"Нова Зора" - брой 24 - 17 юни 2008 г.

Трябва ли да спра да се боря
 • Как и защо ПП "АТАКА" се лумпенизира
 • Тежко и трудно е да се признае, но ПП „Атака” не е и никога не е била национално отговорна и патриотична организация. Още от самото си зараждане. Всъщност как явлението Волен Сидеров се появи на политическата сцена като лидер на „националистическата” партия, в. „Нова Зора” неведнъж вече разяснява пред своите читатели. Всеки здравомислещ българин знае чие отроче и чий сателит е партия „Атака”. Но нека се върнем малко назад, във времето на президента Желю Желев, за да припомним няколко факта. И те са свързани със ситуацията, която се оформи с времето. Тогава, Република Македония бе призната от страна на България. Имаше и множество отстъпления и предателства на българската дипломация. Последва "народно въстание" - на 10 януари 1997 г., после дойде дойде на власт Иван Костов и обяви (при гласуването в парламента на Рамковата конвенция за националните малцинства), че веднъж завинаги е погребал българския национализъм. По-късно Командирът разбра, че е прибързал с това изявление и реши да „поправи” грешката. Извади на политическата сцена едно палячовско, гротескно лице на българския национализъм, сякаш за да бъде той завинаги компрометира пред българското общество. Паралелно с него "проклятието на България" Ахмед Доган, виждайки все по-ясно несъстоятелността на ДПС, „подсказа”, че е нормално и даже е добре в България да има българска националистическа партия. А щом Ахмед Доган хвърли някаква реплика в публичното пространство, то няма начин казаното да не се случи. Така е от времето на възродителния процес, чийто идеен вдъхновител и изпълнител бе самият той, та до наши дни. Сметката му не бе особено сложна: кой друг, ако не някой нов фюрер, ще събира и стяга редиците на електората му? На Доган му трябваше плашило. И той реши да си го отгледа и финансира. И ето го новият месия, който хем ще дава лъжливи надежди на отчаяния народ, хем ще изпуска парата на социалното напрежение чрез крясъци по митингите и по „любимата на народа” телевизия СКАТ, хем ще играе както кукловодите му наредят.
  За голямо съжаление Волен Сидеров се оказа един от онези лъжливи „пророци”, за които библията предупреждава, че ще успеят да заблудят мнозина, за да ги тласнат в пъкъла.
  И аз бях една от заблудените.
  Автор: Антонина ИВАНОВА>> Пълния текст...
  Суспендирането на конституцията
 • Законодателство, което твори корупция
 • Според експерти на сдружението, необходима е преди всичко прецизна редакция, за да се избегнат изрази като “по изключение”, “неотложни случаи” и други подобни 1, които размиват разпоредбите на Конституцията, отварят широко вратите за превратно тълкуване на върховния ни закон и дори за произвол. Какво нередно има в предложението за стилистична редакция?
  На второ място - още по-категорично да се подчертае върховенството на Конституцията. Основният мотив тук е, че упадъкът на националното ни правосъзнание се проявява най-вече в нормотворчеството. Освен че бъкат от взаимно противоречащи текстове, повечето закони и подзаконови актове, приети през последните 17 години, противоречат на Конституцията и на международноправните актове, които имат предимство пред вътрешното ни законодателство.
  Автор: Д-р Радко ХАНДЖИЕВ>> Пълния текст...
  Неравна борба
  Много жители на квартал “Младост” в София се включиха в неравна борба срещу обявения от 23 април 2008 г. за обществено обсъждане Проект за сборен план на подробните устройствени планове за регулация и застрояване на квартала. Борбата е неравна защото:
  1. Антиобщественият закон за реституиране в реални граници на поземлени имоти в застроени за обществени нужди земи все още е в сила. Поради това заинтересованите им собственици се обединяват със заинтересованите фирми да платят на когото трябва и колкото е необходимо за по-нататъшното разрастване на градските джунгли. Пример за такава джунгла е пространството между 125-то СОУ и бившите хали. Докато този закон не бъде отменен при подходящо обезщетяване на все още невъзползвалите се от него собственици, въпросната стихия не може да бъде спряна.
