"Нова Зора" - брой 1 - 13 януари 2009 г.

Свирепо настроение
 • Когато лъжата става идеологема,е необходима нова политическа воля в отношенията на България с Европейския съюз
 • Навън скрипти предбогоявленският студ. Мръсните дни на годината още не са се свършили. Мръсните номера – също. Отвориш телевизора – Соломон Паси; превключиш – Яни Янев; потърсиш друг канал – стойки на Бойко! СКАТ, разбира се, прескачаш – там всичко е ясно: въртят за кой ли път “националният сбор” на Волен “Аз, Аз, Аз...”. Може и да ти се догади и без да е пуснат телевизорът дори.
  Януари е. И съвсем по Радичковски, настроението е свирепо. Някакво неясно вълче ехо се промъква между мислите ти, застига те, преди още да си го осмислил, колкото да отключи вечно будното чувство за тревога. Пооглеждаш се и разбираш, че и други се поозъртат.
  Автор: Минчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...
  Приемам всяка идея, която е полезна за България
  В навечерието на Новата година всеки човек, всяко семейство, всяко общество си прави равносметка. За изминалите дванадесет месеца, за сбъднатите надежди и за неосъществените планове. По стара традиция не минава и без баницата с късмети. Всеки от нас е минал през своите лични и общи успехи и премеждия и има своя оценка за 2008 г. Още по-важно е какво ни очаква през 2009 г.
  Отиващата си година беше втората от изстраданото от всички българи членство в Европейския съюз. То породи много високи очаквания и немалко разочарования. Ще посоча само няколко примера за това, каква е реакцията на един или друг реален проблем. След края на учителската стачка правителството едностранно пое ангажимента средната брутна заплата да достигне 650 лв. през 2008 г. И това е изпълнено, но заедно със задълбочаване на реформата в образованието - въвеждане на делегирани бюджети, преструктуриране на училищната мрежа, въвеждане на матурите и засилване на диференцираното заплащане. За да получават децата не само дипломи, а по-качествено образование, което им дава шанс в живота.
  За целия период 1996-2006 г. българските земеделски производители са получили общо субсидии за близо 1 млрд. лв. Само през т.г. европейските и националните доплащалия са 800 млн. лв., а за 2009 г. са планирани около 1,2 млрд. лева.
  Автор: Сергей СТАНИШЕВ>> Пълния текст...
  Декларация на политическа партия “Нова Зора”
  Този брой на в. “Нова Зора” се появява в тревожни за България и българската участ дни на месец януари. На 14 т.м. крайната десница, както и останалите реакционни сили на националния ни живот, организират манифестация, чиято цел е насилственото сваляне на законоизбраните представители на народа в парламента, в изпълнителната власт, а обобщено - и в президентството.
  Предвидено е да се повтори моделът на събитията от 10 януари 1997 г., когато беше опожарено Народното събрание и бе свалено правителството на Демократичната левица, оглавявано от Жан Виденов. У нас тогава беше изпробван първообразецът на последвалите “цветни революции” в Белград, Тбилиси и Киев. Запланувано е първоначалните събирания на хора в центъра на София лавинообразно да се разраснат до степента на общодържавен метеж. Намерението е на първо място да бъде изтласкан начело на държавата Бойко Борисов, а зад кулисите да бъдат осъществени интересите на забогателия слой, който тепърва ще провежда политика на засилващ се колониален режим и приватизиране на малкото останала държавна и обществена собственост.
  По подобие на януарския преврат от 1997 година, ударен отряд на заговорниците ще станат агитката на футболния клуб “Левски”, както и млади екстремисти под легендата, че са участници в студентски бунтове, подобно на тези в съседна Гърция. Към тях ще се присъединят готови за реванш “борчески групировки” и техни покровители от органите на държавната власт.
  Автор: Минчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...
  Русофобфест
  Преди двайсетина години, в зората на демокрацията, в България се стекоха най-различни лица от „цивилизования” Запад и започнаха да се надпреварват да дават идеи, съвети или просто... акъл. Никой от нас не ги попита какво са работили до този момент или кого всъщност представляват. Впоследствие се оказа, че между тях са преобладавали международни финансови спекуланти като Джордж Сорос, икономически мошеници като Джефри Сакс, Ран и Ът, съмнителни инвеститори, експерти на ЦРУ по провеждане на „честни избори” като Франк Донатели и най-обикновени фльорци като мис... Пени. Последната се запомни освен това, че си беше хуманитарен боклук, и с нейния „боклукфест”, който проведе, подвеждайки Зелената партия. После цялата тази пасмина, като група куфарни търговци, изчезна и замете следите. Попарата, която забъркаха обаче, с помощта и на някои от нас, сърбаме до днес.
  Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
  Трябва да се работи за спасяването на България
  Г-н Христов, сред многото страни, засегнати от т. нар. газова криза, най-силно пострада България. Това раздвижи духовете, раздвижи и политическите сили. Свикан бе Съветът по национална сигурност, в Народното събрание извънредно заседание проведе Комисията по енергетика. Вие сте член на тази комисия. Как ще коментирате спирането на газта през украинска територия и ситуацията, на която сме свидетели днес?

