"Нова Зора" - брой 11 - 18 март 2008 г.

Виртуалната македонска кауза и дефицитът на политическа логика
Политическият театър на абсурдите няма почивен сезон. В България той няма дори и почивен ден. След драмата „Косово”, която все още върви на сцената на българския политически театър, политическият театрал у нас вече се облъчва от политиците с нова постановка. Постановка, която е на път окончателно да разстрои ценностната система и начина на мислене на политическия зрител в България - за кой ли път! Засега е трудно да се определи жанра на новата драматургия, тъй като в нея макар и да има много комизъм, повече от очевидно е , че в дъното на сюжета е заложена дълбока драма.
Едва ли интелигентният читател не се досеща, че става дума за Македония. Не само за това, че пребоядисаният от комунист в социалист, а по-сетне и в отявлен евроатлантик, президент на Македония - Бранко Цървенковски, беше на официално посещение в България. Рутинно и протоколно събитие, което е нормална практика в международните отношения. Така би възкликнал средностатистическият българин.
Автор: Енчо ЕНЕВ>> Пълния текст...
Огнищата на пожара и епицентърът
 • Какво очаква България, когато Америка се сближава с исляма
 • Наивни политици, употребени в първо действие на спектакъла, наречен войната в Югославия, отново влизат в употреба във второ действие - Косово. А се готви и трето! За да отговорим на въпроса какво тепърва предстои да се случи, е необходимо да се изясни защо зад миниатюрния анклав Косово с площ (заедно с Метохия) около 11 хил. кв. км и население около 2 млн. души вече толкова години твърдо стоят мощните САЩ, Турция, редица ислямски държави, значителна част от Европа, НАТО, както и глобалната наркомафия (с годишен оборот, както сочат наблюдатели, от 500 млрд. долара)?!
  Автор: О.р. полк.инж Тодор АНДРЕЕВ>> Пълния текст...
  Царството на братовчедите
  Наскоро един висш държавен сановник (от най-висшите) си позволи да сподели едно свое съновидение - какво че България ставала добро място за живеене. Това малко ни наумява на известната “Приказка за стълбата” на Смирненски, ама нейсе.
  Ние пък казваме, че нашата държава стана чрево адово. Можем само да спорим в кой кръг на пъклото сме запокитени. Но и тук, както бива в едно съсловно общество, принципът за равен статус в нещастието е силно разколебан. Едни обитават горните етажи на джендема, а други са натикани дето кипи смолата и рогатите с вилите са бая нахъсани.
  Всичко това е богато илюстрирано в стенописите на стари наши черкви и манастири.
  Автор: Венцеслав НАЧЕВ>> Пълния текст...
  А кой да пази децата?
  Филмът за детския дом в Могилино изправи на нокти управляващите, а “социалният президент” дори обвини Би Би Си в антибългарска пропаганда. Оказва се обаче, че нямат смисъл позите на оскърбени девици. Защото около домовете за деца в България наистина има доста гнило. Вече много се изписа за трагедията, разиграла се в гр. Трън, миналата сряда. Петнадесетгодишната Лиляна от дома за деца, лишени от родителски грижи, бе застреляна от 67-годишен педофил в центъра на града. При същия инцидент са ранени още две деца от дома, също 15-годишна Клара и 12-годишно момче.
  Автор: Валентин ХРИСТОВ>> Пълния текст...
  Вече ни крадат организирано
  Още от времето на Иван Костов българските правителства възприеха бюджетна схема, основана на принципа “минимални разходи, максимални приходи”. След това преизпълнението на бюджета се харчи както ние си искаме. Т.е., даряваме на нашите си фирми. Защото този харч не подлежи на парламентарно обсъждане. И това не е нищо друго освен организирана на правителствено равнище кражба на парите на данъкоплатците.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Днес в Кърджали, а утре?!
  Вече става ясно защо ДПС толкова “великодушно” реши да се раздели с “Булгартабак”. Ами много просто - за да си го закупи на парче. Най-вече в “неговите си” райони.
  Хасковската фирма “Аида тур”, която държи подлежащи на затваряне безмитни обекти на българо-турската граница, е предложила най-висока цена за дела на “Булгартабак холдинг” - 90.56 % в “Кърджали-Табак”. Акционер, и то главен, във фирмата е скандалният турски бизнесмен Фуат Гювен, чието име е спрягано за участие в контрабанда на горива през безмитните му бензиностанции. И не е от вчера, а още от времето на кабината на Любен Беров.
  Автор: Константин ВРАНОВ>> Пълния текст...
  Патриотизмът се обуславя не от думите, а от делата
  Г-н Христов, в няколко поредни броя в. “Нова Зора” писа с тревога за непоправимото обедняване и ограбване на България във връзка с концесията за експлоатиране на златните ни залежи от канадската фирма “Дънди прешъс металс”. Преди броени дни и Вие поставихте в парламента проблема за златното находище в Челопеч. Считате ли, че правителството защити националните интереси при новото споразумение с концесионера?

