"Нова Зора" - брой 23 - 10 юни 2008 г.

Атаката на ПП “Атака” срещу България продължава
В миналия брой публикувахме статията “Лумпенизирането на “Атака”. Публикувахме и кореспонденцията - “Прецедент, недопустим в политическата практика”, от нашия уважаван сътрудник от гр. Стара Загора Енчо Енчев. Въпросите, разглеждани в тях, бяха поставени на принципна основа: загриженост и нетърпимост по отношение на дългосрочното компрометиране на национализма като идея в изявите на ПП “Атака”, и по-специално в изявите на нейния лидер, самообявил се за вожд, учител и месия.
Във втората статия темата бе защитата на националния суверенитет, незачетен в едно писмо, иначе написано не без основание, от посланика на Държавата Израел, г-н Гал Гендлер. Това, което имахме да кажем на Негово превъзходителство, го казахме. Остана обаче неизяснена в голяма степен връзката между проблема за раковото заболяване, каквото е лумпенизацията на ПП “Атака”, изгризваща потенциала, енергията и бъдещето на българския патриотизъм и свежите кълнове на нацификацията, на възраждащите се фашистки практики вследствие на опростачването на единствено спасителната важна и вечна идея, каквато е просветеният български национализъм.
Автор: Минчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...
Ще работим честно за Русия
Това е първото Ви посещение във Франция, първата визита зад граница в качеството Ви на министър-председател. Вечерята Ви с Никола Саркози премина в необичаен формат от гледна точка на протокола. Това подчертава ли някаква двусмисленост по отношение на въпроса кой командва външната политика на Русия - Вие или г-н Медведев?

Няма никаква двусмисленост освен тази, че работата на политиците е да изпълняват определени функции и същевременно да си остават обикновени хора. Ние с г-н Саркози се запознахме още когато бях президент на Руската федерация. По това време ние установихме добри, човешки отношения. Когато се решаваше въпросът с какво ще се занимавам след края на президентските ми пълномощия, тогава той ме питаше за тези неща, - и аз отговарях, че още не съм решил. Още тогава г-н Саркози ми каза - “Във всички случаи ще се радвам да те видя в Париж. И в новото си поприще, искам да ми дадеш дума, че тук в Париж, ще дойдеш най-напред, при първото си задгранично пътуване”. Така и направих.
Ако говорим за деловата част, естествено, по основните въпроси говорихме с г-н Фийон. Обсъдихме преди всичко търговско-икономическите връзки, но и с г-н президента засегнахме същата област. Като президент г-н Саркози говори за политико-отбранителната компонента на нашите връзки, за международните работи. Аз съм ваш покорен слуга, разбира се, но днес се занимавам с икономика, със социалната сфера, а като член на Съвета за сигурност на Русия, естествено до голяма степен имам отношение и към въпросите, които обсъждахме с президента на Франция. Ако става дума за разпределението на пълномощията вътре в Русия, разбира се, думата има президентът. А президент на Русия днес е г-н Медведев.

Днес се срещнахте с Жак Ширак. Той Ваш приятел ли е, или става дума за специален интерес?

