изпортени сега, но не заради външната политика на Русия – така че отговарям на въпроса, който бе зададен току-що.
  Автор: Константин КОСАЧЕВ в разговор с О. Бичкова>> Пълния текст...
  “Време разделно” в българо-турските отношения
  За целите на настоящето изследване допълнителен анализ на Споразумението не се налага. Но с оглед предприемането на незабавни действия за прекратяване на изпълнението и действието му ще отбележим схематично следното:
  При подписване на споразумението изцяло е пренебрегнат основният принцип на реципроцитета, който предполага международните договори да са взаимноизгодни, а интересите на участващите страни да се балансират.
  Автор: Христо ТЕПАВИЧАРОВ>> Пълния текст...
  Рецепта за оздравяване
  Световна икономическа криза – СИК, едва започва. За другите страни тя ще продължи поне 2 години. У нас тя започна преди 20 години и може би ще продължи повече, отколкото в Съединените щати. Но народът казва „Мокър от дъжд не се бои”.
  Ако за тези 20 години нови членки на ЕС като Чехия и Словения дръпнаха и надминаха по стандарт на живота Гърция и Португалия, то в България групировки със същата абревиатура като СИК и ВИС мутризираха страната и корумпираха политиците. Крадците изглеждат недосегаеми. Те мутират като вируси на грипа и продължават да поразяват. Разликата между Симеон СКГ и братя Галеви е незабележима. Единият ходи на черква, другите ремонтират черкви с надежда да изкупят греховете си. Но покаяние не се забелязва. През тази година един неформален лидер от бившата ВИС се вижда като формален министър-председател. Нормални избиратели не биха подкрепили този негов напън, но засега никой не може да каже какъв е процентът на ненормалните.
  Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
  Много ВЪПРОСИ и един ОТГОВОР
  В навечерието на президентската клетва на Барак Обама Москва и Киев се договориха по всички въпроси, свързани с газовите доставки и транзитните такси и към 04,00 ч на 20 януари синьото гориво тръгна към Европа и Балканите. На 21.01.2009 г. или най-късно на 22.01.2009 г. газта трябваше да стигне до България. И той дойде. Междувременно, средствата за масова информация оповестиха, че Гърция е започнала да ни подава по 2,4 млн. кубометра газ на денонощие за срок от 7 дни, които при необходимост можели да нараснат с още толкова. Става въпрос отново за руски газ, който сме предплатили на Гърция (на по-висока цена от този, който получавахме директно от Русия). На 21.01.2009 г. шефът на „Булгаргаз” замина за Турция, за да проучи възможностите турската компания „БОТАШ” да ни доставя газ (от „Син поток”, т.е. пак руски) при евентуална нова газова криза.
  Всички тези въпроси със сигурност е можело да се уредят преди газовата криза да се разрази. Можеше, но дето викал турчинът, да му имам на българина акъла, дето му идва отпосле. Предвидливостта е неотменно изискване към управляващите политици, но очевидно нашите през последните 20 години не виждат по-далеч от един пълен мандат.
  Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
  Трагическият свят на поета революционер
  Изпитвам вълнение от възможността да представя на страниците на в. “Нова Зора” великия унгарски и световен поет Атила Йожеф. Поради няколко причини.
  На първо място, защото Атила Йожеф по дълбоко трагичен и парадоксален начин разкрива идеите на работническата революция през 20 в., навлиза с пророчески дар в мизерията на буржоазния живот, изобразява подема и катаклизмите в борбите за свобода на унгарския народ.
  Автор: Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...


  Г-н полицай, тази тояга за престъпниците ли е, или за мене?..
  карикатура: Тодор Цонев