"Нова Зора" - брой 5 - 5 февруари 2008 г.

Политически припадъци и наколенки
След като руското дипломатическо торнадо премина над Балканите, засягайки главно България и отчасти Сърбия, у нас отпочнаха възстановителните работи по разбутаната политическа инфраструктура. Т. нар. дясно, в което гастролира и партия ГЕРБ (също номинирана за дясна партия), започва лека по-лека да излиза от нервния шок, който го връхлетя при визитата на Путин.
За съжаление виденията на излизащите от политическата кома десни и прочие лумпенизирани елементи, са на път да доведат десницата до следващ политически припадък. Става дума за новите политически реалности. Несъмнено управляващата коалиция, до известна степен на принципа „Слепите пилци Господ ги храни”, натрупа сериозни политически дивиденти в резултат на подписаните българо-руски споразумения. Този акт дойде точно навреме, за да даде едно рамо на изтощената от участието в управлението коалиция и да даде кураж на партиите в нея да погледнат към следващия политически хоризонт - предстоящите парламентарни избори.
Автор: Енчо ЕНЕВ>> Пълния текст...
Суверенитетът - основна цел на мрежовите войни
Светът отдавна е навлязъл в нова епоха. Развитието на човешката цивилизация се намира в едно ново състояние. За определяне на новото общество се използват термините „постиндустриално” или „информационно”, някои ползват понятието „епоха на постмодерна”. Същността на явлението „мрежови войни” се състои в абсолютната глобализация на цялото човечество в планетарен мащаб, където като основен комуникационен ресурс се явява информацията. Мрежовите войни са войни, които се водят предимно в информационната сфера и са основани на използването на ефекта на резонанса, когато най-разнообразни несвързани помежду си идеологически, обществени, граждански, икономически, етнологични, миграционни процеси се манипулират от външни оператори за постигане на конкретни цели. В случая основната цел на мрежовата война е десуверенизацията на този срещу, когото се води войната.
Основна задача при воденето на „мрежови войни” се явява проовеждането на „операции на базовите ефекти” (ОБЕ). ОБЕ се определя като „съвкупност от действия, насочени за формиране на модели на поведение на приятели, неутрални сили и врагове в ситуация на мир, криза и война” ...
Автор: Боян ЧУКОВ>> Пълния текст...
Казусът АЕЦ-Козлодуй
 • България трябва да настоява за еднакви критерии при оценката на всички ядрени реактори на територията на ЕС
 • Пиша тези няколко реда по въпрос, по който нямам техническа компетентност. Но проявяваното правно и политическо невежество от страна на всички, без изключение, които импровизират на тема “затваряне и отваряне на реакторите”, надмина всички разумни граници. Тази провокирана истерия рискува да бележи трайно българското управление през последните 17 години като некомпетентно, безсилно и престъпно лицемерно.
  Първият въпрос се отнася до правната рамка на решението за съдбата на първите четири блока на АЕЦ-а. България затвори четирите т.нар. малки реактори на АЕЦ "Козлодуй" според клаузите на международен договор. Ако тези същите политици, които договориха затварянето на трети и четвърти реактор, днес смятат, че това е грешка, че е неоправдано и икономически и технически необосновано и вредно, трябва незабавно да слязат от политическата сцена. А компетентните органи са просто длъжни да повдигнат обвинения срещу тях, в качеството им на длъжностни лица, за причинени вреди на държавата и на българския народ, умишлено или по непредпазливост, в огромни, чудовищни размери.
  Автор: Христо ТЕПАВИЧАРОВ>> Пълния текст...
