"Нова Зора" - брой 4 - 29 януари 2008 г.

Как ехото заглъхва
Визитата на президента на Русия Владимир Путин в България е вече история. Това, което трябваше да се случи, се случи. То успя да изненада само някои чугунени глави, но не и онези, които имат склонност не просто да регистрират случващото се около тях, а и да го анализират.
Подписаните споразумения за реализация на трите енергийни проекта върнаха шанса на страната ни да остане енергийния център на Балканите. Това, което дойде в повече, беше, че България вече влиза в голямата енергийна игра, нещо, което я прави видима в геополитически план.
Автор: Енчо ЕНЕВ>> Пълния текст...
"Кремиковци" - сага безкрай?!
Eдва ли има българско предприятие, което да е предизвикало толкова спорове, дори и за самото си съществуване, каквото е металургичният комбинат “Кремиковци”.
Сега стигнахме до поредния епизод от сапунения сериал. Но сигурно не и последният. “Ако през април собственикът на металургичния комбинат “Кремиковци” не осигури между 120 и 140 млн. евро инвестиции в програмата си за модернизация и подобряване на екологичната обстановка, държавата може да поиска възстановяване на собствеността й върху дружеството”. Така люто се закани министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров миналата сряда по повод проблемите на дружеството с осигуряване на производството и комплексното разрешително за работата му. “Водят се разговори с Прамод Митал, но ако не се постигне съгласие, ще се разглеждат други варианти, включително държавата да влезе в правото си на собственик. Ще ползваме всички предоставени ни права от закона, за да може комбинатът да върви”, каза още министърът.
Автор: "Зора>> Пълния текст...
На 24 януари т. г. се изпълват 130 години
от смъртта на графиня Юлия Вревска
1841-1878
Юлия Петровна била интелигентна и невероятно красива млада дама, четяла много, познавала се с художници и писатели, чието творчество ценяла.
През 1877 г. тя продала Орловското си имение, за да събере пари за отряд от 22 медицински сестри за участие във войната за освобождението на България. Баронеса Вревска се озовала на театъра на бойните действия като медицинска сестра. Дава първа помощ на ранени в сраженията при селата Тръстеник и Мечка, в Русенска околия. Епидемия от тиф слага край на живота на тази необикновена жена през 1878 г., близо до град Бяла, където е организирана военновременна болница.
Тургенев, научавайки за смъртта й, пише: “Тя получи трагичния венец, към който се стремеше душата й, смъртта й дълбоко ме огорчи. Тя беше прекрасно и неописуемо добро същество. Запазих десетина нейни писма от България...” Виктор Юго нарича баронеса Вревска “Руска роза, загинала на българска земя”...
А в България името й получава онази легендарна слава, накоято се радват най-смелите и най-чисти защитници на българската свобода.
Автор: "Зора">> Пълния текст...
Възмутен съм
 • Мнение на един телевизионен зрител
 • На 30 март 2007 г. гледах по телевизията предаването за Батак - втора част. За съжаление първата част не можах да гледам, за да бъде мнението ми пълно по въпроса, но и само от втората част човек може да си направи изводи за непочтеността на някои набедени “историци”, които избягват да се концентрират в същността на значителни въпроси, а дават предпочитание на периферията. Понякога във вестниците и телевизията се преминават всякакви граници и “фактите”, които лансират “реномирани капацитети”, за да угодят на чужда антибългарска кауза, са в истинския смисъл на думата духовен тероризъм и гавра с нашето национално достойнство на българи, издевателство срещу нашето търпение.
  Кое е възмутителното в новата интерпретация на случая “Батак”?
  Фактите и доказателствата за клането в Батак са толкова много и толкова достоверни, че всички опити на отродени платени агенти на чужда кауза да ги превърнат в мит е безумие, са обречени на провал. Всеки опит за изопачаване на клането в Батак се превръща в бумеранг, който поразява недобросъвестните фалшификатори. Човек трябва да има чувство за мярка и да прецени, че ще се изложи. Но откъде толкова ум у някои “вещи” лица, за да проумеят това?
  Автор: Тодор АНДРЕЕВ>> Пълния текст...
  ДЕКЛАРАЦИЯ
  НА ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ “НОВА ЗОРА”
  Във връзка с официалното посещение на президента на Руската Федерация В.В. Путин в България на 17 и 18 януари 2008 г. и подписаните комплект споразумения и договори между Република България и Руската федерация...
  Автор: Минчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...
