"Нова Зора" - брой 27 - 8 юли 2008 г.

След взривовете в Челопечене: Хаос
На 3 юли 2008 г. София регистрира своя 11-и септември. В 06, 37 ч земята се разтресе от взривове, които дълго време останаха неидентифицирани. После очевидци разказаха, че гърмят боеприпаси във военен склад, а в небето се вдигнала огромна гъба... като от атомен взрив, или поне като след рухването на кулите близнаци в Манхатън. Но не терористи (от „Ал Каида” примерно) са виновниците за „атентата”. Прокуратурата за пореден път заведе дело срещу „неизвестен извършител”. Но за населението от пострадалите райони и цялата столица виновникът бе ясен. В нескончаемите обаждания по радиа и телевизии гражданите изплакваха не само болките си, но и бълваха гущери - срещу безхаберието на властниците, на техните ресорни министри, срещу ГЩ на БА, срещу общинските власти в столицата...
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Операция “Саркози”
След твърде продължителните мандати на Франсоа Митеран и Жак Ширак французите избраха Никола Саркози, разчитайки на неговата енергия - да изведе страната от застоя. Надяваха се, че накрая Франция ще тръгне напред, ще се появи нова идеология, нови подходи. Но всъщност бе разрушена самата основа, основополагащите принципи, съставляващи спецификата на френската нация.
Французите бяха зашеметени от този “суперпрезидент”, който всеки ден поема да разрешава нови и нови проблеми, привлича за съвместна работа и десни, и леви, изцяло денивелира системата на ценностите та чак до пълния хаос. Като децата, хванати да пушат, французите са заети да си търсят оправдание. Те още не могат да приемат мащабите на бедствието и да си признаят колко са били наивни. Не искат да приемат и това кой всъщност е Никола Саркози, а отдавна трябваше да са го сторили. Саркози е твърде ловък. Също като фокусник, той така им отвлече вниманието, изложи на показ личния си живот, превзе първите страници на луксозните списания, и те сякаш забравиха за политическото му минало.
За да разберем как оглави партията на Де Гол, а после стана и президент, по общото мнение - човек на САЩ и Израел, ще трябва да се върнем назад във времето, много години преди днес. И тогава ще разберем кои хора от миналото днес взеха реванш и дойдоха на власт.
Автор: Тиери МЕЙСЪН>> Пълния текст...
Да опазим нормалните
 • за "различните" други се грижат
 • Новината, че българската гей организация „Джемини” ще организира на 28 юни първият у нас гей-парад не се хареса на мнозина. Но най-остро реагира Българският национален съюз. На пресконференция, а след това и в множество медии, Боян Расате обяви, че желанието на „Джемини” да манифестират своята сексуална ориентация по централните улици на София е провокация към обществото, че цели да подложи на съмнение традиционните български културни ценности, и най-вече уронва морала на българското общество, подложено на всевъзможни "експерименти", не само сексуални, но и социални, и ментални.
  По този повод председателят на БНС Боян Расате разговаря с главния редактор на в. "Нова Зора".
  Боян Расате пред в. "Нова Зора">> Пълния текст...
  Магьосник на словото българско
  Преди 6 години писателят Николай Хайтов си отиде от нас, но остави книгите си да ни учат на човещина и любов към България
  Писателят Николай Александров Хайтов е роден на 15 септември 1919 г. в с. Яврово, община Куклен. През миналата 2007 г. признателните родопчани му построиха паметник в град Смолян. На тържеството при откриването, кметът на общината г-жа Дора Янкова каза: ”...Може би никой друг в наше време не е дал толкова много на литературата и своя народ, не е бил тъй заразяващ пример за стари и млади, не е вливал смелост на толкова много хора, както авторът на “Шумки от габър”.
  “След дядо Вазов, Николай Хайтов е единственият наш писател, който се радва на заслужена всенародна слава”
  Автор: Димитър ПЕЙЧИНОВ>> Пълния текст...