  Моята позиция е категорична. България незабавно трябва да развали тази престъпна концесия. Според предишния договор България щеше да спечели 139 млн. лв., докато концесионерът - над 5,5 млрд. При новата ситуация, според премиера, България щяла да спечели около 700 милиона лева. Но това не е цялата истина.
  Големият проблем е, че печалбите за концесионера ще бъдат удвоени - почти 10 млрд. лв., защото производството на злато ще бъде увеличено повече от два пъти при използването на силно токсичната цианидна технология.
  След няколко години в България ще останат милиони тонове цианиди и арсениди, докато канадските концесионери и техните български контрагенти ще приберат милиарди левове. Бих попитал премиера защо България не експлоатира сама Челопеч - най-богатото златно находище в Европа! Нима нямаме необходимите технологии и специалисти? Тогава милиардите от печалбите биха осигурили достъпно здравеопазване и по-високи пенсии на милиони българи.

  Преди дни в парламента имаше дебат за Закона за национализация, предложен от партия “Атака”. Подкрепяте ли подобна идея?

  Аз категорично съм за една мащабна национализация. Аз не мога обаче да подкрепя предложението на партия “Атака”, защото по същество той е една измама. В чл. 3 от предложения от тях закон ясно се казва, че собствениците на национализираните предприятия ще получат обезщетение от държавата! И още нещо: според този закон държавата се натоварва с дълговете на национализираните предприятия. Това означава, че бандитите, които приватизираха за жълти стотинки по времето на Иван Костов и Александър Божков, които източиха предприятията и продадоха машините, сега ще получат и обезщетение! Това обезщетение ще бъде изплатено от държавния бюджет, т.е. от всички нас. Попитах вносителите от “Атака” какво обезщетение предвижда техният закон за собствениците на “Кремиковци”, БТК и енергийните предприятия. Не чух разумен отговор.
  Заграбеното трябва да се върне на българската държава. Затова предложих чрез закон пълна ревизия на приватизационните сделки и наказателна отговорност за виновните лица.