  Когато бяха разискванията за газопровода „Южен поток”, който заобикаля Украйна, ясно заявих от трибуната на Народното събрание, че категорично подкрепям проекта. Призовах и опозицията да помисли отговорно за интересите на България и да оставят настрана всякакви политически боричкания. Още тогава предупредих за евентуалните проблеми, свързани с доставката на газ през Украйна. За съжаление се оказах прав. Вместо да защити националните интереси обаче, т.нар. дясна опозиция - СДС, ДСБ, ГЕРБ и “Атака”, проведоха съвместни митинги под надслов „Путин вън”. Коментар на поведението им може да направи всеки честно мислещ българин.

  Според Вас обаче кой трябва да понесе отговорността за случващото се?

  Отговорност трябва да бъде потърсена именно от тази дясна опозиция, която направи всичко възможно да осуети проекта “Южен поток”, и която и до днес се противопоставя срещу идеята за него. Отговорност трябва да се търси също и от хората, които отговарят за кризисните ситуации и бедствията. На първо място това е Емел Етем, която странно защо, не се появи за да обясни за наличните запаси алтернативно гориво и количествата газ.
  По-важното обаче сега е друго – какви конкретни действия да бъдат предприети с оглед да се гарантира топлина на болници, училища, детски градини и жилищните комплекси. Според мен правителството трябва да предприеме няколко конкретни действия. Първо – да се активира незабавно проектът “Южен поток”. Второ - да се намали драстично газоподаването към големите консуматори на газ – “Кремиковци”, химически и циментови заводи. Само така ще осигурим газ за топлофикациите и за бита на хората. Трето – незабавно да бъде активиран член 36 на Договора за присъединяване към ЕС, който позволява при кризисна ситуация да бъдат пуснати предсрочно закритите реактори на АЕЦ Козлодуй. Трябва да се ревизират незабавно и големите приватизационни сделки, започвайки с енергоразпределителните дружества и БТК. Не е нормално “Козлодуй” да произвежда ток за 3 стотинки, а хората да го купуват за почти 20. Не е ли срамно в Европейския парламент да не достигат само 4 гласа за спасяването на АЕЦ “Козлодуй”, а в българския парламент само трийсетина души да гласуват за спасяването на нашата атомна централа. Ще ви кажа и друго – от две години събирам подписи за референдум за спасяването на АЕЦ “Козлодуй”. Само 29 от 240 български депутати се престрашиха да го подпишат досега.
  Минчо ХРИСТОВ пред в. “Нова Зора”>> Пълния текст...
  Кризата
  Преди пет години „завеждах” културата в „Комсомолка”. В редакцията се получаваха различни текстове с надежда за рецензия. Докато преглеждах поредната партида макулатура, открих книгата „Залезът на империята и краят на Пакс Американа”. Толкова беше неочаквано, че дори разтърках очи. Та това е същинско безумие – в началото на 21 век да посегнеш на основите на световния ред, на свободния пазар?! Може би погрешка е попаднала тук още от времената на Брежнев? Съветските американисти-пропагандисти много обичаха да погребват същата тази Америка. Не, не, това беше нещо ново, съвсем прясно, издадено през 2003 г. И авторите не са Зюганов и Анпилов, а някой си Хазин. От чисто любопитство поразлистих скандалната творба. Аргументите ми се видяха убедителни. Дадох я на нашия икономически наблюдател Женя Анисимов. Тогава Женя написа рецензия, направи и голямо интервю с автора (първото в масовия печат, впрочем).
  От тези времена запомних, че има един много умен икономист - Михаил Хазин. В годините след това не пропусках нито една негова изява. Хазин остана верен на себе си – кирдик* за Америка. Сега, когато фантастичната му прогноза започна да се сбъдва, аз го помолих за интервю.
