"Нова Зора" - брой 41 - 11 ноември 2008 г.

Всуе, напразно се морите
На върха на еуфорията от избирането си за четиридесет и четвъртия президент на Съединените щати Барак Обама риторично запита: „Има ли все още някой американец, който да не вярва, че в Съединените щати всичко е възможно?!”. С този въпрос Обама неволно сам влезе в своеобразен словесен капан, продукт на високия емоционален градус на американското общество. По-точно, на онази част от него, която дълго време живя на ръба на психическото изтощение от досегашното управление на президента Буш.
Не само американците, вече няма държава на планетата, чиито граждани да не знаят, че в страната на неограничените възможности, всичко е възможно. В това число и изправянето на света на ръба на финансовата бездна. На ръба на бездната, за която героят на Илф и Петров, Великият комбинатор, казва - „тя е толкова дълбока, че човек може да пада в нея цял живот”.
Автор: Енчо ЕНЕВ>> Пълния текст...
С “Искандер” ще неутрализираме ПРО
Доказахме на „спонсорите” на Грузия, че можем да защитим своите граждани
„Сол и кибрит” са неща, „от които не бива да се отказваме, но имаме грях – трагедията в Цхинвали, която стана някак между другото, вследствие на самонадеяния курс на американската администрация, нетърпяща критика и предпочитаща едностранчиви решения... Но ние няма да отстъпим в Кавказ. Ще преодолеем последиците от световната финансова криза и ще излезем от нея още по-силни” - каза президентът.
Вече говорих за трагичните събития в Южна Осетия, продължава Медведев. Те са следствие от сериозни отклонения в международното право. Грузинското ръководство се отказа от мирно политическо урегулиране и от правовите методи и избра най-безобразния сценарий. Ще подчертая отново – решението да се принуди агресора към мир и операцията на нашите военни, бяха не срещу Грузия, не срещу грузинския народ, а заради спасяването на жителите на републиката и на руските миротворци. В името на дълговременна и стабилна сигурност за народите на Южна Осетия и Абхазия. И то най-вече поради рецидивите на престъпен авантюризъм на тбилиския режим - отбеляза Медведев.
Автор: Дмитрий МЕДВЕДЕВ>> Пълния текст...
Най-доброто ДПС...
Как силно на всички ни се иска да настъпи ново време, по-справедливо, по-морално, по-хуманно. Колко естествено е това време да настъпи най-напред в някоя голяма, в някоя силна, в някоя богата страна. Може би тази страна би могла да бъде Америка? Може би нататък би могъл да я поведе нейният първи цветнокож президент, нейният Барак Обама? Дори да е объркан и наивен този сън в есенната нощ, защо да не го споделим с другите? Нали и в нощта на изборите в Америка много сънища се оказаха действителност? Ще стане ли наистина Барак Обама утрото на една мечта? Кой ли знае, кой ли знае...
Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
Най-голямото престъпление срещу човечеството изобщо
Дори децата от началното училище осъзнават, че наливайки пари в банките кризата на финансовата система няма да бъде разсеяна и положението ще продължи да се влошава. Продължаващото потъване на световните пазари на акции го прави очевидно. Световната банкова система е прогнила, остава като „бурето на Данаидите”, съд без дъно, в който всичко, което се налее, изтича... в канала.
Да продължим с гръцката митология. За да духа вятърът така, че корабите на Троя да могат да плават, е била нужна жертвата на една Ифигения. Обратно на гръцката митология обаче, нашата Ифигения могат да бъдат само онези, които са отговорни за кризата. Макар че това може да изглежда пресилено, социално-политическите условия в целия свят при равни други условия (caeteris paribus, б. пр. ), са горе-долу подобни на обстоятелствата, които доведоха до Френската революция през 1789 г.
Автор: Жан Люк ДЕМЕТРИ>> Пълния текст...
Каква ще бъде външната политика на САЩ утре?
Какъв е балансът на глобалната война срещу “тероризма” на правителството на Буш, започнала на 11 септември 2001 г.? Отрицателен. Навсякъде.
