"Нова Зора" - брой 10 - 11 март 2008 г.

Особености на националния траур
И преди, и след влизането ни в НАТО и ЕС най-значимите и разтърсващи събития са не националните и религиозните празници, а трагедиите, които ги предшестват, съпътстват или следват. Въпреки постоянното присъствие на нещастията в нашия живот, новите такива винаги ни заварват неподготвени - както близките на загиналите, така и политиците, които са отговорни за случващото се, поне тези, които са на власт. Пожарът, изпепелил деветте жертви във влака София-Кардам, в навечерието на Трети март показа, че управляващите са преди всичко регистратори на трагедиите и дори в такива черни дни не пропускат да се саморекламират: едни, подреждайки йерархично жертвите, паднали за националното освобождение над тези, загинали при поредния транспортен или друг инцидент; другите - спекулирайки с чувствата на хората и предлагайки отмяна на националния празник, уж за да се почетат пресните жертви.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Хиперболизацията на частните уроци
 • Обсъждане на проекта за изменение и допълнение на Закона за народната просвета
 • Темата за образованието в България си остава една от пренебрегваните в публицистиката. Обикновено се свързва с провеждането на държавните зрелостни изпити, по-често наричани матури, и частните уроци на учителите.
  Въпросите на българското образование са регулирани чрез различни закони, но основен е Законът за народната просвета (ЗНП) и предстоят промени. Внимателният поглед навежда на мисълта, че е изгубен центърът на образователната политика на страната. Вместо повишаване на качеството на образованието, преобладават второстепенни акценти. Предстоящите изменения в ЗНП е поредното наказателно действие срещу учителите. Сред част от българското общество, предимно сред част от родителите, битува една хиперболизация за обхвата, мащаба, цената и доходите от частните уроци. Голяма част от родителите, предимно в големите градове, още от 6-и клас започват да търсят частни уроци за кандидатстване в т.нар. елитни училища след 7-ми клас.
  Автор: Анко ИВАНОВ>> Пълния текст...
  Смъртта никога не е край на достойния живот
  Като всеки човек и аз съм преживявал скръбни моменти в своя живот. Но два от тях ще останат в душата ми непоносими и неизлечими.
  Единият се случи преди около четири десетилетия, когато младият археолог и мой помощник в разкопките Владимир Владимиров падна от високия склон на полуостров Калиакра и загина, без да излъчи големия научен потенциал, който притежаваше. Вторият стана преди няколко дни, когато в ужасяващия пожар във влака беше овъглен Рашо Рашев, който вече беше доказал своя научен талант и се стремеше към нови и още по-високи цели.
  Автор: Проф. Димитър ОВЧАРОВ>> Пълния текст...
  За мястото на България в световната история
  Славянската мечта не загина, тя прие нови форми. България предаде на Русия всичко, с което разполагаше и постави основите на нейната държавна, културна и ментална мощ.
  Разгадката на много от протичащите днес процеси в Европа и на Балканите е в историята на славянобългарска България. Тя трябва да се изучава и експонира пред света, за нея трябва непрекъснато да се говори. Нека се надяваме, че през 2009 г., когато започва "годината на България" в Русия, така и ще бъде.
  Сега да видим защо е така. Наследството от Борис и Симеон се е превърнало в исторически осцилации, а те са подчинени на развитието на геополитическите процеси от 10-и до 21-ви век. Да погледнем картата на Европа. По цялата източна граница на континента, от Северния ледовит океан до топлите води на Средиземно море, се простира славянската дъга, останала от 10-и век след разделянето на северните и южните славяни: руси, белоруси, малоруси, българи, хървати, словенци и сърби. Има едно малко изключение със Северна Добруджа, но това е временна "заблуда" на историята. Макар че сега тези земи се намират във Влашко, и географски, и исторически това са български земи (в скоби се напомня, че власите до 16-и век са говорили на славянобългарски език, както и световноизвестният Влад Дракула, а до 19-и век са писали с българска азбука).
  Автор: Проф. Евгений ГИНДЕВ>> Пълния текст...
  Косовската мафия държи световния наркотрафик
  Албанските мафиотски фамилии от Косово се нареждат на второ място веднага след Колумбия по контрол на наркотрафика в света. Годишният оборот е от 4 до 6 т хероин на стойност 2 млрд. долара. През Косово минава 65 на сто от цялото количество дрога за различните световни пазари и 90 на сто от хероина за Европа. В САЩ пък албанските мафиоти държат 40% от пазара на хероин. През 1999 г. косовската мафия е печелила едва 38 млн. долара от наркотрафик, но за 10 години сумите са нараснали до няколко милиарда долара.
