"Нова Зора" - брой 37 - 14 октомври 2008 г.

Баста, ваш’та мама!
За българите в по-големите градове въпросът за парното е вече въпрос на живот и смърт. Това се усеща дори от някои началства в “Топлофикация”, които напоследък се надпреварват да ни скачат по нервите с все по-идиотски, престъпни и направо човеконенавистнически “решения”. Възнамерявали да отчитат топлото общо за абонатната станция, пък хората от входа да решават кой колко да плаща. А доходите на хората все повече намаляват.
Сериозни планове за излизане от кризата обаче няма – държавата и общините навсякъде свеждат изхода до едно – “приватизация”. И това не са голи приказки. Пловдивската топлофикация например вече е собственост на терористите от божем австрийския EVN. Столичната община пък наля 50 млн. лв. в мошиите на Вальо Топлото, та да не се наложи бъдещите “частни собственици” да се бръкнат в джобовете.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Рухна митът за “саморегулиращата се пазарна икономика”
 • Не търсенето и предлагането, а спекулативните капитали
  диктуват играта в глобалната икономика
 • Глобалният капитализъм навлиза в нова епоха. Световната икономика вече не се регулира от търсенето и предлагането, а от редуването на пазарната еуфория и паника, които предизвикват огромни приливи и отливи на капитали.
  Подобни процеси са наблюдавани и в миналото. Лалето стига до Холандия в началото на 17 в. и бързо се превръща в символ на обществения статус на хората. Най-богатите започват да колекционират лалета. А понеже тези цветя се размножават много бавно, цените им тръгват нагоре. Луковиците на скъпите видове стават обект на наддаване. Мнозина се хвърлят в спекулата с лалета. Те залагат домове, покъщнина и други ценности, разчитайки на бърза печалба. За три години цените на най-редките лалета се увеличават петкратно. Върхът е на 5 февруари 1637 г. – на търг в град Алкмаар 99 луковици са продадени за баснословната сума от 90 хил. гулдена.
  Автор: Вавжинец СМОЧИНСКИ>> Пълния текст...
  „Скандалът” с ДАНС:
  Галерия от образи и почти герои
  Живеем не само в най-корумпираната, но и в най-вредната за гражданите си държава на света. Докато в Америка, в Европейския съюз, в Япония и Русия държавниците вземат мерки за предпазване от негативните последици на кризата, дошла откъм САЩ, в България политиците продължават да се замерват с компромати и изфабрикувани скандали. Ако не беше този с подслушването на депутати и журналисти от страна на Държавната агенция за национална сигурност, нашият „политически елит” със сигурност щеше да измисли друг скандал, за да отвлича общественото внимание от далеч по-важни въпроси. Например от този, че освен топло-водно-електрическата балтия, над отънялата кесия на всеки гражданин надвисват увеличени данък сгради и такса смет (поради завишената с 50% данъчна оценка на имотите! Защо ли?!). Или че с промените в законите за енергетиката и за етажната собственост събирането на вересиите на топлофикационните дружества се възлага на самите обитатели, и най-вече на редовните платци. Ако това не е цинизъм, кокве? Неотдавна по телевизията показаха как съдия-изпълнител (без Андрешко в каруцата) описва мебелите на 74 годишна вдовица, бивша зъболекарка, заради неплатени сметки. Жената отдавна си откачила радиаторите, но само от сметките за сградна инсталация е натрупала дълг към „Топлофикация” от 2000 лв. В същото време хора, които охолстват, са натрупали дългове от над 5000 лв., но си наемат добри адвокати, които да протакат делата с парното, докато изтече 3-годишният давностен срок. Те може и да се интересуват от парламентарните скандали, но на хората, за които държавата се „грижи” като мащеха, едва ли им е интересно кого и защо ДАНС е подслушвала, опитвайки се да пресече изтичането на вътрешна информация.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Пушачите спечелиха войната
  Евробюрократите изпитват маниакална потребност да плашат и тероризират подопечното им население в ЕС. Непрекъснато измислят табута и параграфи. Правят се на санитари на човечеството. С нас постъпиха като с туземци, залъгвайки ни с лъскави мъниста. За да ни пуснат в “семейството”, силом ни наложиха да спрем четирите атомни реактора в АЕЦ “Козлодуй”. За да се докопат до спирачните кранове раздухаха истинска параноя и нагнетиха кошмарни страхове в съзнанието на подплашените бюргери. Изкараха ни едва ли не някакви ядрени пирати, някакви невежествени аборигени, които непредпазливо си играят с мирния атом.
