"Нова Зора" - брой 9 - 4 март 2008 г.

Мръсната ръка на печалбарството
От години вече върви една много перфидна пропаганда с привкус на умиление и самопредлагане. Покрай ахкането и охкането колко красива страна е България - което си е вярно, - подло се наслагва внушението, че можем да печелим от това. Комай само от това.
Нали всичко е пазар и всичко се продава. Дори и сакрални светини.
Автор: Венцеслав НАЧЕВ>> Пълния текст...
Подарено ли ни беше Освобождението,
или беше извоювано с кръв и страдания
Неотдавна в Народната библиотека ми попадна списание, където в обширна статия се интерпретира Санстефанският мирен договор. Зачетох с интерес и приключих с възмущение. Авторът търсеше негативи сякаш въоръжен с микроскоп и в резултат - сензационното заключение, че Санстефанският мирен договор бил прах в очите на българите и заблуда за освободителната мисия на Русия. Че той дипломатически прикрива мотивите за Руско-турската освободителна война 1877/78 г. и руските имперски интереси на Балканите.
Автор: К.и.н. доц. Георги НЕНЧОВСКИ>> Пълния текст...
Софиянци ще пият все "по-солена" вода
От самото начало на прехода твърдяхме, че има отрасли в националната икономика, които не само не подлежат на национализация, което впрочем е записано и в конституцията, но и на концесиониране. Защото няма по- алчен експлоататор от концесионера. Народът се е произнесъл по въпроса кратко и точно - “кираджийска работа”.
Автор: Д-р Теодор БОЕВ>> Пълния текст...
В Европарламента чак сега ли откриха дядо Радославов?
Не бяха малко наивниците у нас, които искрено вярваха, че веднъж да влезем в ЕС, и корупцията, и най-вече казнокрадството, ще изчезнат като с магическа пръчка. Щото видите ли, европейците са почтени хора, там отдавна са турили ред и законност, т.н., и т.н. Да, ама не. Излиза, че и депутатът навсякъде е един и същ. И да се пеят дитирамби на Брюксел, е не само липса на национално самочувствие, но просто глупаво.
Автор: Валентин ХРИСТОВ>> Пълния текст...
Управляващите загубиха всякаква мярка
Един от незабравимите герои на Илф и Петров е свенливият крадец Алхен от "Дванадесетте стола". Ужасно го било срам да краде и постоянно се изчервява, но продължава да краде най-безмилостно от храната на нещастните бабички от старопиталището, на което е директор.
Нашите управляващи вече дори не се изчервяват. И не крият, че управляват държавата на кланов принцип. Без да си дават зор дори да прилагат схемата “ти на мене, аз на тебе”. Направо сипват в семейната копаня.
Автор: Венцел КРАНЦ>> Пълния текст...
Чий министър е външният?
Въпросът изобщо не е риторичен. За съжаление, разминаването, от една страна, между обществените настроения и дори между официалните становища на правителствата и самодейността на външните ни министри, от друга, се превърна вече в традиция.
Автор: Константин ВРАНОВ>> Пълния текст...
“История и цивилизация” или отново манипулация
Съвсем инцидентно ми попадна учебник по история за 6-и клас. В тоталитарното време страдахме от цензурни ограничения и мечтаехме обективната истина да се казва директно, без премълчавания и манипулации. Нали младите поколения най-вече се нуждаят от истината, за да израснат като свободни и уверени в себе си граждани.
Уви! Разочарованието ми от този учебник беше стресиращо.
Автор: Мария ОВЧАРОВА>> Пълния текст...
Матурите - какви и за какво
В края на месец февруари изтече срокът, в който учениците трябваше да посочат предмет за втората матура, по която да се явяват в края на 12 клас. Първата задължителна матура е по литература. С това обаче съвсем не приключват вълненията около матурите. Майки и ученици продължават да оспорват по различен начин провеждането на матури въобще. Този път номерът им няма да мине и поредно отлагане няма да има.
Автор: Доц. д-р Тодор МИШЕВ>> Пълния текст...
За мястото но България в световната история
В създаването на повечето народности в Европа и на всички древни империи основно участват траки, т.е. готи и хуни (българския ген)...
Филип ІІ Македонски - трак от Западна Тракия (долна Македония), създател на Македонската империя; Еней - трак от Източна Тракия (магог), основател на Римската империя; Константин Велики - трак от Западна Тракия (дардан), основател на Византия; Атила от Северна Тракия (Дакия), основател на Хунската империя; Кубрат, от българските хунски племена в Долна Панония - основател на Българската империя, ето тази история е имал предвид Паисий...
Поради изложените факти, чужди племена в Европа и на Балканския полуостров са гърци, албанци, маджари и османските турци (Николай Костов - "Готи, хуни, българи: хронология, факти, размисли". Ръкописът се намира в личния архив на автора).
Как трябва да се разглеждат подобни творения от обществото и какво отношение трябва да има държавата?
Автор: Проф. Евгений ГИНДЕВ>> Пълния текст...
Заговорът на “червените милитаристи”
Има едно характерно изказване на Г. К. Жуков: “Нашите териториални дивизии бяха подготвени изначално лошо. Контингентът, на който се разчита за развъртане на пълния състав, бе лошо обучен, без никаква представа за съвременния бой, без опит при взаимодействие с артилерията и танковете. По нивото си на подготовка териториалните части не могат въобще да се сравняват с редовните. С една от тези териториални дивизии - 82-ра, си имах работа на Халхин гол. Тя побягна след няколко артилерийски залпа на японците. Наложи се да я спираме с всички подръчни средства.”
Автор: Александър ЕЛИСЕЕВ>> Пълния текст...
Декларация
 • Защо не протестираме срещу американските бази?
 • Съзнателно или случайно в навечерието на най-светлия ни празник - 3 март, Деня на Освобождението ни от петвековното турско робство, българските държавници подписаха 11 споразумения със САЩ за функционирането на американските бази в България. Един акт, който заслужава протестите на цял народ.
  Автор: Костадин КАРАМИТРЕВ>> Пълния текст...
  Смъртта на Калитин
  Силна пушечна и артилерийска стрелба продължаваше по цялата линия. Редовете на ротите от 3-а дружина се топяха като пролетен сняг. Знаменосецът Марчин - ранен, асистентът му Булаич - също, ранен бе и фелдфебелят от 3-а рота Босенко, освен това повечето от унтерофицерите бяха или ранени, или убити. Последният барабанщик Жилковски също излезе от строя ранен. Вдясно от 3-а рота, на разстояние около 80-100 крачки, аз забелязах един турски тръбач ранен. Той се беше опрял на едно дърво и тръбата му се виждаше окачена през рамото му. Тъй като, както казах по-горе, ротата беше останала без горнист и барабанщик и в случай на нужда нямаше кой да даде сигнал, затуй аз се затекох към турския тръбач с цел да му взема тръбата. Дъжд от куршуми полетя върху ми, но аз благополучно достигнах целта си. Като отвързах тръбата от ранения турчин, казах му да се не бои, тъй като няма да му направя зло. На това турчинът ми отговори с пълен от ненавист и злоба поглед.
  По това време дружинният командир се намирал в 200-300 крачки зад дружината, а когато видял, че няколко турски колони се сбирали да ни атакуват, той дойде, за да даде заповед за атака. И заповедта му беше действитено навреме дадена. Турските колони, които се бяха показали в градините, не бяха се още приближили до резерва на веригата им, когато нашият сигнал “атака” се разнесе по позицията. Цялата дружина или, по-добре да кажа, остатъкът от дружината, с гръмогласно “ура” се хвърли върху турската верига и резервите й. Тя бе посрещната с убийствен огън от турската верига, а резервите й бързаха да я подкрепят. Но нашата атака беше тъй дружна и стремителна, щото тя катурна турската гъста верига. Турците с вик “алла”, “алла” се пуснаха да бягат назад, преследвани от наша страна, изпърво с щикове, а после с дружни залпове. Но ето турската верига се съедини с резервите си и се хвърлиха върху ни с вик “алла”, “алла”. Но техните редове редеят от нашите залпове. При всичко това, окуражавани от настъпващите сгъстени колони, те се увират. Ето ги вече в няколко десетки крачки от нас... Ще им се да вземат знамето, което се развява в няколко крачки от тях... Смесиха се. Обаче войнишкият дух, щиковете и дружното “ура” и тоя път показаха, че не е числеността само, с която се печели победа. Турците се пуснаха да бягат в пълен безпорядък... и като лава нахлуха върху почти бегавшите на помощ турски табори. При това тук произлезе такова разбърквание, такъв хаос, щото трудно беше на началствующите да възстановят реда, който още повече се разстройваше от нашите дружни и метки залпове от разстояние не по-голямо от 150-200 крачки.