  Между матурата и изпитите във ВУЗ
  Още не са отминали дискусиите за матурите и ето, задават се кандидат-студентските изпити във ВУЗ. Най-масовият изпит е с история, независимо каква е формата - тема, есе, тест или нещо смесено от тях. Само преди месец обаче едни от най-слабите резултати от втората матура (по избор) бяха именно от матурата по история.
  Министър Вълчев констатира факта и посочи част от причините за това - ниската мотивация, малкото часове по история и общото ниско ниво на хуманитарното образование в средното училище. Не това е основната конкретна причина обаче.
  Автор: Доц. д-р Тодор МИШЕВ>> Пълния текст...
  Кого обслужва “безплатното” образование
  Искаме или не, през последните 20 години настъпиха определени промени в обществено-икономическата система на България. Свидетели сме как от едната крайност (затвореност, повече от необходимото) сега се стигна до другата крайност - страната ни е разграден двор. Всеки влиза и излиза от България когато си иска, без да има каквито и да е задължения и отговорности към собствения си народ, от чийто труд се е образовал “безплатно”.
  Ще го кажа направо - при съществуващата система образованието (без основното, разбира се) трябва да е платено, защото т. нар. безплатно образование е чиста проба подпомагане на чужди държави (и то богати) чрез доставка за тяхната икономика на квалифицирани специалисти. В тази връзка обаче възниква проблемът за равнопоставеността и възможността за достъп на всички до образованието.
  Автор: Пламен ДАМЯНОВ>> Пълния текст...
  Сиромах политик, жив дявол
  Предната седмица обществото бе сюрпризирано от Сметната палата. Не че бе разкрила някакви гигантски финансови далавери, но за пореден път излъчи в интернет имотните декларации за 2007 г. на част от „политическия елит”. Опита се и без особен успех да провери доколко данните в тях отговарят на действителността. Когато одитната институция направи същото през миналата година, се оказа, че 195 високопоставени политици и представители на съдебните и местните власти са „спестили” информация за хонорари, получени от участие в бордове, от личен труд или дейност като еднолични търговци. Казват, че любителите на интернет разглеждали най-често имотната декларация на „Царя”. Можем само да предполагаме как са реагирали на попълненото в нея.
  Бедната ни „политическа класа”! Тя, както твърдят някои вестници въз основа на подадените имуществени декларации, по-скоро се била доближила до равнището на средната класа. Не казват само дали става реч за нашата средна класа, или за някоя чужда. Няма и нужда да казват: благодарение на поредицата „успешни” правителства на прехода, у нас средната класа така и не покълна. А пък политическата класа едва свързва двата края, въпреки че доходите й превишават 4-5 пъти средната заплата в страната. Поради това се налага политиците да си доработват по почина на социалистическите многомашинници. Е, как тогава няма да крадат и да мислят само за по-пълното задоволяване на постоянно растящите нужди на трудещите се и забогатяването на държавата!
  „Пропуските” в имотните декларации на потъналия в грижи за поминъка наш „елит”, тоест неспоменатите странични доходи, възлизат на 800 000 лв. Героите на прехода масово бяха забравили да опишат и доходите си от продажба на имоти, покупка на коли и др. Колкото, толкова!
  Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
  "Нe" - на компромисите!
 • Поетична програма и поведение
 • Звучи като парадокс, но е така: с действеното си отношение към човешкото битие и историята Вапцаров успява да спои активизма и реалността на конкретните факти и обстоятелства. В „История” поетът изтласква на предно място философията на практиката, характеризираща новото поколение на България, но в унисон с разкриване на преживените наследства и необходимости на историята като небе, което виси над индивида и неговата участ.
  Свободата е незаменим фактор в самото структуриране на Вапцаровото поетично пространство. Тя изразява безпределността на индивидуалния дух, дори и най-тънките извивки на емоцията и мисълта. Всичко се подчинява на вътрешните сетива, на онези прояви на натурата, които разкриват същността на автентичната личност. Известно е, че и най-значимите реформатори се придържат сравнително по-последователно към определени тенденции и естетически школи. В творчеството на големи съвременни поети можем да регистрираме спецификите на романтизма, реализма, символизма, експресионизма, футуризма, неопозитивизма, подчертаната интелектуалност и пр. и пр. Вапцаров обаче е движен изключително от своята душа и идеите, които я вълнуват. Така той разчупва и преодолява границите на отделните естетически движения. Според състоянието и настроенията в неговите стихотворения доминират или се преливат вариантността на импресиониста, възвишеността на мечтателя романтик, трезвият анализ на интелектуалеца, строгият реалистичен почерк, увлечението по предметността и натурата, драматичната ожесточеност като своеобразие на експресионизма и др. Ето тази духовна мобилност, прераснала в художествени кулминации, възприемам като освободеност на поетичните пориви, съгласно конституцията на конкретния творящ индивид.
