"Нова Зора" - брой 30 - 29 юли 2008 г.

На Балканите всичко е възможно
 • Начини за унизяване на сръбския народ
 • Има нещо твърде мерзко в шумната радост, с която нашата журналистика посрещна ареста на един от талантливите сръбски поети, общественици и значими представители на науката Радован Караджич. С тлъсти букви авторитетни вестници бият камбаната, че "пипнаха Радован, касапина на Босна", други пък, като телевизионният коментатор Явор Дачков и неговата събеседница г-ца Ваксберг, в сутрешното предаване по Тv 7, не успяват да прикрият подличката си усмивчица, че ето така, ще бъде втикнат в затвора още един сръбски интелектуалец, подложен на психически страдания и опозоряване, че и той като Милошевич ще намери в килия смъртта си, под предлог: сърцето му спряло да работи, мозъкът му експлодирал.
  И сега не става дума за съображения на разума у такива перфидно образовани люде, а главно за сигналите, идващи отвътре, за културата на чувствата им, която се оказва лицемерно несъстоятелна. Не би ни се искало това да са тривиални показания на раболепието, тъй като в такъв случай претенциите за духовност ще се окажат опаковка на примитивни инстинкти, които жадуват кръвта на противника или опонента си. А това, господа съдебни заседатели, действително няма нищо общо с демокрацията и мисията на цивилизатори, която са си самовъзложили.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Когато поетът възкръсва...
  Преди петнайсетина години станахме свидетели на недостойни писания срещу един от най-големите поети на България - Никола Вапцаров. Очаквахме, че някой уважаван или уважаващ себе си писател или критик, писал по-рано за Вапцаров и афиширал връзките си с него, ще издигне глас в защита на поета. Но Богомил Райнов, Радой Ралин, Божидар Божилов, Розалия Ликова, Милена Цанева не се обадиха. Не че нямаше гласове в подкрепа на Вапцаров, но те бяха в рамките на вестникарската рецензия и читателските писма до ежедневниците. Такова беше времето. Когато самата обществена действителност е ненормална, не можеш да разграничиш какво безумие е това Вапцаров да бъде окачествяван като „терорист”, а Азис да бъде причисляван към „великите българи”. Едва когато се промени що-годе действителността, лудостта на много начинания става поразително ясна...
  Автор: Здравко НЕДКОВ>> Пълния текст...
  "Модерният" вандализъм
  Преди двайсетина дни в София тръгна слух, че хотел “Рила”, в центъра на столицата, на гърба на сградата на Светия Синод, ще бъде разрушен, и ще се построи 22-етажен офисцентър. Както вече стана нормално, слухът се оказа гола истина, само дето подробностите около намеренията на "строителите" потънаха в уточнения и вариации, така било, иначе било... Естествената реакция на Светия Синод и лично на Българския патриарх Максим - да изпрати писмо до кметство “Средец”, - бе не само навременна, но и дълбоко мотивирана. Днешният хотел “Рила” просто е неотделим от църквата “Свети Николай Чудотворец”, паметник на културата от средновековието, и освен това в основите на хотела лежат древни римски разкопки.
  Съдбата на намерението за разрушаването на хотел “Рила” остава неясна, но процедурата за даване на разрешение за ново строителство тече. Най-вероятно, както често става досега, да се окажем пред свършен факт.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Мътиш ми водата!..
  За бедните и малките като че ли наистина няма милост. Реваха, въртяха, сукаха, натискаха ни в продължение на цели 10 години, за да затворим първите четири блока на АЕЦ “Козлодуй”. Направиха го нашите мекерета, дето наколенките им са залепнали и не ги свалят ни ден, ни нощ, в съдружие с други евроопричници и висша административна бюрокрация. В кампанията успяха да включат дори такова световно известно име като Жак Ив Кусто (мир на праха му). И успяха. Разбира се, благодарение и на “разбирането” на правителството на Иван Костов. Но дали наистина руските реактори са по-лоши от западните, както упорито ни убеждаваха и продължават да ни убеждават?