  2. Голяма част от сегашния закон за устройство на територията (ЗУТ) е нагласена в защита на интересите на собствениците на реституираните поземлени имоти, а не в защита на обществените интереси. От така създадената суматоха на безотговорност често се възползват общинските съветници за злоупотреби и с общински земи. На това се основава и сегашната инициатива на общинските служби за създаване на нови подробни устройствени планове, какъвто е случаят с предлагания за обществено обсъждане Проект на план за квартал “Младост”. Големият проблем е, че той не само узаконява направените вече градостроителни безобразия. В явен интерес само на собствениците на реституираните поземлени имоти и на самозабравилите се строителни фирми, той безогледно унищожава и последните все още незастроени площи, останали в междублоковите пространства. И това се прави въпреки изискването на ЗУТ плътността и интензивността на застрояването да не надвишава определените с плана параметри за съответната зона, при спазване на показателите и за отделните квартали в зоната.
  Автор: Христо МАНЕВ>> Пълния текст...
  ДПС поиска контрола върху службите
  Наистина няма край депесарската наглост. Един от лидерите на ДПС - Касим Дал - назидателно заяви, че България е загубила доверие пред Брюксел. Ами ще го загуби, разбира се, като се има предвид, че активното “съдействие” в това отношение е именно на ДПС. Защото най-големите скандали с парите от ЕС са по линия на земеделските програми и фондове. А там 7 години колиха и бесиха Мехмед Дикме и Нихат Кабил. Да не говорим за отзвука в Европа, който предизвика самият Доган с изказването си за "обръча от фирми".
  Автор: Д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...
  Дяланият камък Радион
  Все повече и повече стават кирякстефчовците в българската политика. Хора, които подобно на печално известния Вазов герой, са лишени не само от лично достойнство, но и от всякакво национално чувство. И без капка угризение се продават на анкарската пета колона.
  Автор: Константин ВРАНОВ>> Пълния текст...
  Футболното огледало на България
  Такъв фойерверк изстреля България в навечерието на Европейското първенство по футбол (ЕПФ 2008), домакини на което са Швейцария и Австрия! Седмица преди официалното откриване на първенството у нас гръмна скандалът с отнетия лиценз за участие в европейските турнири на най-титулувания български футболен клуб ЦСКА. И това, скоро след като клубът отпразнува своята 60- годишнина с 31-вата шампионска титла, спечелена с 16 точки аванс пред „вечния враг” ПФК „Левски”!
  Оказа се, че това, което съперниците на ЦСКА не можаха да направят на зеления терен, го стори президентът на „червените” Александър Томов, „забравил” за неплатените дългове от 15 млн. лева и „оглушал” за предупрежденията на лицензионната комисия към БФС. Вън от всякакво съмнение е разбира се, това, че информацията за дълговете на ЦСКА стигна до централата на УЕФА с българско участие. Известно е и името на „доносника”, който според червените фенове е собственикът на ПФК „Левски”, адвокатът на Майкъл Чорни Тодор Батков. Според Александър Томов обаче главният виновник за отнетия лиценз е председателят на лицензионната комисия към БФС Георгиев.
  Доносът си е донос, но щеше ли да хване дикиш, ако Сашо Томов не си правеше оглушки за правилата на УЕФА? Нейните изисквания към професионалните футболни клубове са известни: уважение всекиму, вересия никому! Никаква прошка за неизрядните платци: било към УЕФА или към собствената им държава.
  Автор: Петко ПЕТКОВ>> Пълния текст...
  Ще работим честно за Русия
  Някои наблюдатели, а дори и самите руснаци, често се затрудняват да дадат определение на Руската федерация. Какво е тя: диктатура, тоталитаризъм, демокрация? А според Вас, имате ли усещането, че Вие сам открихте някаква система и каква всъщност е тя?

