"Нова Зора" - брой 3 - 22 януари 2008 г.

Падението на отрицателите на Русия
 • Медиите - кучите синове на българската демокрация
 • ПП "Атака" - пиката на седесарския антирусизъм, копието на платената русофобия
 • Посещението на президента на възродена Русия приключи. Бяха подписани междудържавни споразумения за крупни икономически проекти: Основен договор за проектиране и изграждане на АЕЦ "Белене"; Договор между съдружниците на международната проектна компания за изграждането на петролопровода "Бургас-Александруполис"; Споразумение между правителството на двете държави за сътрудничество при създаването на газопровода "Южен поток".
  Общата сума на инвестициите в тези енергийни проекти възлиза на 6 милиарда и 400 милиона евро. С подписаните документи в областта на културата, образованието, науката и туризма междудържавните споразумения достигат цифрата 8. На срещата си с министър-председателя Станишев президентът Путин заяви, че България е сред привилегированите партньори на Русия. От своя страна, българският президент на съвместната пресконференция обяви, че България е постигнала голям шлем при подписването на осемте споразумения с Русия. Над тази метафора политици, коментатори и журналисти тепърва предстои да блъскат умове в сложните карти на политиката. Но още отсега е ясно: Русия се завръща в България и чрез нея този обременен от история, вражди, падения и победи Балкански полуостров.
  Автор: Минчо МИНЧЕВ>> Пълния текст...
  Русия се готви да отблъсне силово агресия
  Веднъж Сталин повел югославянина Милован Джилас към картата на света, посочил познатата ни една шеста част от сушата и казал: “Никога капиталистите няма да оставят тази земя на спокойствие!”
  Много вода е изтекла оттогава. Руската територия е по-малка, но и днес, когато кандидатите за световни господари погледнат към ширналата се отсам и отвъд Урал територия, с богатствата на цялата Менделеева таблица, адреналинът им скача. Русия има 3% от световното население, притежава 13% от световната територия и 41% от природните ресурси.
  Глобалистите са готови да натикат тази държава в третия свят, да я превърнат в своя колония, суровинен придатък, сметище на атлантическата цивилизация, предоставяйки й ролята на “най-слабото звено” във веригата на капитализма.
  Шансът на Русия се оказа Путин, свързан с националното възраждане чрез силна икономика, силна власт, мощни въоръжени сили и преодоляване на бедността. И сега руснаците вървят след него, както някога евреите след Мойсей.
  Автор: о.р. полк. инж. Тодор АНДРЕЕВ>> Пълния текст...
  Ще стане ли прецедентът практика
  Ако някой е имал съмнения дали България е все още русофилска страна, изтеклата седмица даде убедителен отговор на въпроса.
  Карикатурните напъни на шепа политически и социални маргинали да окалят голямото събитие, естествено, не получиха никаква подкрепа от народа. Особено жалки бяха политическите трупове от ДСБ, които обикаляха електронните медии с налудничав блясък в очите и имбецилска пяна на устите.
  Автор: Ангел БАРУСОВ>> Пълния текст...
  Смях и сълзи
  В началото на подотчетния период ни налегнаха големи снегове и мразове, та поразредиха гъстата клошарска фауна в големите градове. Маса паразити в пенсия също опънаха петалата в неотоплените си панелки. Де що имаше архитектурна козирка, рухна на земята под тежестта на снега, погребвайки де що свари случаен минувач. Във Варна младо момиче бе изровено едва след две денонощия. Не падна само козирката на военния министър Близнаков, може би защото му предстои да налива още милиарди в джобовете на глобалистките концерни.
  Цялата страна потъна под бял мъртвешки саван. Приватизираните водопроводи изпопукаха от смях, електропроводите на германското Е.ОN - също. И както си е редно в мултиетническа територия с депесарско управление, единственото бедствие, което не ни сполетя, бе Емел Етем - като всяка прелетна птичка тя пак се оказа някъде в топлите страни.
  Автор: Асен ГЕОРГИЕВ>> Пълния текст...
  Кавалерът в геополитическия бал
 • Споразуменията с Русия - глътка животворен въздух за нашата страна
 • В днешния безмилостен суперпазарен свят царува неолиберализмът, а социалдарвинизмът, т.е. идеологията, която разглежда социално-икономическата и политическа динамика като поле на безмилостна вътрешновидова и междувидова конкуренция, е обявена официално за ключова философия както на обществения живот в отделната държава, така и на междудържавните отношения.
  В този свят, ако се съди по събитията през последните вече почти двадесет години, за нашата малка страна явно е предначертана съдбата на „гну” от африканската савана, т.е. на вкусната закуска на „лъвовете” и другите хищници от едър геополитически и транснационален калибър.