  Ерго, Вапцаров не се чувства обвързан към стиловите определености, поради което свободно избира между високите и ниските пластове на думите, постига многообразните отношения между тях, позволява си да избягва абстрактните образи и да насища големите теми на живота с плътно и пластически раздвижено съдържание. Езикът на улицата се съединява естествено с изящно нюансираните положения, дълбоката интимност с плакатната откритост и публицистиката. Поразителен е контрастът между разговорната, „плебейска” реч и самочувствие, и между грандиозните видения на една нова човешка действителност, която обединява живота и революцията. Знаменателни са връките между личността и присъщите на поезията изображения с любовни, семейно-интимни, местно одухотворени мотиви. У Бодлер, както заявява Лидия Гинсбург, „красивата вещ се сблъсква със страшната вещ” *, докато при Вапцаров сблъсъкът е между грозния и красивия свят (не толкова между великолепието и уродството на субекта).
  Автор: Проф. Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
  Близкото бъдеще
  Ключова фраза в статията на Ричард Хаас е - „Обаче даже ако се допусне, че настъпването на безполярността е бил неизбежен процес, все пак не може да се каже, че тя е съвършено неуправляема”.
  Тук изниква следният въпрос: как се управлява безполярността и от кого? Ричард Хаас добавя по този повод: ”По-лошо от това, ако се остави безполярният свят на произвола на съдбата, то той с времето ще става все повече и повече хаотичен”. Проблемът е, че с времето все повече глобални фактори в световната политика ще се опитват да реализират на базата на „мрежовите технологии” (по-рядко и на класическите военни методи) своите собствени проекти за дадени региони на света. Драстични примери в този план са онова, което се случва с бивша Югославия, Грузия, Украйна, Ирак, Афганистан и др.
  Автор: Боян ЧУКОВ>> Пълния текст...
  Малко познати оръжия на Германия през Втората световна война
  И досега щях да смятам книгата на Пол Льо Каьор “Нацистките мистерии в езерото Топлиц” (издадена през 2002 г.), за фантастика, ако не ми бе попаднал друг източник - “Ателието на Дявола. Най-голямата парична фалшификация в историята” (издадена през 2007 г. от Адолф Бургер в Германия), както и документи, публикувани във в. “Патриот Резистан” през януари, 2008 г.
  Втората световна война се е водила с всички средства - на фронта, в областта на разузнаването, в икономиката, в научни лаборатории, чрез банките. Разсекретяването на архивите върви непрекъснато, така щото ни очакват изненади.
  В концентрационния лагер Заксенхаузен, далеч от общите постройки, двойно обградени, се издигали две помещения с бояядисани в бяло прозорци. Тук на 5 май 1944 г. преместват от други лагери Адолф Бургер и още двайсетина затворници, всичките евреи, по професия печатари.
  Автор: Мариана АНГЕЛОВА>> Пълния текст...
  Пази, Боже, сляпото да си помисли, че е прогледнало!
  Никога не е късно да станеш за резил, казват майчиноезичниците. Никога не е късно да станеш още по резил, бихме казали ние.
  Чери Блеър и без това бе достатъчно дискредитирана в очите на британците. Сега тя издаде и мемоарите си, които я орезилиха още повече.
