"Нова Зора" - брой 44 - 2 декември 2008 г.

Горе сърцата, патриоти на България!
Декларация на ПП “Нова Зора”
По повод на последните събития в обществено-политическото пространство на Р България ЦИБ на ПП “Нова Зора” заявява следното.
Продължаването на лустрационните тенденции в България, прикрити зад благочестиви и псевдонабожни морални принципи, е опасна игра с националната сигурност, с бъдещето на народа ни и с българската държавност. Инициаторите и поддръжниците на политиката за ново разделение на нацията се засвидетелстват като крайно безогледни реваншисти, в условията на всестранна морална и материална криза, пред която е изправена България. Редом с тях обаче действат в същата посока и представители на част от т. нар. лява сила, чиято цел е осигуряване единствено на властови позиции, на власт на всяка цена. Набелязващото се прокарване на нови разделителни линии, този път и на мирогледна основа, е доказателство, че за част от партиите на властта и българската опозиция походът срещу патриотизма не е завършил и чрез него те обслужват чужди на България интереси в усилията си за отслабване на съпротивителните сили на нацията, пред надвисналите опасности от регионален и глобален характер.
Автор: Минчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...
Относно нисколетящите пудели
Шоу-спектакълът „отваряне на досиета” тече отдавна и вероятно ще продължи още, до достигане на точката, в която реакцията на обществото ще се превърне от глухо раздразнение (както е днес) в открит презрителен смях. Но тъй като все още има някакъв ресурс – макар и стремително намаляващ – режисьорските усилия ще продължат. Ще бъдем също така и свидетели на още публични сеанси-заклинания, в които субекти с папионки и с подчертано извънземен вид ще призовават към покаяние и нравствен катарзис, към обличане в скафандри и прочия екзорсизми.
Нормално – когато новият български елит се забавлява, той гледа Сървайвър и Вип брадър, а когато се залови за работа – гони комунистически бесове и разгражда „неразградени структури”.
Автор: Валентин ВАЦЕВ>> Пълния текст...
От борда на скърцащия трамвай
„Весело село!” - това е името на ресторант в столицата, разположен в центъра на Борисовата градина. Името звучи многозначително и не може да не предизвиква най-различни асоциации в главите на онези, които по една или друга причина са се озовали във въпросния „храм” на удоволствието. Не знам по каква причина, но още когато за първи път попаднах в заведението, ми се стори, че името на ресторанта много би отивало като определение за многострадалната ни държава. До каквото и да се докосне човек в нея, отвсякъде дрънка на абсурд.
Съвсем наскоро мина поредният партиен конгрес на „столетницата”, тържествено предизвестен от стар, раздрънкан трамвай, произведен от германската фирма „АЕG”, някъде в началото на първата половина на миналия 20 век. Авторите на видеоклипа, най-вероятно на подсъзнателно ниво, са търсили алюзия за крайцера „Аврора”, чиито залпове в 1917 г. съобщиха на света новината за Октомврийската революция в Русия. Доста претенциозно, но не съвсем лишено от основание! На „борда” на скърцащия трамвай видяхме представителите на три поколения социалисти. Най-младото поколение, в лицето на ватмана, който по съвместителство работи като министър-председател, средното, в лицето на културния министър, който пък по чиста случайност не беше на снимки зад граница, и старият (както разбрахме по-късно) бай Гого- представител на „третата възраст”, пенсионер, активен участник в група за стари градски песни към Н-ския клуб на пенсионера в жк „Люлин” на столицата. За да бъде пълна веселбата, само за десет дена до конгреса премиерът и лидер на БСП написа книга с респектиращото заглавие „Защото сме социалисти”. За улеснение на читателя, за да не се обърка, докато разбере защо аджеба сме социалисти, въпросният фундаментален труд беше комплектован с богато илюстрирана корица с образи на много класици на социализма. Сред тях, естествено, са Джон Ленън, Тони Блеър, Карл Маркс, Христо Ботев и баба Тонка. В центъра на всички, разбира се, е образът на автора – Сергей Станишев, а малко зад него компромисно е отделено място и за образа на държавния глава – Георги Първанов.
Автор: Енчо ЕНЕВ>> Пълния текст...
Предателството на държавата или курбан за трапезата на демокрацията
Дами и господа, уважаеми гости, уважаеми колеги,
На мен се падна честта да взема отношение по един от най-болезнените въпроси- за мястото и ролята на агентурния апарат в работата по обезпечаване сигурността на държавата, на обществото и гражданите. Два момента искам да отбележа, преди да пристъпя към същинската част на изложението си.
На първо място, проблемът е толкова широк и толкова важен, че излагането му в пет-шест странички е най-малкото несериозно. Формирането на агентурен апарат и работата с него е един от трите кита на оперативната теория. А тази теория винаги е била една-единствена и се е развивала в съответствие с развитието на държавата като институт, като започнете от най-древните паметници, писани на санскрит (Артхашастра), минете през Сун цзи и опрете до наши дни. Затова всякакви опити да се дели тази теория на „наша” и „ваша” са не само несъстоятелни, но и смешни. Достатъчно е да се разровите в полицейския архив отпреди 9 септември (1944 г., б. р.) и ще откриете, че формите, методите, силите и средствата, а до голяма степен и технологията са същите.
Автор: Д-р Тодор НИКОВ>> Пълния текст...