Не, няма специален интерес, ние с г-н Ширак работихме много години заедно, той се отнася топло към Русия, познава я дълбоко. Аз споделям възгледите му, че не само миналото, но и бъдещето на Русия и Европа, на Русия и Франция може и трябва да има важна роля в световните дела. И точно това ни свързва.
Освен всичко друго, Жак е много приятен човек, блестящ събеседник. Той има енциклопедични познания, казвам го без преувеличение. Още докато работехме в Голямата осморка, докато се срещах с колеги, имах възможност да констатирам, че той винаги е бил център на вниманието. Той винаги има собствено мнение, обосновано, по различни въпроси на развитието на цивилизацията и съвременния свят. С него е много интересно да се общува. Като отчете големия му принос за развитието на руско-френските отношения, президентът Д. Медведев взе решение - подписа Указ за награждаването му с Държавното отличие на Руската федерация.
Ние очакваме в Деня на Русия, на нашия национален празник - 12 юни, г-н Ширак да дойде в Кремъл, за да може лично президентът на Русия да му връчи наградата.
Владимир ПУТИН в интервю за в. “Монд”>> Пълния текст...
ДПС сключва дъгата
Когато преди много - уви, вече наистина много години, предупреждавахме за глобалните планове на Анкара на Балканите, ни обявиха едва ли не за параноици. За съжаление планът “Зелени Балкани” се осъществява с пълна сила.
За какво иде реч? Между 50 и 100 лева върви изборен глас за предстоящия частичен вот в Сандански, съобщават медии и политици. Гласове се купуват предимно в ромската махала. Хората там са заплашвани, че след като вземат парите, има начин да бъде проверено как са гласували, а “агитацията” се прови от хора от криминалния контингент.
Автор: Илко ДЕБЪРЛИЕВ>> Пълния текст...
Манипулацията на "екипа"
 • Когато чета в. “Седем”...
 • Аз всъщност не чета този вестник. След като преди няколко години започна да излиза, любопитството ме накара да се запозная с неговото съдържание. Останах неудовлетворен от прочетеното, което се отличаваше с крайни и субективни оценки на нашето съвремие. Обаче като не посягам вече към него, не означава, че отричам правото на други да правят това. Такива са законите на демокрацията, в която уредниците на това издание се кълнат, макар и грижливо да се крият зад безличното “екип на “Седем”, който е издател на вестника.
  Тази “нелегалност” е необяснима, защото затруднява читателя да похвали положителните (ако има такива) и да не се съгласи с отрицателните (а има такива) страни в отпечатаните текстове. И сега аз съм принуден да изразя своето мнение по някои въпроси, и го отправям тъкмо към този тайнствен “екип”.
  На вестникарската будка миналата седмица зърнах поредния брой на “Седем”. Вниманието ми беше привлечено от поместената на първата страница карикатура.
  Останах изненадан, защото тя беше от моя приятел художник-сатирик Тодор Цонев, който преди няколко години напусна този свят преждевременно.
  Автор: Проф. Димитър ОВЧАРОВ>> Пълния текст...
  "Дишат" ли границите на Македония?
 • Докато македонците искат да се изкарат елини,
  истината слиза по южния склон на Шар планина
 • Има нещо много объркано в нашата югозападна съседка Македония. Това, което е належащо в Скопие, е, че там на място трябва да се извърши „калибриране” на местните критерии за демокрация с общоевропейските такива.
  Преминалите парламентарни избори показаха, че Алиса, която е известна с това, че посещава Страната на кривите огледала, може съвсем успешно да направи същата разходка и със същия ефект и в Македония.
  На 1 юни избирателите в нашата югозападна съседка имаха възможност да гласуват за избирането на депутатския корпус в местния парламент. В крайна сметка цялата тази процедура, която за всеки един чука на вратата на НАТО и ЕС, е задължителна. И то при спазването на определени правила.
  Автор: Боян ЧУКОВ>> Пълния текст...
  В името на Ботев и българския дух
  На 30 май 2008 г., от 18,30 ч, в Централния военен клуб се състоя тържество за връчването на традиционните годишни награди на ИК "Христо Ботев", свързани тази година и със 160-годишнината от рождението на гениалния поет-революционер, патрон на издателството. По случай кръглата годишнина на поета бе учредена и международна Ботевска награда. За нейното връчване присъства специално председателят на международното жури проф. Ричард Темпест, директор на руския, източно-европейски и евроазийски център на Илинойския университет, САЩ. Наградите на изд. "Христо Ботев" обхващат различни жанрове на писаното слово, а лауреатите се излъчват след подбор от авторитетно жури.
  На 30 май т.г. в Голямата зала на Централния военен клуб в София връчването на наградите се превърна в пищен празник благодарение и на изпълненията на оркестър "Симфониета". Международната Ботевска литературна награда - за цялостно творчество и непримирима гражданска позиция в защита на основните нравствени и естетически принципи на човешката цивилизация получи Александър Исаевич Солженицин.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Защо скриптят зъбите на синовете
 • Юнските събития през 1923 г. и убийството на Александър Стамболийски
 • След проведените на 23 март 1920 г. избори БЗНС печели 110 места в Народното събрание и мнозинство с 2 гласа, БКП има 51 депутати, т. е., увеличение на гласовете три пъти. Засиленото влияние на БЗНС, а и на БКП, има своето обяснение в резултатите от провежданата в продължение на 7-8 години политика, чийто резултат са две национални катастрофи, загубени български територии, многобройни човешки жертви, стопанска разруха.
  Пропиляна е без резултати колосална национална енергия, срутени са национални идеали. Влиянието и авторитетът на политически партии и водачи са сринати.