  Автор: Асен ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
  Изповедта на един икономически килър
  Десетки хиляди американски агенти работят за съсипването на света
  Сравняват Джон Пъркинс, чийто бестселър “Изповедите на един икономически килър” е преведен на десетки езици, с Индиана Джоунс. Неслучайно Холивуд вече откупи правата да филмира книгата. Лошото е там, че “Изповедите” не са кинаджийска фантазия, а самата действителност. В продължение на 10 години Пъркинс е участвал в умишленото разоряване на много страни по света. Отдавна се знаеше, че с такава дейност се занимават множество американски “икономически съветници”, но той е първият, който проговаря за това на висок глас.
  Джон Пъркинс става икономически килър (economic hit man) през 1971 г., когато е на 26 години. Схемата, по която “работят” той и неговите колеги, е проста: те убеждават дадено правителство да започне някой мащабен инфраструктурен проект (огромен язовир, летище, автострада), който уж ще осигури на страната голям икономически растеж и благоденствие. Пак килърите уреждат милиардните кредити. С условието обаче проектът да се изпълнява от определени американски фирми. Когато след някоя и друга година става ясно, че правителството не може да върне заемите, “измамената държава вече е изпаднала в тежка икономическа и политическа зависимост от САЩ”. По този начин американските концерни стават господари на нейните петролни находища и други богатства, Пентагонът придобива военни бази, а Вашингтон установява пълен контрол над важни геополитически обекти (напр. Панамския канал).
  По “Франкфуртер Рундшау”>> Пълния текст...
  Паметта на майор Киряев ще бъде почетена
  На 4 юли в София пристигна делегация на Руската православна църква и на Новоспаския ставропигиален манастир в Москва, водена от Оряхово-Зуевския архиепископ Алексий, викарий на Алексий Втори. Както вече писахме в “Нова Зора”, поводът е 130-годишнината от освобождението на България от турско робство, Годината на Русия в България, и особено 132-годишнината от гибелта на майор Николай Алексеевич Киряев. На лобното му място и в Раковишкия манастир, където е препогребан майор Киряев, делегацията ще отдаде почит със заупокойна молитва, с приветствие на кмета на община Макреш - г-н Иван Каменов, и поздравителни думи на Алексей Попов, член на Попечителския съвет на Новоспаския манастир, зам.-директор на 4-ти европейски департамент.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  1868-2008 г.:
  140 години от подвига на четата на Хаджи Димитър
  и Стефан Караджа
  Българските четници, водени от двамата войводи и военния ръководител (писар) кавалерийския получик в оставка от руската армия, 25-годишния габровец Иван Попхристов (наричан още Ванката Христович или Райчев), със своята храброст и саможертва предизвикват всеобщо възхищение и симпатия. Гибелта им подтиква развитието на освободителното движение на българите.
  Както и за други славни събития от онази героична българска епоха, първи сведения за историята на четата дължим на знаменития съвременник и летописец Захари Стоянов, зет на славната баба Тонка Обретенова, чиито синове Ангел и Петър били в редовете на четата и воювали за българската свобода. Захари разпитвал и завърналия се след Освобождението подир дълго заточение в Сен Жан Д'Акр Ангел Обретенов и още шестима от малцината оцелели и доживели освобождението на България четници.
  И днес когато притежаваме многобройни изследвания за нея, интересният и чудесно написан труд, книгата „Четите в България”, е основен извор за знанията ни за незабравимите герои и делото им, вечен пример за истинско родолюбие на сегашните и бъдещи български поколения.
  Автор: Проф. Христо ЙОНКОВ>> Пълния текст...


  Бай Ганьо обра... Бай Ганьо
  карикатура: Тодор Цонев


  Посрещане на Оряхово-Зуевския митрополит, викарий на руския патриарх Алексий Втори, на правителствения вип на летище София. Отдясно са Минчо Минчев - председател на инициативния комитет, който покани руската православна делегация, журналисти, представители на Държавната Дума на Руската федерация и учени за възпоменателната конференция, посветена на 132-годишнината от гибелта на майор Николай Алексеевич Киряев, послучай Годината на Русия в България и 130-годишнината от освобеждението от турско робство. До Минчо Минчев е поетесата Надя Попова.
  4 юли 2008 г.


  Хорът на Новоспаския манастир спонтанно запя в катедралния храм "Св. Александър Невски"
  4 юли 2008 г.