"Нова Зора" - брой 29 - 22 юли 2008 г.

Часът на хиените
Декларация на ЦПС на ПП “Нова Зора”
ПП “Нова Зора” е политическо обединение на хора с ясни идеи и дълга историческа памет.
Членовете на нашата партия имат ясно съзнание за историческите интереси на България и правят разлика между превратностите на текущата политическа конюнктура, която днес у нас - за съжаление, наричат „политика”, и дългосрочните тенденции на политическия процес, в който и чрез който се проявяват дълбоките истини на българското историческо битие. ПП “Нова Зора” отчита „злобата на деня”, но винаги е отдавала дължимото внимание преди всичко на „ветровете на историята”.
Водени от разбирането, че националните интереси са единствените истински и затова окончателни критерии за оценка на текущите действия на днешните български политици, ние с тревога отчитаме, че днешният политически живот на страната почти изцяло зависи не от императивите на националния български интерес и общественото благо, а от тясно груповите, при това все по-ясно открояваните небългарски интереси на всевъзможни клики, политически кланове и неясни кръгове.
Автор: ЦПС на ПП “Нова Зора”>> Пълния текст...
Храна, вода и гориво
 • Трите основни опори, на които се крепи човешкият живот, са в опасност
 • Захаросаните куршуми на "свободния пазар" убиват децата ни. На пръв поглед актът на убийство е непреднамерен, тъй като на практика се осъществява безпристрастно, чрез компютърно програмираните покупко-продажби на нюйоркските и чикагски търговски борси. Там се вземат съдбовни за много хора решения за цените на ориза, пшеницата и царевицата.
  Бедността не е само следствие от погрешни политически решения на национално ниво. Хората в различни страни обедняват едновременно в резултат на глобалния пазарен механизъм. Малък брой финансови институти и глобални корпорации имат възможност да решават жизнения стандарт на милиони хора по света чрез манипулиране на пазара.
  Автор: Мишел ШОСУДОВСКИ>> Пълния текст...
  Сатанинските строфи на "критикуващия приятел"
  Няма нищо по-отвратително и антибългарско от т.нар. дясна опозиция. Тя намира единствения начин за своето съществуване в постоянното оплюване на собстве- ната си страна. И в търсене на теле под вола. Просто защото няма какво друго да предложи на избирателя, особено след като най-вече с нейна помощ се набутахме в НАТО и ЕС.
  В момента управляващата коалиция и президентът Първанов безспорно са в затруднено положение заради очаквания негативен доклад на Европейската комисия. Ясно е, че на България ще бъдат наложени финансови санкции. Дали са справедливи, към този момент въобще не е ясно. Отдясно се опитват да извлекат дивидент от негативния докла това си желание обаче опозицията става смешна. Да вземем искането за т. нар. импийчмънт на президента Първанов. Дето се вика, видяла жабата, че подковават вола, та и тя си вдигнала крака. Защото “челният американски опит” у нас просто не върви, най-малкото поради самата ни конституция, в която ясно е указано в кои случаи може да бъдат прекратени пълномощията на президента на републиката и той да бъде отстранен.
  Автор: Константин ВРАНОВ>> Пълния текст...
  Някой мига в триците...
  Котката е котарак разбойник - тлъст, охранен криминоген. Мишката е злощастната ни държавица. Тя е доведена до безпомощно състояние, дрогирана от безсилие. Такава трябваше да стане (и стана) за да й бъде одрана кожицата. Какви ли не касапи си опитваха калъчките - и сини, и червени, и пембени. Парицата бе издигната в свещен култ. Златният телец - обожествяван. Срина се с векове градена ценностна система. Понятия като чест, достойнство, порядъчност отидоха по дяволите.
  Върху страната легна сянката на тържествуващия Хам - аморално чудовище, поразено от духовен сифилис.
  Автор: Венцеслав НАЧЕВ>> Пълния текст...
  “Мека” диктатура заплашва България
  Управляващите партии явно този път са решили да си “вържат гащите” овреме. И да направят такива поправки в закона за изборите, които не само да им гарантират служебна победа на парламентарните избори догодина, но и да задушат всякаква истинска опозиция, която не се вписва в т. нар. евроатлантически ценности. Поправки, които най-вероятно ще бъдат гласувани още през септември-октомври.
  Какво иска например БСП? От регистъра в Софийски градски съд да бъдат заличени партиите, които имат под 5000 членове. Партиите да поддържат регистър, в който да вписват членовете си. В СГС да се създаде регистър на политическите партии, който ще следи дали членската маса не е паднала под 5000 души - това ще бъде записано в проекта. Те ще трябва да провеждат редовни заседания на своите ръководни органи, съгласно уставите си. Ако два пъти поред тези ръководни органи не проведат заседание, формацията ще бъде заличена от регистъра в съда. С една дума, да се превърнат в някакви ОФ-организации, намиращи се под контрола на партията майка, прикрила се зад юридическите институции.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Само бандитизмът не девалвира
  Живеем във време на тотална девалвация. Обезцениха се идеи, нравствени стойности, материални придoбивки. Само едно нещо в държавата ни покачва стойността си - бандитизмът. Той стана по-силен от полицията, от съдебната система, от онези институции, които са призвани да ни бранят от бандитите.