  Автор: Доц. д-р Нако СТЕФАНОВ>> Пълния текст...
  Русофоби и тръбофоби
  Природните ресурси на планетата се изчерпват. Водата и горивата никога няма да бъдат толкова евтини, колкото бяха през 20 век. Глобалното затопляне кара китайците да мислят за Сибир, а негрите от опустиняваща Африка - за Канада, „миришеща на борова смола”. Предстоят климатични войни - войни за сладка вода, за изкопаеми горива, миграция на север. Първата - в Дарфур - с 300 000 жертви, вече започна.
  Благоденстваща Европа също е застрашена. Въглеродът от нейните недра вече е изхвърлен в атмосферата. Засега 1/3 от енергоносителите се внасят, но само след 20 години този дял ще бъде 1/2. Има ли благоприятен изход за половината от златния милиард?
  Временен изход има, ако европейците намалят консумацията на изкопаеми горива, а заедно с това и задължителния за глобализиращата се икономика годишен ръст. Те няма да го направят обаче, въпреки ежегодните конференции, на които ще обсъждат договора Киото-2. Защото все още има страни, които предлагат суровини: Канада и Австралия - уран, Русия, бившите страни на СССР, арабските страни и Иран - газ и петрол.
  Автор: Румен ВОДЕНИЧАРОВ>> Пълния текст...
  Русия и политическото пространство на ЕС
  В своя подход към проблема ЕС-Русия предпочитам да наблягам не върху вековните предразсъдъци на западния човек спрямо Русия, не върху войните, които западноевропейски държави са водили срещу Русия, не върху новите антируски идеологеми, които стигат и до теориите за расовото превъзходство на хората с неруски произход, тъй като аргументите за вражди и погроми могат да намерят потвърждение и в едната, и в другата посока.
  За мен най-съществено е, че Русия като обособен цивилизационен център представлява част от физиономията на Европа: произход, развитие и съвременен етап на реализации. Кардинално значими процеси, протекли в Западна Европа, не биха могли да намерят обяснение извън генеалогията на руския живот; симптоматични явления в руската действителност в редица случаи водят началото си от извори на западноевропейската цивилизационна динамика.
  Автор: Проф. Чавдар ДОБРЕВ>> Пълния текст...
  Нашият отговор
 • Премиерата на "А какво мисли Русия" се превърна в знаково събитие
 • На 16 януари, в залата на изд. “Захарий Стоянов”, в Полиграфическия комбинат “Д. Благоев”, се състоя премиерата на “А какво мисли Русия”, нов том от поредицата на изд. “Зора”.
  Както можеше да се очаква, залата се изпълни докрай, защото тази вечер бе сред малкото прояви, на които посещението на руската делегация, водена от президента Вл. Путин, бе оценено като много важно и положително за България. На страниците на в. “Нова Зора” подробно и аналитично бяха отразени стъпките на Владимир Путин в попрището му на президент на Руската федерация, по пътя към възраждането и стабилизирането на Русия, за която се носеха приказки, че се е провалила след перестройката, и че това е непоправимо. Оказа се, че е тъкмо обратното. Благодарение на енергичната линия и балансираната политика на екипа на президента Путин Русия успя да прескочи опасната зона и да тръгне стремително напред.
  Автор: "Зора">> Пълния текст...
  58 години от смъртта на последния велик британец
  Г-н Ценов, почти не пишете, в електронните медии почти Ви няма. Но пак сме януари, и пак сте гост на “Нова Зора”. На 21 януари се навършват 58 години от смъртта на “последния велик британец”. Ползвам кавички, за да подскажа, че Ви цитирам.
  Защо давате тази квалификация на Оруел? Не разпознавате ли велики британци след Оруел?

  Е, нямам претенции, че познавам Британия толкова добре, че да придавам на тази квалификация нещо повече от казано на глас мнение. Има и други британци, които ме впечатляват, например Роджър Уотърс - лидерът на “Пинк Флойд” от времето на “Стената”. Не мога да не се възхищавам също от физика Стивън Хокинг! Има и много други качествени британци, но за мен само Оруел носи белега на величието.

  Чувала съм, а и Вие сте чували, реплики от вида: “Стига с този Оруел! Пиши за актуалните събития!”

  Да, по такива поводи съм стигал почти до скандал. Веднъж с Тато (писателят Тодор Велчев - б. р.) едва не се скарахме...
  Отговорът има няколко измерения. Първо, не обичам да се правя, че не съм запознат с идеите на хора, които са изяснили нещата преди мен. Тук се придържам към научната етика. Какво да правя? Такъв съм си!
  Второ, днес е много лесно да разпознаеш нещата. Но когато виждаш, че някой е написал какво ще ти се случи, и го е написал 50 години по-рано, не ти остава нищо друго, освен да му свалиш шапка!
  Иван ЦЕНОВ пред в. “Нова Зора”>> Пълния текст...


  Плач за българската демокрация
  карикатура: Тодор Цонев