  Автор: “Блиц”, Белград>> Пълния текст...
  За златото - Без коментар!
  В българския периодичен печат се броят на пръсти публикациите, които търсят истината за ползата и вредата от концесиите, чийто обект са природни богатства и дадености на България.
  Във в. “Дума”, от 16 април 2005 г. журналистът Тодор Коруев прави интервю със ст. н. с В. Гергелчев, в което се излага проблемът за концесията-договор с канадската фирма “Дънди прешъс метълс”, сключен през 1999 г. От българска страна в тази сделка за добив на златосъдържащи руди (от българските златни находища “Челопеч” и “Хан Крум”) подпис слага прочутият Мистър 10%, тогавашният министър на икономиката Александър Божков. През същата година местните хора се вдигат на протести, а в Крумовград се ражда “Движение България без цианиди”.
  През 2005 г. в. “Нова Зора” отпечати статията на д.т.н. Христо Христов “Накъде тече българският Клондайк”, където се задават неудобни въпроси като например как е възможно да се сключи толкова неравностойна сделка. Следват публикации във в. “Стандарт” от януари 2006 г., сп. “Тема”, от 2006 г., и отново във в. “Нова Зора”, от 20 март 2007 г. - обръщение на двадесет и двама български учени, общественици, експерти-геологопроучватели, до ръководителите на държавата.
  “Търси се прокурор... И то главен” (в. “Нова Зора”, бр. 6, 12 февруари 2008 г.) се превърна в последния аргумент на депутатското питане на Минчо Христов. И тъй като подобни пледоарии трудно се преразказват, публикуваме автентичен фрагмент от парламентарното заседание на 29 февруари т.г.
  Надяваме се, че така по-добре ще бъдат чути и оценени аргументите, които едва ли имат нужда от специално огласяване - аргументите, с които България и българите, и особено законотворците и управляващите, трябва да защитят нашите национални интереси.
  Парламентарен контрол>> Пълния текст...
  Чрез в. “Нова Зора”
  До г-н Стефан Цанев - поет, писател, сценарист
  Във всеки от нас живее по един “двулик Янус” - олицетворение на нашите тъмни страсти и пороци, или на светлите ни заложби и прояви. Коя от двете ни същности ще вземе връх, особено в зрялата ни възраст, зависи единствено от личностния потенциал на човека. Защото какво е поведението на човека, ако не постоянна изява на личните му качества и духовно богатство във вечните човешки взаимоотношения, в дирята, която оставя след себе си и аурата, с която е облъчвал близки, приятели, общество.
  Вие сте безспорно високо интелигентен човек, г-н Цанев, но защо тъй неинтелигентно и неблагодарно е поведението ви към този народ? Нали той ви даде образование, възпитание и условия да живеете нормално и да се реализирате като високо стойностна личност - шега работа ли е да си сърцевед, писател, поет... (е, безкрайно далеч наистина от Ботев), но все пак поет се зовете! Безспорно е общото мнение, че от всички тъмни човешки прояви най-голямо отвращение будят предателството, неблагодарността и фарисейщината! В годините на промяната, вие показахте, че това триединство съвсем не ви е чуждо...
  Автор: Тодорка ЖЕКОВА>> Пълния текст...
  Брюкселският заговор
 • Косово 2008 - “Судетите 1938” Кой ще бъде “Полша 1939”?
 • Според мен дори няма нужда да се излага аналогията между днешната анексия на Косово и Мюнхенския сговор между Франция, Британия и Италия за предаването на Чешките Судети на Германия. За всеки, който добре познава историята, съвпадението е очевидно и практически на 100%, като започем с правата на “угнетените нации” за самоопределение, и завършим с ролята на Лигата на нациите и ООН.
  Днес САЩ се сдобиха със собствен екстериториален плацдарм в юга на Европа, а Европа им помага дружно. И освен това днешната логика на разсъждения на Европа повтаря точно една друга логика, със 70-годишна давност. Това идеално пасва на стратегията на Световната реконкиста на САЩ и е поредно потвърждение, че подготвителната фаза на Третата световна война отива към края си.
  Автор: Avanturist>> Пълния текст...


  Самарското знаме
  художник: Ярослав Вешин