  Преди дни мафиотите върнаха известния футболен бос (дали е само футболен, той си знае) Ангел Бончев от „Литекс”, но пък грабнаха в плен законната му съпруга, която носела откупа за него. Неофициалната информация гласи, че бандитите успели да обезвредят техническите средства на полицията и по този начин се измъкнали от уговореното и уж завардено от органите място. Екшън.
  Автор: Таньо КЛИСУРОВ>> Пълния текст...
  Фронтовият бомбардировач СУ-34
  В изпълнение на програмата за превъоръжаване на руската армия с оръжието на бъдещето до 2020 г. за пръв път след много години във ВВС на Русия постъпва на въоръжение фронтовият бомбардировач Су-34 - самолет от нов тип. Получил на Запад наименованието Fullback („Защитник”), участник в парада на победата на 9 май т.г., той привлече вниманието на световните агенции с изящния си вид и възбуди интереса с качествата си на съвременна бойна машина. Говори се, че едва постъпила в строя, нейни модификации най-вероятно ще останат на въоръжение минимум до 2050 г.
  Су-34 е предназначен за решаване на бойни задачи по въздушни, наземни, морски и надводни цели, включително в дълбокия тил на противника, за огнево и информационно противодействие, за водене на разузнаване, за автономни и групови действия денем и нощем, в прости и сложни метеорологични условия и в условия на смущения, създавани от противника.
  Автор: О.р. полк. инж. Тодор АНДРЕЕВ>> Пълния текст...
  Босна: с 221 евро в хазната
  Подобни неща не се случват дори във фарсовите комедии: през май в Босна и Херцеговина, това мъртвородено държавно формирование, което бе създадено изкуствено от американци и европейци и което ръководителите от ЕС представят като “изключително постижение за решаване на етническите различия”, Хърватско-мюсюлманската федерация, едната от двете държавици в Босна, изкара месеца с колкото имаше в хазната... 221 евро!
  Не, не е печатна грешка, не са 221 млн. евро, а само две стотачки, една двайсетачка и една монета от едно евро! А следва да се знае, че Хърватско-мюсюлманската федерация от самото начало е любимата босненска държавица на европейците. Цяла Босна пък се управлява от самия ЕС с помощта на един “гаулайтер” с диктаторска власт, който не само решава за всичко, но и отстранява избраните президенти, премиери, депутати и кметове, отказващи да се подчинят на заповедите му или просто защото ги счита за “националисти”! Международните наблюдатели приканват за решителни разговори в Босна и Херцеговина, а една от държавиците приключи месец май с 221 евро в хазната. Просто прекрасно.
  Автор: ”Етнос”, Атина>> Пълния текст...
  Още веднъж за императорите и народонаселението
  Наскоро в руски вестници се появи съобщение, че вече са били готови ДНК-изследвания, които потвърждават, че децата на последния руски император Николай Втори - Анастасия и Алексей, са убити заедно със семейството. Това вероятно ще обезсили донякъде многобройните версии и чудновати разкази за оцелелите, престолонаследника Алексей и княгиня Анастасия.
  Последният ден от царуването на династията Романови е 2 март 1917 г. Изминали са 304 години от възцаряването на първия от династията: Михаил Романов - 21 февруари 1613 г.
  Автор: Илия СТЕФАНОВ>> Пълния текст...
  "Олимпийски" рекорди на Еверест
  През 1936 г. Олимпиадата се провежда в Германия, която по това време се управлява от национал-социалистите. Тя се запомня освен с феноменалното бягане на чернокожия спринтьор Джеси Оуенс на 100 м (10.2 сек) и с необичайния факт, че олимпийски медали получават от Хитлер и четирима алпинисти (двама австрийци и двама германци) за изкачването на непристъпната до този момент Северна стена на вр. Айгер в Алпите. Това високо отличие е признание, че алпинизмът - един спорт, който се практикува без публика, често постига върхови постижения, доказващи, че човешката воля и издръжливост не могат да имат граници.
  Тази година късната пролет на олимпийската 2008 г. ни завари с инж. Стоян Танев (конструктор на диагностични апарати) и художника Иван Мутафов - директор на училището по туризъм в с. Черни Осъм, на трекинг в страната на шерпите Соло Кхумбу. Още преди да е започнала надпреварата в китайската столица, станахме свидетели на дъжд от рекорди на Гинес по склоновете на Еверест, всеки един от които заслужава олимпийски медал.
  Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
  "Не" - на компромисите!
  Поетична програма и поведение
  В битката за свободния и справедлив свят Вапцаров още в пиесата си „Вълната, която бучи” допуска използването на насилието като средство за решаване на историческите противоречия. Но факт е също, че самият той като личност се ангажира с теорията и практиката на насилието не в предходния етап на класовото конфликтуване, а в периода на антифашистката съпротива. Насилието на фашизма в Европа и света подтиква големия ни поет да оглави въоръжената съпротивителна борба и да стане изкупителна жертва, заплащайки със собствения си живот.
  Автор: Проф. Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...


  Бай Ганю: - Европейски съюз?! Бошлаф, празна маса!..
  карикатура: Тодор Цонев