"Нова Зора" - брой 6 - 12 февруари 2008 г.

Миша лудост, котешка леност
На маймуни ни обърнахте, бре, маскари - възкликна незабравимият бай Ганьо някога. Спомнихме си го миналия четвъртък, малко след китайската Нова година, когато научихме благата вест, че “всеки пети българин имал психически разстройства, дължащи се на преживяван стрес”.
Казано иначе, демократичната придобивка се пада на всеки пети съгражданин - т.е., „хлопа му дъската”. Останалите четирима би трябвало направо „да не са сами”, съдейки по това какви хора са избрали да ги управляват.
Автор: Людмил НЕДЯЛКОВ>> Пълния текст...
Търси се прокурор... И то Главен!
Защо пък така се поставя въпросът? Може ли и трябва ли да се бие такава тревога? Какво се е случило, биха се запитали неизкушените читатели. Тези, които още не са разбрали, не са в течение и не виждат, не знаят какво става в нашата държава, под носа ни. А може ли да си мълчиш, да не се обаждаш, да пропасуваш и да не викнеш, ако си работил, ако си в течение на проблема? И мълчанието в този случай няма ли да бъде престъпление? Когато става въпрос за крупна кражба, за грабеж на национално богатство в най-прекия смисъл на думата. Защото с друга дума не може да се нарече концесията-договор, сключен през 1999 г. от българската Агенция по приватизация, по време на Иван-Костовото управление, с канадската компания ДПМ (Дънди прешъс металс) за добив на полиметални (златосъдържащи) руди от българските златни находища "Челопеч" (Панагюрски район) и “Хан Крум” (или Ада тепе) в района на Източни Родопи (гр. Крумовград).
Автор: Инж. Христо ХРИСТОВ, инж. Кирил НЕЦОВ,
инж. Славейко ЦОНЕВ
>> Пълния текст...
Село без кучета
Нашата държава е тъкмо на такова дередже - не е оградена с плет, няма вардияни. Тя комай се е саморазпуснала. Защото ако не беше - отдавна да е вкарала в кауша разни крадци и злосторници. А те си шетат на воля и палангосват като пладнешки хайдуци. На всичкото отгоре населението е държано в пълна тъма досежно тънките далавери. Въобще не е ясно кой пие и кой плаща.
Знаем ли какво става с “Кремиковци”. Комай не. Живеем в царството на слуховете. Знаем само, че хората протестират, защото им бавят заплатите. Сиреч не ги изплащат. Нито работно облекло им дават, нито пари за храна - както е по договор. С една дума - пълен разцвет на Дикенсовия капитализъм. И това с помощта на наши конашки чорбаджии.
Автор: Венцеслав НАЧЕВ>> Пълния текст...
Горчивите плодове на реституцията
От самото начало на "димукрацията" предупреждавахме за опасностите от тоталната реституция на земята. И давахме примери с други източноевропейски страни, които постъпиха крайно предпазливо по въпроса и върнаха поземлената собственост с много условия и ограничения -най-вече във времето. Е, не би. Земеделците-николапетковисти и великият либерал Ж.М.Ж се заинатиха - "земята в реални граници!"
Днес берем горчивите плодове на простотията на братя Неврокопски и на скудоумието на философа от Байрам дере. В Пиринско вече са пропищели от наплива на чужденци, които претендират едва ли не за цялата област. Те изнамират отнякъде стари документи, отпреди векове, и започват битка в съда.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Писмо до редакцията
Уважаеми г-н Минчев,

България е единствената страна в Европа, която няма самостоятелна геоложка служба, а е една от най-богатите страни в Европа на минерални ресурси, приоритетно на благородни метали, цветни метали, минерални води и различни химични, индустриални, бижутерийни и строителни материали. Запасите катастрофално намаляват, а няма институция, която следва да прогнозира, търси, проучва и предава за експлоатация необходимите запаси, да изгражда стратегията и тактиката за проучване на икономически изгодни за добив, с приоритет на открития такъв, а също на стратифицирани до стратиформни поликомпонентни находища.
България е една от най-богатите страни на злато и сребро, които присъстват във всички геоложки системи с проучени находища: в палеозоя - в Западен Балкан, Присое Говежда, в мезозоя - в Централно Средногорие с Челопеч, в неозоя - в Родопите, Маджаровските, Спахиевските - Чала, Страцимир, Крушев дол, даже и в докамбрийските ултрабазити.
