"Нова Зора" - брой 18 - 6 май 2008 г.

Победата: това е руският бог
Александър ПРОХАНОВ

Руската Победа през 1945-а бе сътворена тъй както звездите в Космоса и запалването на гигантски слънца.
Тя бе захранена с първите боеве на граничарите, загинали в неравния бой, от картонените изстребители-етажерки, излитащи срещу ятата стоманени „месершмити”, от полковете, сражаващи се в обкръжение, и от гарнизоните, попаднали в „чувал”.
Тя бе напоявана с кръвта на милиони бойци от села, аули и кишлаци, от големи градове и малки поселения. Така червените кръвни телца се хвърлят върху брадвата, впила се в тялото, и загиват с хиляди, възпират смъртоносния метал.

Победата изковаха взводове и роти, батальони и полкове, дивизии и корпуси, армии и фронтове, точейки по руските равнини острието, насочено към Берлин.
Победата окъпаха в сълзи и молитви вдовици и сираци, невести и майки. Изваяха я на стругове недохранени дечица, застанали във виелиците под открито небе, жънеха я престарели жътвари и жътварки, падащи в несвяст от умора на колхозните поля. Предаваха си я като щафета герои и мъченици: Космодемянская и Матросов, Талалихин и Гастело, Кошевой и Чайкина, 28-те панфиловци и ген. Карбишев. Победата се изпълни с грохота на велики сражения - за Москва и Сталинград, за Ленинград и Курск. Като удари на вселенска камбана звучаха 10-те съкрушителни гонга, последният от тях разруши Берлин.
В нея се отразяваха умът, храбростта и доблестта на офицери и генерали, адмирали и маршали - кохорта от бляскави стратези, които светът не беше виждал досега. Нейна воля, нейна организираща сила, неин мистичен и гениален стратег беше Сталин, пречупил злия гений на Хитлер.
Победата обедини цялото поколение на огромната страна, което забрави сметки и разпри, жестоки репресии и кървави битки, и се почувства победоносен месиански народ.
Победата през 45-а беше събитие не само за 20 век. В нея се бяха обединили всички исторически победи на руските пълководци: Святослав, громил печенегите в Дивата степ, Олег, заковал щита си на портите на Цариград, Александър Невски, разбил тевтонците, Дмитрий Донской прекъснал игото на Ордата, Александър Суворов, взел Измаил с щурм, Михаил Кутузов, охладил еуфорията на Наполеон. Стрелци и гренадири се вдигаха в атака с „червената" пехота.
По-близка правеха Победата и всички преподобни и светии руски, осенявайки от небесата подвига на „червеното войнство”. Сергий Радонежский и Серафим Саровский, светомъчениците от 20 век и светият цар Николай - цялата войнстваща църква издигаше небесни хоругви и неръкотворни образи над дивизиите, които си проправяха път с боеве от Волга към Одер.
На фронтовете на Отечествената война за Победата се сражаваха на само „Катюши” и „Т-34", не само „Як"-ове” и „Ил"-ове”, но и „Слово о полку Игореве”, и „Задонщина”, и „Медный всадник”, и "Тарас Бульба”, и „Война и мир”, и „Тихий Дон”... Великата руска музика, великата руска литература и живопис изпепеляваха фашистите, прогонваха завоевателите, осеняваха с красота и вселенска правда руските герои.
Дори самата руска природа с жестокия си студ и кални пътища, с блатата, поглъщащи немските танкове, с горите, даващи подслон на партизаните - целия руски Космос правеше Победата по-близка.
И тя изгря като неугасващото слънце.
Кой ли не се домогна до нашата победа! Последователите на Хитлер, сменили есесовските мундири с тоги на демократи, разчлениха Съветския съюз, успяха да скарат народите-победители, оваляха в кал смисъла на „червената” идея, разсипаха без война Съветската армия, затриха велики изобретения и открития,създадоха хаос в народното съзнание, посяха мъка и отчаяние.
Оклеветиха ген. Жуков. Приравниха Сталин с Хитлер. Съжаляваха, че руската Победа не позволи на Хитлер да стигне до Урал. Те пипат с нечисти ръце знамето на Победата и изтриват от него хералдическите знаци на Съветския съюз. Така светотатстващите оскверняват икони, горят свещени книги, взривяват Божи храмове.
Но Победата е невъзможно да бъде потулена с мръсотия, така както не може да бъде скрито и Слънцето. Тя не може да бъде изличена от историята, както не може да бъде премълчано идването на Христос.
Победата през 45-а е била замислена още при сътворението на света. Тя принадлежи към списъка на великите природни закони като тези на земното притегляне и магнетизма.
Днес Победата - това е същата мистична сила, създаваща новата Руска държавност - Петата Руска империя. Тя е непресъхващ извор на неукротимата енергия, която възпламенява сърцата на младите, която пълни със сила техните мускули и просветлява техния разум.
Осенени от Победата, ние ще възстановим нашата държава. Ще се върнем там, където враговете ни рушат паметниците на Героите-Освободители. Ще засеем буренясалите поля със златна пшеница. Ще спуснем на вода нови невиждани кораби. Ще изпратим в Космоса марсиански експедиции.
Победата - това е руският БОГ! Ние вярваме в него, изповядвайки религията на Руската победа.
Нашите бащи, деди и прадеди удържаха Победата и направиха 20 век руски. На нас предстои, следвайки непонятната за нашите врагове „руска синусоида”, да превърнем и 21 век във век на Русия.

Нагоре
Съдържание на броя