  Автор: Евгений ЧЕРНИХ>> Пълния текст...
  “Време разделно” в българо-турските отношения
  Българският и турският печат бяха единодушни, че с полагането на венец на гробницата на Кемал Ататюрк в Анкара е започнало официалното посещение - от 16 до 18 декември 2008 г., в Турция на президента Георги Първанов, по покана на турския му колега Абдуллах Гюл. Последвалата информация за срещи и оценки на двамата президенти утвърждава убеждението, че това е единственият реален факт, с който посещението е приключило.
  Съобщава се, че в присъствието на двамата президенти са били подписани Декларация за сътрудничество между министерствата на външните работи на България и Турция и Меморандум за насърчаване на малките и средни предприятия. Както личи от заглавията на самите документи - Декларация и Меморандум, - в тях не може да има обвързващи клаузи, а единствено добри намерения.
  Автор: Христо ТЕПАВИЧАРОВ>> Пълния текст...
  Миризливият свят на природния газ
  Преди стотина години международните отношения миришеха доста силно на петрол. Тогава главният готвач беше Великобритания, а пътят към петролните кладенци съвпадаше в значителна степен с пътя към опорните центрове на английската колониална империя. Арабският свят, Иран, Азербайджан и още много други райони по света бяха дойните крави, от които златните нефтени потоци се стичаха към Лондон. За петрола се водеха войни, прекрояваха се граници, избиваха се милиони човешки същества. Който владееше петрола, той владееше света или поне господстваше над него.
  Сега човечеството се е променило и редом с петрола, а в перспектива и преди него, се нарежда природният газ. Той движи фабриките и автомобилите, захранва химическите заводи, затопля болниците и училищата, дава нормални условия за живот на повечето хора. Затова в наше време, който владее природния газ и пътищата за неговата доставка до консуматорите, той до голяма степен владее света. В сегашната ледена европейска зима тази проста истина се разбира от всички жители на Стария континент. За съжаление, тя се разбира и от нас, българите, със спрените заводи, с измръзналите деца и старци, със затворените училища и прекратените операции в болниците.
  Автор: Христо МАЛЕЕВ>> Пълния текст...
  Преживяната кауза на свободата
 • Христо Ботев и неговият поетичен свят
 • През 2008 година се появи пълно фототипно издание на Ботевите стихотворения - “Поезия”, съставено от писателя Борис Данков. Изданието е посветено на 160-годишнината от рождението на Христо Ботев и е отпечатано в издателство “Касиопея” – Б.Д.”. Според мен това издание представлява принос към богата литература, свързана с духовното наследство на гениалния български поет и заслужава да бъде отбелязано по достойнство. В това отношение несъмнена е компетентната роля на съставителя Борис Данков, респектират неговият ерудиран подход към първоизточниците и тяхната интерпретация през десетилетията.
  В своя послеслов “Автентичният поет, непреходният творец”, Борис Данков отбелязва специфичното място, което новото издание заема сред сто и шейсетте издания, появили се след знаменитата книга “Песни и стихотворения от Ботйова и Стамболова” в 1875 г. Според съставителя при подготовката на изданието го е водил “стремежа ни да се върнем към окончателната редакция на неговите (на Ботев – б.м.) поетични творби. Затова за техен фототипен вариант избираме книгата “Песни и стихотворения от Ботйова и Стамболова” (1875), а за невключените в нея поетични творби – публикациите в тогавашния периодичен печат.”
  Автор: Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...


  Паметник на Христо Ботев в Плевен
  скулптура: Стефан Стоимиров