  Е, ние нищо не измисляме. Развиваме нашата страна според принципите и мерките, утвърдени в света, в цивилизования свят, които са приложими към нашата действителност. Имам предвид историята - и в това число и политическата история, политическата култура на Руската федерация, имам предвид руската традиция. И така ще продължим и занапред. Ето, говорихме вече за съдебната система, която въпреки всички лишения, разноски, все пак укрепва и функционира. Същото бих могъл да кажа и за многопартийността. Защото многопартийност не е само когато има хиляда партии, които не могат да организират политическия процес и които с дейността си, с цялата си работа, с амбициите си, разрушават държавата. Та многопартийността е по-скоро състояние, когато големи групи хора, представляващи интересите на различни групи от населението, функционират ефикасно, когато в хода на политическата борба, цивилизована борба помежду им, изработват решения в полза на интересите на мнозинството от населението в страната. Направихме много за укрепването на парламентаризма и многопартийността. В последните години дори осъществихме конкретни стъпки, записани в закона за предаването на някои федерални пълномощия на регионите и автономиите. Ние фактически децентрализирахме властта и предадохме част от пълномощията и финансовите ресурси по места. Без муниципалната компонента не може да има нормално, цивилизовано и демократично общество. Ние добре го разбираме и работим в тази посока.
  Естествено, трябва да се съпоставя онова, което правим, с реалността, така че нашите стъпки да са правилни и да водят към подобряване на ситуацията в държавата. Но има и ясни традиции. Вземете например Ливан. Там, във висшите политически кръгове, задължително трябва да има представители на различните групи население. У нас е същото. Да речем в Кавказ... Република Дагестан. Там има няколко титулни нации. Там има традиция - ако представител на една национална група е начело на републиката, то председател на парламента непременно трябва да е представител на друга национална група, правителството пък оглавява представител на трета националност. И не дай боже, тази йерархия да се наруши. Това няма да се приеме от обществеността в републиката. Ако все пак се случи, ще доведе до деструктивни процеси. Е, може и да кажеш нещо от сорта “ама, моля ви се, толкова е недемократично, толкова лошо”, трябва да има пряко тайно гласуване и да се избере президент на републиката... Но това ще провали републиката и аз не мога да го допусна. Аз съм длъжен да се съобразявам, и ще се съобразявам с мнението на хората, които живеят на тази територия 1000 години, аз ще уважа техния избор и ще уважа отношението им към изграждането на техния собствен живот.
  Но това са специфики, които тук, при вас, може би никой не долавя, обаче ги има и ние ги познаваме. И сме длъжни да се съобразяваме с тях, и естествено, да се движим в потока на развитието на общите цивилизационни процеси.

  Вие нарекохте много добра работата на юридическата система и съда в Русия?

  Не съм казал това. Казах, че при всички проблеми, които съществуват, все пак съдебната система се развива и доказва жизнеспособност. Трябва още много да се направи, за да работи на 100 процента за благото на хората. Аз не зная дали това може да се постигне и дали някъде тя е съвършена. Но друг път няма.
  Владимир ПУТИН в интервю за в. “Монд”>> Пълния текст...
  Да достроим България
 • Общинската партийна организация в гр. Казанлък
  се готви за частични избори на общински съветници
 • На 10 юни т. г. в клуба на “Природозащитника”общинското ръководство на ПП “Нова Зора” гр. Казанлък организира и проведе предизборно събрание с членовете на общинската партийна организация и симпатизанти на партията. Гости на събранието бяха Минчо Минчев, председател на ПП “Нова Зора”; ст. н.с. Румен Воденичаров - зам.-председател на партията; Тодор Предов, д-р по право, член на Централния политически съвет, и Ганчо Кацаров, член на Централния политически съвет и областен координатор на ПП “Нова Зора”. На събранието дойдоха и представители на регионалните медии.
  Събранието откри Пондю Пондев, председател на общинската партийна организация на ПП “Нова Зора”. След това думата бе дадена на гостите от централното ръководство на партията.
  Автор: Петко ПЕТКОВ>> Пълния текст...
  Популист
  Западните медии наричат словашкия премиер Роберт Фицо популист. И с пълно основание. Как да не го наричат популист, когато той не само дава предизборни обещания, които много допадат на словашкия народ, но дори ги изпълнява!
