"Нова Зора" - брой 45 - 9 декември 2008 г.

Маневри преди избори
Шест месеца преди парламентарните избори през 2009 г. в България започнаха да се правят сложни сметки и пазарлъци за “преструктуриране” на политическото пространство. Възникнаха и първите причудливи „обединения”, предшествани или последвани от традиционните за родната политическа фауна разделения.
Двадесет и четири областни организации на партия „Българска социалдемокрация” например се разделиха със своя председател Александър Томов и учредиха нова формация - „Обединена социалдемокрация” (на 08.11.2008 г.). Очевидно изхвърлянето на думата „българска” от названието на новата партия трябва, - по замисъла на отцепниците, - да внушава, че този път става реч за нещо наистина сериозно, нещо по така, някак европейско, де. Но е привидно, защото думата „обединена(и)”, когато става въпрос за български политици, сама по себе си е точно толкова неуместна в съчетание със „социалдемокрация”, „опозиция” или „земеделци”, колкото и думата „български”...
Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
Топлинната сага на България
Години наред българинът, потребител на централно парно отопление, е захапан в безпощадните ценови челюсти на монополиста топлоснабдител. Това е особено валидно за „Топлофикация-София”АД, където кражбите и паричните задължения станаха знакови скандали за цяла България.
Задълженията на абонатите за получената или неполучена топлоенергия стават и ще стават още по-големи и са достигнали границите на невъзможност за разплащане (натрупани дългове от 2-3, 5 хил. лв. на абонат), общо 70–75 млн. лева. Почти цялото бившо ръководство на фирмата е разследвано и подведено под съдебна отговорност за пладнешки кражби фактически от джоба на редовните платци абонати – около 50 %, чрез които се поддържа и досега в работоспособно състояние топлофикационната система на гр. София (по изказванията на министър Петър Димитров и изпълнителния директор на дружеството Петко Милевски).
Автор: Ст.н.с. д-р инж. Венелин НОВАКОВ>> Пълния текст...
Проклятията за България
Храня изключителна непоносимост към Иван Костов. Няма да кажа защо, тъй като се боя, че ще се озова в областта на наказателната отговорност. За него мога да говоря само с подлежащи на инкриминиране думи. Но заедно с това не мога да не призная, че преди години той изрече една голяма истина: „ДПС е проклятие за България”. За съжаление това е една късно прозряна истина. Та тъкмо СДС, където Иван Костов бе ръководна фигура, осигури старта и последващия възход на ДПС. Именно чрез СДС тази етническа партия получи и своето конституционноправно признание.
На 21 април 1992 г. Конституционният съд обсъди внесеното от нас, група народни представители от левицата, искане да се обяви противоконституционността на Движението за права и свободи. „За” искането гласуваха 6 съдии, „против” - 5. По този начин нашето искане, неуспяло да събере необходимото абсолютно мнозинство от 7 гласа, бе отхвърлено. Кои са 5-те конституционни съдии, гласували по този фатален за България начин? Това са: Асен Манов, Цанко Хаджистойчев, Николай Павлов, Иван Първанов и Теодор Чипев. Всички тези господа, навлекли тогите на съдии, са от СДС - членове или прононсирани симпатизанти на СДС.
Автор: Проф. Велко ВЪЛКАНОВ>> Пълния текст...
Техеран 1943:
Погребален звън за Хитлер
Техеран – столица на 2500-годишната държава Персия, не може да се оплаче от липса на световно внимание. През 20 век претовареният с история град събираше погледите от цял свят със знакови събития, кое от кое по-драматични и по-значителни.
През 1943 г., на 1 декември, в Техеран се открива първата обща конференция на съюзените държави от антихитлеристката коалиция: Англия, СССР, САЩ. Войната, която водеха срещу Хитлер, или която Хитлер водеше срещу тях, продължи с променливо надмощие четири години. Франция отсъства от конференцията, защото като държава е зачертана от картата на Европа. Зачертани са още Полша, Австрия, Чехия, Дания, Холандия, Норвегия, Белгия, Югославия и Гърция. Те не се съгласиха „да преговарят” с Хитлер и бяха пометени от неговите бързо преносими дивизии. Пречупеният кръст се развяваше от Шпицберген до Егея и от Айфеловата кула до Варшава. И всичко стана само за 10 месеца – от 1 септември 1939 до 16 юни 1940 г.
Можеше ли това да не се случи? Можеше!
Автор: Методи ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
Кризата едва започва...
Дискусията за съдбата на капитализма продължава да набира оборот по света, предизвикана от финансовата криза. Паническите новини в пресата за вълна на разорения, уволнения и загуба на капитали всеки ден добавят все нови и нови аргументи. И дори върлите защитници на капитализма признават, че в крайна сметка днешният модел на „свободен пазар” претърпя съкрушително поражение. Ж. Акерман, шеф на Дойче банк, констатира: „Вече не вярвам в саморегулирането на пазара. Отмяната на държавния контрол достигна тавана си”. Никола Саркози казва, че „Идеята за всесилния и безконтролен пазар е безумна... Свършено е със саморегулацията на пазара. Епохата на Laisser faire (принцип за ненамеса на държавата в дейността на частния сектор) завърши”. Дори в САЩ и Великобритания, най-силните привърженици на „свободния пазар”, и въпреки заклинанията на идеолозите за недопустимостта да се ограничава тази свобода, тече рязко затягане на държавния контрол върху пазарите и масова (казват, че е временна) национализация на банките и корпорациите.
