"Нова Зора" - брой 35 - 30 септември 2008 г.

Независимостта, тази скъпа покойница
Възпоменанията за мъртвите са нужни за успокоение на съвестта на живите. Честванията на бележити исторически събития и личности обаче, са чудесен повод за политиците да се огреят в лъчите на миналата слава, да се сетят за неизпълнения си дълг и да се засрамят за проваленото дело на предците. Така би трябвало да е у нас около 100-годишнината от обявяването на независимостта, която отбелязахме миналия понеделник. Центърът на празненствата бе Велико Търново, столицата на Второто българско царство. Тук, на 22 септември 1908 г., два пъти е прочетен Манифестът към българския народ. Първо, от Фердинанд, в историческата църква „Свети 40 мъченици”, и после, от министър председателя Малинов - на хълма „Царевец.”
Под текста на Манифеста, съставен от Малинов във влака Русе – Велико Търново, стоят и подписите на шепата му министри. Между тях има двама генерали: Стефан Паприков, министър на външните работи и вероизповеданията, и Данаил Николаев, министър на войната и участник в Съединението. На това му се вика последователност и приемственост. Де сега такива генерали?
Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
БСП и съдбата на България
Известната деятелка на БСП Татяна Дончева, в интервю пред седмичника „Седем” (20-26.08.2008 г.), направи следната констатация: „БСП е голяма партия, като конгломерат. Там също не са формулирани въпросите ние какви сме, за какво сме и на какво служим... Пред социалистическата партия стои огромният проблем в условията на 21-ви век да формулира за своите симпатизанти отговор на въпроса къде са те, къде им е мястото”.
По същество констатацията е вярна, макар че Т. Дончева забравя как тя преди време съвсем ясно формулира „къде са партийните симпатизанти”: „Който не строи капитализма, няма място в БСП”, заяви тя.
Автор: Проф. Евгений ГИНДЕВ>> Пълния текст...
Гладна кокошка руски дълг сънува
След неотдавнашната си среща с Владимир Путин г-н Станишев с гръм и трясък обяви, че бил уредил проблемите с руския дълг към България. Според хвалбите на българската страна ставало дума за 38 млн. долара.
За да дадем на читателя по-точна представа за важността на “уредения дълг”, ще кажем, че тези 38 млн. долара правят около 50 млн. лв. За обикновения гражданин тази сума може да изглежда огромна, но за междудържавни отношения, и то с Русия, е нищожна. Особено на фона на някои други “уредени” проблеми...
Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
Политико-семейна мошия по европейски
Европейската банка за възстановяване и развитие е докарана до такова състояние, че едва ли ще съществува вечно, писа британското списание “Иконъмист”.
ЕБВР е създадена през 1991 г. с официалната цел да помогне на бившите социалистически страни да преустроят икономиките си на капиталистическа основа. Но ето, че причините, които обуславяха нейното съществуване, вече не са налице. Държавите от Източна Европа сега нямат трудности с набирането на капитали.
По данни на западния печат>> Пълния текст...
Опустя без теб руската земя
Преди няколко години, когато Русия водеше битката с чеченските сепаратисти в. “Нова Зора” публикува статия, озаглавена “Запомнете тези имена!”. Тя беше резултат от изключителното впечатление, което правеха операциите на няколко млади руски армейски военни командири от Северокавказкия военен окръг: генералите Генади Трошев и Владимир Шаманов, воглаве с Началника на ГЩ ген. Анатоли Квашнин, впоследствие станали герои на Русия. Тези наследници на най-добрите руски военни традиции в условия на недостиг на средства и на поредица от предателства окомплектоваха и мотивираха войниците на 58-а армия, която изнесе втората чеченска война, а през август т.г. разгроми въоръжената от САЩ, Украйна и България грузинска армия.
Генерал Трошев си отиде преждевременно от Кавказ, но Владимир Шаманов остана и от октомври 2007 г. е Началник на Главното управление по боева подготовка.
Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
Нови насоки и методи на руската геополитика
Преди десетина години беше публикувана книгата на американския политолог Збигнев Бжежински „Голямата шахматна дъска” (изд. ”Обсидиан”, С., 1997 г.). Тази книга е интересна с ясно формулираните гледища за геополитиката и най-вече защото разкрива постановките на официалната американска геополитическа доктрина.
Неотдавна, като реплика на “Голямата шахматна дъска”, излезе книгата на Григор Павлович Трофимчук “Русские шашки”.
Автор: Проф. д.ик.н. Ангел ДИМОВ>> Пълния текст...
„Като слънцето и въздуха…”
Жива и неувяхваща е дружбата между българския и руския народ. И никакви политически джуджета не са в състояние да променят тези чувства на взаимна обич, доверие и привързаност. Никой не е способен да наруши сърдечното общуване между нас – българите, и гражданите на страните от ОНД. Защото тази дружба ни е нужна на всички нас. Тя е необходима наистина „като слънцето и въздуха” на всички народи, които искат да се опазят и взаимно да си помогнат в борбата срещу еднополярния световен ред, срещу вероломната агресия и двойните стандарти. Това приятелство е много по-старо от истеричната омраза и русофобия, така модерни сега сред новия антибългарски политически елит. Колкото и да се опитваха през годините на т.нар. демокрация разни костовисти, царисти и други подобни еднодневки да „промиват” мозъци, рисувайки страховития и агресивен образ на „руската мечка”, така и не успяха да зомбират огромното мнозинство от народа. Това показа Националният събор на приятелите на Русия, състоял се на 13 септември тази година край язовир „Копринка” – една щастлива и сърдечна прегръдка на стари и нови приятели. И колкото и за някои пишман-политици да е нелицеприятно и неловко пред “големия брат” да обясняват тези отприщили се с нова сила взаимни чувства на солидарност между народите от славянската и православна общност, събитията, доказващи, че „старата любов ръжда не хваща”, следваха едно след друго и създадоха истински празник. За пореден път Димитровград показа, че и днес си остава надежден пристан за братската и сърдечна обич между българи и руси.
Автор: Антонина ИВАНОВА>> Пълния текст...
Седмичен план за работата на централния клуб на ПП “Нова Зора”
ул. Пиротска 3, София
Понеделник – 10-12 ч – прием на председателя на ПП “Нова Зора” Минчо Минчев
Вторник – 17-18 ч – прием на зам.-председателя на ПП “Нова Зора” Румен Воденичаров
18-20 ч – дискусионен клуб “Нова Зора” – лекции и дискусии за вътрешното и международното положение – всеки втори и четвърти вторник от месеца
На 7 октомври 2008 г. – лекция на д-р Радко Ханджиев, на тема “Казусът топлофикация”
Сряда – 18-20 ч – заседания на ЦИБ и постоянните комисии
Четвъртък – 17-19 ч – срещи с народния представител Христо Величков
Петък – 16-18 ч – юридически съвети и консултации – Тодор Предов, доктор по право
Събота – 10-18 ч – срещи и организационни мероприятия на ЦПС и Софийската партийна организация
Неделя – 10-18 ч – срещи и организационни мероприятия на Софийската партийна организация

Телефони за връзка –
02/ 985 23 05,
мобилен 0894 664 946
Автор: Минчо М. МИНЧЕВ>> Пълния текст...
По-лошо от грешка
Наскоро бе отбелязана премиерата на документалния роман на Свобода Бъчварова “По особено мъчителен начин”. Трилогията е издание на ИК “Жанет 45”. Автор на ”Земя на прицел”, сценарист на култови български филми като “Опасен чар”, “На всеки километър”, “Фильо и Макензи”, Свобода Бъчварова е име в българската литература и кинематография. Особено място в нейното творчество заема романът й “Литургия за Илинден”, дал основата за сценария на изключителния филм на Георги Дюлгеров “Мяра според мяра”.
Автор: Минчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...


Г-н полицай, тази тояга за престъпниците ли е, или за мене?..
карикатура: Тодор Цонев