  Автор: Венцел КРАНЦ>> Пълния текст...
  Бележки под линия
  В миналия брой на “Нова Зора” публикувахме Декларация на ЦПС на ПП “Нова Зора” по повод напрежението в общественото пространство заради искането за импийчмънт на президента Г. Първанов. Свикнали сме в редакцията да чуваме ad hoc и тутакси различни реакции за публикувани текстове. В известен смисъл това е доста показателно, защото очевидно хората се вълнуват от предложените анализи и теми на нашите страници. Онова, за което не бяхме подготвени, е, че ни рекламират... и по телевизията. Вече. Лоша реклама - каквото е старото правило - няма. Похвално, г-н Сираков. Драго ни е, че има и журналисти дето не само ни четат, но и ни препрочитат от тв-екрана (макар и на “Скат”). Откровените усилия на водещия ни дават куража да го насърчим с едно “Дерзайте, Сираков”. На ползу роду всяка буква е важна, и всеки звук. Ясно е, че, което е добре написано, звучи и добре на глас. Четенето на нашия колега журналист е наистина еволюционна новост в медиите по стъпката “първо четеш, после интерпретираш”. И в двата случая приятно е да те забележат...
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Трябва да се мисли, не да се вдигат лозунги!
  Искам да благодаря на редакцията на в. “Нова Зора”, че дава трибуна на различни мнения по проблеми на научната политика (не са много вестниците, които представят различни мнения по определен проблем). В тази връзка бих искал да отговоря на критиките относно моите виждания, изразени в статията ми “Кого обслужва “безплатното” образование”, изказани от г-н Гияс Гулиев (в. “Нова Зора”, 15.07.2008 г.). Реших да отговоря не защото сметнах критиките за прекалено съдържателни, а поради това, че въпросът е принципно важен и би трябвало да е ясен поне за хората, работещи в сферата на науката.
  Автор: Пламен ДАМЯНОВ>> Пълния текст...
  Ортаци в метрото
  След поредния горящ влак българина сигурно сълбоко ще се колебае дали да се качва на трен. Но има и друго - софиянци вече се чудят дали да влизат и под земята, за да ползват метрото. Или поне неговия втори лъч.
  Автор: Константин ВРАНОВ>> Пълния текст...
  "Не" - на компромисите!
  Поетична програма и поведение
  От Втората световна война бяха минали по-малко от десет години и ние, децата и юношите, все още не бяхме свикнали да гледаме на нея като на минало. Участниците в антифашистката борба - партизаните, политзатворниците и ятаците, в нашите очи бяха героите на времето. А убитият поет и неговите стихове се утаяваха в нас като потвърждение на мъжеството и достойнството. Нямахме таланта и прозорливостта на Салваторе Куазимодо, но като него долавяхме, че чрез „слизането си в ада на съвременния човек” Вапцаров осигурява „безкрайна победа”, за да се вижда многостранно и дълбоко днешния свят, че тук дава показание „волята на един осъден на смърт”, при когото действителността се споява с фантазиите и символите, че делото му е отпечатък от реалното време и от реалната съдба, формирани в „най-дълбоката провинция на земята”.
  Автор: Проф. Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
  Капитализмът е античовешки
  Знаем, че капитализмът е не само най-разумният начин за организиране на икономиката, но и единственият начин за организиране на икономиката. Знаем още, че несъгласните с тази общоприета мъдрост могат - и трябва - да бъдат игнорирани. Дори вече няма нужда от преследване на такива еретици - те са очевидно ненормални.
  Откъде знаем всичко това ли?
  Знаем го, защото така ни казват - и то точно тези, които печелят най-много от подобно твърдение: едрите корпоративни лъвове от света на бизнеса и техните чиновници и поддръжници в училища, университети, в медиите и официалната политика. Капитализмът не е избор, той просто е нещо като природна даденост. Всъщност не като природна даденост - той е природна даденост.