  Минчо ХРИСТОВ пред “Нова Зора”>> Пълния текст...
  Времето, в което живеем, е разделно
  Статията на г-н Анко Иванов, поместена в бр. 7 и бр. 10 на в. „Нова Зора” (19.02. и 11.03.2008 г.), прочетох на един дъх. Никой не бе писал толкова честно, открито, точно и изчерпателно по един от най-важните проблеми на българското общество.
  За първи път ми се случва да прочета истината такава, каквато я чувства всеки учител, и сякаш авторът е изразил вместо нас - българските учители - нашата болка и грижа за децата на Отечеството ни, за бъдещето.
  Почти 20 години съм учител. Помня много добре и моите ученически години, в които образованието уж не беше „демократично”, но българските деца и младежи неоспоримо заемаха първите места по световните олимпиади на знанието. Помня също, че в условията на „недемократичната” образователна система учителят беше на почит и уважение, а училището - една от най-важните институции за всеки българин, дори значително по-важна от днешното ни „демократично” Народно събрание, където Съединението на големите корпоративни и бизнесинтереси на новите парламентаристи се явява обратно пропорционално на силата, авторитета и грижата на българската държава за жизнения статус на българските граждани. Откакто работим в условията на „демокрация”, нито учителят е на почит, нито учениците могат да се похвалят с подобни постижения. И отговорност за тези последствия носят всички „демократично” управляващи от 10.11.1989 година насам.
  Автор: Антонина ИВАНОВА>> Пълния текст...
  България да си носи и въжето
  В Брюксел тече процедура по изключване на България от ЕС, но кой да забележи? Държавата се успокоява, че никой не може да я извади от съюза, ако самата тя не пожелае това. Формално е така, но на практика членството й в ЕС може да бъде сведено до плащането на членски внос.
  С ускорени темпове се орязва достъпът й до европейските фондове, заради които страната толкова се натискаше да бъде приета без отлагане. През януари беше ударът по парите от програма ИСПА за магистралите за 120 млн. евро, в края на февруари дойде санкцията по програма "Фар" за регионалното развитие за 100-200 млн. евро. Сега Еврокомисията се заканва, че след 31 март ще пореже и структурните и кохезионния фонд, от които досега така и не сме взели нито евро.
  Автор: Стефан ЧОЛАКОВ>> Пълния текст...
  Когато щастие няма, а нещастието помага
  Любимите формулировки на Буш и Мушараф се превърнаха в глобална катастрофа, която донесе смърт и нищета на милиони хора. Нищо и никой не може да спре падащите бомби. Нито един гражданин, нито една полиция, нито една армия, нито едно правителство и нито един глобален алианс не може да попречи на терористи-самоубийци да се взривят. Неизбежното се случва, гинат невинни хора, също както загиват по пътищата, от наркотици, алкохол и природни бедствия. Никоя власт не може да го предотврати.
  Новото е, че тази баналност влезе в лексикона на правителството под рубриката “тероризъм”. Буш в Америка, и Мушараф в Пакистан, направиха вече характеристика на управлението си. Отправна точка и на двамата бе тероризмът.
  Автор: Саймън ДЖЕНКИНС>> Пълния текст...
  Наказание за арогантността?
  След неколкократното поругаване на паметника на Тодор Александров, издигнат в дома на Драги Каров в град Велес (бивш Тито Велес), което поругаване отприщи поредната антибългарска кампания в Република Македония, за пореден път се запитахме дали не храним гарван, който да ни изкълве очите? Къде сгрешихме с Македония, та трябва пак да мислим как да вразумим сърбоманите от Скопие, които стоят зад споменатата провокация? Не беше ли грешка прибързаното признаване на републиката край Вардара? Грешка, която ще се повтори, ако подкрепим нейната кандидатура за членство в НАТО и ЕС? Не е ли по-добре вместо да водим безсмислени и безполезни исторически и лингвистични спорове със сърбо-комунистическата банда в Скопие” (изразът е на българина Драги Каров от Велес), да ударим по масата с едно вето, подобно на Гърция, която оспорва названието на бившата югорепублика?
  Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
  Терористите умеят “да се покриват”
  Отначало под сурдинка, сетне и открито, специалисти, а и главният прокурор, отбелязаха, че сред версиите за трагедията с влака София-Кардам е и евентуален терористичен акт. Истината ще излезе наяве след време, вероятно по повод на други събития. Свидетели сме на глобализиране и на тероризма. Особено след интервенцията на САЩ и съюзниците в Ирак под предлог за унищожаване на натрупаните там оръжия за масово поразяване (така и не открити) и демократизиране на обществото.
  Несекващата оттогава гражданска война се стовари и върху религиозните общности, вкл. християнската. Ислямски екстремисти внушават на мюсюлманите, че християните съставлявали “петата колона на Запада” в Средния изток. По данни от международни институции в Ирак съзнателно се рушат християнски храмове, свещенослужителите им са избивани, една трета от изповядващите тази религия били принудени да напуснат страната, а останалите две трети търпят репресии. През януари т.г. френски католически сдружения и интелектуалци отправиха призив към световната общественост за закрила на християнството в Близкия и Средния изток.
  Според прогнозите решаващото предизвикателство през 21 век ще е нормалното съжителство между човешки общности с различни конфесии. Като подчертават, че зад верските конфликти нерядко стоят прикрити геополитически и икономически интереси, познавачи на темата “тероризъм” изтъкват новите му черти: съчетаване достиженията на информационните технологии с рутинни диверсионни практики и формиране в конспиративните ядра на две нива: малоброен елит отлично подготвени, високоинтелигентни специалисти и жертвоготовно мнозинство. Потенциалните автори на атентати са все по-добре обучени. Навлезли стабилно в интернет-форумите и телефонията, става извънредно трудно да бъдат засечени от властите. За това подробно пише Крейг Уайтлок в “Терористите знаят как “да се покриват”, публикувана през февруари 2008 г. в “Куриер интернасионал”.
  Автор: Мариана АНГЕЛОВА>> Пълния текст...  карикатура: Тодор Цонев


  Бай Ганю: -Слушай, момче, аз мога да бъда и престъпник, и полицай...
  карикатура: Тодор Цонев