"Нова Зора" - брой 13 - 1 април 2008 г.

За протичането на антиправителствения заговор
Напоследък се появяват редица нерадостни факти в обществената ни действителност, които рязко увеличават вълните на народното недоволство. Изнасят се данни за корупция във високите етажи на властта като криминалното усвояване на европейските фондове, далаверите по линия на републиканската пътна мрежа и пътното строителство, разложението в системата на Министерството на вътрешните ралботи; съмнителните сделки с имоти на Министерството на отбраната, престъпните операции в областта на земеделието, разрушителните процеси, свързани с ликвидирането на болници и училища, с уволнението на учители, на специалисти, посветили се на здравето и образованието. България успя да намали процента на безработните, но това не й попречи да си остане най-бедната - заедно с Албания, - страна в Европейския съюз.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Историята като “шоу”
Поетът Стефан Цанев, който по-рано имаше склонност към публицистичната поезия, през последните петнайсетина години на “демокрацията” мина изцяло към публицистиката. Той издаде книгата “Убийците са между нас” (1996), напоследък се появи обемистият му двутомник “Български хроники” (2007), а с постоянните си изяви в медиите засилва още повече това свое амплоа.
Промени се и поетическият му обект по пътя към славата. Преди пишеше стихове за Дзержински и чекистите “с остри профили и внимателен анфас” както казва в едно свое стихотворение. Между другото, той е единственият български поет, възпял в стихове тези стражи на революцията!
Автор: Здравко НЕДКОВ>> Пълния текст...
Бисерът на ДПС
Както и да беше завършил скандалът с триименния заместник-министър на външните работи на Република България - Феим Чаушев, в едно се убедихме. И то е, че за нашия „политически елит" няма по-голям грях от този да го хванат и изобличат публично в лъжа, злоупотреба и корупция. Корупцията, както каза лидерът на ДПС Ахмед Доган, е европейска практика, следователно ДПС е съвсем европейска партия.
В случая с Феим Чаушев, който се беше запилял из Африка, но вместо като Пенчо Кубадински, се върна като Тошко Африкански, гневът на Сокола бе не за това, че храненият му човек е стъпкал законите. Тоест, че не е декларирал конфликт на интереси между битуването му в МВнР и участието му в ръководството на четири търговски дружества, сред които „Аспо стар" и „Дюни" АД. При това, като двуликия Янус, за външно министерство е бил Феим, а за частния бизнес - гяуринА Петър. И със сигурност е прибирал парса от всички възможни места като многоръкия Шива.
Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
Новата каста
Тя вече се пръкна. Роди се от мръсната пяна на прехода и е обилно нацвъкана с криминогенните петна на незапомнено плячкосване и грабеж, които се превърнаха в основни характеристики на т.нар. демократични промени. Така демокрацията бе поругана, още докато беше в пелени. Нея я похитиха хора нечисти, прости и лакоми. Но не могат да се отрекат на тая каста и някои качества, макар и с обратен знак. Тя бе невероятно пробивна, яростно енергична, лукава и безскрупулна както в областта на политиката, така и в т.нар. стопански сектор.
В условията на изначално сбъркана и опорочена пазарна икономика се появиха и първите плячкаджии. Те изкупиха предприятията за жълти стотинки, като преди това ги разсипаха и доведоха до фалит. И забележете, не се хванаха с производство - за това нямаха нито умения, нито желание - а продадоха за скрап скъпо оборудване. Оттам дойде прословутият “първи милион”. От него капе кръв.
Автор: Венцеслав НАЧЕВ>> Пълния текст...
Под прицел е семейството
Eдна от най-големите трагедии, които преживя българската нация през годините на т.нар. демократични промени бе пълната разруха на семейството и семейните ценности. Няма да си кривим душата - още по време на “късния социализъм” семейните отношения изживяваха определена криза. Но това, което стана след 1989 г. надмина и най-мрачните очаквания. Кой има интерес от разрушаването на основата на всяко общество и нация, неведнъж сме писали. Глашатаите на глобализацията успяха да наложат своето схващане за семейството и брака и в България. Не само дефакто, но и де юре, чрез новия Семеен кодекс. Първо, безбрачното съжителство вече е узаконено. Което ще рече, че пада всякаква отговорност пред обществото за децата, които евентуално биха се родили по време на това съжителство. Защото те ще растат в ситуация на перманентен стрес, породен от факта, че мама и татко всъщност не са “съвсем” мама и татко. И всеки момент могат да се разделят. Но законът е заложил още една мина в семейните отношения.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Обущарю, не по-високо...
Народът рядко греши в поговорките си - та нали в тях е синтезирана хилядолетната мъдрост и опит на поколенията. Това определено важи и за формулата, че мълчанието е злато. Поне за някои хора, които просто са лишени от дар слово. И ще изтърсят нещо баш когато не трябва.
Така направи и министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров в предаването “Неделя 150” на програма “Хоризонт”. Ни в клин, ни в ръкава той сравни Освобождението ни от турско робство с обявяването на независимостта на Косово в опита си да защити необходимостта от развитието на икономическите отношения на България с отделилата се област. Изказването на икономическия министър, който, макар и индиректно, сравни Хашим Тачи с Левски, бе толкова нескопсано, че успя вбеси не кого да е, а проф. Николай Василев, който също гостуваше в студиото.
Автор: Илко ДЕБЪРЛИЕВ>> Пълния текст...