  Да издигаш аргументи срещу капитализма в наши дни, е равностойно на опълчване срещу въздуха, който дишаш... Изтъкват ни безспирно, че опълчването срещу капитализма е чисто и просто налудничаво.
  Автор: Робърт ЙЕНСЕН>> Пълния текст...
  Храна, вода и гориво
  Глобалната криза в областта на храната, характеризираща се с рязко повишаване на основните суровини, осъди милиони хора по света на глад и хронично недояждане.
  Според Организацията по храните и земеделието към ООН FAO (Food and Agriculture Organization), от март 2007 г. цената на зърнените култури е увеличена с 88 %. За три години цената на пшеницата се увеличи с 181 %. Само през последните три месеца цената на ориза се увеличи с 50 %. (Ян Ангъс нарича кризата в областта на храната “Най-голямата демонстрация на историческия провал на капиталистическия модел”, Глобъл Ризърч, април 2008 г.)
  Автор: Мишел ШОСУДОВСКИ>> Пълния текст...
  Изгрей, зора на свободата...
 • 105 години от Илинденско-Преображенското въстание
 • Масовото участие на военнослужещи от българската армия във военната подготовка на въстанието от август 1903 г.
 • Вече двадесетина години след "избухването" на демокрацията в България и реформите в армията т.нар. рейтинг на военната ни институция не помръква. Беше над 100 хиляди души и член на Варшавския договор, стана 30 хиляди и сега е член на НАТО.
  Беше народна и наборна, стана наемническа и професионална; беше забранена зона за жени, днес имаме жени-войнички.
  Беше!.. Стана!.. Люшка се от единия на другия край, а доверието в нея не намаля. Оставяме настрана оценките на заинтересовани цивилни и униформени мъже. Но защо ли обикновените хорица говорят все хубави неща за казармата, за войниците... Дори и след взривовете в Челопечене, след аферите със заменки на имоти, с кражби на танкове, след рязането на ракети и подводници. Дали пък не е заради чара и "професионализма" на всеотдайни, дългогодишни, високоподготвени люде, като Димитър Луджев, Бойко Ноев и компания?... Минаха през армията за части от секундата сякаш, и вече са почти забравени.
  Автор: Димитър КОПРИВЛЕНСКИ>> Пълния текст...
  Между два доклада
  Няколко събития от последните седмици ще ни държат в напрежение поне до края на 2008 г.: отвличането на бившия президент на ПФК „Литекс” Ангел Бончев и съпругата му Камелия Бончева, взривовете в склада за боеприпаси в Челопечене, докладът на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) и докладите на Европейската комисия (ЕК) за напредъка на България и за борбата с корупцията и организираната престъпност.
  Всички доклади „изтекоха” в медиите, преди да бъдат обявени официално на българското правителство. Гореизброените събития и документи се подредиха в странна последователност, сякаш за да потвърдят отново една общоизвестна истина. А тя е, че държавата ни е безпомощна срещу организираната престъпност.
  Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
  Хага да мери с един аршин
  Целият “демократичен” свят "ликува" - заловен е лидерът на босненските сърби Радован Караджич, обвинен от Международния трибунал в Хага за извършване на военни престъпления по време на конфликта в Босна и Херцеговина през 1992-1995 г. Нека обаче видим как в Хага се отнасят към също толкова виновни за насилията хора от другия лагер. За пример ще дадем Насер Орич - бившия командир на мюсюлманските въоръжение сили на Босна и Херцеговина в района на печално известната Сребреница по същото време.
  Автор: Илко ДЕБЪРЛИЕВ>> Пълния текст...


  Бай Ганю: - Не ме търсете в идеологиите,
  а в осъществителите им!..
  карикатура: Тодор Цонев