"Нова Зора" - брой 32 - 9 септември 2008 г.

Когато животът е съзидание
 • Разказ за безшумния героизъм на българските енергетици в един разговор с инж. Козма Кузманов
 • На 3 септември т.г. бе отбелязана официално церемонията за първа копка на атомната електроцентрала АЕЦ “Белене”. По думите на министър-председателя тя ще позволи много по-голяма енергийна независимост на България. Разбира се, въпросът има различни проекции не само във времето, но и като политически акт. И все пак вместо да питаме дали българинът ще обеднее (или ще забогатее) с тази ядрена централа, по-добре да си дадем сметка, че ядрената електроенергия си остава не само най-евтината, но и най-екологичната енергия в света.
  Преди много години, по време на нашето следване, имаше едно място в София, където се събираха интересни екземпляри, интелигенти, за които планината беше нещо като олтар, пред който те коленичеха с благоговение. Това беше студентското туристическо дружество „Академик”, и по-точно неговият алпийски клуб. Там цареше атмосфера на приятелство, взаимопомощ и непрекъснато желание да се направи нещо ново: експедиция, състезание по ориентиране, скална премиера, проникване в пещера или просто нов майтап.
  В алпийския клуб „Академик” с брат ми Пирин се запознахме с Козмата. Той беше дошъл в МЕИ от Добруджа и може би затова първото впечатление от него беше като за широко скроен човек с благ характер и изящни обноски. И все пак по това време никой от нас не можеше да подозира, че качествата на Козмата на алпинист и планинар ще му помогнат да израсне само за няколко години като технократ от европейска класа и като един от безспорните менажери на българската енергетика.
  Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
  Електрификацията на България през 1989 г.
  В годините след 1944 г. България извършва стремително, цялостно развитие и преодолява своето икономическо и социално изоставане. За изключително кратък срок са създадени мощни производителни сили. Извършена е цялостна електрификация на страната. За по-малко от половин столетие са построени и въведени в действие 135 електроцентрали.
  - 88 водни с мощност 1,98 млн. киловата;
  -18 термични с мощност 5,3 млн.киловата;
  -1 атомна с мощност 2,76 млн.киловата;
  -23 заводски, термични, с мощност 1,07 киловата;
  Общата мощност на централите е 11,10 млн. киловата – 100 пъти повече от 1939 г. и 85 пъти повече от 1944 г.
  Автор: Зора>> Пълния текст...
  Трябва да има единни правила по които всички да работят
  Т. Рот: - Уважаеми г-н Министър-председател, след ескалацията на ситуацията в Грузия сред общественото мнение на Запад, имам предвид не само политическите кръгове, но и пресата, и различни хора, се появи мнение, че вие силово създадохте ситуацията Русия срещу целия останал свят.

  В. Путин: - Как смятате, кой започна войната?

  Последният мотив бе нападението на Цхинвали от Грузия.