  Кремиковци - до Видовден
  Прекалено много се проточи сагата около Кремиковци. Прамод Митал се държи като в циганската игра “ту продавам, ту не продавам”. Украинският милиардер Константин Жеваго дойде, говори си със Станишев и си тръгна, без да пророни и дума. После обаче изпратил писмо, че ще купва. С една дума - същата работа. Като същински “деус екс махина” се появи и името на американската компания “Стийл”, препоръчана лично от представителя на Големия брат у нас посланик Байърли. Министър Петър Димитров обаче заяви, че няма такова нещо и че никакви разговори с янките не са водени. За да бъде хаосът още по-голям, правителството проведе и консултации с прокуратурата за възможността да вземат отношение по случая с “Кремиковци”. След срещата си с главния прокурор Борис Велчев министър Димитров посочи, че такива разговори ще се проведат и с Агенцията за държавен финансов контрол и всички органи, които могат да бъдат ангажирани със случая.
  А случаят е ясен и на децата. Някои синдикалисти от комбината отдавна алармираха, че дружеството се източва чрез финансиране на дейности на собствениците зад граница. “Една ревизия не би трябвало да попречи на продажбата на комбината”, успокои работниците министър Димитров и допълни, че дружеството има много кредитори. Но си призна, че има реална заплаха комбинатът да бъде затворен.
  Автор: Минчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...
  Мъниста срещу... природа
  В квартала ни се разнесе слух, че новоизбраният районен кмет ще има среща с кварталната общественост по случай победата му. После се оказа, че слухът има някакво покритие - в пощенските си кутии намерихме малки, но атрактивни покани. Е, вярно - там не пишеше, че поканата е от кмета, но затова пък се обещаваха на участниците в събранието някакви подаръци, които са твърде интересни за всяко домакинство: кухненски ножове, термочаши и т. н.
  Нямаше да отида на срещата, но неколцина съседи ме “навиха” с мотива, че там ще бъде удобно да поставим болния въпрос за новите строежи върху детски площадки и зелени площи.
  Автор: Детелин ДАЧЕВ-ПАПАРЧЕВ>> Пълния текст...
  Русия се готви да отблъсне силово агресия
  Според експерта ген. Владимир Иванович Слипченко, „Русия няма паритет със САЩ нито в политическата, нито в икономическата, нито в каквато и да е друга сфера, освен в областта на стратегическите ядрени оръжия”. Но САЩ, които не желаят да запазят ядрения паритет с Русия, на 13 юни 2002 г. напуснаха Договора за противоракетна отбрана (ПРО) от 1972 г., свързан непосредствено с ракетно-ядреното разоръжаване, договор, установил баланс и изключил прехвърлянето на военната надпревара в космоса.
  Каква е невидимата страна на медала, какво се крие зад обезсилването на този договор?
  Автор: о.р. полк. инж. Тодор АНДРЕЕВ>> Пълния текст...
  Защо се самоубиват "освободителите"?
  В края на 2007 г. в САЩ се появи една книга, озаглавена "Oflashback” („Ретроспекция”), която шокира четящите американци. Нейният автор е Пени Колман, вдовицата на Дейниъл, ветеран от Виетнамската война.
  Фотограф по професия, Дейниъл загива не в джунглата на Виетнам, а у дома, самоубивайки се след поредния пристъп на заболяването, което Пентагонът нарича просто „посттравматично стресово разстройство” (PTSD -Posttraumatic Stress Disorder). Поради това повтарящо се разстройство Дейниъл е бил напуснат от съпругата си. Лична драма, какво толкова? Само че тази драма засяга хиляди американски семейства.
  Опитвайки се да разбере преживяното от Дейниъл, Пени Колман проучва историята на това стресово разстройство и открива подобни случаи чак във времето на Гражданската война в САЩ. Но най-масовите прояви на синдрома са сред ветераните от войната в Индокитай и тези от войната в Средния изток, по-точно Ирак.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  Да оставим Ботев на мира
  Уважаеми г-н Цанев,
  Много пъти съм Ви гледал в предавания по българската телевизия, изпитвам симпатия към Вас не само като към писател, драматург и поет, но и като българин с позитивна гражданска позиция по много жизненоважни въпроси. Отдавна се говори за предстоящо издание на Ваша книга историческа тематикта. Следя изявите Ви на телевизионния екран с надежда да чуя нещо принципно важно, та ако ще и пристрастно.