Автор: Ст.н.с. дгн Вълко ГЕРГЕЛЧЕВ>> Пълния текст...
Решения на 4-и национален симпозиум по металогения
На проведените заседания на националния симпозиум "Металогения на България", състоял се на 7-9 май 2003 г. в Националния музей "Земята и хората", след задълбочени и творчески обсъждания, бяха приети следните основни решения:
1. Предвид това, че България е една от богатите на полезни изкопаеми страни в Европа, е целесъобразно да се създаде Национална геологопроучвателна агенция по минералните ресурси към Министерския съвет. Това е един от най-сигурните начини за икономически подем на страната чрез скорошно възраждане и обезпечаване с необходимите запаси разнообразния рентабилен добив на полезни изкопаеми.
2. Да се възстанови Научно-изследователския институт по геология на минералните суровини към националната геологопроучвателна агенция. Той да обезпечава прогнозирането, търсенето и проучване на находища на полезни изкопаеми с дългосрочна и краткосрочна концепция за комплексното им изучаване, с оглед икономически изгодното усвояване. Такъв например, но единствен, геологически институт към Националната агенция по минерални ресурси има в Румъния и съдържа 1800 щатни бройки.
Автор: Оргкомитет>> Пълния текст...
До Г-жа Капка Сидерова
Госпожо Сидерова,
В броеве на в-к "Атака" от 4 и 5 февруари са публикувани материали, визиращи нашите имена. Твърди се, че сме "демагози", че "говорим като разни други политици, но нищо не правим", че "проиграваме доверието на хората", че се "правим на защитници на социалните права, а постоянно гласуваме с НДСВ, БСП и ДПС". Г-н Волен Сидеров заявява, че всяка сутрин "мерцедесът взима Стела Банкова от Лозенец до Парламента, а тя не престава да говори за социалните нужди и хронично болните".
Уведомяваме ви, написаното във вашия вестник е лъжа, която лесно може да бъде доказана чрез стенограмите и разпечатките на Народното събрание. Чрез своята законодателна дейност неотклонно следваме онова, което сме обещавали преди изборите. Вносител съм на повече от 60 законопроекта, между които за спасяването на АЕЦ "Козлодуй", незабавно изтегляне от Ирак, пълна ревизия на приватизационните сделки, мораториум върху строителството в зелените площи и междублоковите пространства, за гарантиране на влоговете в банките, отмяна на ДДС върху лекарствата и облагане на хазарта, отмяна на т.нар. такса за посещение при лекар и доплащането на болниците, отпадане на точковата система и незабавно преизчисление на пенсиите, отмяна на партийните субсидии, закон за референдумите позволяващ 300 000 български граждани да свикват референдум със задължителен характер, отпадане на имунитета на народните представители, увеличаване на данък печалба за големите фирми, отпадане на задължителната пререгистрация на автомобилните номера, денонсиране на договора за американските военни бази, отпадане на принудителното събиране на сметките за ток и парно без доказването им в съда, наказателна отговорност за раздаване на необезпечени кредити, отнемане на незаконно придобитите имоти на г-н Кобургготски и т.н.
Автор: Минчо ХРИСТОВ, Стела БАНКОВА>> Пълния текст...
Политическият расизъм
 • Когато Хитлер караше меден месец с Мусолини, италианците бяха арийци. После станаха паплач
 • В началото на 90-те години правех авторска програма за словашката телевизия, в която участва и маститият чешки политик Петер Питгарт. Ставаше дума за национализма и патриотизма и аз попитах Питгарт - сърбите също ли могат да са патриоти, или те по определение са винаги националисти. Питгарт повиши тон и с явна обида отговори дословно следното - “Не знам нищо за някакъв сръбски патриотизъм. Зная само за сръбския войнствен национализъм”.
  Тогава бях неопитен, изненадах се, и в главата ми се завъртя мисълта, че Питгарт изрече някакъв принцип, някакъв символ на вярата, но на същата основа все повече се гради и риториката, и реалната политика в по-голямата част от Европа.
  Автор: Сергей ХЕЛЕМЕНДИК>> Пълния текст...
  Защо светът става все по-лош
  В течение на няколко дни светът разбра, че Тони Блеър се е цанил за милионерска заплата в едната от двете най-големи банки на планетата, а Хилъри Клинтън прави същото в управата на глобалисткия концерн "Уолмарт".