Много учени и политици, при това незаразени от „социалистическите” идеи, отиват по-далеч и започват да обсъждат именно “общите причини за капиталистическия провал”.
Автор: Мария РИЖОВА>> Пълния текст...
Кой е зад финансовата криза?
Пазарът е силно манипулиран. Движещата сила зад кризата е спекулативната търговия. Системата на т. нар. частен контрол обслужва интересите на спекулаторите. Докато по-голямата част от индивидуалните инвеститори губят при сриването на пазара, институционният спекулатор (тоест, свързаният със или работещ в държавни и други институции) печели.
Автор: Мишел ШОСУДОВСКИ>> Пълния текст...
Странно нещо е българинът
“Странно нещо е българинът... Не вярва на друг българин! Отива габровецъъът на панаир, слага стоката, па идва онландеца (холандецът), погледа, поцъка с език, повърти я из ръцете си, купи я и си отива... На другата година пак идва, ама я продава на същия тоз майстор три пъти по-скъпо, щото по-изтънко пипната, чужбинска работа...” Написал го е д-р Иван Богоров през далечната 1881 г. Комай оттогава насам, нещата не са се променили много, щото окото ни все към “чужбинското” гледа... Що приказки се изприказваха, що крокодилски сълзи се проляха и шампанско се изпи, до френетични възторзи я докарахме и радостно възкликнахме: “Вече сме в Европа”! Еее, ами досега, къде бяхме, бе джанъм? На острови Зелени нос ли, при маорите в Нова Зеландия ли??! От 4 век сме на картата на същата тази Европа като държава!
Свикнахме да чуваме: “Абе, хубава работа, ама българска работа”. Хем е тъй, хем не е... През 8 век в Афганистан си имали поговорка: “Не съм българин, че да го направя толкова добре”! ... А за всяка хубосия, радваща окото човешко, казвали: “Красиво като българка”! Като се замисли човек, ако не бяхме ние, българите, какво ли щяха да правят по широкия свят т.нар. цивилизовани народи? Разгеле, минали прабългарите през Китай, видели стремето, “откраднали ноу-хауто”, внесли го по нашите земи, при това, без намесата на “Краун ейджънс”, запретнали се и ето ти тебе след време и благородни рицари, и кръстоносни походи... ама, закъде без стремената всичките тия “екстри”? Братята Просперо и Джовани Болгаручи пък, взели, че показали на знатните европейци, единият в качеството си на придворен лекар на... Шарл 9, другият, на английската кралица, че бая отбират от занаята на Ескулап!
Автор: Веселина ДАСКАЛОВА>> Пълния текст...
Устойчивото развитие и съдбата на България
Финансовата криза постепенно „набира сили”. Все по-ясно е, че въпреки различните мерки, които се предприемат, тя ще се задълбочава и ще бъде задълго. Несъмнено тази криза има своите особености. Първата е, че поне на този момент не е засегнала реалното производство. Но не е трудно да се предвиди, че след като „боледува” кръвоносната система на икономиката – финансите, то ще бъде „инфектирано” и реалното стопанство.
В конкретния си израз това, което виждаме днес представлява криза на неолиберализма като философия и платформа на възпроизводствения процес на материални блага. Казано по друг начин, това е криза на пазара като фундаментална ценност и като ключов механизъм на стопанския процес. В по-генерален план е несъмнено, че става дума за системна криза на капитализма, на неговите ключови параметри и съдържание – частна собственост и конкуренция. Защото тази криза ясно показа, че това, което не работи ефективно, е именно частната собственост. А това, което ще ни спаси от кризата не е конкуренцията, а солидаризмът.
Автор: Доц. д-р Нако СТЕФАНОВ>> Пълния текст...
Медведев е човек с широки познания
Наблюдавал съм го в многобройните му действия, които той, като президент на Руската федерация, проведе през последните седмици, като почнем от обострянето на финансовата криза, стоварила се върху света. Руската федерация е една от най-могъщите държави в международната общност, въпреки разпадането на СССР.
В своите изложения руският президент се отличава с точност, яснота и краткост. Няма тема, която да се опита да заобиколи, нито въпрос, който да остави без отговор. Той притежава широки познания. Убеждава слушателите. Онези, пък, които имат различно от неговото становище, го уважават.
Медведев изрази желание да разговаря с мен по време на посещението си в Куба (след Перу, Медведен посети Бразилия, Венесуела и Куба, последната за съвсем кратко – М.А.). За мен това бе чест и бях сигурен, че срещата ни ще бъде приятна.
Автор: Фидел КАСТРО>> Пълния текст...


Паметник на Христо Ботев в Плевен
скулптура: Стефан Стоимиров