  Платените слуги на русофобията
  За първи път от много години, посещението на руски държавен глава в България стана обект и център на световните средства за масово осведомяване и раздвижи българското политическо блато.
  Кое предизвика това раздвижване? Дали грижата за българската природа, за надеждността и цената на тока от бъдещата АЕЦ "Белене", или голямото притеснение за енергийната сигурност и независимост на Западна Европа?
  Не, разбира се. Енергийната част от споразуменията, подписани от правителството на Р България с Руската федерация при посещението на президента Путин на 17 и 18 януари, е предварително одобрена от Европейската комисия, положително е и отношението на САЩ.
  Нещата обаче се оказаха много по-дълбоки и фундаментални.
  Автор: Проф. Евгений ГИНДЕВ>> Пълния текст...
  Русия се готви да отблъсне силово агресия
  Командващият РВСН ген.-полковник Николай Соловцов заяви, че въвеждането на новия ракетен комплекс „пето поколение” - подвижния, с наземно базиране „Топола-М”, с висока жизнеустойчивост дори при комплексно използване на средства за разузнаване, и по-високите възможности за преодоляване на системите за ПРО ще позволи значително да се повиши ефективността на ответните действия. Соловцов отбеляза, че „по същество става дума за уникално средство, гарантиращо неминуемото ядрено възмездие на всякакъв агресор”.
  Автор: о.р. полк. инж. Тодор АНДРЕЕВ>> Пълния текст...
  Камо грядеши, патриоти?
  Вземам повод от публикацията “Падението на отрицателите на Русия” от Минчо Минчев - гл. редактор на в. “Нова Зора” и председател на ПП “Нова Зора”. Достатъчно ми кипна и от отклика на “народния трибун” В. Сидеров по телевизия "Скат". С две думи, насъбралото се от няколко години в мен възмущение от поведението на Волен Сидеров и обкръжението му ме кара да не мълча.
  В едно предаване по телевизия “Скат” народният представител проф. Станислав Станилов заяви, че аз боледувам от една неизлечима болест - да казвам винаги истината! Този суперкомплимент от негова страна ми развързва ръцете да изложа накратко “моята истина” за два казуса: “случая Сидеров” и “случая Станилов”. Предварително трябва да кажа, че аз никога не съм притежавал невероятното търпение на Минчо Минчев да гледа как брутално го предават, как кощунстват неговите довчерашни съратници и мними коалиционни партньори, с идеите му, защитавани неотстъпно от него вече 18 години.
  Автор: Георги САПУНДЖИЕВ>> Пълния текст...
  “...Как ехото заглъхва”
  В брой 3 на в. “Нова Зора” излезе материалът на главния редактор г-н Минчо Минчев със заглавие “Падението на отрицателите на Русия”. Подзаглавията - “Медиите - кучите синове на българската демокрация” и “ПП “Атака” - пиката на седесарския антирусизъм, копието на платената русофобия” изразяват в пълнота всичко, което буквално потресе всеки честен български патриот в дните на посещението на президента на Русия Владимир Путин. И аз искам думата. И както се казва, нека тя да се чуе високо и ясно.
  Мен не ме учудват митингите на нахлебниците на разните задгранични фондации. Тях си ги знаем. Станахме обаче свидетели как ръка за ръка с тях като побратими в това черно братство се наредиха и представителите на една партия, самообявила се за националистическа, развяваща избледнелите си щандарти по митинги и огласяща с фалцета си площадите на многострадалното ни отечество. Но дойде Видовден, денят, в който лъсна истинското лице на ПП “Атака”. На този ден тази партия твърдо постави пред думата национализъм, която уж изразявала нейната идея, едно "псевдо". На този ден партия “Атака”, начело със своя лидер, загърби поетата пред избирателите от коалиция “Национално обединение Атака” политическа отговорност на изборите през 2005 г. и извърши показно самоубийство на идеите и целите на българския национализъм, с участието си в най-позорния митинг през годините на демократичните промени. Проява на политическо късогледство ли беше това, или неспособност да оцениш стратегическия факт и ползите за България и народа си?
  Тогава за какво си националист? И какво общо може да има един националист с хора като Иван Костов, Яне Янев, Любен Дилов-син, Бакърджиевци, Цветанцветановци и пр.
  Автор: Свилен ДИМИТРОВ>> Пълния текст...


  Президентите на България и Русия
  по време на откриването на годината на Руската Федерация в България
  снимка: Агенция Синхуа