България и православието
Общественият интерес към проблемите на религията отново е на дневен ред. Причините са най-различни, както вътрешни, така и външни, но си струва да бъдат отбелязани следните: 1. актуалният проблем за отношението на политическата държава към религията въобще в целия Европейски съюз във връзка с нарастващите различни религиозни общества и нарушената ментална хомогенност на Европа; 2. увеличаващата се ментална, етническа и цивилизационна агресивност на нехристиянските религиозни общности в Европа; 3. непосредствено произтичащата от казаното нараснала опасност от тероризъм, сепаратизъм и капсулиране на малцинствените общности; 4. успешно продължаващата теократизация на съседни с ЕС страни; 5. многократно по-високата отколкото в останалата Европа актуалност по цялата описана фактология за България (виж ставащото в съседна Турция).
Автор: Проф. Евгений ГИНДЕВ>> Пълния текст...
Суверен със сюзерен?
 • Султан Ердоган навести раята си
 • Мина и отмина посещението на турския премиер Реджеб Ердоган в България. Нищо лошо, би казал по-наивният българин, и най-вече - космополитният софиянец. Комшулукът си е комшулек, алъш-вериш да става.
  Формално е така. Но в конкретния случай - едва ли, по-скоро не! Не, защото това не бе рутинно посещение на премиер в една съседна суверенна държава, а на сюзерен във васално княжество.
  Автор: Валентин ХРИСТОВ>> Пълния текст...
  Чеизът на българщината
  Всяко живо същество се бои от смъртта. Този страх в същността си е и инстинкт за самосъхранение, и битка за надмощие, и естествен подбор, и диалектическата спирала на безкрайния и неспирен прогрес.
  Накратко, страхът е самата жажда за живот. А нацията? А държавата? Те могат ли като живи същества, боейки се от погиване, разграждане, унижение и изчезване, да реагират и произведат своите антитела? Естествено, това е риторичен въпрос, а положителният му отговор е доказан от историята, включително от българската.
  Антителата срещу най-гибелните за народ и държавност вируси са били и великият поход на Аспарух до Онгъла и отсам Дунав, и засадата при Върбишкия проход, и хайдутите, буните, заверите, комитетите. Ще рече, българският народ пише и дописва своето кърваво писмо. И го пише със собствената си кръв и до собствените си потомци от нине и присно и во веки веков.
  Автор: Цветан НАЧЕВ>> Пълния текст...
  Есенин - в нов превод на български
  Изхождайки от общи, априорни положения, бихме могли да предполагаме, че - поради близостта на езика, бита и културата на България и Русия - пресъздаването на Сергей-Есениновите стихове е задача по-лека и по-успешна по-скоро за нашите преводачи, отколкото за тези от Западна Европа. Същевременно е добре известно, че Есенин е един от най-превежданите в света руски поети.
  Досега не съм имал случай да видя, да прочета негови стихотворения в превод на никой западноевропейски език. Затова пък познавам една достатъчно голяма част от българските преводачи на Есенинови творби - дело на десетки наши поети и преводачи през последните повече от осемдесет години. Всички тези - кога повече, кога по-малко успешни - опити да се пресъздаде със средствата на българския език и стих своеобразието на Есенин убеждават, че да се постигне пълноценно звучене на този поет на друг език е задача, съпроводена със специфични трудности.
  Автор: Петър ВЕЛЧЕВ>> Пълния текст...
  Катин. Какво след това?
  Кремълските документи
  На първо място, трябва да кажем за споменатите вече кремълски документи от суперсекретния “затворен плик номер 1”. В тях има единствено нелепици и неточности, което на свой ред поражда съмнение в историческата им надеждност.
  Докладната на Берия N 794/Б, в която е предложено да се разстрелят полски граждани, е регистрирана в секретариата на НКВД на 29 февруари 1940 г. Обаче датировката на самата докладна е от март. Някои обясняват регистрацията със задна дата с нуждата да се внесат уточнения по нея в навечерието на заседанието на Политбюро от 5 март 1940 г. Обаче при Сталин можело да се внасят документи на Политбюро дори в деня на разглеждането им. И да се регистрират в същия ден. Защо тогава докладна N 794/Б е регистрирана през февруари, а на самия документ е посочено март, и дори няма точни дати? Този факт няма логично обяснение. Същото се отнася и до други грешки и неточности в съдържанието и оформлението на споменатата докладна.
  По същия начин няма обяснение за нарушенията при оформянето на записките от протокол N 13 на заседанието на Политбюро на ЦК на ВКП (б) от 5 март 1940 г. Това не са официални, а съвсем обикновени информационни копия, оформени с нарушения. Обаче защо тъкмо те, а не оригиналите, се пазят в суперсекретния “затворен плик”? Засега няма отговор.
  Автор: Владислав ШВЕД>> Пълния текст...
  Държавата България отново натикана в окоп
  Още с признаването на Косово България губи 340 000 000 евро - според изчисленията на компетентна икономическа структура. Според други прогнози българският бизнес може да провали заложени в Сърбия проекти за 500 000 000 евро. Възможно е нашите традиционни пътища за Европа да се отклонят през Румъния и да се удължат, да не говорим за снижената скорост поради липса на добри шосета. Този проблем впрочем започва още на родна територия. Вместо по сравнително пригоденото трасе до Калотина и оттам нататък - по магистрали към Италия, Австрия, Унгария, сега-засега товарни камиони и туристически автобуси може би ще трябва да преодоляват къртичини и завои преди и след Петроханския проход към един доста неповратлив ферибот край Видин, защото мостът над Дунав при Оряхово още е само мечта. Пренапрежение обхваща и знаменития релсов път от Ориента през София и Белград нататък, в случай, че Сърбия предприеме от своя гледна точка някои ограничителни мерки за българските превозвачи.
  Автор: Никола ИНДЖОВ>> Пълния текст...


  Г-н полицай, тази тояга за престъпниците ли е, или за мене?..
  карикатура: Тодор Цонев