"Нова Зора" - брой 14 - 8 април 2008 г.

Душата на нацията
 • И Ботев им вади очите на нашите новоявени еничари
 • Езикът е душата на нацията. В него се таят свещени скрижали, говорят отдавна отшествали предци. Чрез него се осъществява сакралната оная приемственост между поколенията, за да е жива народната свяст и съзнание за пребъдност.
  Езикът не е инструмент за комуникация, както глаголят някои примитивни умове. Комуникират и маймуните. Езикът е и свещено тайнство, и памет. В него са съхранени прадревни послания и ние чуваме гласовете на доброписци, поети, книжовници. Чуваме себе си.
  И не случайно Иван Вазов нарича българския език - “език свещен на моите деди”. Той е скъпо наше наследство и достояние. И макар сега да е подложен на “хули гадки” - пак до Вазова опираме - той е и неръкотворна икона, пред която се възвисяваме духом и проглеждаме в потайниците на своята национална съкровенност.
  Автор: Венцеслав НАЧЕВ>> Пълния текст...
  Готвят далавера и с болниците
  Някои използват доста умело грандиозния скандал в МВР, който съвсем естествено фокусира общественото внимание, за да си оплетат поредната кошничка. Тихомълком се пробутва план за приватизиране де що още болница е останала. За какво иде реч? Според Закона за приватизацията и следприватизационния контрол, който предстои да се гледа в пленарна зала, приватизационното търговско дружество, спечелило на търг дадена болница, е длъжно да извършва лечебни или социални дейности за срок от 15 години. Опозицията настоява думата “социални” да отпадне. Защото тя дава възможност например балнеосанаториумите да се превърнат в SPA-центрове. А разликата между санаториум и място, където заможни и здрави хора си правят кефа, е огромна, твърди Мария Капон, лидер на новоизлюпената Европейска народна партия. Клиниките по пластична хирургия също ще се увеличат за сметка на лечебните заведения според Елеонора Николова от СДС. Много бизнесмени вече си точат зъбите за закупуването на болниците, защото се интересуват от паркингите и обширните дворове, които притежават. Вижда се че голяма част от болниците ще бъдат закрити, и десетки градчета ще останат без адекватно здравеопазване. За селата да не говорим.
  Автор: Валентин ХРИСТОВ>> Пълния текст...
  МВР и отговорностите
  Скандалът в МВР вече омерзи всинца ни. И все повече хора си задават въпроса какво още трябва да се случи? След като от думите на премиера Сергей Станишев стана ясно, че “министърът Румен Петков е изразил готовност да поеме политическата отговорност”, актуален стана и въпросът защо пратиха Петков, да пише доклади 10 дни?
  Отговорът е ясен. Румен Петков няма да напусне поста си без бой. Един вътрешен министър като него знае много за своите опоненти. И за тези от опозицията, и за партньорите от тройната коалиция, и разбира се, и за своите... И подозираме, че не става дума за компромати, а за реални факти, от неприятни по-неприятни.
  Автор: Константин ВРАНОВ>> Пълния текст...
  Какво става с качеството на живота?
  Напоследък - на базата на съответните изчисления се правят изводи за повишаването на българския стандарт на живот. В това няма нищо чудно, след като в първите „демократични” години той - най-съзнателно! - бе сринат до пещерно равнище (и досега в много отношения не е достигнал нивото на 1989 г.).
  От добро възпитание няма да уточняваме за кои социални групи главно - и по какъв точно начин - се е увеличил. По-знаменателно е, че от повишаването на стандарта различни официални фактори правят автоматичния извод за подобряването на качеството на живота у нас.
  Автор: Проф. Огнян САПАРЕВ>> Пълния текст...
  Билборд на оръжеен супермаркет
  Срещата на високо равнище на НАТО в Букурещ отново бе повод за разгорещени спорове и естествено, различни оценки. Имаше няколко „горещи теми”: бъдещето на НАТО; Афганистан, ПРО; ще прекрачат ли „бариерата” Албания, Хърватия и Македония; ще бъдат ли поканени в „преддверието” на НАТО Украйна и Грузия. Най-важният въпрос бе какво предстои пред Северноатлантическия съюз. Как ще се развива организацията.
  Години наред всяка среща на високо равнище на НАТО се представя като „решителна” и „съдбоносна”. На практика сегашната много прилича на тази, която се състоя през пролетта на 1991 г. в Рим. Тогава съвсем наскоро бе паднала Берлинската стена и изведнъж „главният противник” на НАТО - Варшавския договор, се оказа изчезнал.
  Автор: Боян ЧУКОВ>> Пълния текст...
  Докога друг ще ни върши работата?
  Приключи поредната среща на най-високо равнище на НАТО в Букурещ. В нея участваха не само редовните членове н Алианса, но и неговите партньори. В това число и Русия.
  Тази среща наистина ще остане знаменателна в историята. Защото по нашето скромно мнение бележи началото на края на един военно-политически съюз, отдавна изчерпал своето първоначално предназначение. И превърнал се днес в обикновен инструмент на имперските амбиции на Вашингтон.
  Автор: Венцел КРАНЦ>> Пълния текст...
  Българин да се наричам
 • Ще защити ли България своите сънародници извън страната
 • Господин Плагов, представете се на нашите читатели.