  Трета опълченска дружина в боя за знамето

  Автор: Стефан КИСОВ>> Пълния текст...
  Шипка
  Връх Шипка. Високи простори.
  Дървета. Скали. Стъпала.
  И път се изкачва нагоре
  към равните сухи била.

  На времето изворът тъмен
  струи бяла пара под нас.
  Стада - като преспи по хълма.
  И къщици - бели петна.

  А нощем, когато по склона
  прожектори свият дъга,
  горят като стари икони
  скалите високи, брега.
  Автор: Александър РУДЕНКО>> Пълния текст...
  Началото на модерната българска държавност
  В ранната утрин на 19 февруари (стар стил) 1878 г., - 3 март, когато изгряваше великият ден за българите, когато се раждаше така дългоочакваната свобода, в една малка, уютна и светла стая на кокетна вила в Сан Стефано, чиито прозорци гледаха към Мраморно море, тихо престана да тупти едно голямо и топло сърце, претоварено от мисли, грижи и непосилен труд за изграждане на основите на нашата възродена след вековни теглила, унижения, кръв, пепел и разорения държава България.
  Смъртта грабва един бележит руски държавник, реформатор, умел администратор, искрен и голям приятел на българския народ - княз Владимир Александрович Черкаски, началника на Гражданското управление на новоосвободените земи при Главната квартира на Руското главно командване.
  Заслугите на Черкаски за поставяне началото на модерна българска държавност ни задължават да напомним големите му дела - като знак на искрена благодарност и дълбока почит към светлата му памет.
  Автор: Проф. Христо ЙОНКОВ>> Пълния текст...
  Опълченецът Илия Драгиев - Комитата
  В историята на с. Коларово са заели своето място имената на много хора, допринесли за свободата и възхода на България.
  В първите редици на тези герои е и опълченецът от с. Арабаджиево, днешно с. Коларово, Стара Загора - Илия Драгиев - Комитата (1847-1936г.)
  Автор: Михаил КОЛЕВ>> Пълния текст...


  Самарското знаме
  художник: Ярослав Вешин