  Да оставим тук настрани факта, че жена с положението на бившата президентша на САЩ обслужва фирма, прочута по цял свят с робските условия, в които работят нейните наемници. По-важното е, че и Блеър, и Клинтън за пореден път показват кои всъщност са истинските им работодатели. "Безплатен обяд няма", повтаряше навремето Маргарет Тачър, от която бившият марксист Блеър така добре се учеше. А за хората по света и особено за американците и британците остава горчивият извод - щом Хилъри и Тони получават толкова щедри "обеди", явно добре са ги заработили за сметка на своите и чуждите народи.
  Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
  Якоруда - Българската драма
  Така е озаглавил книгата си публицистът и непримиримият защитник на българщината, Живко Сахатчиев, добре известен не само на читателите на “Нова Зора”.
  Големият интерес, съпроводил неотдавнашното й представяне в София, в Клуба на Тракийските дружества, свидетелства за популярността на автора и за доверието към правдивото му перо.
  Заедно с това, ще ми се да мисля, че нашето общество започва да излиза от "демократичната" летаргия и да си дава сметка за своята историческа отговорност по опазването на българската идентичност.
  Ако е така, следва да се надяваме, че с излизането на книжния пазар на книгата “Якоруда - българската драма” ще се катализира процесът на сплотяване на патриотичните сили в борбата за постигане на тази цел.
  Автор: Дичо УЗУНОВ>> Пълния текст...
  50 начина за идентифициране на демокрацията
  Днес думата "демокрация" е кодова дума на империализма и лиценз за убиване и експлоатация на природни ресурси и изтребване на онези, които не се подчиняват на империалистическите окупатори. Империализмът на САЩ си е поставил за цел да бъде единственият легитимиран патентован носител на "демокрацията" и само САЩ да могат одобряват избора на другите - но за да бъде окачествена и наречена "демокрация", вие трябва да притежавате всички следни атрибути:
  1. Вашата страна е демократична, когато Съединените щати и НАТО я обявят за демократична.
  2. Когато чужденци поемат вашите природни ресурси и средствата за производство, а цялото ви правителство е длъжно да им доставя местна робска работна сила.
  3. Когато вашето правителство проповядва неизбежността на глобализацията.
  Автор: Northstar Compass>> Пълния текст...
  Провокацията като политика
  Като опровержение на тиражираните от нашия „политически елит” лъжи, че „българско-американските съвместни военни съоръжения”, иначе казано американски военни бази на българска земя, не са насочени срещу трета страна, и особено срещу Русия, публикуваме с някои съкращения два материала, поместени в бр. 3 на бюлетина „Балкан Инфо.” Първият е на Гастон Вогел, съдебен защитник в Люксембург, и носи заглавието „Русия. Продължава нейното системно обкръжаване”. Вторият е на Бари Грей (“World Socialist Website”) и е посветен на стария ястреб на американското превъзходство Збигнев Бжежински.
  Според Грей, Бжежински изобличил войнолюбието на Джордж Буш и хвърлил политическа бомба, предупреждавайки Сенатската комисия за подготвяна провокация, която да доведе до война с Иран. Бжежински очевидно разбира как стават тези неща, защото сам ги е вършил като съветник по националната сигурност на президента Джими Картър. Сред „подвизите” му фигурира разпалването на войната в Афганистан. На 15 януари 1998 г. теоретикът на студената война и на американското управление на света разкри в едно интервю за „Нувел Обсерватьор”, че президентът Джими Картър е подписал споразумение за въоръжаване на муджахидините най-малко шест месеца преди съветското нахлуване в края на 1979 г. Целта била да се помогне на местните военни вождове да провокират нахлуването на войските на Москва, стремяща се да защити своите съюзници в правителството в Кабул.
  по материали на чуждестранния печат>> Пълния текст...
  Дали наистина БСП е на власт?
  Наскоро с изненадващо голямо закъснение установих (сякаш прогледнах), че трите най-високи длъжности в системата на държавния апарат - президент, председател на НС и председател на МС - се заемат от представители на БСП (при уговорката, че ще смятаме Първанов за представител на БСП). Това веднага ме върна към началото на този така наречен демократичен период от нашето развитие, когато оживено се обсъждаше въпроса за участието на новосъздадения Съюз на демократичните сили в структурите на властта. Практически той бе вече във властта. Но докъде все пак трябваше да бъдат допуснат?
  Автор: Проф. Велко ВЪЛКАНОВ>> Пълния текст...


  Руска дизелна подводница модел "Варшавянка", с повишена неоткриваемост