  Българин съм. Роден съм в гр. Тараклия, Република Молдова. Градът е населен предимно с българи. През 1974 г. завърших военно училище със специалност щурман. Бил съм началник на бордовите радисти на хеликоптерите МИ-6, МИ-8 и на самолетите Ан-24. Имам 2500 летателни часа и 980 скока с парашут, от които 125 са по време на войни. Служил съм в Унгария, Израел, Афганистан, участвал съм в специални мисии. През 1986 г. с вертолети овладяхме аварията в Чернобилската АЕЦ - засипвахме огнището с пясък и калай. От радиацията ми останаха за спомен здравни последствия. Реакторът беше съборен и димеше. Хората се готвиха за 01.05. и нищо не разбраха. Истината бе съобщена след 9 дни. 10 години след това ни поканиха в Чернобил, за да видим как сме спасили Европа. Картината беше страшна. Бодилите бяха високи колкото изоставените строителни кранове. Хората бяха напуснали града, от останалите една част са в гробището, а другите облъчени и обезобразени. Кучета, котки, мутирали риби, големи като прасета. В Чернобил врагът не се виждаше. После в Афганистан беше по-лесно - озлобени талибани. На 21. 12.1987 г. със самолет Ан-24 в 16,45 ч излетяхме от летище Кабул за Баграм с генерал Романюк, когото талибаните търсиха от 4 години. В 16,49 ч с 2 ракети ни свалиха от 1200 м височина. Скочихме от горящия самолет, но ни обстрелваха отдолу с калашници. Ранен бях в крака и се приземих далеч от тях, спасих се макар и с натрошени кости. Лежах 4 месеца в болница в гр. Кабул. Пилотът майор Ковальов, за чиято глава афганците давали 5 милиона, бе убит във въздуха, но се приземи извън обсега на талибаните. 11 десантчици изпревариха талибаните и го измъкнаха мъртъв, за да не бъде обезглавен. На 14.02.1990 г. получих заповед за пенсиониране. За заслугите си получих от генерал Лебед вила, нова лека кола, държавата ми даде нов двустаен апартамент в град Тираспол. Изпратих сина си в престижно училище. Започнах работа в общинския съвет като преводач и ръководител на туристически групи. Всичко беше чудесно. Но мечтата ми бе да живея в България.
  И ето, от 15 години съм тук, координатор на бесарабските българи преселници в Североизточна България.

  Откъде е родовият Ви корен?

  Пето поколение българин съм, с родов корен от Нови Пазар и Шумен, от рода на Хаджиите. Прапрадядо ми е ходил на Божи гроб, като строител предприемач е ремонтирал и строил църкви.
  И все пак не е проста работа да напуснеш родното си място, работата, дома. Кое ви мотивира да дойдете в България?

  Това бе далечна моя детска мечта. Раснах, служих, живях като българин - сега го признавам - тайно, без да показвам моята националност. Но не беше тайна, че съм българин, официално говоря на български език. В полка ме наричаха „сина на българския народ”. И когато се пенсионирах, ми олекна. Спокойно можех да говоря и да се представям като българин, както и да изляза зад граница, към България.
  Първият зародиш на това желание бе през 1961 г., когато бях ва 8 години. Точно на Гергьовден в град Тараклия пристигна българска делегация от гр. Шумен и Нови Пазар - за първи път, - по покана на председателя на колхоз „Родина” Кирил Павлович Дормокенев. Новината се разчу. Подготовката бе трескава, във всички училища, учреждения, преобразиха се улиците, площадите и домовете.
  Всеки дом и семейство се готвеха, за да заслужат честта да са домакини на член от делегацията. Жаждата в местните хора да посрещнат човек от майката родина бе неописуема. Що веселба беше, що хора и танци на мегдана, що радост и веселие. Сърцето ми щеше да изхвръкне от радост да видя и пипна хора от страната, за която са ми разказвали дядовците и бабите ми. Нашата къща бе харесана да посрещне за нощуване човек от делегацията. Сключи се договор за побратимяване на град Тараклия с град Нови Пазар. Нашата улица „Жданова” бе преименувана „Ново Пазарска”. Още тогава си казах „Ще живея в тази страна”!