  Евробюрократите си намериха и съюзници в лицето на нашата колониална администрация. Тя направи всичко възможно да предаде калето отвътре. И сладострастно се присъедини към воя на брюкселските вълци – даже с една октава по-високо – какво че нашите реактори са заплаха за светлото бъдеще на човечеството.
  Автор: Венцеслав НАЧЕВ>> Пълния текст...
  Петте принципа на Русия
  В изказването си на Конференцията по световната политика във френския град Евиан руският президент Дмитрий Медведев за първи път представи петте основни принципа на предложения от Москва нов Договор за европейска сигурност.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Или ние не сме за България, или България не е за тях
  Мой приятел често обичаше да казва някога, че България е измислена държава. Повод му даваше всичко онова, което се случва в българската политика и което беше на границата на политическия абсурд.
  Признавам, че никога не съм му опонирал, макар че вътре в себе си усещах как националното ми самочувствие се свива като шагренова кожа. Напоследък обаче и аз все по-често се улавям, че съм започнал да мисля като него.
  Автор: Енчо ЕНЕВ>> Пълния текст...
  Това, което не беше казано
  Когато отговорните политици в Москва, Цхинвали или Сухуми поддържат тезата, че Южна Осетия и Абхазия имат по-голямо право на независимост, отколкото Косово, не си мислете, че се отдават на „домашна” пледоария. Нито когато назовават напълно осезаемата юридическа и политическа реалност, която САЩ и европейското им продължение старателно прикриват за нуждите на своето начинание в Кавказ.
  Каква реалност? Тази, която СССР създаде в Грузия и която просъществува твърде много десетилетия, фиксирайки правила и формирайки привички. И чиито дадености послужиха за мотиви и рамка на взрива в региона в края на съветската власт. Сегашният конфликт, противопоставящ грузинските власти в Тбилиси на тези на осетинците в Цхинвали и на абхазците в Сухуми, произтича директно от споменатия отказ от завещаното. Или по-точно, от отхвърлянето на необходимостта да се отчитат, да не говорим да се прилагат, разпоредбите на това наследство във фазата на разпада на СССР.
  Автор: Коста КРИСТИЧ>> Пълния текст...
  Съучастниците в престъплението
  Войната в Осетия: Хавиер Солана и Робърт Купър от ЕС, и общоизвестният британски агент Иван Кръстев
  Повечето от европейските страни са били напълно в течение на приготовленията на Грузия за война срещу Южна Осетия. Война, която ще въвлече Европа и може би САЩ в конфликт с Русия.
  Въпреки отхвърлянето на Договора от Лисабон с ирландското „Не” от юни, идеолозите на една тотална интеграция между НАТО и Европейския съюз ще кажат със задоволство, че тази война идва точно навреме, защото тя изглежда, ще покаже добрата обоснованост на техните аргументи.
  Автор: Коста КРИСТИЧ>> Пълния текст...
  Обесете ги на най-високото дърво!
  Седем години след 11 септември ставаме свидетели на друго, по-мащабно сриване, предизвикващо още по-голямо потресение от първото – сривът на финансовата пирамида на САЩ. Построена за около двайсет години, тя се срина само за няколко седмици. Да оставим настрани лицемерните празни приказки: това беше забележително шоу! Борсите на САЩ процъфтяваха, когато те бомбардираха Багдад и Белград – когато ограбваха Москва и притискаха Китай. Когато им вървеше по мед и масло, имаха достатъчно средства да нахлуят в Ирак – да заплашват Иран – да задушават Палестина. Накратко: когато беше добре за тях, беше много, много зле за нас. Нека сега опознаят горчивия вкус на собственото си “лекарство”!
  Автор: Израел ШАМИР>> Пълния текст...  Бай Ганю
  карикатура: Тодор Цонев