  Благодаря ви за този отговор. Това е истината. И е точно така.
  На тази тема ще поговорим по-подробно. Но искам да отбележа, че не ние създадохме ситуацията.
  А сега по повод авторитета на Русия. Убеден съм, че авторитетът на всяка страна, която е в състояние да защити живота и достойнството на своите граждани, страна, която може да провежда независима външна политика, авторитетът на такава страна в дългосрочна и средносрочна перспектива в света само ще нараства. И обратното, авторитетът на страни, които приемат за правило да обслужват външнополитическите интереси на други държави, като пренебрегват своите национални интереси, извън зависимостите, както сами обясняват, ще пада.
  Владимир ПУТИН пред телевизия АРД>> Пълния текст...
  Политическата инфлуенца на властта
  В последно време летните грипни вируси у нас станаха традиция. Обикновено поразяват най-често стомашно-чревния тракт на българина. След руско-грузинския конфликт обаче лятната вирусна колония се обогати с нов екземпляр. Новият вирус е политически мутант, който блокира мозъчната функция (при условие, че съществува), причинявайки кретенизъм на засегнатия индивид. Най-уязвими към политическата вирусна инфекция се оказаха глави с ниско съдържание на мозък, глави, преносители на панирани от политиката мозъци или в най-травиалния случай - обикновените политически идиоти. Това последното беше и причината новата вирусна епидемия да се разпространи и да обхване най-вече т. нар. политически елит. Един от първите пострадали, най-вероятно поради лоша политическа хигиена, беше външният министър Ивайло Калфин. След преминаване на характерния за подобни случаи инкубационен период, у пациента се забеляза склонност към халюцинации. Халюцинациите бяха за приближаваща опасност по море, която застрашавала акваторията на Черно море, в смисъл, че то миело бреговете на три натовски държави, а в него нямало нито един боен кораб на НАТО.
  Автор: Енчо ЕНЕВ>> Пълния текст...
  Новият политически сезон:
  Отворете прозорците!
  Подкрепям призивите за изграждане на нов политически модел. Още тази есен ще имаме ново изборно законодателство и вероятно променен Закон за политическите партии. Проблемът обаче не е главно „нормативен” Обществената недобронамереност, стигаща до отвращение към политическите елити, е факт и промяна в политическия климат очевидно е повече от необходима. България наистина се „европеизира”, като в случая това означава и че обществото възприема едно твърде скептично, стигащо понякога до отвращение, отношение към „политическата класа”. Вярно, у нас тези процеси се развиха по-бързо, но пък отидоха и по-дълбоко, отколкото в традиционните западноевропейски демокрации.
  Автор: проф. Мирослав ПОПОВ>> Пълния текст...
  Тодор Живков и Китай
  Завършилата наскоро Пекинска олимпиада показа на целия свят, че Китай е навлязъл в друг етап на развитие - той иска да жъне плодовете на своето новоизградено могъщество. А планетата Земя започва да се пука по шевовете, за да отвори място за още една свръхсила, която няма намерение да спира по пътя си към върховете. Може би не трябва да се спекулира с митовете за “жълтата заплаха”, със страха от китайска хегемония, която щяла да се опита да замени американската, руската или пък някоя друга. Но очевидно възмогването на Китай е един от определящите фактори, ознаменували началото на 21-вия век.
  Автор: Христо МАЛЕЕВ>> Пълния текст...
  Между “Осанна” и “Разпни го”
  Един философ е казал: “Тежко му на онзи народ, който се нуждае от герои”. Стоян Михайловски пък, в свойнствения си стил пише: “Идеята ражда герои, интересът - подлеци”. Но проблемът не е само в тази философска посока на разсъждения, защото много често се измислят или натрапват герои, принизяват се и се отричат личности с действителен принос в историческия процес. Не са малко случаите, когато в този процес участват и услужливи историци.
  Андрей Пантев пише, че “историческият разказ не е само разказ за действия на формации и сили, на зависимости и закономерности, но и разказ и история за отделния човек и човешко поведение, което е неунищожима част от колективния облик. Кое е това, което прави политическата личност исторически символ? Опитите да се отдели и намери съотношението между истинска и заслужена слава на личностите, между истинските и измислени герои са доста продължителни и трудни във времето...”
  Автор: Илия СТЕФАНОВ>> Пълния текст...
  Модернизацията на армията:
  Козир на гола глава?
  В последния ден на август слушателите на предаването „Неделя 150” по БНР бяха поразени от поредната пиар-бомбардировка на министъра на отбраната Николай Цонев. Отговаряйки уж на забележките на о.р. полковник Тодор Милков относно новия проект на МО за закон за отбраната и въоръжените сили, министърът се захвана „да продава” социалната политика на своето ведомство и „интегрирания” модел.
  Същността на този модел, според Цонев, е премахването на ГЩ като „излишна административна структура” при запазване на другите му функции.
  Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
  Молитва към революцията
  Революцийо,
  дево с червен ореол,
  Богородице моя,
  много те моля –
  недей остарява
  в мен
  и в моите ближни.
  Автор: Веселин ХАНЧЕВ>> Пълния текст...


  Г-н полицай, тази тояга за престъпниците ли е, или за мене?..
  карикатура: Тодор Цонев