  Николай Николаевич Плагов,
  в разговор с Петър ПЕТРОВ
  >> Пълния текст...
  Рилските курорти ще оставят София без вода
  Неведнъж сме били тревога за безмилостното съсипване на българската природа в името на бързи и лесни печалби, толерирано от кукловодите на новия световен ред, които гледат на България като на територия, предназначена да бъде евтина почивна база за европейската средна класа.
  Особено въпиющ е случаят с погрома върху Рила. В момента има нови 8 проекта за строеж на ски-курорти там. Това са “Супер Боровец”, “Долна баня - Ибър”, “Костенец - Белмекен”, “Трещеник”, “Семково”, “Картала”, “Паничище-Езерата-Кабул”, известен още като “Супер Паничище” и “Искровете”. За тяхното спиране настояват еколози и граждански сдружения в писмо до премира Станишев, както и за и включването на зоната “Рила-буфер” в европейската екомрежа “Натура-2000”.
  Автор: Асен ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
  Властта на къртиците
  Къртицата е много опасен вредител. Тя подяжда корените и грудките на благородните култури и може да бастиса и най-цветущата градина, като съсипва поминъка на почтения труженик. Тя на всичкото отгоре е трудно откриваема, защото като опитен конспиратор прокопава сложна мрежа от подземни тунели, за да маневрира бързо и да избягва острието на мотиката.
  Като познаваме вече политическата философия и практиките на ДПС, които определено са плячкаджийски, то можем да обозначим прословутите “обръчи от фирми” на Доган и като къртичини тунели. Те отдавна подкопават темелите на държавата и паразитират върху т. нар. обществено благо.
  Автор: Венко АНТОНОВ>> Пълния текст...
  Провокацията като тест
  Отваря човек вестниците - и прочита, че владеенето на българския книжовен език трябвало да отпадне като държавно изискване в Закона за народната просвета. И това било предложено не от кой да е, а от самото Министерство на образованието!
  Не вярвайки на очите си, нормалния човек веднага се сеща за първоаприлските изненади. Да, ама не! Най-сериозно казано и черно на бяло написано!
  В интерес на истината никой засега не казва по-ясно какво по-точно и на практика би могло да означава “незадължителното” владеене на българския книжовен език. Че оценката по определени предмети ще бъде незадължителна? Или че ученикът ще бъде изпитван на майчиния си език... а може би - на английски?!
  Автор: Проф. Огнян САПАРЕВ>> Пълния текст...
  “Страницата”, която всеки желае да прочете,
  но никой не желае да напише
  Настоящият материал е исторически резултат от липсата на национална политика на България по основната историческа задача - възстановяване на българската национална идентичност. Вместо завръщане на ислямизираните българи (турцизирани българи и българи мохамедани, наричани помаци) към българските им корени те са обединени изкуствено в чуждоетническата група на т.нар. български турци, което противоречи на историческата истина.
  Погледнато в национален и в международен план това е най-голямото престъпление към човечеството - поругани веднъж от насилника, ислямизираните българи са турцизирани от собствените им български партийни правителства. “Да се разделим, преди да се съберем!" - писа навремето П.Р. Славейков и се оказа напълно прав, дори в началото на 21 век.
  Жестоката истина винаги е болезнена, но тя трябва да се знае. Прикриването й не помага на никого. Затова поех историческата отговорност да я разнищя за вас, самоотлъчени ислямизирани и турцизирани българи. Съзнавам болката, която ви причинявам, но все някой трябва да го направи.
  Автор: Йорданка БЪЧВАРОВА>> Пълния текст...
  Българите мохамедани в България и Р Македония
  Думата “помак” се появява някъде в началото на 19 век. Чрез нея българите християни и останалите народи отличават българите мохамедани от приелите исляма евреи (дьонмета), гърци (валахиди, валахадес), сърби (курки, бошнаци), и т.н. “Помаците” са етнически българи, ислямизирани през 16 и 17 век”. “Те са лингвистично най-чистите българи”. “Помаците не са отделна нация или етническа група”. “Въпреки че част от тях се смята за турци, те са най-чистият тип българско население, запазило своите славянски черти и език много по-добре от сънародниците си християни. С турците ги свързва главно общата религия с нейните предписания (например забулването на жените) и големия брой турско-арабски думи, които те използват. Въпреки това при тях са запазени много предислямски традиции (празнуването на определени християнски празници и др." “Турците ги наричат “ерумдинлии” (полуверци), или дилсъзи (безлични), тъй като не знаят турския език” “Местните турци в Турция не смятат помаците за турци, въпреки че религията им е еднаква”. “Руснаците, бъркайки поради фонетичната близост “помак” с “полак” (поляк) се намесиха в съдбата на “помаците”. Това представлява най-голямата грешка на царската дипломация”. Става дума за отношението на руснаците към помаците по време на Руско-Турската война от 1877/1878 г.
  Автор: Доц. Сашо СТАНЕВ>> Пълния текст...


  Г-н полицай, тази тояга за престъпниците ли е, или за мене?..
  карикатура: Тодор Цонев