  Правист по образование, 44-годишният днес Роберт Фицо става член на Чехословашката комунистическа партия още като студент през 1987 г., но никога не показва някаква активност в тази насока. Причината за тази му “обществена пасивност” е елементарна - Фицо е така погълнат от първата си работа (в Института по право към Министерството на правосъдието), че, по собствените му думи, изобщо не забелязва дори т.нар. нежна революция.
  Автор: Георги АСЬОВ>> Пълния текст...
  Слуз - много, кал - бол!
  Такива блатни дъждове валят напоследък, че чак и душата подгизва. Мирише на гьол, на гнилоч, дъхти на газ, смърди на кал. Крачка да сториш, току настъпиш нещо хлъзгаво, вестник да отвориш, от гнус страниците слепнали. В интернет да надникнеш, на жаба ще налетиш. Квака си там в общия хор, дуе се, на солистка се прави. А като се позаслуша човек, и нотите познати, и петолинията стари като релсите на гара Пионер, пък и диригентът на хора зад завесата гол, прозрачен и ясен: ни фрак, ни папийонка, сал един-едничък цилиндър някак международно стърчи, че и многозвездно. Както се казва frog пространство - жабешко царство, блатни владения. И духове. Ако се повгледа човек, току виж разпознал някой джин. Тъдява се въдят много - все изтървани от бутилката на тоталитаризма. Вярно, без пагоните на политически офицери и партийни секретари, без дипломите им от спецшколата в Лвов и разните там академии на соца. Но не можеш ги сбърка. По гъвкавия им кръст, по тяхната послушност и пластичност няма начин да не се досетиш, че са били вестовои на българо-съветската дружба, трегери на съюза от векове за векове. Те и от "вендузи" разбират, и като херодотовци на една пропаднала епоха със задна дата все ни разказват приказки как смело са показвали "кукиш в кармане", как ги били отвращавали постулатите на зрелия социализъм, дето трябвало да преподават на новобранците, да водят златната Татова младеж към новите хоризонти на идейното израстване. Към все нови и нови победи, досущ като известната картина “Политрук в атаке”.
  Автор: Минчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...
  "НЕ" - на компромисите!
  Поетична програма и поведение
  Редица от големите поети на 20 век разкриват с потрес трагедията на буржоазното съществуване, те изживяват драматично травмите на съвременния човек, немалко от тях реагират болезнено на порока, връхлетени от безсилие и неверие. Такива поети знаят какво е да изчезне и последната надежда в смисъла на битието. Те неведнъж са се отричали от богове на своята младост, за да им поднасят след това дарове като клетвопрестъпници. В техни творби се докосваме до живи конвулсии, до дълбоки признания и кризи на душата, но нерядко и до опити да се скрие или тушира истината. Но само най-автентично изповедните сред тях постигат самопризнание, което свидетелства за антиномиите в несправедливия свят, атакуващ дори и подземните зони на човешкия дух. В подобни случаи поезията се оказва такава част от човешкото съществуване, която отказва да бъде манипулирана. Въпреки огромния натиск, поетите съхраняват съпротивителните си сили. В мигове на крайна проверка те се връщат към отговорността.
  Вапцаров спада към тази категория на непреклонните творци. Праволинеен е не в буквалния смисъл, а като линия на генерално поведение и отношение към въпросите, които засягат човешката съдба. За себе си той не може да си представи отстъпване от територията на свободата, свеждането на ръст пред неприятелите на човека и човечеството. Ако всичко у него не беше толкова изповедно и автобиографично, бихме могли да говорим за някаква безразсъдна и неистова всеотдайност. Тя обаче е такава в очите на равнодушния естет, иначе е еманация на поетичното. Казвам всичко това, защото Вапцаров е озарен действително от ореола на индивидуалност, посветила се на хората.
  Автор: Проф. Чавдар ДОБРЕВВ>> Пълния текст...


  - Най-много да ми опасете...
  карикатура: Тодор Цонев