  Така се получи и при гостуването Ви в предаването “Панорама” на 4.01.2008. В обичайния си стил говорехте за новоиздадената книга и критично коментирахте настоящата ситуация в страната. За разлика от друг път, останах разочарован. Вие заявихте, че българинът е мързелив. Това е обида за народа ни. Как ли ще я понесат хилядите работливи и предприемчиви българи доказали обратното със степента на образованието си, с постиженията си в науката, бизнеса, в спорта, в икономиката като цяло и в личния си живот? Добре разбирам, искате да подчертаете последиците от социализма. Но това е друга история. Живеем в друго време. Анализите са направени. Стига сме ровили миналото, да гледаме напред! Освен това , запознавайки ни с книгата си “Български хроники”, Вие категорично заявихте, че Ботев се самоубил, защото бил присвоил пари. Поради това, обкръжението му се отдръпнало от него и за да изчисти името си, той тръгнал с четата към България.
  Автор: Петър ПЕТРОВ>> Пълния текст...
  Свещеният дълг на сина към бащата
 • В годината на 130-годишнината от Освобождението на България от турско робство, ако не друго, нашите русофоби биха могли поне да замълчат пред паметта на жертвите, паднали за нашата Свобода!
 • Казват, че русофилството у българския народ било неизкоренимо. Това твърдение, в устата на русофобски настроените политици, звучи като обвинение. Защо някога не сме тръгнали с цивилизована Европа, ами сме допуснали Русия да си утолява имперските интереси с нашето Освобождение. (Твърдение, което ако не беше израз на грозна неблагодарност, щеше да бъде смехотворно!)
  Имперски интереси е имало. Но това е друга тема, а предмет на настоящите редове е нашето Освобождение от петвековно турско робство.
  Българските русофоби не биха могли да посочат какво спечели имперска Русия от нашето Освобождение. Нито ни направиха губерния, нито ограбиха природните ни богатства, нито установиха имперски ред във въстановената държавност на България. Напротив - в Конституцията, приета от Учредителното събрание, заляга демократичното законодателство на тогавашна Европа.
  Автор: Мария ОВЧАРОВА>> Пълния текст...
  Дискусионен клуб "Нова Зора"
  Глобално затопляне и има ли отърване както от него, така и от продажните български политици, беше поредната тема за дискусия на 29 януари т.г. в клуба на партията на ул. "Пиротска" 3.
  Емоциите на събралите се в дискусионния клуб не закъсняха след като ст.н.с. Румен Воденичаров огласи фактите, с които Междуправителствената група експерти по глобалното затопляне (IPCC) - носител на Нобелова награда за мир за 2007 г., и създателят на хипотезата за Гея проф. Джеймс Лавлок предупреждават човечеството, че приближава апокалипсис, ако нов, приет от всички индустриални страни договор "Киото-2" не начертае алтернатива на изкопаемите горива и обезлесяването на планетата Земя.
  Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
  Голямата измама, наречена кредитен рейтинг
  Споменаването на кредитния рейтинг на България в положителен смисъл от години предизвиква телешки възторг в казионните медии. В действителност става дума за твърде съмнителни манипулации, извършвани от три гигантски, водещи се за американски, частни монополи, които не носят никаква отговорност за катастрофите, настъпили в резултат на умишлено фалшифицираните им оценки.
  “В днешния свят има две суперсили - Съединените американски щати и рейтинговата агенция Moody’s. Правителството на САЩ може да те унищожи, като хвърли бомба, а Moody’s - като ти свали рейтинга. Не съм сигурен кое от двете е по-опасно”, пише американският журналист Томас Фридмън, трикратен лауреат на наградата “Пулицър”.
  По данни на западните медии>> Пълния текст...


  Руска дизелна подводница модел "Варшавянка", с повишена неоткриваемост