Отговорността към нацията
Много анализатори се опитват да обясняват причините защо в Русия и други източноевропейски страни през 20 век се установяват тоталитарни политически системи с централизирана икономика. Разбира се, за това има обективни обстоятелства, зад които обаче стоят главните действащи лица – хората, с техните субективни характеристики. Съществуват характерни черти в манталитета на определена социална група в страни като България и Русия, което може да обясни в немалка степен причините, щото нацията да търси решение на проблемите за оцеляване и развитие в една по-централизирана система със съответстваща й идеология (каквато е комунистическата).
Както знаем, в буржоазното общество има силно имуществено разслоение. Част от хората притежават по-голям дял от националното богатство. Аз няма да се спирам на начина, по който те са го придобили, допускам, че повечето са забогатели благодарение на своята инициативност и гъвкав ум (въпреки че през последните 19 години у нас като че преобладават забогателите чрез грабеж и измама на обществото). Когато българин, или руснак например, забогатее, той не инвестира в модернизация на някакво производство или услуга, а си купува скъпа кола, яхта или къща в чужбина за милиони. Голяма е разликата между западните и източноевропейските милионери. Въпреки че в САЩ, Англия или Германия има хора с много пари, никой от тях не инвестира в чужди футболни отбори, а влага парите си в наука, образование и нови технологии предимно в родината си или купува предприятия в чужбина, за да извлича национален доход оттам за своята страна.
Автор: Пламен ДАМЯНОВ>> Пълния текст...
Съединението и Сръбско-българската война
Отминават кръгли годишнини и юбилеи. Казват се добри слова и се вдигат стакани... И пак се повтарят и потретят. И пак, и пак. Официални, тържествени, патриотични. Почти цензурирани, доста фризирани, заляти с помада. Във времена, уж без такива нрави. Е, Стефан Цанев се захвана да прави от Любен Каравелов предател на Левски, да „доукрасява” образа на Райна Княгиня. Но това си е за негова сметка. За да обори соцреализма. Да изтъкне себе си. И без да забравяме поговорката: „Да живееш в миналото, е като да ослепееш с едното око, а да го забравиш – като да ослепееш с двете”. Бихме могли да се запитаме: Кое е истинското минало? И ако приемем официалното, да отречем ли подробностите. И при Независимостта, и при Съединението, и при Сръбско-българската война...
Автор: Димитър КОПРИВЛЕНСКИ>> Пълния текст...
Всекидневието и конгресът
Според мен крайно саркастичните оценки, каквито се направиха в медиите за току-що протеклия конгрес на БСП, са израз преди всичко на типичната за балканските ни условия неприязън на останалите политически сили към която и да е партия, наричаща себе си социалистическа. Така че това не ме учудва - то спада и към съвременните български нрави.
Аз смятам, че на този конгрес справедливо бяха отбелязани редица постижения на изпълнителната власт и преди всичко рязкото намаляване на безработицата; уникалното ниво на икономическия растеж; изпълнението на обещания в социалната област; върховото привличане на чужди инвестиции; приносът на правителството за сключване на енергийните договори с Руската федерация - “Южен поток”, “Бургас-Александруполис” и АЕЦ “Белене”.
Автор: Проф. Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
Българите-мюсюлмани - вечни мъченици
на чужда държава и на своята родина
Организираното противопоставяне на българите мюсюлмани на силовите органи на властта, провокативно-предизвикателните действия на туркофилските елементи сред българо-мохамеданското население срещу служители на МВР и последвалите трудно предотвратими стълкновения, за жалост, неизбежно завършват с човешки жертви. Убити са милиционери (един от тях е българин мюсюлманин) и цивилни граждани от българите мюсюлмани. Внимателният прочит и прецизният анализ на документалната информация в архива на Министерството на вътрешните работи показват, че включените в акцията по преименуването милиционери използват оръжие само когато са принудени да сторят това действие в положение на самоотбрана. У тях липсва вътрешно мотивирано желание да репресират, а още по-малко - да убиват българи мюсюлмани, които са техни сънародници. Освен това служителите на МВР са длъжни да изпълняват безусловно директивните указания на ръководните партийни органи: преименуването да става без насилие.
Тези събития с печален край са тревожно трагични, макар и в различна степен, както за българо-мюсюлмански, така и за български семейства. Те са представени в турската историография обаче, твърде тенденциозно, едностранчиво, манипулативно и провокационно-злонамерено срещу България.
Автор: Стоян ТАНЕВ>> Пълния текст...
Следващият Бретън Уудс
Ню Йорк. Светът потъва в сериозно глобално забавяне, вероятно най-лошото за четвърт век от Голямата депресия. Тази криза, като повече от едно значение, бе „Мейд ин Америка” (Произведена в Америка). Америка изнесе по света своите токсични ипотеки под формата на ценни книжа, гарантирани с имущество. Тя изнесе своята философия за дерегулирания свободен пазар, чиято погрешност сега се приема дори от нейния върховен жрец Алън Грийнспън.
Америка изнесе своята култура на корпоративна безотговорност – непрозрачни фондови опции, насърчаващи лошата отчетност. Тя изигра роля в този порой, точно както го направи преди няколко години в скандалите „Енрон” и „Уърлдком”. И накрая, Америка изнесе своята тенденция към икономически спад.
Автор: Джоузеф СТИГЛИЦ>> Пълния текст...


Г-н полицай, тази тояга за престъпниците ли е, или за мене?..
карикатура: Тодор Цонев