В Афганистан и Ирак САЩ започнаха две войни, които не могат да спечелят – и никога няма да спечелят. Буш искаше да започне и трета война – срещу Иран, – но САЩ са сериозно отслабени и той трябваше да се откаже от нея. Целта й бе да се осигури пълен контрол на Вашингтон върху петрола. За пет години цената му се повиши от 25 долара до над 100 долара (за барел) с много негативни последици за икономиките на САЩ и света.
В Южна Америка САЩ загубиха изцяло или частично контрола на почти всичките си колонии там: Венецуела, Боливия, Еквадор, Парагвай, Аржентина и Бразилия. До този момент са им останали само Перу, Чили и Колумбия.
Автор: Мишел КОЛОН>> Пълния текст...
Българите мюсюлмани – вечни мъченици
В навечерието на Втората световна война сред българите мюсюлмани в Родопите възниква движение за народностно пробуждане и национално възраждане. Млади българи мюсюлмани създават в Смолян, на 3 май 1937 г., патриотична организация, наречена „Българо-мохамеданска културно-просветна и благотворителна дружба „Родина”. В резултат от родолюбивата дейност на тази национално-патриотична организация сред българо-мюсюлманското население в Родопите до 9 септември 1944 г. около 90 000 души си възстановяват българските имена, приемат българското в бита, облеклото, културата, изкуството, без да се накърнява мохамеданската им религиозност. Дори Коранът е преведен на български език, за да стане достъпен за българите мюсюлмани.
В годините на Втората световна война след установяването на българска власт в Западна Тракия (1941-1944 г.) политиката на българските правителства там е да се използват добрите българо-турски отношения по това време и да се приобщи местното българо-мохамеданско население към България. Българите мохамедани са включвани в български военни подразделения, а гърците - в трудови части. За българите мюсюлмани са въведени и нови фамилни имена. В българските училища се обръща особено внимание на изучаването на български език и българска история от децата на българо-мюсюлманските семейства.
Автор: Стоян ТАНЕВ>> Пълния текст...
Първи велик събор на българите по света
Дали ние, българите, най-сетне дораснахме за едно обединение в името на спасението на нашето чудесно културно и историческо наследство, което за съжаление избледнява и се губи все повече във времена на национален нихилизъм и глобализация?
Такива благородни пориви очевидно са вълнували инициаторите на Първия Велик събор на българите по света, сред които са проф. Григор Велев, кметът на гр. Варна Кирил Йорданов, Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, доц. Емил Александров, писателят Петър Константинов, поетът Румен Леонидов, учени, интелектуалци, родолюбиви граждани. Главната задача на събора е да обедини на гражданска, неправителствена основа волята, желанията и стремежите на нашите сънародници по всички краища на света. Така както другите балкански народи от години редовно свикват подобни събори, за да подпомагат единението на нацията, да ратуват за интересите на своята държавност. Не случайно за начало на Събора бе избран 1 ноември – празника на народните будители.
Автор: Д-р Радко ХАНДЖИЕВ>> Пълния текст...
Велик приятел на България
Навършиха се 190 години от рождението на Иван Сергеевич Тургенев. Един от най-големите руски и световни писатели на 19 век, той е забележителен майстор на словото, възпял природата, любовта и красотата, и същевременно велик хуманист, отзивчив към съдбата на народи, страдащи от социален и национален гнет. С чувство на дълбока признателност трябва да кажем, че в творчеството на Тургенев борбите на българския народ за свобода и независимост заемат особено място.
Най-ярките свидетелства за това са романът “В навечерието” (1859), чийто главен герой е български революционер, и знаменитото стихотворение “Крикет в Уиндзор” (1876), което с присъщата най-вече на поезията художествена мощ разкрива пред цяла Европа и пред света трагедията на нашето Априлско въстание.
Автор: Петър ВЕЛЧЕВ>> Пълния текст...Бай Ганю
карикатура: Тодор Цонев