  Автор: Илия СТЕФАНОВ>> Пълния текст...
  България, Амазония на Балканите?
  Как обаче би погледнал на „нововъведенията” на днешните евроатлантици? Той, който е приел християнството от Константинопол, но е насърчил делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици, за да опази независимостта на държавата и църквата и да обедини в едно двете основни съставки на българския народ - славяни и българи?
  Например това, че вместо да отбиват върховния си дълг, мъжете от Българско са се запилели по чужбина за печалби, а най-мъжката професия, войнишката, се поема все по-охотно от жени? Няма ли препитание за нежния пол в образованието и медицината, че трябва с оръжие в ръка да пази онова, което са зарязали дезертьорите с панталони? Или е дошло пак времето на Сирма и Румяна войвода, на баба Тонка и Райна Княгиня?
  Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
  С голямата мярка на историята
  22 юни 1941 г. Пламват ниви, слънчогледи, къщи, училища, поликлиники, заводи. В пепелища и гробове се превръщат славянските земи.
  "Дубок", 20 септември: Съобщете пак дали българските власти подготвят война срещу Съветския съюз?
  Боевой: Журин ни уверява, че българското военно командване не възнамерява и не допуска, че може да бъде изпратена българска войска срещу Съветския съюз.
  Боевой, втора телеграма: Няма изпратени български войски в Украйна. За фронта замина мисия на българските лекари и медицински сестри.
  "Дубок", 26 септември: Установете веднага количеството в България и Румъния на германските парашутисти, на зенитните групировки и техните местонахождения. Проверете има ли групиране на транспортни самолети на военните аеродруми в България и Румъния, отделно по аеродрумите във Варна и Бургас.
  Боевой: Няма транспортни аероплани и парашутни войски. Черноморското крайбрежие се охранява от немците, защото се опасяват от руски десант.
  Автор: Георги СТОЯНОВ-БИГОР>> Пълния текст...
  Шансът на България
  Световните медии от няколко месеца бият тревога - цените на хранителните стоки и горивата растат неудържимо. Това предизвиква пробиви на семейните бюджети и безредици в общественото пространство. Според проучване на френското министерство на финансите цените на хранителните стоки в страната са се увеличили с 18% за последните два месеца. "Защо да продавам франзелата по едно евро, след като ще я купят и за евро и двайсет цента", цитира вестникът риторичния въпрос на френски хлебар.
  По силата на тази логика цените без съмнение ще продължат да растат. В Германия единствено месото е поскъпнало със средния размер на инфлацията. При повечето хранителни стоки поскъпването е между 10 и 20%.
  Автор: Валентин ХРИСТОВ>> Пълния текст...
  Джентълмени и солени сметки
  Представянето на британския бюджет преди десетина дни предизвика единствено прозявки и умерено изумление пред патентованата финансова некомпетентност на нашите ръководители. Публиката се интересуваше много повече от друг вид финансови умения, излезли на светлина след приемане на новия закон за “свобода” (гласност) на информацията”. Вестниците започнаха да ровичкат по-дълбоко. Изясни се, че шефът на Комитек, чиято главна задача е да следи за правомерното използване на публичните фондове, счел за необходимо, предвид строгите си обязаности, да предприема луксозни околосветски пътувания с джет и да обядва, не по-малко луксозно, ведно с поканени от него гости, в най-добрите ресторанти. Това доведе само до едно “Т-сст” и смръщване на вежди...
  После се появи серия скандали, свързани с “изобретателни” разходи на парламентаристите. При база месечна депутатска заплата от 8000 евро, реално всеки е похарчил поне два пъти повече от регламентираното. Някои се облагодетелствали още по много. Разбра се, че един избраник назначил на работа собствената си съпруга за “секретарка”, а двама от синовете си - като натоварени с разработки, макар те да нямали необходимото университетско образование. Уви, не можа да бъде открито сексуално провинение, което да направи аферата още “по пиперлия”, освен дето за голяма радост на таблоидите друго момче на въпросния депутат се оказало пламенен хомо, и подобно на мадам Саркози, склонно към неразумни фотографии.
  Автор: Найджъл БАРЛИ>> Пълния текст...
  Поздравление
  На 26 март 2008 г. нашият автор, сътрудник и член на Редакционния съвет Бончо Асенов защити дисертация пред специализирания научен съвет по международни отношения при ВАК. Темата на докторския му труд е “Разузнаването в международните отношения (История и теория)”. После, както е според процедурата, кандидатурата бе обсъждана, след което на Бончо Асенов му бе присъдена научната степен доктор на икономическите науки. На 27 май т.г. ВАК утвърди научната му степен.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Съвременна приказка
  “Имало едно време един цар...” Така започват много приказки, в които главен герой е владетелят на някое царство. И след всякакви перипетии и битки със зли магьосници, всички заживяват охолно и щастливо. А понеже открай време България е Страната на сбъднатите приказки, точно така стана и у нас.
  Имаше едно време един Малък принц на име Симеончо, прогонен от злите магьосници чак в Мадрид. А после минаха-не минаха 45 приказни години, и магията се развали. И ето че след още някой и друг епизод бившият Малък принц Симеончо, който вече се изживяваше като голям цар, се завърна на бял кон и всички заживяха околно и щастливо. Като в приказка.
  Автор: Георги АСЬОВ>> Пълния текст...


  Бай Ганю: - Проправям път на демокрацията.
  карикатура: Тодор Цонев